reklama

Bazový likér alebo bude z toho slovenské St-Germain?

Pridal/a balalajka dňa 04. 06. 2019 - 11:38 - Recepty balalajka
Bazový likér alebo bude z toho slovenské St-Germain?, Iné recepty, recept, balalajka

balalajka | Bazový likér


reklama

Kvetov bazy je toho roku u nás dostatok. Milujem tú pikantnú vôňu a chuť. Už som urobila 2 dávky sirupu, už som na sušenie porozkladala všade možne po dome, aj želé som urobila a furt toho nemám dosť. A tak som našla St-Germain, pôvodne komplikovaný likér vyrábaný vo Francúzsku. Nebudeme si robiť hlavu, urobíme to po slovensky. Hlavne jednoducho.

Ingrediencie
10 kusov bazový kvet
7 decilitre vodka
1 kus citrón
1⁄4 med
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do umytého pohára či fľaše naukladáme 10-20 kvetov bazy (podľa veľkosti) - ja som sa snažila ostrihať aj stonky.

Zalejeme kvalitnou vodkou - 7dcl - 1 liter.

Navrch uložíme 3 plátky bio citrónu - dávame aj so šupou a zavrieme a necháme 2-4 týždne lúhovať. Občas s nadšením skontrolujeme. Vodka sa farbí na prekrásne žltú tekutinu.

Po čase lúhovania odstránime kvety - precedíme cez gázu a pridáme 1/4 až 1/2 šálky medu či kryštálového cukru. A potrasieme ním, až sa rozpustí.

Pijeme mixnuté so sódovkou, či perlivým vínom, šampanským.

Alebo len tak ... vychladené.

Doplňujúce poznámky

Dávam tento recept narýchlo - sme v stave lúhovania, ale verím, že to bude výborné, lebo nič zlé tam ani nejde Chichocem sa. Tak snáď ešte nájdete dostatok bazových kvetov to vyskúšať.

Výnos
1 Fľaša
Celkový čas
15 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

dasa_, Ut, 04. 06. 2019 - 11:56

Ideálne pitie pre letnú pohodu mi to príde.

balalajka, Ut, 04. 06. 2019 - 12:39

Uvažujem, že založím ešte jednu fľašu, lebo mne to v tej špajzke taaaaaak vonia. Viacerí chodíme kontrolovať. Momentálne najzvedavejšie sú mravce. Nejak sa rozkríklo medzi nimi, čo tam mám ukryté a pochodovali mi ráno po zemi asi 10ti. Obávam sa, že poobede ich tam bude MORE.

Hlavne, nech mi totok nevypijú!!! Veľký úsmev

M.á.r.i.a, Ut, 04. 06. 2019 - 12:15

Mňam Áno, dobre ľadová "lepihuba" Chichocem sa nikdy nie je na zahodenie  

balalajka, Ut, 04. 06. 2019 - 12:41

"Lepihuba" sa mi páči výraz Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe. Nepoznám. Ale tuto ešte jeden by bol asi výstižný - v tých long drinkoch asi ako bolehlav. Chichocem sa

M.á.r.i.a, Ut, 04. 06. 2019 - 13:00

... ááále veď sme slušné Mrkám , to len ten jeden na celý podvečer len tak "cuckať" a olizovať sa až po uši Veľký úsmev

Alena7, Ut, 04. 06. 2019 - 13:56

Na "rehabilitacnej" vychadzke som nazbierala plnu tasku bazy a akurat tu dumam, co s nou. Hambím sa Ci rozlozit a ususit, alebo zaliat vodou na sirup (prevarena sa uz chladi). Sirup som robila uz na dvakrat a minula som cele domace zasoby  krystaloveho cukru. Tak asi skusim tento zazrak a kym sa vyluhuje, tak snad aj cukor stihneme dokupit. Veľký úsmev Len musim pockat na MM, nech mi na to vycleni "ohnivu vodu".

 Netreba tam dat na vylepsenie nejake koreniny? Skorica, klincek, badyan... alebo take cosi, nech to dobre vonia.

balalajka, Ut, 04. 06. 2019 - 14:08

To šo si vymenovala by som skôr také "vianočné" dala a toto mi prudko jarno - letno vonia. Mne tam teda nič nechýba, aj keď taký pahýľ zázvoru na mňa žmurkal na linke ... ale odolala som mu.

Ozaj - zázvorovicu som tuším nedávala - aj tú by som mohla zarobiť, keď už som tak fľaškovo rozbehnutá.

No a hafirovicu (čučoriedkové) tiež - sa popilo v zime Chichocem sa.

Ohnivú vodu odporúčam kvalitnú. Ja barbar som dala vanilkové lusky do síce kvalitného ale ginu a čul pridávam do koláčov ginovú arómu Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe. Po upečení tá vanilka len zostane, ale keď to miešam ... Hambím saHambím saHambím sa.

Alena7, Ut, 04. 06. 2019 - 21:57

Poslusne  hlasim, ze bazovica nalozena.Pohoda  Pokrajala som tam citron a pomaranc, este mozno svacnem trochu toho zazvoru. Ale navrchu vrstva bazu zhnedla.Smútok Aj som ju zatlacala pod hladinu, ale ona potvora zase vyplavala. Tak snad to nebude vadit.

balalajka, St, 05. 06. 2019 - 05:56

Ona trochu zhnedla aj mne - je to na foto vidieť. Neskoro som to zaťažila citrónom.

Dnes sa chystám na druhú dávku - skúsim ten citrón tam dať hneď a uvidím, či to pomôže.

Inak - videla som aj variácie na likér z bazového kvetu tak, že dávali tam medový rozvar (ja neviem, podľa mňa je hriech kaziť to vodou a ničiť všetko dobré z medu) alebo tam pchali kyselinu askorbovú (to som už absolútne nepochopila NAČO to tam dr... dávajú).

M.á.r.i.a, St, 05. 06. 2019 - 08:15
Likéry bývajú 28 %, to preto ten rozvar a kyselina by mala byť kyselina citrónová ako konzervant. Ten Tvoj bude mať grády 40 % vodky aj keď sladkej.
balalajka, St, 05. 06. 2019 - 09:04

ČO do kelu chcete konzervovať v alkohole? Veď sám o sebe je konzervant. Prekvapenie To akurát tú vodu pridanú a ak je rozvar - tak tam nemá čo nejak predsa kvasiť. Čistý, pravý med detto. Jedine tú vodu, žeby chcel niekto konzervovať - to beriem.

No a tie % - ono pridaním prísad - cukor, med nám samozrejme hneď idú dolu, nie?

Inak - také opačné garde - bazulienku - tu predávajú v baroch. To sa zarobí sirup a do pohára k tomu švacne panák. Úsmev Lenže, to už si nedáš so šampusom Veľký úsmev.

Alena7, St, 05. 06. 2019 - 09:13
Ked cokolvek "likerujem", tak na vyluhovanie zalievam len alkoholom. Aby sa nahodou neskvasilo... Cukor, vodu a cokolvek dalsie davam az po zliati vyluhu a zarabam/riedim na pozadovane grady. Doteraz sa mi to osvedcilo a netreba ziadny dalsi konzervant. Potom staci konzument :-)
M.á.r.i.a, St, 05. 06. 2019 - 09:24

Žeby pridaním cukru do alkoholu sa menili grády ... ? Tak akurát chuť Veľký úsmev ... a nepísala som aby si tú kyselinu tam dala ... Ono Ty si vlastne písala o kyseline askorbovej čo tam isto nepatrí. Ako konzervant sa používa kyselina citrónová. 

Jasné ak si niečo také urobíme nestihne sa nám to pokaziť Váľam sa od smiechu po podlahe

balalajka, St, 05. 06. 2019 - 09:29

Jaj všeobecne si myslela ako kyselina askorbová, že je konzervant - ahaaaa - som ťa nepochopila.

No a idem si doštudovať tie grády Úsmev. Evidentne mám medzery.

M.á.r.i.a, St, 05. 06. 2019 - 09:35

No aj o kyseline bo je rozdiel askorbová - to je vitamín a citrónová je konzervant Chichocem sa

balalajka, St, 05. 06. 2019 - 09:45

Kyselina L - askorbová, vitamín C ale aj  E300  

Vitamín, antioxidant -  používa sa aj ako konzervant  pre uchovanie farby hlavne.

Doštudované. Úsmev

Alena7, St, 05. 06. 2019 - 10:31

To aka "skratka" - od likeru az k vitaminom sme sa dostali Váľam sa od smiechu po podlahe

 Este k tym gradom: ak sa ten vysledny liker bude na konzumaciu  miesat so sodovkou alebo slabsim bublinkovym vinom v patricnom pomere, tak sa zriedi dostatocne tesne pred pouzitim. A skladovanie neriedenej bazovice zaberie menej miesta (flias). 

balalajka, St, 05. 06. 2019 - 10:41

Furt som ale nenašla ako sa vypočítajú % v alkohole, keď sa tam dá iná zložka ako voda. Asi nijak. Tak moja predstava o zvýšenia objemu medom, cukrom a následné poklesnutie % bola blbá.

Mno. Zas som sa niečo dnes naučila. Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama