reklama

Pohánkové lievance bez droždia - bezlepkové a bezlaktózové

Pridal/a Dzeny dňa 17. 07. 2019 - 19:44 - Recepty Dzeny
Pohánkové lievance bez droždia - bezlepkové a bezlaktózové, Sladké jedlá, recept, Dzeny

Dzeny


reklama

Ak pridáte do lievancov bezlaktózový jogurt, môžu ich jesť aj tí, ktori neznášajú laktózu.

Ingrediencie
3 polievkové lyžice pohánková múka
1 polievková lyžica med
2 kusov vajce
1 štipka soľ
1 štipka sóda bikarbóna
1 kus jogurt
Ešte potrebujeme:
  trocha maslo
  džem
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Všetky ingrediencie zmiešame a potom lievance pečieme na lievancovej panvici.

Ja som pražila na masle, ale môžete použiť aj olej, niekto dokonca používa bravčovú masť. Ako len chcete. 

Namiesto medu môžete dať lyžicu cukru alebo vanilkový cukor, alebo iné sladidlo. 

Podávame s džemom, ovocím, čokoládou, šľahačkou, dajte si k nim čo len chcete:) 

Doplňujúce poznámky

Pre upresnenie dávkovania: Tri polievkové lyžice múky sa myslia kopcovité lyžice a štipkou sódy myslím asi tretinu najmenšej kávovej lyžičky akú som doma našla:) 

Kto sa bojí pohánky, robí veľkú chybu. Chuť týchto lievancov je výborná a ak by som vám nepovedala, že sú z pohánky, nemáte šancu na to prísť. 

S jedným vajcom boli lievance trochu suchšie, ale to sa dá vyrovnať ovocím a kadečím iným, čo si k nim dáte. 

Šťavnatejšie sú teda s dvomi vajcami a dosť tomu pomôže aj rozmixovaný banán, robila som aj také.  Mne ale trochu vadí kombinácia banán a iné ovocie. Mne sa k banánu hodí jedine čokoláda (nemôžem jesť), chuť banánu mi prekáža v kombinácii s iným ovocím. Ale to je moja úchylka, takže ak tento problém nemáte, určite vyskúšajte. :)

Aktualizácia 23.7. po ďalších pokusoch:) Pôvodne som dala len jedno vajce. Medzičasom som to chcela vylepšiť a je to lepšie s dvomi vajcami. Tak som to upravila aj v dávkovaní. 

Skúsila som ich robiť na masle aj na oleji, zdá sa mi, že z hľadiska konzistencie je to lepšie na oleji, ale maslo pridá lievancom maslovú chuť a ja mám maslo veľmi rada:) 

Lepšia je polohrubá pohánková múka ako hladká. Ale dá sa z oboch. To je asi všetko, čo som zatiaľ vybádala.

Výnos
9 Porcie
Celkový čas
15 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

lienka, Št, 18. 07. 2019 - 07:13

vyskúšam, kúpim pohánkovú múku a dam jej šancu Vyplazený jazyk

....máš tam šálku sódy bicarbóny

Dzeny, Št, 18. 07. 2019 - 07:54

lienka, ďakujem, už som to opravila, má byť štipka, čiže trošku:DD

Dík:)

Steffi, Po, 29. 07. 2019 - 08:47

chcela by som dnes skusit tieto lievance. Kolko ml mal jogurt? dakujem

Dzeny, Po, 29. 07. 2019 - 10:11

Steffi, už som to robila z hocijakých jogurtov, ale ten bezlaktózový, ktorý kupujem, je tuším 150 g.

Steffi, Po, 29. 07. 2019 - 17:34
Dzeny, dakujem. Idem hned vyskusat :-)
Dzeny, Ut, 30. 07. 2019 - 14:13

Steffi, ako? Chutilo? Včera som ich robila z celozrnnej pohánkovej múky. Vyzerali ako makové a aj tak trochu chutili:) 

Steffi, Pi, 02. 08. 2019 - 08:37

Dzeny, ja som ich robila tiez z celozrnej pohankovej muky, inu doma nemam:-) Moj bezlaktozovy jogurt bol trosku riedsi, tak som pridavala muku, potom zas jogurt a nakoniec este aj vajicko:-) Velmi dobre chutili a aj deti od susedov sa potesili:-) dakujem za rychly recept.

Dzeny, Pi, 02. 08. 2019 - 13:57

Steffi, taká som rada, že chutili:) Fakt!:) 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama