reklama

Koláčik s brusnicovým kompótom (džemom)

Pridal/a balalajka dňa 25. 11. 2019 - 08:29 - Recepty balalajka
Koláčik s brusnicovým kompótom (džemom), Koláče, recept, balalajka

balalajka


reklama

Pikantný, akurát sladký, veštiaci Vianoce a sneh. Ak by sa vám zdalo, že ten recept tuším poznáte, tak môže byť. Lebo linecké nemusia byť len lepené kolieska.

Ingrediencie
125 gramov maslo
1 kus vanilkový cukor
40 gramov cukor krupica
  štipka soľ
1 kus žĺtok
150 gramov hladká múka
25 gramov škrob
1 kus brusnicový džem
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Maslo vyberieme aspoň 30 minút pred použitím z chladničky, aby zmäklo. Do misy dáem vanilínový cukor, cukor a maslo. Ak chceme použiť čisto prírodné ingrediencie, tak na recept stačí 1/2 vanilkového struku a krupicový cukor použijeme v zrátanej hmotnosti.

Všetko spolu ručne vymiešame. Pridáme žĺtok a zapracujeme s trochou soli. Nakoniec pridáme múku a zemiakový či kukuričný škrob. Skúšala som oba, rozdiel nejak sa mi nezdal ani chuťovo ani pri spracovaní.

Cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo do mikroténového vrecka a necháme v chlade aspoň 30 minút. Kľudne aj cez noc.

Rúru predhrejeme na 190 stupňov.

Pečieme na menšom plechu - 20*20cm, vystlaný papierom na pečenie.

Ja som najprv vykrojila vrchné dekorácie a potom som zvyšok cesta dala na plech. Hrúbka spodného cesta má byť cca 5mm. Vrch môžeme urobiť ako aj klasický "mrežovnák". Takže na plech uložíme spodný plát, roztrieme, či skôr uložíme zaváraninu z brusníc a dodekorujeme dľa ľubovôle.

Pečieme na 190 stupňov 15 minút, kým nie je cesto ružovkasté.

Môžeme poprášiť práškovým cukrom pri podávaní.

Doplňujúce poznámky

Ešte doplním, cesto je mäkké poddajné po upečení a dobre drží tvar.

Výnos
16 Kus
Celkový čas
25 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

dasa_, Po, 25. 11. 2019 - 08:47

Správne chápem, že si to krájala až po upečení?

balalajka, Po, 25. 11. 2019 - 08:49

Áno - ako mrežovnák .. proste koláč na plech.

dasa_, Po, 25. 11. 2019 - 09:03

Aha, teda by mohol aj chviľu vydržať. Super, možno aj skusim.

balalajka, Po, 25. 11. 2019 - 09:07
Urcite vydrzi ak nezjete :D
balalajka, Po, 25. 11. 2019 - 09:09
Testovacka k Vianociam. Toto som skryla do krabice, ze aku ma trvanlivost. Len tieto kusky su malicke. Po tyzdni kolac ok.
M.á.r.i.a, Po, 25. 11. 2019 - 10:43

Linzer stará dobrá klasika, máš ho krásny ÁnoTlieskam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama