reklama

Nie sme turistická veľmoc

Pridal/a dasa_ dňa 09. 09. 2019 - 09:49
Nie sme turistická veľmoc

Dasa_ | Benátky v zákulisí


reklama

Je po hlavnej dovolenkovej sezóne. Mnohí cestovali a tak môžeme porovnávať.

Či si to chceme, či nechceme priznať, nie sme turistická veľmoc. A zrejme ani nebudeme. Povedzme si pravdu - turistika je mocné ekonomické odvetvie. Pohybujeme sa pravidelne v jednom velkom letovisku. Chodíme tam už roky. Neustále pribúdajú možnosti. Nielen pre turistov. Ale keď sa neičo nové stavia, vždy treba napríklad zariadiť. Tisícky hrncov, tanierov, postelí, stoličiek, chladničiek, klimatizácii.... Treba viac obchodov, lehátok na pláži, zmrzlín. Proste to celé ožije. Dokonca som si uvedomila, že plážoví predavači všetkého z Afriky sú dnes už zamestnaní ako upratovači, teda istejšia práca

Pár rokov dozadu som zatúžila pozrieť sa tam v novembri, keď sme mali cestu okolo. Bola som šokovaná, všetko ako vymreté. Ani len pouličné osvetlenie nesvietilo. Domáci niekde žili, ale rozhodne to nebolo na tých miestach, kde sa pohybujú turisti.

A čo obyvatelia takých Benátok? Aké to je, keď vás denne vytláčajú masy turistov. Keď obyčajné obchody ustúpili suvenírom. Alebo zančkovým predajniam? Niečo podobné pred časom písala aj Dzeny o Vlkolínci. Ktokoľvek vám nazrie do dvora.

Ano, nie som lepšia, aj ja nazerám.   Zaujíma ma, ako domáci žijú. Ale kde je hranica?  (foto z otvoreného dvora v Benátkach)

Sú miesta, kde vedia, že 4-6 teplých mesiacov musia zamakať, aby potom prežila zvyšok roka. Písala o tom aj Katka vo svojom príspevku.

Kedysi som sa čudovala, že nie všade ľudia majú podnikateľského ducha, nevytvárajú ubytovanie pre turistov, nové kaviarne, požičovne lyží, bicyklov....... Že nemajú na každom rohu lapače turistov. Ćím som staršia, tým lepšie im tuším rozumiem. Doma chcem pokoj a na dovolenke zážitky Veľký úsmevPohodaÚsmev Len nie vždy to ide spojiť, lebo podobne to cítia viacerí.

Možno je cestou nebudovať veci pre turistov ale pre domácich. Okrem Benátok sme na dovolenke navštívili aj jedno menšie historické mestečko. Krásne vybudované (snáď sa mi podarí napísať aj niečo viac). Keby bolo treba, tak pripravené aj na cudzincov. Ale pohodu tam mali hlavne domáci. Za kávičku na pohodlnej terase sme zaplatili iba štvrtinu toho, čo vo veľkom meste. Tak, ako aj okolosediaci domáci. Takých v Benátkach hľadáš lupou.

Ak by si niekto chcel prečítať viac na podobnú tému, tak tu je jeden komentár.


reklama

reklama

balalajka, Po, 09. 09. 2019 - 13:39

Ja som "čoby turista" podchvíľou. Cyklistika ti dovolí nazrieť na miesta , kde peší často nechodia. A to máš taký pocit - ja zdravím. Aj sa prihovoria domáci. Pekné je to. A viem, že aj známi, čo chodia majú s domácimi dobré zážitky. Cyklisti sú pre nich často exoti - hlavne na kopaniciach, kde sa len autobusy a komáre otáčajú Veľký úsmev.

V sobotu som sa nejak prvoneplánovane ocitla v dedinky Rybníky neďaleko Bziniec pod Javorinou. Ja som už len tú Ľudmilu Podjavorinskú čakala, že z niektorého dvora mi zamáva. Rozkošná dedinôčka. Maľované chalúpky, plôtik drevený, nádherné kvety za aj popred ním. Muškáty v oknách a na oknách háčkované firhánky. Úsmev No rozprávkovo. Také inde nemajú. A pritom je to len taká dedinôčka. Ale zastaviť som nezastavovala. Ani nebolo veľmi asi ani kde. Väčšia reštaurácia bola kus vyššie - tam to "žilo". A viem, že to žilo aj z jari a celé leto. Ako v zime je to neviem.

Ale napr. minulý rok na Kubínskej z jari jak do krajiny nikoho.

Všetko zavreté.

Ešteže sme stretli potom pár šialencov čo sa s nami do kopca drápali.

Hmmm - ono aj krajinu aj ľudí treba nechať pospať, nech vládzu cez tú sezónu.

 

de-ni, Po, 09. 09. 2019 - 15:42
Moj manzel aktualne sliape z Dukly na Devin ( cesta SNP po cervenej znacke) co je cca 770 km pesi cez hrebene krizom cez Slovensko. Trva to cca 3 tyzdne. Pise mi o ludoch ktorych streta, o tych ktori ho nechavaju u nich prespat, ponuknu altanok, alebo izbu, sprchu, ponuknu jedlo...o dedinkach zabudnutych, zaujimavych...Pise, ze ludia su velmi mili, ustretovi, same pozitivne veci...Uz by cez vikend mal byt na Devine, tak sa tesim na jeho rozpravanie o turistike po Slovensku...
dasa_, Po, 09. 09. 2019 - 16:17

Už som tuším dva krát čítala príbehy ľudí, ktorí išli túto trasu. Majú moj hlboký obdiv. Oba prípady to íšli od Dukly.

Kamila, Ut, 10. 09. 2019 - 08:14

Waw, to znie znie ako riadna výzva. Ide sám, či má parťáka, partiu? To fakt červená značka na Slovensku tvorí dokopy takýto celok?

de-ni, Ut, 10. 09. 2019 - 08:34
Idu dvaja, pre jeho plan sa nadchol aj jeho brat. Dokonca brali aj nasho psa. Ale ten to po 144 km vzdal a tak som musela sadnut na vlak a ist po neho do Kysaku... Cervena takto ide a kusok pri Javorine ide aj cez Cechy.
Kamila, Ut, 10. 09. 2019 - 08:41

Je fajn, že sú dvaja. Môj zlatý, psík, ako hlásil, že ma full? Ešte ma zaujíma ako sa cestuje vlakom so psom cez celé Slovensko. Hambím sa

de-ni, Ut, 10. 09. 2019 - 08:50
Psik uz posledne dva dni tazsie vstaval, musel mat asi svalovicu...a ked vecer odmietol veceru, tak som rano isla po neho radsej. Trochu nas to prekvapilo, lebo natrenovany je, manzel s nim chodi na tury hodne...je to taky jeho tichy partak, co nevyjednava a neprotestuje :-) Vo vlaku v pohode, musel mat kos a lezal pod nohami, cele jazdu prespal. Ale aj taky spiaci vzbudzoval respekt, predsalen je to kus, velky cierny bradac ...
Kamila, Ut, 10. 09. 2019 - 15:27

A ešte základná otázka, ako to zvládajú chlapi? Počasie raz veľmi horúco, posledne dážď a relatívn echladno ...

de-ni, Ut, 10. 09. 2019 - 15:42
Ti su v pohode, zvladaju. Prsalo im len vcera a to boli 18. den na ceste. Som zvedava kam sa mi vyberie ten moj chlap na buduci rok. Inak ma na plane prejst Pacificku magistralu, to je skoro pol roka...
Kamila, Ut, 10. 09. 2019 - 15:45

Sikovni su. ÁnoDo Santiaga sa nechysta? Pacifická, to znie ozaj velmi zaujímavo ... Prekvapenie

de-ni, Ut, 10. 09. 2019 - 16:06
Santiago ho neviem z akeho dovodu nenadchlo...mozno malo divociny? :-)
balalajka, Ut, 10. 09. 2019 - 13:34

De-ni, odpadla som. To vážne?

9. júla, presne 2 mesiace dozadu som sa na časti tej cesty ocitla. Na biku. Moc MTB nechodím, ale v ten deň som išla domov "skratkou". Z tej skratky na cca hodinu bola 3 hodinová túlačka Váľam sa od smiechu po podlahe. A kúsok z nej tvorila aj "po červenej - cesta hrdinov SNP". Nejak som tomu ani nevenovala pozornosť, bola som rada, že som sa po nej nevysypala a hlavne došla na známu cestu. Jako adrenalín pre mňa. Peši OK, ale cyklistika v tom úseku nič moc.

Psíča potrebuje cca 18 hodín spánok denne - asi kráčajú dlhšie. Predsa len asi malo spánkový deficit.

de-ni, Ut, 10. 09. 2019 - 15:46
Kazdy den prejdu od 35 do 50 km, podla obtiaznosti...na biku si to po hrebenoch teda predstavujem tazko... :-)
balalajka, Ut, 10. 09. 2019 - 16:23
Su dobri! Ale ta cesta isla normalne horou. Ako lesna cesticka.
Kamila, Ut, 10. 09. 2019 - 08:18

Veru si vôbec neviem predstaviť, žeby sa mi pod oknom preháňali davy turistov. Pre mňa sú davy všeobecný problém. No hold turistický " priemysel" je jeden z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich ..., vytvára nové pracovné miesta, ale aj devastuje krajinu, mení mestá ...

Ono to môže byť ozaj zvláštne žit v oblasti, kde máš 3 mesiace šialenstvo a potom ticho, a hlavne z čoho žiť ... Inak ja momentálne snívam o takom mieste mimo sezóny Hambím sa

dasa_, Ut, 10. 09. 2019 - 08:34

Na jednej strane je príjemné také miesta pozrieť. Na druhej strane, žiť tam musí byť ťažké. Mnohé takéto miesta sú už bez bežných obyvateľov, sťahujú sa tam najmä umelci.

Chvíľami mám pocit, že oveľa viac mi o takých mestách ukážu dobré reportáže alebo filmy. Ale sem tam treba aj tú atmosféru nasať. Aktuálne ma celkom zaujalo Portugalsko, ale plánov je veľa, uvidíme, čo uprednostníme.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama