reklama

Pranie a ekológia

dasa_ , 10. 07. 2019 - 08:14

reklama

V rámci ranného ponevierania sa po internete som narazila na článok, ako ktorási celebrita si vystačila tuším s 12 kúskami oblečenai za mesiac. A že to bola zaujímavá skúsenosť, lebo musela častejšie prať. A vraj či je to ekologické v lete prať.

Teda poviem, zopár dievčat pozerám na instagrame. A množstvo oblečenia, ktoré menia dokonca denne ma celkom prekvapuje. A tuším tu je tá odpoveď - zrejme neperú. Alebo kam to dávajú? Fakt si to nedokážem vysvetliť. Áno, videla som, že po určitom čase urobia burzu a popredajú. Vlastne, oni asi to oblečenie majú mnohokrát ako odplatu za propagáciu. Teda opravujem sa - operú to pred predajom či darovaním.

Ja teda neviem, ako vy, ale moja norma je 3 práčky týždenne. No, skoro by som povedala, že 3,5. Lebo sem tam sú 4, keď ma chytí záchvat, tak aj 5. Ale potom ďalší týžden len tie dve, čo musia byť, t.j. tmavé prádlo. A teda, či to je ekologické alebo nie, to sa velmi nezamýšľam. prášku sypem už len veľmi málo.

Základná otázka je - čo je menej ekologické? Časté pranie alebo kupovanie stále nových a nových vecí?  Alebo naopak investovanie do vecí, ktoré tak často prať netreba? Vraj sú trička z prírodných materiálov, ktoré stači prať raz za 3 dni??? No veru neviem


reklama


reklama

Kamila, St, 10. 07. 2019 - 09:21

ÚsmevChichocem saVeľký úsmev Ani prišiť ani zaplatať. Lebo keď točíš viac vecí, zaplníš práčku a asi perieš menej často, pri menej kúskoch zas, perieš častejšie s poloprázdnou práčkou, alebo ručne? Tam je u mňa problém, niežeby sa mi chcelo ručne prať, žmýkanie, aby som to celé nevykrčila.

Inak, keď sledujem na instagrame, dámu, čo sa nafotí každý deň v troch nových outfitoch, ono akokoľvek s tým potom naloží, však to je kvantum oblečenia, topánok... A pred fotením to musia minimálne vyžehliť ... 

balalajka, St, 10. 07. 2019 - 12:54

Hmmmm ...

Pranie som zistila že je prudko individuálne. To, čo niekto dáva s prehľadom a vie si obliecť viackrát za sebou a nemá s tým problém, napr. mne vadí.

Našla som si tabulečku, podľa ktorej sa má v podstate po každom oblečení prať len spodná bielizeň, tričká, tielka a šaty. V podstate to, čo je na koži v hornej partií tela. Keby sa riadili tým IG ladies, tak perú a žehlia a fotia na IG a nič iné nestíhačky Úsmev.

Na moje prekvapenie v tej tabuľke bolo napísané ale aj, že také rifle po 4-5 oblečeniach. Jako dosť často na môj vkus. Lebo napr. niektorí výrobcovia radia minimálne každé 2-6 mesiacov. Jako dosť málo zasa na môj vkus. Váľam sa od smiechu po podlahe

A také vtipné, že elasťáky do fitka aj po 3 oblečeniach Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev ... to ešte nevideli jako ja cvičím. Určite by ma poslali prezliecť aj počas cvičenia. Veľký úsmev

No jaaaaa neviem. Američania sa cápu v topánkach aj do postele a potom tú posteľ 2* týždenne prezliekajú. Umyť sa radia obdeň. Ale keď vymením zas 3 outfity popritom - však to sa vlastne poutieram do toho oblečenia - nie?

Hmmm - 12 kusov na týždeň. Tak to je fakt asi výzva. Ja som mala problém urobiť 30 kusový šatník. A potom som si uvedomila, že vlastne to ide, lebo nie všetko sa počíta Mrkám.

dasa_, St, 10. 07. 2019 - 13:36

12 kusov na mesiac :)

Ja som kedysi dávno bola v nemocnici s jednou učiteľkou a tá trvala na tom, že aj nohavice sa musia oprať po každom oblečení. Že preto majú ženy nosiť sukne.

mmch, mne nerobí problem taký 12 kusový šatník, aj tak furt točím to isté dookola. A práve preto vlastne chodíme všetci oblečení viacmenej jednotne, aby sa mi to dobre pralo. Potom mam totižto koš na modre, sivé až čierne prádlo. koš na iné farby, ale tam toho ide minimum. a koš na biele prádlo - teda to, čo ide na maximálnu teplotu.

 

Lea, St, 10. 07. 2019 - 14:08

Prať po každom oblečení ???Prekvapenie  A večer skočiť do sterilizátora, či ??  Potom, že nemáme žiadnu imunitu a máme tisíce alergií ...   Hlavne asi zachovať zdravý rozum, predpokladám, že spodné prádlo si ľudia menia denne alebo aj častejšie, zbytok podľa druhu vykonávanej činnosti Mrkám

balalajka, St, 10. 07. 2019 - 14:24

Počuj ohľadom imunity si mi nahrala.

Taká diskusia minule bola, že v podstate by sme mali prať v rámci rodiny prádlo každý zvlášť. A nešlo len o spodnú bielizeň. Čo vy na to?

Bola by sranda mať práčku plnú LEN nohavičiek - hlavne asi by sa ich tam zmestilo 30 Chichocem sa 

Lea, St, 10. 07. 2019 - 16:08

Váľam sa od smiechu po podlahe

a nemal by mať každý člen rodiny aj vlastnú pračku ? pre istotu ...   tuším žijeme v dobe absurdít...   mimochodom, ja asi ani nemám 30 ks nohavičiek Veľký úsmev musím porátať, aj tak furt točím tých pár najobľúbenejších ...

dasa_, St, 10. 07. 2019 - 16:20

ja mám :) práve preto, aby som ich mohla prat iba raz do mesiaca :)

balalajka, Št, 11. 07. 2019 - 06:09

No vidíš. Tak tomuto sa povie investícia Úsmev.

balalajka, Št, 11. 07. 2019 - 06:07

Ani ja nemám 30 Úsmev.

Ja som došla pri týchto filozofických úvahách o praní tak ďaleko, že síce jedna práčka pre každého člena by bola asi ideálne riešenie a potom prať asi všetko, ale fakt všetko zvlášť.

Potom som si povedala, že možno by stačilo medzi jednotlivými praniami to pustiť naprázdno na 90 stupňov. Tú práčku. Že akože sa vydezinfikuje.

Ako potom v tých hoteloch to robia? Nejak tomu neverím, že dávajú prať na 90 stupňov uteráky. Ono totiž tie biele rýchlo zožltnú. Alebo hocičo, čo obsahuje bavlnu. Tá zošedivie zvyčajne. Taká posteľná bielizeň. Ona sa kedysi vyvárala a potom sušila na slniečku aby bola pekná biela, ale čo dnes? Ja veru vytnem tomu 40 stupňov nasypem prací prášok a reklama ma presvedčila, že to bude čisté a krásne a hygienicky nezávadné Úsmev.

Inak, sranda je, že podľa niekoho by som mohla byť špindíro, keď nahádžem gaťuše do práčky aj s manželovými, ale však sme rodina. Vyplazený jazyk Chováme si našu flóru a faunu.

dasa_, Št, 11. 07. 2019 - 06:39

hygienickej nezávadnosti pomáha aj horúci vzduch zo sušičky alebo žehlenie či mangel. Nemusí nutne iba práčka a prášok na pranie.

Kamila, Št, 11. 07. 2019 - 08:40
Tak mi to nejak vyslo spodne pradlo okrem mojich podprseniek a ponozky, skoncia vzdy v susicke, aj zopar veci co treba a nechce sa mi zehlit, ale davam kratke programy...
dasa_, Št, 11. 07. 2019 - 10:52

Ja som si povedala, že v lete to nechám na slnko, ale teda, uteráky a osušky, to sa nedá porovnať. Zo sušičky sú úplne iné, mäkké. Zo šnúry nikdy. Čo už, chvíľu vydržím :)

Kamila, Št, 11. 07. 2019 - 11:08

Vonku dávam zvyšok ;) Asi hlavne kvoli tomu zehleniu Úsmev

balalajka, St, 10. 07. 2019 - 14:19

Na mesiac? OMG! Utópia. Ale osobne si myslím, že je to len a len psychológia. Počas tehu som určite nemala toľko na výber a prežila som. Boli 2 nohavice (posledné 2 mesiace len jedny vlastne), jedny šaty a v podstate tričká a košele nejak som točila - to sa dalo nosiť vlastne aj bežné, ale tiež nie určite mraky oblečenia. A prežila som.

To len teraz človek vymýšľa.

Ale fakt je, že veľa toho netreba. Mrkám

dan-cula, St, 10. 07. 2019 - 19:57

niekedy žasnem...ale ako vždy hovorím kolko ľudí tolko chutí..

ja napr. sa absolútne nepotím,prácu mám v mieste bydliska tzn.necestujem a denne nosím slip.vložkuChichocem sa.a po príchode domov sa hned prezliekam-takže  vôbec mi nerobí problém nosiť nohavice a polokošelu celý týždeň!

a nakolko sa nepotím ani v posteli -prezliekam 1x do mesiaca!

pre niekoho nepochopitelné -pre mňa normálka..

inak poznám paniu ktorá seba aj decko len čo vyzlečie ALE VŠETKO!ide rovno do práčky..a potom sa sťažuje kolko má prádla a kolko má doma s tým roboty..

doma nás už nie je 5ako kedysi takže mám týždenne 1/2práčky bieleho,1tmavého a 1/2práčky jemného.keby som mala čakať na plný obsah práčky tak to by šla práčka  len 1x jeden týžden a druhý 3x.samozrejme sú výnimky-toto je u nás taký viacmenej normál..

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama