reklama

Po hyraxe fixný zubný strojček

Pridal/a Kamila dňa 24. 09. 2019 - 15:56

reklama

Naša zubná story pokračuje. Mladšej dcére chýba jedna dvojka, k tomu mala výraznejší predkus ... V apríli sme začali  Hyraxom , na roztiahnutie hornej časti čelušte. Začiatok bol dosť nepríjemný, všetko ako nám sľubovali, potom si deva celkom zvykla. Za tých pár mesiacov sa jej stihol dvakrát uvolniť, dvakrát brúsenie lepidla ... Mala ho mať len do polovice októbra, ale kedže sa naň dobre fixuje klasický strojček musí s ním vydržať do januára.

Dnes sme boli po fixný strojček, dole komplet, hore zatial po hyrax, ktorý je uchytený na zadných stoličkách. Tinka celkom v pohode zvldádla cca 1,5 hodiny s otvorenými ústami. Zubnú ortodentistku máme veľmi zlatú. Prvý dojem bol celkom v pohode, aj vizuálny aj pocitový. Len dnes zajtra má gradovať bolesť zubov a kým si zvykne na jedenie. Momentálne je to asi viac o bolesti, to jedenie, aj bez výraznejšieho hryzenia ...

Najväčšiu dilému mala deva aké gumičky si vybrať,Hambím sa keďže sa nevedela rozhodnú začala s perleťovými, vraj v tme trochu svietia. Veľký úsmevNeskôr sa môže farebne vyhrať .... To sú tie mini srandy, obtočené okolo spoja medzi drôtikom a ploškou prilepenou na zube?

Zatial sme skončili pri tom, že sa zafixuje stred medzi jednotkami, aby bol v strede, kd emá byť a  otodentistka to skúsi uhrať bez zubného implantátu, tak že na jednej strarne z trojky uberie (bude sa tváriť ako dvojka) a k dvojke trochu pridá ... Tak uvidíme.

Mne sa momentálne len veľmi ťažko hľadajú odpovede na otázky " Čo som komu spravila ...?" "Prečo musím mať krivé zuby ....? "

Inak celkom som nepochopila, prečo jej od bolesti môžem dať len paracetamolové lieky, ktoré ako histaminička nemôže, prečo nie nurofen ....

Kapitola jedenia bude tiež celkom zábavná, však pri histaminovej je aj bez toho, snáď sa to po prvých pár dňoch zlepší? Rozmýšľam čo jej zajtra zabalím kašovité na desiatu, aby vydržala do tretej, bo obedy v škole nemá, Snáď po pár dňoch zvládne domáci špaldový chleba, či jednohubky z neho.

Dnes nám sestrička predviedla čistenie zubov postupne s piatimi kefkami ..... , no to netuším ako deva dá ...Hambím sa


reklama

reklama

dan-cula, Ut, 24. 09. 2019 - 16:25

no nič nie je zadarmo-ani americký úsmev..Viem ,že budem za staromodnu ale poučila som sa,že mať ked aj krivé ale hlavne aby boli zdravé a svoje zuby je neocenitelné.

za americkým úsmevom je neraz bolesť a hlavne nepomerne  veľa času venovaného čisteniu..

ale ako sa hovorí ,pevná vôľa všetko zdolá..

Kamila, Ut, 24. 09. 2019 - 16:32

Ono nejde, len o americký úsmev, je to aj zdravotný problém. Napríklad ak je jeden čelustný oblúk väčší ako druhý, čo bol aj dcérin problém,  "skusavajú" sa zuby, skôr sa kazia. v Dospelosti môžu byť problémy s čelustnými klbami, bolesťami hlavy ... Samozrrjme, zdravé vlastné zuby sú na nezaplatenie.

Kamila, Ut, 24. 09. 2019 - 19:46

No prvý večer, náročný a to by som jej vraj nurofen nemála dávať, neviem prečo, ale iné nemôže ...

dasa_, Ut, 24. 09. 2019 - 20:04

ja by som jej ho dala.

Kamila, Ut, 24. 09. 2019 - 20:07

Aj jej dam, neverim, ze to ovplyvni dlhodobý proces, sestricka nieco spominala s uvolnenim, ci cim zubov, ci naopak ...

dasa_, Ut, 24. 09. 2019 - 20:14

jedna tabletka, ani dve to nezariadia.... myslím to uvolnovanie

adris, St, 25. 09. 2019 - 09:27

Syn mal fixný strojček na horných zuboch. Čistenie bolo náročné, zvlášť pri jeho pubertálnych excesoch a protestoch, že náááčooo tak moc. No keď musel za dočisťovanie pri kontrole zacvakať 15 eur z vlastného vrecka a dať si opraviť dva kazy (lebo sa zuby viac kazili pri nedostatočnom čistení), tak ho tá rebélia prešla. Drhol si ich tak ako mal a pred kontrolou ešte aj v aute nosil kefku a pre istotu glancoval aby boli hladučké bez náznaku povlaku.

Kamila, St, 25. 09. 2019 - 12:22

Ta ste si užili. Takže čistenie bude určite dlhodobá "zábava" Nepýtala som sa či sú vhodné elektrické kefky, hlavne účinnejšie? Takto po ránu, keď toho času veľa nie je ...

adris, St, 25. 09. 2019 - 13:27

Ak myslíš takú klasickú elektrickú kefku, tak asi nie keďže na plôške zubu má tie kovové a plastové pakšamenty. Neviem, iba si tak myslím, že rotovanie kefky by mohlo čosi aj posunúť. Náš to neskúšal. Najlepšie ak sa spýtate v ambulancii.

Áno ráno bolo veselo, najmä keď sa mu nechcelo vstávať a musel sa ponáhľať na autobus do školy. Sem tam aj s kefkou v puse, takou to malou okrúhlou letel. Ešteže po našej ulici veľa ľudí nechodí Chichocem sa

balalajka, St, 25. 09. 2019 - 13:50

Add gumičky - ja mám tie šedé a nikto sa ma nepýtal ... to asi vekom Úsmev. Že nech sa drží teta z Trenčína odkazuje. Ja som na spodnom mala kritické 2 týždne až. Zavadzali ma na bokoch drôtiky, dráždili ďasno aj líce. Neskôr som došla na to, že existuje vosk na zubné strojčeky - značka špeci kefiek a pást na El ... treba hľadať.

Dolný je inak náročnejší ako horný - môžeš ju utešiť. Lebo sa viac "kazí" - teda ja som kazila a ortodontistka ma ukľudňovala "nie mojaaaa, nie ste blbá, to každý." Váľam sa od smiechu po podlahe Teraz neviem, či každý blbý, alebo každý drátiky vyťahoval.

Add kefka - používam aj somatickú. Nebol problém a ani nie je. Myslím, že aj rotačnou sa dá - dala mi doktorka také príbalové letáky po nasadení strojčeka, že ako čistiť. No tak ale 5 minút zaberie minimálne aj tak. Odskúšanú mám aj zubnú sprchu . Neni zlé, ale netreba. Prestala som používať. V podstate mám takú výbavu ako máš na foto ... plus tú somatickú navrch. Jaj a niť. To ma poučila dentálna hygienička, keď som bola a ukázala mi ešte triky a tipy, ktoré som hneď zabudla - stačilo, keď mi predviedla čistenie medzizubných priestorov a to si pamätám. Veľký úsmev

Add lieky - ja som nedávala, odmrnčala som si, na podráždené ďasná som vytiahla palenku, že zdezinfikujem zvonku a nejak sa to utento - však to vypľúvať nebudem, tak aj bolesť hneď sa rozptýlila Chichocem sa. Ale o inom som tým chcela - že mne ani nehovorila, žeby niektoré druhy mali na to vplyv - len povedala, že ak bude treba, nejaké analgetikum nech si dám.

Celkovo - ono to nie je tak strašne hrozne príšerne bolestivé (a to sa mi drôt v Taliansku do líca zdnuka zapichol Vyplazený jazyk), skôr to omŕza, že furt a vkuse. Ale jedného pekného dňa sa zobudí a zistí, že je to fuč. A potom sa zas niekedy zobudí a bude to naspäť na deň tá bolesť Veľký úsmev. Ale prejde to - fakt je najhoršie tie prvé tri dni asi. A naučí sa s tým aj usmievať. Ja sa teraz bavím na reakciách ľudí ... lebo taká stará a strojček. Ale išla by som do toho zas. Tie zuby za to fakt stoja - nie pre estetiku - u mňa taktiež predkus a skúsaním odkryté ďasná a nakúsavaná kosť. Úsmev

Hodne trpezlivosti.

Kamila, St, 25. 09. 2019 - 21:25

Ako to fakt ti nik nedal na vyber z tolkych farieb? Hambím saAkú gumicku by si si vybrala, to nie sranda. Hambím sa

Cistenie, snad dnes deva zacne, bo doteraz bola vo faze, ze bola pri akomkkolvek dotyku, aj uz neviem co jej vymysliet na jedenie do skoly ak ma do stvrtej vydrzta bez obed, nic nemoze jest aj tak, teraz uz ani tolko .

Inak nerozumiem naco ma dolny strojcek, ked tam ma pekne rovne zuby, a k hornym s ato bud egumickami tahat az neskor ...

balalajka, Št, 26. 09. 2019 - 07:18

Ohromne sa mi ľúbi, ako so mnou ortodontistka komunikuje.

" Dievča vydrž chvíľu."

" Pani inžinierka ...." Veľký úsmev

Keď mám pusu otvorenú som jak tí puberťáci, ktorých je plná čakáreň a asi 99% klientov. Ale keď ja zavriem ústa, som platiaci plnohodnotný a rovnocenný dospelý. Chichocem sa

No ... nedala na výber. A pravdu povediac, dobre trafila. Ono tá šedá, či metalízová či jaká, tak tá je najbližšie k farbe plieškov nalepených na zuboch. Takže je to celé také "ucelené".

Prečo má na spodných? No - asi aby lícovali s vrchnými. Možno treba aj s ohľadom na predkus nejak postavenie dnu von riešiť - netuším. Treba sa spýtať.

Ja som inak minule tvrdila, že po 8tich mesiacoch už mám brutálne rovné zuby - fakt je vidieť kus roboty. A ortodontistka sa smiala a smiala a smiala ... strašne vtipná som musela byť.

Že ako áno - oproti tomu čo bolo, je to rovné, ale ešte ani nie cez 50%, čo si ona predstavuje. Tak pokračujeme. Snáď do dôchodku to stihneme. Chichocem sa

dasa_, Št, 26. 09. 2019 - 08:13

si mi pripomenula, chodím na očné tak, kde majú prevahu detských pacientov. Sestrička najskôr meria a furt mi hovorí - očičko sem pozeraj, čielko daj sem ..... Už chýba jedine to, aby som išla pozerať, či je lev v klietke a vojačik v búdke Veľký úsmevVeľký úsmev

balalajka, Št, 26. 09. 2019 - 08:23

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

Náhodou, mne to ale dobre padne, neviem ako tebe. Aj ma pohladkala, keď nejaké bolestivé veci mi robila a ja som držala. Chichocem sa

dasa_, Št, 26. 09. 2019 - 08:31

Našťastie očné zvyčajne nebolí :)

balalajka, Št, 26. 09. 2019 - 07:21

Kami ešte k tej strave. Ja som stále jedla a jem všetko ako predtým. Ale fakt je, že som to hltala a krájala na menšie. Ale zväčša to bolo prehltnutie. V podstate som jedla len aby mi neškŕkalo v bruchu tie dni, keď to bolelo.

Kamila, St, 24. 03. 2021 - 11:54

Neskutočne rýchlo to utieklo. Po dvoch rokoch má Tinka dole zubný strojček. Pribudol akurát nočný, minimálne na jeden rok, ale už je to iné. Úsmev filmovej hviezdy deva mať nebude, predsa len jeden zub chýba. A ešte sa na mňa poriadne neusmiala, že nie je dôvod, Hambím saale je rada, že sa na to dala, alebo že som na tom trvala? Najvýraznejší rozdiel je hlavne v posune sánky aj sebavedomie sa jej posunulo ... a to aj vo fáze so strojčekom ... Takže to všetko stálo za to a hlavne sme mali fantastickú ortodentisku, s neskutočným prístupom.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama