reklama

Zemiaky na kyslo

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 25. 11. 2019 - 10:39 - Recepty M.á.r.i.a
Zemiaky na kyslo, Hlavné jedlá, recept, M.á.r.i.a

reklama

Spomienka na detstvo, kedysi sa to častejšie varievalo.

Ingrediencie
6 kusov zemiak
3 kusov bobkový list
6 kusov nové korenie celé
6 kusov čierne korenie celé
1 kus cibuľa
2 decilitre smotana
1 plátok maslo
  soľ
  citrónová šťava
1 čajová lyžička cukor
2 polievkové lyžice múka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Očistené zemiaky nakrájam na hrubšie kolieska, cibuľu nakrájam na osminky a zalejem vodou tak, aby boli zakryté, osolím a pridám koreniny. Nechám variť do zmäknutia zemiakov.

V smotane si rozmiešam múku, ja som použila tapiokovú, každý akú používa hladkú, bezlepkovú, špaldovú...

Smotanu za stáleho miešania vlejem do zemiakov a nechám prevariť, dochutím plátkom masla, cukrom, soľou a na záver podľa chuti citrónovou šťavou.

Podávame napr. s opečenými špekáčikmi, volským okom alebo strateným vajcom. Ja som podávala s dusenými kuracími srdiečkami a žalúdkami na cibuľke s červenou paprikou. 

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

reklama


reklama

Kamila, Po, 25. 11. 2019 - 10:54

Zemiaky na kyslo sú u nás stále obľúbené. Robievam s kyslou smotanou, jedným vajíčkom a kebyže nemám histaminovú devu, tak tam na radu Pegybabi dám aj lyžicu horčice. Hambím sa

M.á.r.i.a, Po, 25. 11. 2019 - 11:36

Aj také môžu byť dobré, každý si upravujeme podľa svojich chutí. Pre mňa zemiaky na kyslo musia voňať a chutiť po bobkovom liste,novom koreni a smotane. Také tie klasické babičkovské a vôbec neviem prečo mi neprídu na rozum častejšie ich uvariť Mrkám

Kamila, Po, 25. 11. 2019 - 12:04

Ja ich robievam často, u nás si ich stravníci pýtajú, len pokusy o bezlepkovu verziu zlyhali, teraz kombinujem špaldovú múku so solamylom na zahustenie, kvôli histaminovej deve, konečne sa daria. ;)

M.á.r.i.a, Po, 25. 11. 2019 - 12:10

A neskúšala si tapiokovú múku tá je bezlepková a možno by nevadila ani Tinke. Verím, že z bezlepkovej horšie zhustnú a to isté robí aj špaldová, treba jej viac.

Kamila, Po, 25. 11. 2019 - 12:16

Tapiokovú som ešte neskúšala, skúsim popozerať.

M.á.r.i.a, Po, 25. 11. 2019 - 12:25

Ja ho kupujem v obchodoch so zdravou výživou 

 

eva m, Po, 25. 11. 2019 - 13:06

aj pre mňa je to spomienka na detstvo, robím ich veľmi podobne, len dávam aj bobkový list. A u nás ich voláme pokysláky :)

M.á.r.i.a, Po, 25. 11. 2019 - 13:19

Evi veď ich tam mám, neviem si to bez ich vône a chute ani predstaviť Mrkám,,,aj na foto ho vidno

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama