reklama

Jednoducho Gréta ...

Kamila , 29. 09. 2019 - 21:58

reklama

Dnes som objavila veľmi dobrý článok , na tému, o ktorej  som chcela  napísať už skôr, len som nevedela ako. Prečo sa voči Gréte vedie na Slovensku taká nenávistná vojna? Nerozumiem tomu, určite nie je dokonalá, autisti majú svoje špecifiká, asi to trochu prehnala s rozhorčením pri poslednom prejave, ale ozaj nikomu neublížila. Snaží sa upozorniť na problémy, ktoré sa týkajú nás všetkých, našich detí, vnúčat ..., aj keď svojským spôsobom.  Nikomu pri tom neubližuje ...., nikoho neohrozuje a už vôbec nie u nás na Slovensku ... Prečo majú Slováci takú potrebu ju zosmiešňovať, znevažovať, prečo ju nenávidia prirovnávajú k Hitlerovi ...? Nerozumiem tomu nijak ...


reklama


reklama

dasa_, Po, 30. 09. 2019 - 07:48

Nesledovala som to, až cez víkend som sa na to začala pozerať.

Jasne, treba sa venovať životnému prostrediu. Len útočiť zrovna na krajiny, ktoré aj niečo robia je jednoduché.

Ale iné som chcela. Vadia mi deti zneužívané na niečo ako marketing. Nepáči sa mi chlapček recitujúci básne. Ale prosím, je to spôsob, akým s ním matka trávi čas. Teda správne povedané OK, recitovanei je fajn. Otázne je vystavovanie na internete.

Včera som v telke zachytila, že pred rokom napísala Gretina matka knihu a v deň jej vydania Greta prvý krát sedela na schodoch tuším parlamentu s protestom. Takým náhodám neverím. Lebo poznám manipuláciu. A marketing.

Pracujem s postihnutými a máme tam dosť podobného mladého muža. O presnú diagnózu sa nezaujímam, ale jeho rozohnenie, nenávisť, keď ide o politiku je veľmi, veľmi podobné. Ide z neho strach. Veľký strach. Veľká nenávisť. Málo ho dokáže naštartovať. Nie je v stave, že by potreboval doprovod a tak chodí na výlety do celom Slovensku svojim milovaným vlakom. A ja často premýšľam o tom, ako dobre, že nie sme tam, kde sa dajú zbrane ľahko kúpiť. Lebo ktovie, čo presne štartuje v hlavách tých, čo napríklad strieľajú na školách....

Tohto sa ja obávam, či svojim prejavom neštartuje práve naopak niečo takéto. Vybičované vášne.

Kamila, Po, 30. 09. 2019 - 08:42

Jasné manipulácia dospelými je jedna vec. Tá je samozrejme otázna.

Autistické sklony tomu tiež rozumiem ...

Len nerozumiem, toľkej nenávisti a zosmiešňavaniu na jej adresu zo strany Slovákov ...

dasa_, Po, 30. 09. 2019 - 08:47

to nie je iba záležitosť slovakov, to sa nemusíš báť. Včera to isté riešili na ČT. A inde to bude podobné

dasa_, Po, 30. 09. 2019 - 09:00

Vieš, nemôžem sa zbaviť dojmu, že táto téma, teda oteplovanie a všetko okolo bola unesená a zneužitá. Na obe strany. Každý si na tom prihrieva polievočku.

A ja stále neviem, prečo sa skončila doba ľadová kedysi dávno - pradávno. Ani neviem kedy. Snáš 14 tisíc rokov dozadu. Čo vtedy prispelo k otepleniu, roztopeniu ľadovcov. Nárastu oceánov a morí o desiatky metrov. Vyhynutiu istých živočíchov. A objaveniu sa iných. Lebo vtedy tuším plastové slamky nemali.

Pre vysvetlenie, chcela som povedať, že netuším, koľko zo súčastného oteplovania je proste prirodzený rytmus našej zeme, ktorý je mimo naše možnosti zmeny. A či by tie peniaze, čo sa do toho nalejú, neboli na inom mieste užitočnejšie.

Kamila, Po, 30. 09. 2019 - 09:25

Jasné, že na zemi boli procesy od pádu meteoritu, po výbuchy sopiek, ktoré mali za následok veľké klimatické zmeny. Ale bez dbeaty ako ľudia pôsobime na zem devastačne. vezmi si obrovské ostrovy plastov v oceánoch, požiare v Amazonskom pralese, ktoré boli  dôsledkom činnosti človeka, uberanie lesa, rozširovanie ornej pôdy, neviem ako vznikli tie na Sibírii ...

Ľadovce sa roztápajú jedna radosť ... Zmeny sú tu také i onaké drvivá väčšina pričinením človeka. Tie zmeny sa nás týkajú, lebo takým tempom, nielen že more zaleje zopár miest, možno časti štátov, ale veľaká časť Afriky sa môže stať neobyvateľná a potom, ešte len nastane migráciu utečencov  a ktovie čo všetko s tým spojené ... Od čias priemyselnej revolúcie sa tu toho nahromadilo celkom dosť ..

Majú zmysel aj slamky, lebo je to aspoň prvá lastovička, a aspoň zopár ľudí rozmýšľa ... nad spotrebou plastov, majú zmysel aj stretnutia na medzinárodnej úrovni ...., lebo veľké podniky .... sa musia prispôsobit enviromentalnej politike statu ..., A má zmysel hasiť obrovské požiare,  má zmysel riešiť aj recykláciu, aj znižovať spotrebu ... Každý ako vie ...

Môžme si povedať, však klimatické zmeny tu boli, budú, po nás potopa ... Je toto cesta? Nechať našim potomkom prehriatu zdevastovanú krajinu, plnú odpadu ..., lebo nič nemá zmysel? 

Ja viem, ty sa len zamýšľaš, riešiš ako vieš, len sa nemôžeme k tomu postaviť takto, že nič nemá zmysel, lebo lietadlaá ...

 

dasa_, Po, 30. 09. 2019 - 09:37

no vieš, u nás doma obľúbená téma aut - elektrické autá? Ano, za nimi nejde smrad, žiadne co2. len sme zabudli spočítať tie emisie, čo sú pri výrobe elektriny. A tie emisie, čo stojí napríklad výroba batérii. Vydržia krátko. Myslím ich živostnosť. A zrecyklovať bateriu nie je to, čo zlisovať auto.

Vymenili sme naftu za benzin. Akurat to zase nepomohlo, lebo teraz sa spotrebuje viac benzinu. A emisie sa vyrovnali.

Ak si dobre pamatam, tak najviac co2 produkuje morsky fytoplanktón. A to je zase o inom.

Ja som všetkými 10 za znižovanie spotreby. Len teda, aktuálne za tým vidím peniaze. Ktoré idú nesprávnym smerom.

A aby som sa vratila k povodnej téme - na tom prejave, čo som videla mi najviac vadila tá nenávisť. Negativizmus. Prezentovanie sa ako chudáka dieťaťa bez detstva. Išiel z nej strach.  Preto sa zrejme strhla aj tá búrka odporu.

 

dasa_, Po, 30. 09. 2019 - 09:41

Ja sa k tomu nestaviam, že nič nemá zmysel. Zníženie spotreby má vždy zmysel. Len kopec peňazí ide fakt do vecí, ktoré nič neovplyvnia. Respektíve sa nahradí jeden biznis iným biznisom.

Presne ako som povedala príklad pri autách - nahradia sa naftové benzínovými. Nahradia sa slamky inými, Nahradia sa tyčinky inými.... Len to, čo sa na prvý pohľad zdá ako zlepšenie je len posunutie - tie emisie sa presunú trochu ďalej.

 

Kamila, Po, 30. 09. 2019 - 10:03

Jasné peniaze točia svetom, vidíme to aj v našej "smiešnej" politike, ekonomike, vidíme aj v priamom prenose aj keď len ilustračne  Majstrovstvá sveta v atletike, kde plus mínus jedna miliarda nehrala úlohu a zdravie športovcov je na vedľajšej koľaji ..., zdravie a životy robotníkov čo stavali štadióny, hotely ..... tiež nie 

Naftu máme stále, lebo menšia spotreba, tam som ja zas také veľké halóo nezachytila, okrem centier niektorých miest a tam aj tak autami nechodíme ... Vo všetkom asi len zdravý rozum a nadhľad by mal ostať, bo by sme sa zbláznili, ale oči zatvárať nemôžeme ...

dasa_, Po, 30. 09. 2019 - 10:11

No to halo okolo tej nafty si nezachytila, lebo si nemenila. Len sa pomaly začali zatvárať mestá pred vstupom naftových aut.... A to ked vznikne takáto davová psychóza...

Vidíš, bojujú proti otepľovaniu a k tým majstrovstvám sveta na plne klimatizovanom štadione sa nepovie ani slovo. Ešte skôr sa dočitaš, že vďaka tomu postúpi vývoj klimatizácii.... A teda, majú aj fotovoltaiku, ale prečo by to robili, keď spaľovať je pre nich jednoduchšie. nehovoriac o tom, že sa muselo pretekať v noci. A bez divákov. V noci je fotovoltaika skoro na nič....

balalajka, Po, 30. 09. 2019 - 14:11

Jaj Gréta. Nebudem sa vyjadrovať, popísané tu už bolo. Nemám rada veľmi mladých ľudí na čele hocijakých kampaní. Dôvod? Príliš veľa hormónov a emócií a príliš ľahko manipulovateľní. Aj keď možno správnym smerom. Lenže zväčša to bývajú "bábiky" niekoho iného.

Ale jedna vec add životné prostredie.

Vieme, že plasty ničia Zem. Vieme, že podpora prírody - zelene, jej ochrana pomáha, aby si Zem poradila ako tak s tým, čo sme narobili.

Ak by Zem bola živý organizmus a človek doktorom, čo by jej poradil. Žiaden plast, veľa stromov.

Otázka - prečo dokelu tie plasty nezakážu? No lebo peniaze.

Tak si tu motajme okolo hlavy plastové sáčky a pekné myšlienky.

Fakt - dávam výzvu. Či sa niekto pripojí.

Odo dnes nekúpim celý mesiac žiadne plastové vrecko. Že ako si s tým poradím. Nejakú zásobu mám samozrejme doma. Tak si to zmapujem. Že ako som ich potrebovala a koľko vydržali.

Žiadne rožky do sáčku. Žiadne zemiaky na váhu do plastu, žiadne igelitky.

Som zvedavá. Hádam v októbri by sa to dalo vydržať. Používať to, čo je už kúpené. Aby tá igelitka mala fakt zmysel, kým jej uši neodpadnú od tela.

Pridá sa niekto?

dasa_, Po, 30. 09. 2019 - 14:32

to asi nedám. keď tak rozmýšlam nad nakupom... neviem si predstaviť.

mmch, igelitky - kedysi sme ich používali na smeti. Dnes na smeti kupujeme vrecká. je v tom fakt rozdiel? Teda okrem toho, že vrecká platíme.

balalajka, Po, 30. 09. 2019 - 14:39

No veď ja budem používať čo mám doma. Ako celkovo sa vzdať plastov teda neviem. Tiež potrebujem svoj komfort. Aj plastové misky, čo umývam, aj potraviny nakupujem normálne - v sáčku. To neriešim. Ale rožky musím nejak vyriešiť. Há! Vlastný sáčok, čo už je doma. Stačí taký pevnejší, ktorý to otočí aspoň 2-3 krát.

Igelitky do smetí my stále používame. Ako nie 100% samozrejme. Ale mám vedľa koša taký ďalší kôš, čo rozčuľuje môjho manžela. Sú v ňom vrecká na druhé a ďalšie použitie. A s obľubou mi hovorí, nech tam tie neštandartne rozmerové tašky ani nedávam, lebo sa to nedá dať do koša ako vrecko na odpadky a akurát sa to celé zašpiní naokolo. A ja ich tam pchám FURT Veľký úsmev. Však ony sa sem tam zídu. Jo a sáčky od oblečenia a tak - tie bývajú super pevné. Tie používam opakovane tiež. Chichocem sa

lastovička, Po, 07. 10. 2019 - 13:19

ja som rozmýšlala že budem bezobalová. Ale dá sa to? To by som musela chodiť nabalená s pohárikmi a sáčkami a nakupovať sušené strukoviny. Ok, raz do mesiaca, dajú sa spraviť zásoby. Ale napr. taká smotana na varenie, šľahanie - dá sa kúpiť bez obalu? Nedá. Z pečiva kupujem väčšinou chlieb - nakrájam si ho a dám do tých papierových sáčkov. No je tam aj trošku umelinky. Kupujem syry plátkové, Lučinu - všetko v umelých obaloch. Takže úplne bez obalová a bezplastová nemôžem byť.

 

A na margo Gréty. Myslím, že ,,zelení,, to už občas preháňajú. Áno, treba obmedziť spotrebu, začať šetriť živ. prostredie , ale veľakrát povedia A a nepovedia B. Povedia, zrušme toto, prestaňme vyrábať toto, zmeňme toto, ale veľakrát neprídu s riešením ako čo za čo vymeniť a či to je ozaj ekologickejšie. Musím sa priznať, mám ich trošku v zuboch, hlavne po tom, ako sa ,,zastávajú,, zvierat, ktoré sú pomaly vyššie ako človek. To, že ľudia umierajú v starobincoch a ako, to ich nezaujíma ale zvieratá, psy, mačky, tam riešia všeličo.

korka, Po, 07. 10. 2019 - 18:21

Lastovicka, to je jednoduche:

usi si zo starej muzovej kosele ( ak uz nechces na to kupovat kus latky) zopar vreciek  na strukoviny, cestoviny. Na muku z hrubsej - pevnejsej latky (napr. stary damaskovy obrus); plastove nadoby z avivaze ci pracieho gelu si ocisti od nalepky a znova do nich kupuj avivaz, pracie gely. Z kiloveho jogurtu alebo kvasenej kapusty si odloz teglik s vieckom na dalsie sypke potraviny. Na nakup zeleniny a ovocia si vyraz s prutenym kosikom, neber tovar do igelitky, ak uz igelitky a rozne sacky doma mas, znova ich pouzivaj, potom ich prazdne vyhadzuj do plastoveho odpadu. Nekupuj ziadne napoje v plastovych flasiach, ak nejaku este mas doma, zlievaj do nej vychladnuty stary olej a odnes ho na benzinku. Stuhnutu mast vytri starymi novinami a vyhod do bezneho odpadu. Vybite baterky odnasaj do domacich potrieb, kde ich zbieraju. Stare lieky vylup z blistrov, vysyp z obalov (tie roztried a vyhod podla druhu) a odnes do lekarne.

Vyhadzujes potraviny? Namiesto k stupidnemu serialu v telke si raz tyzdenne  skontroluj zasoby v chladnicke a mraznicke, zober svoje recepty alebo tablet a naplanuj si podla zasob jedlo na 2,3 alebo 4 dni s tym, ze minies zasoby a nieco dokupis tak, aby sa spotrebovalo. Ak varis strukoviny, vzdy vecer namoc dvojnasobne mnozstvo - na druhy den uvar v papinaku a polovicu vychladenu daj do mraznicky, uvar velke krupy (spaldu, natur ryzu...) tak 200 g, skladuj v chladnicke, ak mas zvysky zeleniny, bud surovu alebo varenu nakrajaj, pridaj trochu krup (...), nejaky zvysok struhaneho syru alebo vajce natvrdo, alebo hrst orechov, prip. nejaku jogurtovu zalievku...dobra vecera a nic nevyhodis.

Ano, u nas na SK sa neje, ale zerie,  treba jest menej.

Greta? Zmanipulove decko na dovazok s nechutnym vyuzitim jeho postihnutia.

(2x edit - odstranenie preklepov plus dodatok k slovencie)

Mile dievcata, prepacte mi, ze pisem bez diakritiky, lebo tukam pismenko po pismenku na tablete a nechcem tu stravit cely vecer, ale nabuduce, prosim, Nemci, Taliani, Francuzi... a vsetci prislusnici narodov, ako aj Slovaci s velkym pismenom, ok?

 

lastovička, Ut, 08. 10. 2019 - 19:47
Tak vreciek mam kvantum, len vlacit to vsetko so sebou a behat po.meste lebo nie vsetko zozeniem na 2 miestach, na to nemam momentalne nervy. Potraviny nevyhadzujeme, kazdy 3 den robim reviziu chlasdnicky a veceru co dom dal. Takze na stupidne serialy cas nemam. Ovocie, zeleninu kupujem v K.au.. e a tam musim pouzit sacky. Na trh nexhodim lebo to.mam od ruky a je to tam predrazene. Prijem nepusti No a doma sme bezlepkovi, bezlaktozovi , histamin takze sa vari skoro kazdy den a ziadny mrazak. Lieky odovzdavam pravidelne, maast vylupnem servitkom ale u nas sa malo vysmaza, takze odpad takyto u nas ani nie je. Baterie odovdavam a co sa da separujem. Ale tu capovanu drogeriu odmietam kupovat. Mam uz svoj vek tak si kupujem kvalitnu kozmetiku a to co mi sedi. Takze semtam nejaky ten.kelimok ma vyhodenie bude.
Mentula, Po, 07. 10. 2019 - 19:44

Nenavistne prejavy / nielen ku Grete / produkuje denne na svojej FB stranke poslanec BLAHA

aramana, Ut, 08. 10. 2019 - 21:57

Treba si pozrieť iné videá o Gréte, na ten prejav jej asi nedali nedali zámerne tabletky aké mala mať...Je to len zmanipulované decko, nič viac...teda ako som sa dozvedela tak najnovšie s Nobelovou cenou...decko, ktoré vykrikuje niečo krajinám a potom sa nechá natočiť s niekoľkými plastovými vreckami ktoré má na stravu...veď to je choré.

Ako celé toto húú okolo ekolobby či ako to nazvať.Za všetkým sú peniaze.Len peniaze.

Úplne skvelé príklady sú všetky veľké športové podujatia...Prišli s úžasným eko nápadom že nebudú vyrábať tie tenké plastové poháre ale začali vyrábať hrubšie, ktoré sa nevyhadzuju ale rovno do neho napačuju druhý nápoj.Takže fanušik pri troch pivách nevyhodí tri poháre ale využije ten jeden.Bolo z toho jedno veľké obrovské waaau! Ale to, že pol sveta sa musí lietadlami presunúť cez pol sveta, to je OK?My ideme vážne eliminovať pár pohárov a pri tom stopa liatadiel na tieto podujatia je z roka na rok honosnejšia?Nás, na Slovensku, čo žijeme len z plastov, pretože naša krajina stojí a padá na autách, nás naozaj ide rozhodiť slamka alebo sáčok?Smiešne trápne... 

Jááj, Greta...áno, tie všetky komentáre majú byť adresované matke, nie zmanipulovanému decku.

aramana, Ut, 08. 10. 2019 - 22:05

Alebo takto - Každý deň miniem 5-10 plastových sáčkov plus plastové plienky, niekoľko jednorázových plastových rukavíc...Mrkám Pomôže teraz, že raz za týždeň použijem jednu ekobambusovú tyčinku do ucha a nie plastovú?

dasa_, St, 09. 10. 2019 - 06:35

celkom ma pobavilo, ked som videla, akú uhlíkovú stopu necháva za sebou napríklad jedna sms. Lebo to nie je len plast v telefonoch, ale obrovské datové centrá, s obrovskýcm chladením, zabezpečením.......

Alebo inak - za všetkým hľadaj peniaze. Alebo dajte ľuďom hry.....

balalajka, St, 09. 10. 2019 - 14:26

Pozerala som na Grétu, ako sa za cca rok na IG zmenila.

Nijak. Veľký úsmev

Furt dva copy, rovnaké tričko, rovnaká košeľa. Osobne nepoznám nijakého 16 ročného človeka, čo by sa za rok vývinu nezmenil. Ani image, ani rast, ani vlasy, ani tvár.

Napäto sledujem, dokedy jej vydrží image 10 ročného dievčatka.

Mi to pripomína jednu detektívku od Agathy Christie

Kamila, St, 09. 10. 2019 - 14:30

No s jej diagnózou sa ani niet čo čudovať, to sa nedá porovnávať s ostatnými "téénegermi." Je to iné, sú iní, máme v rodine autistu .... u Gréty je toho viac, len to asi fakt mali ukočírovať rodičia ..., ozaj ťažko povedať čo z toho je jej a čo nie ...

balalajka, St, 09. 10. 2019 - 15:00

Jasné, s chorobou spojené prejavy viem pochopiť. Ale u nej nejak nebadám ani fyzickú zmenu - vývin. Preto ma to zaujalo. Ja mám doma cca rovnako starých chlapcov. A keď sledujem ako vyzerajú ich spolužiačky - nie tie, čo sa domaľujú, oháknu jak 18+.

Greta je celkovo maličká, pôsobí na mňa konkrétne ako oveľa mladšie dievčatko aj v spoločnosti vrstovníkov. Možno preto ľudí irituje aj jej niektorý prejav. Tým, že vyzerá oveľa mladšie (zámer či proste fakt, teraz mi je jedno), možno preto aj sa voči nej verejnosť stavia ako k nevychovanému decku. Alebo celkovo decku, lebo pri jednom príspevku s LGBT vlajkou, ju niektorí skomentovali, že decko by sa k takému nemalo ešte nejak vyjadrovať. Zaujímavé. Ktovie, ako by reagovali na mladú ženu, ktorou v 16tich už teda de facto aj je. Možno by tie slová brali ľudia inak.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama