reklama

Cukety, cukety, ach tie cukety....

Pridal/a dasa_ dňa 12. 07. 2019 - 11:45

reklama

Napadla mi stará pesnička, keď sme preberali, čo všetko sa dá pripraviť z cukety Veľký úsmevVeľký úsmev

Lebo teda, vynaliezavosť našich žien je nekonečná. Už mám pocit, že ma v tomto smere nemôže nič prekvapiť a vždy sa niečo ukáže.

Moja teta sa pred 50 rokmi vydala za taliana a tak nám pravidelne nosievala cukety a hlavne ich semená. Po taliansky sme ich volávali dzukiny a teda u nás doma to stále poznáme takto. Vtedy to u nás nepatrilo k bežnej zelenine. Prvé recepty boli cuketa nakrájaná na tenučké kolieska a restovaná na cibulke a cesnaku. Ja som sa do tohto jedla zamilovala a na dlhé roky sa stala našou typickou letnou večerou. Spolu s krajcom chleba.

Neskôr sme z mladej cukety odstraňovali jadierka, krájali na kocky a restovali iba na cesnaku. Vynikajúca príloha k mäsu.

Potom už prišli do módy všeobecne a začala sa éra placková. Povedala by som, že veľmi úspešná, drží sa na prvých miestach dodnes. Tu sa už uplatňuje taký slovenský prístup - nezberajú sa maličké plody ale čaká sa, kým dorastie. Taká poriadna :)

A keď je taká poriadna, treba ju zúžitkovať- nadstaví mleté mäso, do polievky, super boloňská omáčka.

Ďalšia éra je koláčová. Snáď každá gazdinka sa ju pokúšala už ukryť do rôznych sladkých dobrôt. Prečo nie? Zvýši podiel vlákniny, energie moc neobsahuje. A keď to stravníci nezbadajú PohodaPohoda. Alebo tolerujú, všeličo sa dá Veľký úsmevVeľký úsmev.

Zažila som aj zaváranie, ale po pravde, to mi moc nejde. Nechutí. Možno som len nenatrafila na správny recept. Ale vlastne, ja sa snažím užívať si sezónu. Je mi  samozrejme jasné, že nie všetci majú k tejto zelenine pozitívny vzťah. Nejaký rok dozadu som veru o tom už písala

Ako sa vám darí doma? Mate radi túto sezónu? Alebo pre vás ani nemusí byť? Lebo pre mňa je to pravé leto. Keď môžem odísť zo zahrady s čerstvými ceketami v ruke. A môžem plánovať, na čo ju použijem....

 


reklama

reklama

balalajka, Pi, 12. 07. 2019 - 13:03

Juj - cukety milujem. Hlavne mimo sezónu Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe.

Nuž, u nás to začalo asi tekvicami a omáčkou. Potom sa tekvica zavárala a vysmážala. A aj patizón. Tož historicky a rodovo príbuzné pre mňa.

A čul absolútna cukina. Nepamätám kedy, asi niekde po revolúcií až. Prvá bola klasika pre mňa - smažená v troj obale. Potom plnená mäsom - to sme odkukali niekde na dovolenke v Taliansku podľa mňa. No a potom prišli na rad placky. Nasledoval niečo ako "nákyp"? Zapečená nastrúhaná cuketa spolu so syrom, šunkou a tak. Koláč nasladko som si dovolila až toho roku sladký. Samotný ako bol recept bol výborný, ale chlapi chceli "ešte niečo". Tak som pridala piškóty v káve a mascarpone krém - volajme to tiramisu koláč. Už som otočila 4 plech dávku a môže teda prudko byť. Úspech má. Aspoň zeleninu zjedia. Aj recept som chcela pridať, len sa nejak nedarí nafotiť - resp neni čo, furt to pojedia skôr, alebo lyžicu do toho zaboria a celé esteticky dokazia Chichocem sa

Vieš kde som skryla cukinu asi tak "najexotickejšie"? Do sviečkovej - teda do zeleninovej omáčky s kuracím mäsom na štýl sviečková. Bola výýýýborná. Musím navariť zas.

Jaj a veľkosť - podľa našich žien(mama, svokra, moja babka kým žila Bozkávam) nás musí cukina dorásť vždy veľká. To je "nejedz to ešte. Ešte je maličká." a potom " Nikto to nechce jesť!"  Ale tak - cvičím s nimi - šklbem to také "do dlane". Také môžem aj surové.

PS - fanúšik cukiny je aj Zet. Zoberie ju a obhrýza ako kosť. Ale len prvú v sezóne. Potom mrcha radšej mäso chce.Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Pi, 12. 07. 2019 - 13:40

no plnenú sme skúšali len raz - vraj to mal byť klasický taliansky recept, stare pečivo, petržlenová vňať, namočiť. a na vrch syr. Nejak nám to nechutilo. Tak to sme už potom nechali tak.

Mama občas robieva francuzske zemiaky tak, že na jedno miesto miesto klobásy dáva prace cuketu. To pre tých, čo nechcú mäso.

Inak s tou velkosťou je to fakt sranda - mama skoro plače, keď tie mlade beriem. Ja tvrdím, že to potom budú lepšie rodiť, ona tvrdí, že strašná škoda  Patrí to k nášmu každoletnému folklóru.

Vidíš a teraz mi napadlo, že už som robila aj vysmažené kvety - jalový kvet (neviem, jak sa to povie spravne) sa naplnil zmesou ricoty, syru a vajíčka. Potom som to nejak obalila a vysmážala. Ale to je len také sranda, zdalo sa mi to príliš prácne.Veľký úsmevVeľký úsmev

Kamila, Pi, 12. 07. 2019 - 15:36

Mám už zopár krásnych malých cukiet. Pre mňa ideálna veľkosť, len ešte netuším, kedy a čo z nej uvarím, bo mám doma dvoch stravníkov, čo cukinu, vyhlásili za triedneho nepriateľa. Osobne z nej mám najradšej light privarok, len kus soli a trošku octu, nič viac, alebo spolu z baklažánom, paradajkou a paprikou zapečenú zeleninu.Bozkávam

púpavienka, So, 13. 07. 2019 - 15:56

Tak - ja leto milujem ale je to hlavne ovocie, no a cuketu a aj iné cuketoidné mám rada a myslím že som už robila na všetky možné spôsoby, restované, vypražané, zapekané, plnené. Viem ich použiť do sladkokyslého šalatu, ku mäsu, do faširiek a pod. Ja zatiaľ nemám a ani netuším či mi vzišl iba same tekvice alebo je medzi nimi aj cuketa, siala som na 3x všetko požrali slizniaci, nemám jedinu uhorku.

dasa_, So, 13. 07. 2019 - 16:32

my hovor o tých uhorkách - dve balenia som vysiala a nič. A druhe sú zatial stále malé. Normálne trpím. A šaláty tak isto. Šaláty, teda listové mi doma prejdu vždy. A ako na potvoru to niečo požralo. A tak som mohla vyberať semená akokoľvk starostlivo, aby bolo na dlhšie, nie je nič.

Tá cuketa je tak chuťovo neutrálna, že sa dá upraviť naozaj na ľubovoľný spôsob. A to je z nášho pohľadu jej výhoda. A obávam sa, že presne toto vadí jej odporcom.

púpavienka, So, 13. 07. 2019 - 17:03

presne, lebo cuketa nema žiadnu chuť ani vôňu. Teraz mi dcéra hovorila že tie drahé bio semienka šalatoviek vôbec nie sú šalatovky ale nakladačky že ako môžu aj také drahú zameniť. Tak som jej hovorila že môže byť rada lebo ja nemám žiadne a šalat som mala mnoho vysiateho a aj stále je, lebo jar bola studená a dokonca ani na jeseň vysiaty nebol dobrý lebo rastopl až ked sa oteplilo a išiel rovno do kvetu takže tento rok mínusový aj na šalat ktorý mám veľmi rada, listy boli horké lebo nebolo slnka a potom už horké lebo bolo veľa.

 

Dzeny, Ut, 23. 07. 2019 - 10:38

Ja teraz na cukete žijem. Ešte mám aj dvorného zásobovača, kolegu, ktorý už nevie čo s cuketami zo záhrady, tak mi občas nechá nejakú na stole. Srdce

Cuketu jem hlavne ako:

  • malé cuketové placky
  • veľké cuketové placky
  • cuketová krémová polievka
  • cuketa pečená
  • cuketa plnená
  • cuketa nakrájaná na plátky opečená na olivovom oleji
  • cuketa nakrájana na veľké rezance opečená na olivovom oleji 
  • cuketa nakrájaná na kocky s vajcom
  • cuketa nastrúhaná a dusená s mäsom na cestoviny

Cukete zdar! :D

dasa_, Ut, 23. 07. 2019 - 11:29

Veru tak, cukete zdar

ja sa dnes chystám na cuketu s baklažánom nakrájanú na kolieska a pečenpú v rúre - to aby som zlikidovala tie väčšie.

A tie menšie zlikvidujem v jedle, ktoré vyhlásim za ázijské - na rezance cuketa, mrkva, mäso - postupne prudko opečené, zaliate nejakou omáčkou.

 

balalajka, St, 24. 07. 2019 - 14:06
Zacinam cuketovat. U nas cuketove brownies ...
lienka, Št, 25. 07. 2019 - 08:17

tak čakáme na recepty .-)

Dzeny, Po, 29. 07. 2019 - 10:12

už som oslintala obrazovku pri recepte. super to vyzerá! 

Evka1223, St, 24. 07. 2019 - 14:37

Ja som tento víkend dostala do absolútneho nepriateľa cuketovú polievku! 

Nič nepoznal, nezbadal, (naložil si 2x bo polievky miluje) ....olizoval tanier. No "odpadla" som.  Čo za finta to bola?

Očistila som a na kocky nakrájala pomerne veeeeľkú cuketu a dala variť do osolenej vody, rýchlo spratala zvyšky po cukete a akože nič.....Chichocem sa 

Do mäkka uvarenú cuketu som ponorným mixérom vymixovala na krém, pridala vodu, aby polievka nebola veľmi hustá, pridala tochu nastrúhanej citrónovej kôry a štipku tymiánu. Medzitým som na olivovom oleji orestovala trochu zázvoru, na slzičky nastrúhaný zeler, petržlen a na kolieska nakrájanú karotku. Zaliala to všetko cuketovým vývarom, dochutila trochou solčianky s morskou soľou a hotofka. Na tanier som naložila toto tajomstvo a posypala na kocky nakrájanou opraženou žemľou. 

Neuhádol! Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Vraj zvláštna hrášková polievka s veľmi dobrou chuťou. Tak som to nazvala zeleninový ratatúúúj Vyplazený jazyk

dasa_, St, 24. 07. 2019 - 15:04

Jáj, tak to spratávanie šúp dôverne poznám. Aj keď by celý deň nebol v kuchyni, v momente, keď tam mám niečo také, tk dokvitne okamžite. Priťahovaný jak vínna muška Veľký úsmevVeľký úsmev

Dzeny, Št, 25. 07. 2019 - 15:55

Vidím, že tieto finty na úrovni cvičeného agenta CIA asi praktizujeme všetky:DDDD

Evka1223, Pi, 26. 07. 2019 - 14:29

Občas by sa veru aj agenti od nás čo - to priučili Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

lienka, Št, 25. 07. 2019 - 08:16

Zasadila som na záhradke dva cuketove kríčky, od tetušky z trhu..

jeden sa ukázal ako normalna biela tekvica!!! čo mi doma nikto nezje

druhého plody sú malé ufóniky PrekvapeniePrekvapenie

Lea, Št, 25. 07. 2019 - 12:12

S čeľaďou "tekvicovité" sú tento rok nejaké problémy, aspoň tu u nás na západe. Cukety nahodili prvé plody, zarodili a ďalej akosi nerodia, uhorky-nakladačky skosila perenospóra, zohnať niečo na zavarenie bol celkom problém, hadovky v skleníku mi kvitnú celkom naprázdno, žiadne plody nevytvárajú, iba také krátke šalátovky zatiaľ rodia, majú však veľmi veľké zrnká, paprika tiež len rastie a z kvetov pramálo plodov ...   aspoň rajčiny sa držia, pekne sa vyfarbujú, ale to som kupovala planty dovezené z Talianska ...   

dasa_, Št, 25. 07. 2019 - 12:50

Uhorky, uhorky - mňa by hlavne zaujímalo, či tie baby toto leto konečne tie uhorky aj pozavárali Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Lea, Št, 25. 07. 2019 - 16:07

poslušne hlásim, kúpila som 6 kg uhoriek a zavarila 15 ks pohárov Váľam sa od smiechu po podlahe

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama