reklama

Kapustnica z rybieho filé

Pridal/a dasa_ dňa 13. 11. 2019 - 10:38 - Recepty dasa_
Kapustnica z rybieho filé, Polievky, recept, dasa_

dasa_ | Kapustnica z rybieho filé


reklama

V mnohých rodinách sa na Vianoce kapustnica pripravuje tak, že sa v nej varia hlavy z kapra. Priznám sa, čistenie rýb nepatrí medzi moje obľúbené činnosti.

Ingrediencie
400 gramov rybie filé
300 millilitrov šťava z kyslej kapusty
2 polievkové lyžice hladká múka
1 liter studená voda
50 gramov sušené huby
50 gramov sušené slivky
1 čajová lyžička maslo
2 kusov bobkový list
1⁄2 čajová lyžička soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Dokonca myslím, že kapra som neupravovala ani raz. A tak som vyskúšala do kapustnice pridať filé z tresky. Je to celkom bežná surovina, ktorá sa dá rýchlo pripraviť.

Sušené huby namočíme do studenej vody.

V hrnci nasucho opečieme 2 lyžice hladkej múky. Zalejeme studenou vodou a dobre rozšľaháme. Osolíme (pozor, kapustnica je tiež slaná, tak so soľou opatrne). Do vriacej pridáme sušené huby, nerozmrazené rybie filé a varíme asi 10-15 minút.

Potom kúsky filé vyberieme, aby sa úplne nerozvarilo, pridáme sušené slivky a kapustnicu (teda šťavu z kyslej kapusty) aj s kapustou. Varíme podľa chuti.

My máme radšej tvrdšiu kapustu, takže som varila iba 15 minút. Do uvarenej kapustnice pridáme uvarené filé a nakoniec malú lyžičku masla. Podávame napríklad s chlebom.

Doplňujúce poznámky

Množstvá v recepte sú orientačné. Ak potrebujete uvariť väčší hrniec, kľudne pridajte ešte lyžicu, dve múky pri opekaní nasucho a vodu do potrebného množstva. Kyslosť výslednej polievky závisí od kyslosti kapustnice.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
55 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

balalajka, Št, 14. 11. 2019 - 08:58

Furt som kukala, že je to nadstavovaná nejak klasická kapustnica. Ale ty si myslela VODU z kapusty. Ahaaaaaaa!!!! Ide sa testovať!

dasa_, Št, 14. 11. 2019 - 10:34

Vidíš, to mi nedošlo, že to pomenovanie môže byť krajovo rôzne. My zo súdka vyťahujeme vždy kyslú kapustu a kapustnicu = kvasenú vodu. A čistú vodu vždy do súdka dolievame, aby tej čírej kapustnice bolo vždy dostatok. No a zmätok do toho vnesie to, že aj polievku z kyslej kapusty, respektíve "vody" voláme kapustnica ÚsmevÚsmev.

Mmch, kedysi sa na Váhu livili ryby a podobný typ kapustnice sa jedával veľmi často. Keď sa nad tým zamyslíš, tak to vďaka úlovku bolo nielen lacné jedlo, ale v dnešnom ponímaní aj dosť zdravé jedlo. Ryby, kyslá kapusta.... Ono sa nakoniec aj v našej kuchyni dajú nájsť zdravé recepty. Len sa nám to prekrýva zemiakovým šalátom a rezňami.  A v konečnom d§sledku, raz do roka ani to nie je nezdravé.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama