reklama

Ako som sa prepracovala k domácemu jogurtu

Dzeny , 01. 10. 2019 - 10:43

reklama

Kolegyňa doma upratovala a zistila, že má doma jogurtovač, ktorý nikdy nepoužila. Tak som si ho adoptovala, že to skúsim. Jednak už môžem konečne jesť mliečne veci a okrem toho som si povedala, že to možno trochu minimalizuje plasty. Aj keď toto je veľmi hypotetické, lebo by to chcelo mlieko z automatu. Veľký rozdiel medzi piatimi jogurtami a jednou plastovou fľašou z mlieka a sklom z jogurtu, asi nie je. 

Zádrhel bol v tom, že v návode na jogurtovač písali, že si mám kúpiť akúsi esenciu s jogurtovými baktériami. Tak určite. Už ma vidíte ako zháňam niečo, čo ani neviem ako vyzerá.

Kedysi som skúsila urobiť jogurt bez jogurtovača – mlieko a jogurt šupnete do rúry a čakáte kým sa mlieko zjogurtuje. Nevyšlo to, takže som sa na to vykašľala.

Ale povedala som si, že dám šancu tomuto strojčeku, čo nie je nič iné ako taká remoska, ktorá veľmi slabo ale zato veľmi vytrvalo a rovnomerne hreje obsah, ktorý do nej dáte.

Kúpila som si plnotučné čerstvé mlieko a živý jogurt, zmiešala som to (750 ml mlieka + 1 jogurt), zapla a čakala.

V návode uvádzali, že s tou esenciou to trvá 8 hodín a nemám to nechať hriať dlhšie ako 12.

Po ôsmich hodinách to bolo takmer také riedke ako keď som to zapla, tak som to nechala tých 12. Už som sa pripravovala na to, ako budem robiť 300 lievancov z jogurtového mlieka...

Ale! Zázrak sa podaril. Mám liter jogurtu. To je dosť. :DDD

Keď som ho dala do chladničky o pár hodín vytiahla, fakt to bol štandardný biely jogurt. Nebol až taký hustý ako z obchodu, lyžička v ňom nestála, ale inak dobré, chuť, vôňa aj vzhľad parádny.

Asi záleží aj od toho, aký jogurt do mlieka pridáte, ja som si odložila fľašku, aby som nabudúce šla na istotu, lebo sa osvedčil. Mňa teší hlavne to, že som to celé okabátila aj bez nejakých baktérií a že to fungovalo aj s jogurtom. To len také ubezpečenie pre tých, ktorí by sa báli skúsiť to.

Neviem, čo budem robiť s litrom jogurtu, zatiaľ to poctivo raňajkujem a asi niečo odnesiem do susedov:DD

Inak, stále neviem pochopiť, prečo sa mi neporadil jogurt v rúre. Veď tam nejde o nič iné ako o to, by mlieko s jogurtom bolo dlho v miernom teple, nech majú baktérie dobré podmienky na množenie... Skúšal to niekto v rúre a vyšlo to?

Pozrite si aj


reklama


reklama

dasa_, Ut, 01. 10. 2019 - 11:14

ja som skúšala veľmi dávno, takže výsledok si nepamatam. Ale iné som ti chcela povedať - ak ho chceš hustejší, skús ho precediť. Buď veľmi, veľmi husté sitko, alebo radšej do toho sitka rovno aj nejaké vhodné plátno.

No a chcela som povedať, že som objavila super mlieko na takéto pokusy ÚsmevÚsmev. Len podľa množstva predpokladám, že si ho objavila tiež. V 0,75l fľaške. V ktoromsi obchode majú dokonca verziu tuším až s 10% tuku, neodstredenú. Len aj cena tento flašky je okolo 2€ Z tej by bol ten jogurt hustejší. Mňa mimoriadne potešilo, že mlieko v týchto sklenených fľašiach stuhne na kýšku. To sa mi nedarilo ani pri mlieku z automatu. Respektíve iba nepravidelne.

Dzeny, Ut, 01. 10. 2019 - 13:23

Myslíš, precediť hotový jogurt? To by mi nenapadlo. A to mlieko, o ktorom píšeš som neobjavila:D Nedala som liter mlieka, lebo už by sa mi nezmestil jogurt, keďže ten jogurtovač neráta s jogurtom, ale nejakým práškom alebo čo. Inak, čo ma teší na tomto pokuse je fakt, že mám za polovičnú cenu normálny živý jogurt, ktorý stojí bežne euro a aj viac. Nabudúce ale kúpim mlieko rovno z družstva, to je úplne úžasné, ale majú ho len v obchode, ktorý nemám úplne cestou z práce.

Kamila, Ut, 01. 10. 2019 - 15:24

Srdečne blahoželám k domácemu jogurtu ÁnoChichocem saÁnoDobrá si. Ja som sa o také z  ďaleka nepokúšala. Jogurty u nás  je len MM, má to ťažké jemu kúpim biely bio jogurt, však nech je zdravé a sebe piškótika Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheVšak on nie je zúfaly, keď tak maximálne zo mňa. Hambím sa

balalajka, St, 02. 10. 2019 - 06:31

Gratulujem k jogurtu. Tento jogurtovač sme mali, keď som bola ako decko. Tie jogurty som nemala rada Veľký úsmev ... dnes by som sa nimi šla zadrhnúť.

Jogurty z litra mlieka v rúre som robievala cca 2 roky dozadu. Nemám tu recept? Ak nie, urobím, doplním. Mlieko bolo zohriate na nejakú teplotu - musím pozrieť presne akú - nesmelo byť horúce, aby si tie bacily nezabila a ani studené. Ale pamätám, že som dávala 2 násobné množstvo jogurtu ako bolo v recepte, aby bol dobre hustý. Vtedy šiel do konzistencie, ako v obchode (resp. pôvodný téglikový očkovací jogurt). Nejak mi to nevadilo, lebo som to točila potom z toho, čo som robila. Teda z 4dcl jogurtu a 1 litra mlieka som mala 1400ml jogurtu nového a zas som si cca 400ml odložila na očkovanie a mala liter. V chladničke mi vydržalo cca týždeň. Už ani neviem, prečo som s tým prestala. Jaj - večer som to ohriala, zamiešala, dala do rúry, ráno som to dávala do pohárikov. A ak som zabudla, tak aj poobede - nič sa tomu nestalo v tej rúre, akurát sa voda začala oddeľovať od jogurtu navrchu. Úplne ízi. A ešte som videla aj taký recept, kde bolo pridané do mlieka aj sušené mlieko - asi pre hustotu - inak, tak sme robievali v tom jogurtovači, teda mamina robila. Ale to už vychádza drahšie nejak. No a jogurt som mala buď gazdovský, alebo klasický modrý - rajo. Hlavne nie taký "umelý". Úsmev

Nech chutí a nech sa darí Mrkám.

Dzeny, St, 02. 10. 2019 - 10:21

A prečo si nemala rada tie jogurty ako decko? Lebo ja som nemala rada jogurty, lebo sa mi zdali kyslé. Teraz to mám naopak, jogurt má byť kyslý:)) Naša mama nám občas otĺkala o hlavu: Keď stáli jogurty za socíku pár halierov, tak som to do vás nevedela dostať a teraz keď sú kvalitné jogurty drahé ako čert, tak by ste to jedli od rána do večera!:))))

balalajka, St, 02. 10. 2019 - 11:07

Áno, áno. Boli kyslé. Ale nie až tak strašne ako klasické biele komunistické. Alebo to si len ja tak zle pamätám? Úsmev Hlavne, neboli čokoládové ako tie z obchodu Chichocem sa a ani ten džem domáci mi tam nepasoval ako decku.

bobozh, Št, 03. 10. 2019 - 17:20

Přátelé u nás se dělá jogurt v tomto Jogurtovač Následně 0.75l mlieka 3.5% tuku a pak 12 hod zapnuto (spotřeba 12 W.) jogurt je po vychladnutí krásně tuhý.Zapoměl jsem dodat jogurt 150 ml. živá kultury.

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama