reklama

Neskorý obed na vrchu Butkov

Pridal/a dasa_ dňa 02. 06. 2019 - 21:30
Neskorý obed na vrchu Butkov

Dasa_, Butkov


reklama

Ak cestujete po diaľnici medzi Trenčínom a Žilinou, pravdepodobne ste si už všimli niekde v polovici cesty kríž, ktorý je postavený na vysokej skale. Skala je v podstate lom, dnes sa už ťaží tuším na inom mieste. Hlavne v noci je kríž viditeľný veľmi dobre, je osvetlený.

Vynoril sa v podstate nedávno. Stavba začala niekedy v roku 2012, o rok neskor, v septembri 2013 bol kríž požehnaný. Je vysoký 12 metrov. Okolo vyrástlo tzv. Sanktuárium. Ťažké slovo. V podstate ide o miesto, kde sa na voľnom priestranstve slúžia omše, je možné sláviť mnohé pobožnosti. Okrem kríža je tu aj pamätník Jána Pavla II, Mariánsky areál, kaplnka Božieho milosrdenstva. Je tu veľa miest, kde sa môžete modliť alebo len tak vnímať krásu okolia s výhľadom široko ďaleko.

Dlho som si myslela, že cesta nahor je len cez vyťažený lom, teda len to, čo je vidieť aj z diaľnice. A to keď som videla, tak teda, na taký adrenalín by som sa nedala nahovoriť. Ale nakoniec som zistila, že cesta cez lom býva otvorená iba  v prípade pútí, či veľkých slávností. Druhá cesta vedie cez les. Túra môže byť dlhšie, my sme sa cítili len na posledný úsek. Auto sme zaparkovali na parkovisku a čakalo nás iba posledných 1500 metrov. Začiatok bol veru dosť prudký, ale zvládli to aj s kočiarmi či na bicykloch. Potom už príde príjemná prechádzka. Cestu lemuje Krížová cesta s jej jednotlivými zastaveniami, miestami na oddych aj rozjímanie.

Celý areál je udržiavaný. Cestou su dostupne WC na viacerých miestach, úplne hore som videla, že je k dispozícii a voda a papierové utierky. Cestu lemuje aj dostatok lavičiek, na vrchu je možnosť zakúpiť aj drobné občerstvenie či magnetku alebo pohľadnicu. Ak sa rozhodnete pre výlet, tak cestu môžete pozrieť napríklad tu.

No a na záver už iba pár fotiek aj s našim neskorým obedom v prírode.

Butkov 01

Butkov 02

Butkov 03

Butkov 04

Butkov 05

Butkov 06

Butkov 07

Butkov 08

Butkov 09

Butkov 10

Butkov 11


reklama

reklama

de-ni, Po, 03. 06. 2019 - 07:54
Pekny vylet. Uz mi to spominala jedna znama, ty si to pekne opisala, pofotila. Ta modlitba je krasna. Modlil sa ju pri mne moj znamy spamati a ja som si hovorila, ze by som ju rada vedela tiez. Tak ti dakujem, ze si mi ju sprostredkovala, teraz sa ju mam odkial naucit :-)
dasa_, Po, 03. 06. 2019 - 08:31

Vďaka, tá modlitba ma veľmi oslovila. Vidíš, fakt by som sa to mohla v rámci nejakých tých cvičení pamäte aj naučiť. Spojiť príjemné s užitočným.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama