reklama

Starý dlh splatený - puberta

Pridal/a kp dňa 11. 06. 2019 - 15:35

reklama

(písané pred rokom, aktuálne večne)

Túto sobotu sa konalo naše v poradí už tretie školenie s tou istou dámou v priestoroch družiny, tentokrát na tému Predpuberta a problémy s ňou spojené.

V dnešnom pretechnizovanom svete, kde sa informácie šíria tisíckrát rýchlejšie, detailnejšie a do všetkých, i tých najskrytejších kútov sveta, sa i spomínaná vývojová fáza prejavuje u detí o čosi skôr a v iných rozmeroch, než za mojich mladých čias.

Na začiatku nás preto školiteľka vyzvala, aby sme si vo dvojiciach sami pripomenuli, ako toto ťažké obdobie prebiehalo u nás doma. Čím sme našich rodičov potrápili my alebo naopak oni nás.

Najviac nás rozosmialo priznanie šéfky, akou krátkou vetou ju dokáže odzbrojiť vlastná mama, keď sa jej sťažuje na svojich tínedžerov (má ich doma štyroch):

- Starý dlh splatený!!!

PohodaVáľam sa od smiechu po podlahe

Nechcem teraz príliš detailne zachádzať do teórie, ktorú si i tak v prípade záujmu môže každý sám naštudovať z odborných publikácii. Skôr si chcem pre seba uchovať pár bodov do budúcnosti ako drobnú pripomienku na okraj.

Nech mám akú-takú lektúru, keď bude u nás doma najdusnejšie... lebo puberta sa nakvartírovala už i ku nám. A tak dúfam, že sa odsťahuje čo najskôr a nezanechá za sebou žiadne väčšie/vážnejšie škody.

 

Naša školiteľka sa pred pol rokom (vlastne v týždeň môjho úrazu) presťahovala z Mníchova na vidiek. Do prekrásnej oblasti Chiemsee. Podľa jej vlastných slov nič lepšie s mužom spraviť nemohli. A hneď  svoju výpoveď zakomponovala i do aktuálnej témy. O koľko kľudnejší život poskytuje deťom vidiek. Relaxáciu, voľnosť a samostatnosť, ktoré si pretermínované mestské deti nemajú možnosť v podobných dimenziách vychutnať.

Habitát veľkomesta funguje podľa úplne iných pravidiel. Bývanie natesno, zlý vzduch, uponáhľaný život. Živná to pôda pre konflikty rôzneho druhu.

 

Puberta je i obdobie v živote detí

  • keď si inak začnú uvedomovať chyby a slabé stránky svojich rodičov
  • keď rovesníci začnú byť zrazu dôležitejší než mama/tata
  • keď je i ten najnevinnejší návrh rodičov neskutočne trápny
  • keď sa pupočná šnúra začína nadobro uvoľňovať
  • keď by najradšej o všetkom rozhodovali sami
  • keď sa pomaly začína meniť telo a oni sa v ňom necítia doma
  • keď nimi plieskajú hormóny alebo: estrogén a testosterón vystrkujú rožky
  • keď sa v známych priestoroch správajú ako blúdni Holanďania a samé netušia, prečo vlastne
  • keď niekdajšiu kooperáciu na dlhú dobu nahradí štrajk
  • keď "skupinový tlak" rovesníkov zatemňuje mozgy
  • keď sú neuveriteľne náladové a odpovedajú vetou holou, poprípade nulovou

Keď školiteľka na začiatku roka balila krabice na sťahovku, objavila v ktoromsi z kútov dávno zabudnutý denník, čo si písala práve v období puberty. Nato sa ozvalo hneď niekoľko kolegýň, aby potvrdili tézu, že nápomocné denníčky sú obľúbené hlavne u dievčat a sú charakteristické pre neľahkú fázu dospievania. Môj denník by nezniesol toľko neprávosti, a tak som s ním pre istotu ani nezačala...

Ale nazad ku školiteľke. Pustila sa so záujmom do čítania a na jednej strane objavila vlepený papierik s odkazom od otca. Napísal ho, keď mala asi 12 rokov. Stálo na ňom niečo v zmysle: Nemohla by si byť zasa tým milým dievčatkom, ktorým si bola kedysi???

 

A čo to znamená pre nás? Pre nás je to dobrý pocit vedieť, že ani pred približne 40 rokmi sa rodičia necítili inak než my dnes. Ich výhodou bola o čosi ľahšia doba, my zasa naopak máme k dispozícii viac informácii ku obdobiu metamorfózy, keď sa - ako povedala školiteľka - z našich detí na istú dobu stanú "prapodivné kukly", aby sa z nich v pravej chvíli vyliahli krásne motýle.

 

A kým z nich tie motýle budú, potrebujú rodičov, ktorí:

  • akceptujú pubertu ako jednu z vývojových fáz a vedia, že i ona raz (našťastie) skončí
  • nájdu správnu rovnováhu medzi určovaním hraníc a vhodným momentom na ich presadzovanie (nie na upustenie z nich)
  • ponechajú deťom priestor na vypustenie pary, keď nie sú práve ochotné rozumne komunikovať, pričom by sami nemali stratiť ochotu ku rozhovoru
  • pri vzbĺknutí hádky neberú výbuchy svojich potomkov osobne
  • sa zmierili so skutočnosťou, že fáza voňavých, zlatých bábätiek navždy skončila

Dnes ráno odchádzal celý Michaelov ročník na športový týždeň do Rakúska. Po raňajkách sme sedeli v obývačke na sedačke a on natiahol ku mne ruku.

- Mama, poď ku mne. Budeš mi veľmi chýbať... - zamňaučal.

- No to určite - nenechala som sa obalamútiť - prečítaj si ešte raz poriadne, čo všetko fantastické máte za tých päť dní na pláne. Potom si spomeň, s kým a kam ideš, a myslím, že i bez mojej nápovedy prídeš ku výsledku, že si na mňa spomenieš maximálne v autobuse na ceste naspäť, že: aha! tam tiež niečo/ktosi bol...

Začal sa smiať spolu so mnou.

- Nooo,... - zatiahol na svoju obranu, ale vhodné výhovorky i tak nenachádzal.

Asi o pol hodinu neskôr sme dorazili ku autobusu. Vonku už stála zhromaždená väčšina jeho spolužiakov a spolužiačiek. Odovzdali sme batožinu, niekto z pléna zakričal: Hi, Michi! a jeho zrazu nebolo. Pohltil ho zhluk rúk a nôh. Ani len ahoj na rozlúčku mi nepovedal....

Ale JA som mala v sobotu školenie, a tak viem, že unavená, nevyspatá kukla príde v piatok domov a keď sa nik nebude pozerať, aj pusu na zvítanie dostanem!

 


reklama

reklama

Kamila, Ut, 11. 06. 2019 - 18:59

Krásne si to zhrnula, také by sme si ako rodičia decaák v puberte mali častejšie pripomínať. Moja obľúbená diléma - Ako nebrať pubertu osobne, ťažko, len veľmi ťažko. Chichocem saHambím saVáľam sa od smiechu po podlahe

kp, Ut, 11. 06. 2019 - 23:40

hlavne, nech sme zdravi Mrkám ... a ja mam kufor zbaleny a idem spat, nech mozeme zajtra vcas vyrazit Slnko

Lusky, Št, 13. 06. 2019 - 13:47

Pekne napísané, mám to teraz doma. Práve je na výlete. Ani sa neunúva domov zavolať, až tesne pred príchodom. No č už. Puberta musí prísť, aby sme ich potom mohli vypustiť do sveta.Úsmev 

kp, Št, 13. 06. 2019 - 19:10

no my sme teraz spolu na vylete, uzivame si spolocne prazdnin ... spisat vsetko, co teraz pocuvam a stranka je zaspamovana Veľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama