reklama

Zemiaky pečené na panvici

Pridal/a dasa_ dňa 12. 08. 2019 - 13:40 - Recepty dasa_
Zemiaky pečené na panvici, Šaláty, recept, dasa_

reklama

Recept na výborné pečené zemiaky pripravené na panvici za 25 minút.

Ingrediencie
1 kilogram zemiak
2 polievkové lyžice olej
  čajová lyžička soľ
  čajová lyžička rasca
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Milujeme pečené zemiaky. Ale nie vždy mám chuť rozpáliť rúru a aspoň hodinu čakať na výsledok. A tak zemiaky u nás boli najčastejšie iba varené, preliate trochou masla. Sem tam aj pyré.

Až raz som bola na kurze v takom rodinnom prostredí. Šili sme bábiky a popri práci nám domácí pán navaril. Normalne som zírala. Tie zemiaky boli iba z panvice, ale aké boli dobré.

Množstvo je orientačné, unás doma platí 3 zemiaky na osobu. Len vzniká problém, keď sú veľmi malé alebo naopak veľmi veľké ÚsmevÚsmev

Zemiaky ošistíme, umyjeme a nakrájame na štvrťky. Kto sa veľmi ponáhľa, môže aj osminky (skôr sa prepečú).

Na panvicu sa nalejú tak 2 lyžice oleja, nechajú sa rozpáliť. Vsypú sa  zemiaky a dobre sa poobracajú v oleji. Osolia sa a okmínujú a chvíľu sa opekajú, kým nezačnú ružovieť. Dobre je ich aj premiešavať. Potom sa prikryjú pokrievkou a pečú či dusia sa cca 20 minút. Občas treba premiešať, aby chytili peknú kôrku z každej strany. Podľa typu zemiakov sa trochu rozpadnú, ale chuti to neuberie. Či je hotovo vidieť, ale kto neverí, môže skúsiť tak, že pichne nôž. Podľa odporu to rýchlo zistí Úsmev

Podávame ako prílohu alebo len tak s kyslým mliekom alebo zeleninovým šalátom. Výborná a rýchla večera.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

reklama


reklama

balalajka, Po, 12. 08. 2019 - 13:56

Och mňam.

Ja dnes vyhutujem nad francúzskymi zemiakmi. Tak ale neviem, či radšej toto neurobím. Úplná dobrota a absolútne jednoduché. Mňa fascinuje, ako zabúdam na takéto skvelé jedlá z môjho detstva. Treba mi ich pripomínať! Ďakujem.

dasa_, Po, 12. 08. 2019 - 14:01

Mna práve prekvapuje, že takto jednoduché jedlo som ani nepoznala.

balalajka, Po, 12. 08. 2019 - 14:05

Robievali sme starkému, keď kedysi bývali rodinné oslavy, lebo on neľúbil majonézový zemiakový šalát a nemalo zmysel robiť veľa opekaných zemiakov (plech) proste pri tom vyváraní. Ako decko som samozrejme zemiakový šalát nemusela ani ja Chichocem sa.

dasa_, Po, 12. 08. 2019 - 14:10

ja som poznala iba varené zemiaky opečené. Miesto šalátu dokonca tie varené v šupke. Tu ma prekvapilo to, že sú surové. Žiadna voda naviac. Vlastne také hodne minimalistické.

Dzeny, Po, 12. 08. 2019 - 21:14

Super recept. Ujo doktor, ktorý rieši tie moje problémy s črevom, mi minule povedal, že nemeckí vedci vyskúmali, že pečené zemiaky majú o polovicu menej cukru ako varené. Som zírala ako puk. Aj keby to tak nebolo, tak toto je veľmi dobrý recept aj z pohľadu spotreby energie. Myslím, že sa pri tom spotrebuje oveľa menej plynu/elektriny ako keby sa to pieklo v rúre. Takže za mňa Tlieskam

Kamila, St, 14. 08. 2019 - 12:33

Dobre vedieť, u nás tvoria zemiaky základ jedálnička. ;)

lienka, St, 14. 08. 2019 - 12:45

určite vyskúšam

 

Dzeny, Ne, 18. 08. 2019 - 18:15

Práve som vyskúšala. Super!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama