reklama

Marhuľový koláč s ricottou

Pridal/a balalajka dňa 18. 07. 2019 - 14:23 - Recepty balalajka
Marhuľový koláč s ricottou, Koláče, recept, balalajka

balalajka


reklama

Hľadala som dlho nejaký poriadny recept, kde by nešlo pol kila tuku či oleja či masla do marhuľového koláča. Ako, klasická bublanina je na nezaplatenie, ale nájsť niečo nutrične menej tukovo zaťažené a ešte k tomu aj chutné .... to bola trochu výzva.

Prehľadala som anglické, americké, nemecké weby a skončila u talianov.

Ingrediencie
3 kusov vajce
150 gramov cukor krupica
250 gramov ricotta
300 gramov hladká múka
1 čajová lyžička prášok do pečiva
500 gramov marhule
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Rúru predhrejeme na 180 stupňov.

Do misky dáme:

  •  3 vajíčka
  •  150gr krupicového cukru

a miešame rušným či kuchynským mixérom dokým masa nemá bledožltú farbu a nie je krásne nadýchaná. Dajte tomu čas - optimálne aspoň tých 10 minút.

Pridajte

  • 250gr ricotty
  • 300gr hladkej múky typu 00
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva

a všetko riadne premiešajte. Vznikne vám veľmi hustá hmota - niečo ako pri trenom ceste.

Dno a boky okrúhlej formy s priemerom 24cm vyložíme papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozotrieme a poukladáme naň marhule. Ja som dávala 1/8 marhule a jemne zatlačila do cesta. Cesto nadobudne objem len mierne a nepreleje sa cez ovocie.

Pečieme 40 minút.

Vyberieme a necháme na mriežke oddýchnuť.

Po cca 10 minútach stiahneme kruh z formy, preložíme na tanier a necháme ešte chladnúť.

Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Doplňujúce poznámky

Koláčik je skvelý ku káve alebo ako rýchle sladké raňajky, ak nááhodou zostane z predchádzajúceho dňa.

Výnos
1 torotvá forma
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

dasa_, Št, 18. 07. 2019 - 15:04

tuším už viem, čo bude tento víkend u nás na raňajky ÚsmevÚsmev

balalajka, Št, 18. 07. 2019 - 16:06
Tak nech sa vydari. Inak, su to akoze 4 porcie. :D
Kamila, Št, 18. 07. 2019 - 15:49

Krásny je ÁnoTlieskamÁno Ja mám zas problém nájsť koláč, kde nejde veľa múky. Bo buď dávama moju bezlepkovú to znesie taak do 150 g aby korpus nebol suchý, abo si občas dám so špaldovou celozrnou, ale mne znie 300 g tak véééľa. Stále skončím pri piškótovom ceste. Hambím sa Len v tom by mi asi marhule spadli úplne dole. Hambím sa

balalajka, Št, 18. 07. 2019 - 16:08
Pridam este snad zajtra bezlepkovy cokoladovy kolac. Ale marhule asi tak navrch do zele nan by sim dala :D
Kamila, Št, 18. 07. 2019 - 15:53

Inak rozmýšľam čím by sa dala nahradiť riccota, myslíš, žeby to nejaký tučný jemný tvaroh ustál? Inak ja som strašná, pre mňa je občas ajs 150 g cukru veľa a potom sa čudujem Hambím sa

balalajka, Št, 18. 07. 2019 - 16:10
Dnes som studovala nutricne hodnoty ricotty. Takze podobnost s tvarohom ... cca z dialky. Chutovo tak nejak by sa dalo. A aj s tym, co to urobi v rure by som riskla. Ako fungovat to moze.
dasa_, Št, 18. 07. 2019 - 16:43

sranda, už pol hodiny hľadám, cez víkend som robila také veľmi podobné - jediný rozdiel bol, že miesto ricotty išla šľahačka. A miesto hladkej polohrubá muka Tak som zvedavá, predsa len tá ricotta tomu vylepší hodnoty

Mmch, aj so šľahačkou sa mi to zdalo dosť husté. Nebolo to veľmi husté? Lebo ricotta je tiež dosť suchá, suchšia ako tvaroh podľa mňa.

balalajka, Pi, 19. 07. 2019 - 06:03

No veď práve, že všetky tie hodnoty sú lepšie. Oproti šľahačke musia byť vyššie bielkoviny a zas oveľa menej tuky - a to je čo povedať. Však 1gr tuku máš takmer 2x toľko kalórií ako sacharid Úsmev. Inak chuťovo mi to silno pripomenulo všetky tie talianske koláče, čo bývajú v hoteloch na raňajky. A zas vedia prečo. Ricotta - viac proteinov ako naša klasická bublaninová konzistencia ti zaistí dlhší pocit plnosti.

Ako nie je to z tej kategórie "zdravých koláčov".

Je to poctivý koláč od Talianov.

Hustota - hej, bola s tým piplačka trochu, lebo sa to lepilo na ten papier. Hambím sa Také takmer husté ako kysnuté redšie cesto. S kopou šikovnosti a trochou nadávania podľa hustoty by aj buchty z toho sa dali urobiť, také husté bolo. Hmmm .... možno aj naopak by to šlo - keby som mala málo šikovnosti a kopec nadávania Veľký úsmev.

dasa_, Pi, 19. 07. 2019 - 06:47

Povedzme si otvorene - koláč je furt len koláč. Nech sa tvári akokoľvek zdravo. Treba s tým počítať.

Zas na druhej strane, keď sa dá ušetriť nejaká kalória, tak prečo nie.

dasa_, Pi, 19. 07. 2019 - 11:06

tak, ja už mám v rúre :) a ked píšeš o buchtách, ja vlastne robím podobné cesto na knedle - len tam nedávam cukor a prášok do pečiva. Sranda, upeicť mi to nenapadlo.

balalajka, Pi, 19. 07. 2019 - 11:22

ÁnoÁnoÁno

Máš ho dosť? Mám poobede dobicyklovať naň? Veľký úsmev

lienka, Pi, 19. 07. 2019 - 07:57

vyzerá nádherne

 

Dzeny, Pi, 19. 07. 2019 - 12:43

Slintám a kochám sa! balalajka, veľmi dobre fotíš koláče, je to super nápad, že fotíš len polovicu, ono to vyzerá tak šmrncovne až instagramovo, akurát pri tebe mám istotu, že to nielen vyzerá:)

dasa_, Pi, 19. 07. 2019 - 12:51

áno, máš pravdu, nielen vyzerá. Náš som už degustovala :) Teda akurat miesto rocotty som musela dať tvaroh, lebo ricotta všade vypredaná. Či všetci nevideli túto fotku a nešli piecť? Lebo včera ráno ešte isto iste bola...

balalajka, Pi, 19. 07. 2019 - 12:55

V Li*i bola akcia - taká zelená krabička, teda len bacha - je len 200gr, tak treba kúpiť dve alebo upraviť potom množstvá.

Som rada, že chutil. Tlieskam

balalajka, Pi, 19. 07. 2019 - 12:54

Ďakujem. A ty si myslíš, že všetky sociálne siete nezahltím? Ha! Naivná si - aj na IG, aj na FB - však nech aj spolužiaci, čo sú v Afrike vedia, že máme marhule.

K tomu polovičnému foteniu - to ja milujem - aj selfie tak robím a moja mama alebo aspoň teta mi vždy volá či píše, či mám aj druhú polovicu ksichtu, či zas nejakú modrinu po páde z biku na ňom, keď som sa celá nešťukla. Váľam sa od smiechu po podlahe Nuž ale povedali, že tvár človeka je nesymetrická, tak som našla tú krajšiu polovicu a druhú nech si ľud symetricky domyslí. Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

No a na koláčoch - čo ti poviem - občas nestíham fotiť, keď sú celé.

PS - recepty dávam len tie čo chutili doma a mali úspech. To more chuťovo neúspešných a fotogenických nechávam len pre IG Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Lea, Pi, 19. 07. 2019 - 13:20

Tak ste ma dievčence presvedčili, idem zháňať tú ricottu, lebo marhule sa nám tuším stále kotia, načim vyskúšať nový recept Úsmev

Lea, Ut, 23. 07. 2019 - 11:49

Koláčik som v sobotu vyskúšala, nádherne voňal, ale to cesto po upečení bolo príliš tuhé a ťažké, nevadí, podelili sme sa s ním so psíkmi Chichocem sa

balalajka, Ut, 23. 07. 2019 - 13:15
To vazne? Tak to ma mrzi, lebo nam chutil. Cesto nie je piskotovo nadychane a makke ako paperko, ale zas s lineckym si ho nepomylim :D.
Lea, St, 24. 07. 2019 - 12:14

Neviem, kde soudruzi udělali chybu, chuť bola výborná, len to cesto, u nás sa tomu hovorí zadrhnuté, asi tá hladká múka to spôsobila, však polku som zjedla ja s manželom a druhú hafani Veľký úsmev nevadí, treba skúšať nové recepty Slnko

balalajka, St, 24. 07. 2019 - 14:04
Uz mam novy recept. Vydrz a kup jogurt. :D
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama