reklama

Polievka zelerová lisovaná

Pridal/a dasa_ dňa 06. 11. 2019 - 12:06 - Recepty dasa_
Polievka zelerová lisovaná, Polievky, recept, dasa_

reklama

Biela krémová polievka výraznej chuti a vône po zeleri.

Ingrediencie
1 liter voda
200 gramov zeler
10 gramov hladká múka
170 millilitrov mlieko
1⁄4 kus žĺtok
5 gramov maslo
20 gramov pečivo
  vňať
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Očistený zeler uvaríme v slanej vode. (Ja som použila zeler z kuracej polievky, ktorý nikto nechce).

V hrnci na sucho opražíme múku, zalejeme 1l studenej vody, rozmiešame, osolíme a varíme asi 10-15 minút. Pridáme prelisovaný zeler a privedieme k varu. Nakoniec zjemníme žltkom rozmiešaným v mlieku a necháme prejsť varom. Dochutíme maslom a nakrájanou vňaťou. Podávame s pečivom nakrájaným na kocky a nasucho opečeným.

 

 

Doplňujúce poznámky

Recept som prepočítavala z noriem, podľa ktorých sa varilo v školských jedálňach. Ak by mal niekto záujem, môžem pridať množstva na 100 porcii Úsmev

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

reklama


reklama

Evka1223, Pi, 08. 11. 2019 - 14:49

Áno Vďaka Kvietok Vyskúšam a podám hlásenie, či je to chuťovo oná polievka mojich detských liet Mrkám

Evka1223, Ut, 12. 11. 2019 - 19:30

Chuťovo je najbližšie Áno....použila som očistený zeler varený vo vode, zliala a zmixovala v troške vody, v ktorej sa varil. Žĺtko som nedala.  Koniec hlásenia.

P.S. Pred pár dňami som sa dozvedela, že oná pani kuchárka donedávna žila - dožila sa vraj úctyhodných 102 rokov.  Mala som šancu získať ho od nej, len som nevedela, že žije. Škoda. 

Ešte raz vďaka za recept! Objímam

dasa_, Ut, 12. 11. 2019 - 19:37

celkom ma zaujal ten technologický postup - jednak múka nasucho, bez oleja. To pre tých, čo šetria tukom. A potom to zjemnenie polievky zltkom v mlieku. Už som doma aplikovala aj na ine polievky.

Aj ja ti musím poďakovať, že ma tvoja otázka nakopla a išla som prelúskať tie odložené recepty. Našla som tam viac pokladov, snaď sa časom podarí pridať aj iné

Evka1223, Ut, 12. 11. 2019 - 21:10

Začali mi chutiť také jednoduché jedlá, kde nie je veľa surovín, ochucovadiel a kombinácií korenín, kde vynikne práve jednoduchosť chutí.  Neviem čím to je. 

dasa_, Ut, 12. 11. 2019 - 21:30

Voľakedy som mala pocit, že čím viac toho do jedla dám, tým bude kvalitnejšie. Až som zrazu zistila, že všetko je rovnaké. Napríklad polievky - všetky nakoniec boli zeleninové - bolo tam všetko. Takto lepšie vychutnáš  - raz je to mrkva, potom zeler, kel, zelená fazulka, brokolica, paradajky  alebo kapusta. Pokaždé niečo iné.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama