reklama

Cuketová torta

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 05. 08. 2019 - 14:00 - Recepty M.á.r.i.a
Cuketová torta, Torty, recept, M.á.r.i.a

reklama

Ešte stále sú na programe cukety, tento krát som piekla. Šťavnatý sýty koláčik kde čokoládovú chuť doplnia opečené orechy...

Ingrediencie
180 gramov trstinový cukor
350 gramov špaldová múka celozrnná polohrubá
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
2 čajové lyžičky škorica
1 kus prášok do pečiva
1 kus vanilkový cukor
2 polievkové lyžice karob
2 kusov vajce
150 millilitrov mlieko
100 millilitrov olej
400 gramov cuketa
Na ozdobu:
80 gramov čokoláda
100 millilitrov smotana na šľahanie
3 polievkové lyžice zmes orechov
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Cuketu nastrúhame na hrubšie (ako tekvicu), všetky sypké suroviny spolu dobre premiešame (dávala som karob preto je koláčik taký tmavý), v mlieku si rozšľaháme vajíčka prilejeme so múkovej zmesy aj s olejom a vyšľaháme. Potom už len ručne vm iešame cuketu - nežmýkala som ju. Dáme do papierom vystlatej formy a pečieme pri teplote 170 st, približne 40 min., skúsime špilkou či je upečená. Ešte teplý korkus natrieme ľubovoľným džemom. Keď trochu vychladne nalejeme ganache a posypeme orechami.

Kým sa nám pečie korpus pripravíme si ganache a na suchej panvici opražíme zmes nasekaných orechov. 

Korpus sa dá aj pekne prekrojiť,. nemrví sa a naplniť ľubovoľným krémom

Výnos
12 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

balalajka, Po, 05. 08. 2019 - 14:39

Vyzerá baaaječne. ÁnoÁnoÁno

M.á.r.i.a, Po, 05. 08. 2019 - 14:51

Ďakujem Úsmev, ona aj tak chutííí, dala som si ku nej lyžicu kyslej smotany Hambím sa, lahoda

balalajka, Ut, 06. 08. 2019 - 13:17

Uvažovala som nad tou tvojou kyslou smotanou navrch. Neviem, či to mám len ja tak, alebo viaceré. U nás koláč zvyčajne bývalo niečo do ruky. Ak poleva navrch, tak ovocie (ešte tepelne upraviť), čokoláda alebo pocukrovať. Možno nejaká cukrová poleva - citrónová, karamelová, rumová, kávová. Ale vo všeobecnosti ja som z domu nebola nejak zvyknutá, aby sa prelialo vanilkovým krémom (šodó), čokoládou roztopenou ( na štýl palaciniek), pridal kopček zmrzliny (Rakúsko - štrudla) alebo niečo také. A predstav si, rovnako som nedávno tú kyslú smotanu vytiahla aj ja ku koláču pri servírovaní Úsmev. Sa mi žiadalo.

Nuž - iný kraj, iný mrav a tuším sa nám zvyky menia ako prichádzajú iné typy do kuchyne. Mrkám

Kamila, Ut, 06. 08. 2019 - 13:33

Chvíľu mali v Lídli Creme fraiche, bola som znej unesená. Dávala som si k čokoládovému pudingu, pasovala ku všetkým koláčikom, čokoládovým, jablkovým len tak ... Len je iná, ako naša klasická smotana, viac tučná, menej kyslá ...? Ale posledne som dala na nepečenú tortu dala zatuhnúť kyslu smotanu s  vanilkou a trochou želé a výsledok bol uplne skvelý.

M.á.r.i.a, Ut, 06. 08. 2019 - 13:55

Tie fraiche creme občas dostať aj inde rada ich kupujem a kyslú smotanu nad 16 %. tie sú husté. Rada ich používam aj na miesto šľahačky ako Ty píšeš na puding ale napr, aj na tvarohové gule, trochu poliať maslom a posypať vanilkovým cukrom mňamka. Niektoré žienky sú zvyknuté, že kyslá smotana je len do varenia Veľký úsmev

balalajka, Ut, 06. 08. 2019 - 14:07

Ja som výnimka!!! U nás kyslá smotana výhradne studená kuchyňa alebo s rožkom na raňajky Úsmev.

Jediné, kde ju dám je do francúzskych zemiakov (nerobila som asi tak hmmm - 10 rokov) alebo na kôprový koláč ( nerobila som asi 18 rokov Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev - manžel neľúbi, kôprovnáky labužírujem u mamy Chichocem sa).

Takže u nás kyslá na studeno. Ja sa inak furt bojím, že sa mi sekne ako kyslé mlieko, ak na varenie by som ju dala. Veľký úsmev

M.á.r.i.a, Ut, 06. 08. 2019 - 13:49

No nepísala som, že som ju dala na vrch ale ku nej Mrkám. A čo sa týka koláčika tak aj torta je vlastne koláč veď keď ideme do cukrárne tak povieme ideme na koláčik, na svadbu tiež dávame piecť koláč Veľký úsmev, ale máš pravdu aj u nás sa koláču povie takému obyčajnému do ruky alebo mu nadávame buchta. Moja mama bola super kuchárka a cukrárka takže už z dávnych pradávnych čias som bola zvyknutá, že obyčajný koláč som nejakou prílohou povýšila na zákusok a nemusela som chodiť do Rakúska či Talianska, joj vtedy sa ani nedalo Váľam sa od smiechu po podlaheChichocem sa

balalajka, Ut, 06. 08. 2019 - 14:05

Asi som to blbo napísala, si ma nepochopila tak, ako som to myslela.

Skôr by som povedala, že som ja nebola zvyknutá dať si koláč (tortu, zákusok) a potom to ešte "doplniť" tým toppingom, krémom, poliať čokoládou, pridať lyžičku kyslej smotany či kopček zmrzliny. Proste to vyladiť na tanieriku. A to je škoda.

Zvyknutá som bola, že proste keď to bolo na tácke, tak to bol výledný efekt - už len na tanier, či do ruky a do brucha a bodka. Veľký úsmev

Mnohým koláčom akoby niečo chýbalo. Na talianskej kuchyni čo pozerám som sa naučila jedno napr. oni majú tiež také hutnejšie koláčiky - aj ten, čo som dávala s riccotou Lea písala, že "zadrhnutý" sa jej zdal. Robila som teraz nedávno iný - čokoládový s riccotou (recept určite pridám časom, lebo je skvelý). V deň po upečení sa mi tiež zdal taký "ku káve" Veľký úsmev ... proste ho bolo treba zapiť. Inak fantastický. Potom sme išli na 2 dni do Prahy a keď sme sa večer vrátili, nemohla som sa od neho odtrhnúť. Bol úžasný. A kyslá smotana k nemu - tam bol cítiť kontrast tých chutí. No ale iné som chcela - pôvodný recept bol písaný ako koláč ku káve alebo na raňajky. A presne tak to oni jedia. Zapiť espressom alebo na raňajky - niečo ako my sme zvyknutí dať si napr. vianočku.

A zasa som sa zamotala tuším Veľký úsmev.

M.á.r.i.a, Ut, 06. 08. 2019 - 14:34

Nezamotala Mrkám, ono to s tými receptami, ktoré si prekladáš je trochu problém. Hlavne v múkach lebo oni používajú úplne iné na aké sme zvyknutí my. Priznám sa, že ten koláč sa aj mne zdal "zdrcnutý" ...to nie je správne slovo, skôr taký ako nedopečený vo vnútri ale to je presne ten pomer a kvalita surovím. Treba skúšať a pridávať-odoberať-vyladiť Veľký úsmev.

A ešte k tej smotane, pridávam ju napr. do fazule ale aj iných polievok a to až na záver tak, že si odoberiem z polievky, nechám trochu vychladnúť a zamiešam do toho smotanu aby neboli hrčky. Potom už len vlejem do polievky-omáčky, premiešam a už nevarím Vyplazený jazyk.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama