reklama

Babkin strúhaný kakaovo - tvarohový koláč s jablkami

Pridal/a Kamila dňa 11. 09. 2019 - 09:57 - Recepty Kamila
Babkin strúhaný kakaovo - tvarohový koláč s jablkami, Koláče, recept, Kamila

reklama

Videla som niekde fotku, podobného koláča, tak som skúsila tradičný recept na strúhaný tvarohový koláč aj s jablkovou vrstvou. Jasné múku som použila celozrnú špaldovú, cukor trstinový a menej ... a karob namiesto kakaa, kvôli histaminový devám. Bol výborný, len stále mam pocit, že toho cesta je málo. ;)

Ingrediencie
Cesto:
400 gramov špaldová múka celozrnná
100 gramov trstinový cukor
1 kus prášok do pečiva
250 gramov maslo
1 kus žĺtok
3 polievkové lyžice karob
4 polievkové lyžice mlieko
Tvarohová náplň:
3 kusov vajce
1 kus bielok
1 kus vanilkový cukor
4 polievkové lyžice trstinový cukor
750 gramov jemný tvaroh
Ostatné:
1 kilogram jablko
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Jablká očistíme, nahrubo nastrúhame, môžeme strúhať až keď je cesto a tvarohová náplň hotová. Ja som použila strúhané mrazené jablká z minulého roka. Krátko som ich prehriala ...

Cesto:

V robote som hnetacími metličkami zmiešala sypké ingrediencie, postupne po častiach pridala zmäknuté maslo, žĺtko, mlieko a miešala, kým to robot zvládal. Potom som to chcela zmiesiť do kompaktného cesta, dať schladiť a strúhať, ako sa to má robiť, asi aj bez toho robota. Len mňa celkom zaujala ta mrveničková hmota, tak som ostala pri nej. Úsmev

Tvarohová náplň:

Bielka s cukrom vyšľaháme do tuhého snehom. Tvaroh len ručne vymiešame so žltkami, obe hmoty spojíme. Tak som robila, tak to je v tradičnom recepte, ale nabudúce skúsim všetko vymiešať len ručne a pridať 1 PL kukuričného škrobu, či zlatého klasu. 

Dohotovenie:

Cca trošku väčšiu polovicu hmoty na cesto, rozdrobíme na vymastený múkou vysypaný plech. prípadne ak ste cesto spojili a vychladili, môžete ho smelo strúhať. Snažíme sa zhruba pokryť celú plochu, ja mám stále pociť, že to chce menší plech. ;)

Na vrstvu cesta rovnomerne "rozotrieme" strúhané jablká , môžeme ich  zľahka vyžmýkať, a na to rozotrieme tvarohovú náplň. Neľakajte sa so snehom je dosť vysoká, mne to potom sadlo ...

Na vrch rozdrobíme, alebo nastrúhame zvyšné cestu. Mne sa nijak nepodarilo prekryť celý povrch, nevadí ..

Pečieme pri teplote cca 180°C cca 45 minúť, môžeme potom nechať postáť ešte zo 10 minút v pootvorenej rúre. Ono je to svojim spôsobom slovenský cheesecake, len mi to ešte treba dotiahnuť. Necháme podľa možnosti vychladnúť. ÚsmevČas pečenia prispôsobte svojej rúre.

 

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
1 hod, 15 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

M.á.r.i.a, St, 11. 09. 2019 - 10:45

To vyzerá veľmi dobre, tvaroh s jablkami mňamka Tlieskam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama