reklama

Černobyľ

Pridal/a dasa_ dňa 03. 06. 2019 - 21:43

reklama

Neviem čím to je, ale zdá sa mi, že tá téma aktuálne lieta okolo mňa. Zdá sa mi, že kam pozriem, tak vidím stále to isté. No, možno to je niečo ako profesionálna deformácia - keď má človek doma vyštudovaného jadrového energetika, často skĺznu naše debaty aj k týmto témam. (Len pre vysvetlenie, ak sa niekomu zdá, že som hovorila o inom profesijnom zameraní môjho manžela - nemýli sa, po revolúcii sa obrátil iným smerom)

Najskôr som si myslela, že snáď nejaké výročie. Keď ale počítam, tam mi vychádza 33 rokov. A to teda tuším nejaké pripomínanie ani nebýva. Alebo možno Kristove roky sú ten správny čas  s odstupom pozrieť na to, čo bolo.

Vrchol to dosiahlo, keď nám dnes podvečer pustil syn prvý diel aktuálne populárneho seriálu. Predchádzal tomu jeho "vtip", keď sa bavil na spolužiačke, ktorá žiadala ostatných, aby jej nespoilovali tento  seriál. Ak vás toto slovo prekvapilo tak, ako nás, tak vedzte, že to je prezrádzanie deja dopredu.  PohodaPohoda. Lebo v tej jeho bubline, kde žije, sledujú všetci. A zjavne sa o tom aj bavia. Aj keď niektorí to považujú len za ďalší vydarený režisérsky projekt. Žiadne reálne osudy ľudí za tým nevidia. Priznám sa, už dlho som nevidela nič tak deprimujúce. Hlavne, keď je jasné, že veľa z ľudí nedožije konca dielu. A nejde o fantáziu, taká bola realita. Celkom drsné to takto vidieť. Čo človek urobí, keď vie, že je koniec? Dá si poslednú cigaretu? Či len odovzdane sadne? Alebo skúša robiť čokoľvek?

Situácia ma prinútila spomínať na ten čas. Pamätám si na prednášky, keď sa medzi nami ústnym podaním šírili reči o tom, čo sa stalo. Každý mal nejaký názor na to, čo robiť. Čo sa v reáli naozaj aj robilo, to už neviem. Konkrétne si spomínam iba na jednu vec. Naša príbuzná žila v zahraničí. Každý rok pri návšteve dostala aj sušené huby. Ten konkrétny rok si ich síce zobrala, ale mala s tým veľký problém. Dávala ich aj testovať. Dodnes neviem, kde skončili. Silne pochybujem, že v kapustnici. U nich informovali inak ako u nás.

Celkom pekne všetky tie udalosti, čo sa vlastne stalo popisuje tento článok. Ak vás táto téma zaujíma, určite si prečítajte. Aj tí, čo vedia o téme dosť uznali, že je to dobre napísané.

 


reklama

reklama

balalajka, Ut, 04. 06. 2019 - 10:14

Och - ani prečítať sa mi to poriadne nedá. Keď budem v lepšom psychickom rozpoložení, tak sa začítam hlbšie. Najhoršie je, že viem, ako to dopadlo. To človek číta, číta a kričí - NIE NIE NIEEEE.

Teda mne by ten seriál nemali spoilovať tiež. Ale úplne z iných príčin. Mlčím

dasa_, Ut, 04. 06. 2019 - 10:55

Mne napríklad nikdy nenapadlo, že tá nemoc z ožiarenia sa na niektorých prejavila v podstate okamžite.

A veľmi zle na mna zapôsobilo zasadnutie straníckeho výboru, kde rozhodovali, čo dalej. Zrazu sa ozval starý muž s paličkou. Najskôr len búchal do zeme. A potom vstal. A človek by predpokladal, že prehovorí z neho múdrosť. A teda neičo z neho prehovorilo - odstrihnúť všetky káble, odrezať mesto od sveta. Aby sa nešírila nepravda.... Veď sa nič nestala. Nič. Len nemajú strechu reaktora. Všetko je v poriadku, nikto nemusí odchádzať, veď aj moja žena tam je. Fakt je to silné.

balalajka, Ut, 04. 06. 2019 - 11:09

Ježiš - ja som to nepozerala a ani nebudem.

Ani náhodou.

V tomto som zbabelá. A celkovo uvažujem, že či by bol vôbec nejaký možný scenár, keď už sa také niečo vôbec stalo. Lebo ako som len čítala - však to šlo pri samotnej reakcii o sekundy. A možno som to čítala blbo, lebo ani čítať sa mi to nedalo.

Tí ľudia tam fakt asi boli odsúdení v okamihu výbuchu na smrť okamžite.

Ja ti dokonca aj nejak chápem to "tutlanie". Lebo neviem si dobre predstaviť, aká panika by v danom momente nastala. Či by nenarobila viac zla ako osohu. Ktovie.

Ale fascinuje ma ten pán, čo bol odsúdený - ten prežil 2 výbuchy.

dasa_, Ut, 04. 06. 2019 - 11:19

Ja by som tiež nepozerala, keby nám to syn nepustil a dobrovoľne neprekladal. Ale je pravda, že manžela to zaujíma, tak ja sa popri tom zveziem

 

aramana, Ut, 04. 06. 2019 - 12:14

Celé to prišlo s tým seriálom, preto o tom každý hovorí... A teda seriál im vyšiel!Má neskutočne vysoké hodnotenia...ak si človek uvedomí že to vlastne nie je film ale veľa rozhovorov a veľa scén je podľa skutočnej udalosti, je to vážne silná káva...ktorá je vlastne ešte stále horúca.... Čo je ale ozaj desivé, to je to, že tí ľudia vlastne netušili že ich to zabíja...Aj keď vysťahovali mestá a dediny, boli už ožiarení a tým pádom rozsudok smrti podpísaní...tísíce ľudí čo neumreli a neumrú na starobu ale na rakovinu...

Rusi majú ešte rovnakých reaktorov desať...

Kamila, Ut, 04. 06. 2019 - 14:14

K seriálu som sa dostala sprostredkovane, manžel pozeral, občas referoval. Jedná vec bolo ututlať, druhú rozhodovali ľudia, ktorí nemali ani páru o tom čo sa vlastne stalo, deje, môže stať ... A možno aj keby vedeli aké to ma všetko následky, aj tak by nerozhodli inak? NIe o tom, čo sa stalo v okamžiku výbuchu, ale čo nasledovalo potom ... U nás na ďalekom východe, sme boli blízko ..., bola som tuším an strednej a vôbec si nepsomínam, žeby sme to nejak viac riešili, že sa nás to dotýka ... Dozvedeli sme sa s oneskorením, že sa voľačo udialo, ale nik nespomínal, čo s tým môže byť spojené v našich končinách ...

margesimpson, Ut, 04. 06. 2019 - 15:17

skvely serial, silno natoceny. A naozaj velmi autenticky sa drzi faktov, len jedna postava je tam fiktivna, zosobnuje cele kolegium vedcov. 

Ale inak mne sa aj velmi pacia titulky. Vsimli ste si? Ziadna hudba, tichy uvod aj koniec ( na rozdiel od dnes modernych masivnych soundtrackov). Skoro akoby to bola minuta ticha za padlych. A aj vyprava a obsadenie je uzasne. Uplne rusky vyzeraju. Vcera som nestihla posledny diel mrknut, tak sa dnes chystam. 

dasa_, St, 05. 06. 2019 - 06:55

Vraj sa už objavili aj české titulky, tak ak má niekto záujem, treba popátrať

margesimpson, St, 05. 06. 2019 - 09:40
Ja mam HBO GO. 4,90e mesačne, naraz môžu pozerať dvaja. Tak sa delíme so segrou. Všetko k dispozícii hneď s americkou premiérou. Porozmýšľajte baby, za 2,50 mesačne celý archív. Ja už iné ani nepozerám. Len HBO GO a Netflix.
Kamila, St, 05. 06. 2019 - 11:17

U nás to isté, tiež sa delí celá family, deti po svete, aj keď ja nepozerám nič, ale MM  s dcérou  doma a veľké deti mimo.

Elena Milova, Št, 06. 06. 2019 - 22:19
Môžem len súhlasiť.Aj moj syn s dcerou takto maju spolecne túto možnosť a tak som ja videla už všetky časti.
dasa_, Št, 13. 06. 2019 - 19:58

Ak máte doma takých, čo chcú o jadrovej energetike prečítať trochu viac, tak odporúčam stránku https://vedator.space/  - je tam viac veľmi dobrých článkov. Oplatí sa prečítať.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama