reklama

Znovu o upratovaní

Pridal/a dasa_ dňa 07. 02. 2020 - 08:58

reklama

Priznám sa, upratovanie ma extra nebaví. Ale byť v upratanom, tak to áno. Je to super pocit. Mnohokrát rozmýšľam, či ľudia bežne dokážu udržať upratané stále. Ako vidím v telke prepadovku, aj s kamerou, vraj niečo vyhrali. A tam všetko vyupratované? Neviem, teda u nás, aj ked je veľa vecí zracionalizovaných, vždy by som potrebovala aspon na 3 minúty to doma "zhrabať", teda schovať to, čo niekde špatí. Alebo aspon vyvetrať, zatiahnuť závesy a stlmiť svetlo Veľký úsmev

Poznám v svojom okolí pár žien, ktoré upratovanei fakt baví. Oddýchnu si pri tom, zrelaxujú. Mne to znie čudne, ale snažim sa to pochopiť. Zrejme na tom niečo je.

No a včera som si niekde prečítala pár zaujímavých slov. Je to stránka, ktorá pomáha ľuďom zorganizovať domácnosť. Tak, aby to aspoň vyzeralo väčšinu času upratane.

Vraj si mám uvedomiť, že upratovanie je radosť, nie povinnosť. A že občas počká, ale dieťa nie. Že nejde o otravné povinnosti, ale o možnosť tvoriť útulný domov. Že sa máme nadýchnuť a zamilovať si svoj domov ÚsmevÚsmev

Nuž, je tu piatok, tak skúsim zvládnuť základnú upratovaciu rutinu, aby sme si zajtra užili voľný deň bez vidiny sobotných rajónov pred sebou :) A to umývanie podlahy a utieranie prachu skúsim zobrať ako náhradu za cvičenie PohodaPohoda


reklama

reklama

Kamila, Pi, 07. 02. 2020 - 11:30

Upratovanie ....., u nás je poriadok v obývačke asi len pár hodín v sobotu, kým tam nerozložim po stoličkach na dosušenie prádlo zo sušičky. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheStále sa učím, odkladať čo sa dá, ale to je len zlomok z toho čo by som mohla. Hambím sa na veľkom stole mám momentálne rozložené puzzle a voľačo na tvorenie a foťák musí byť po ruke ... Čo je to vlastne poriadok? Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahePrchavý okamih?

 

dasa_, Pi, 07. 02. 2020 - 11:33

Dnes som sa rozhodla, že to budú 3 pračky, takže prádlo bude aj u nás. Ale pevne dufam, že iba dnes, že zajtra už bude OK.

Ja mám v obyvačke stále rozložený statív. Našťastie sa mi podarilo najsť miesto, kde nezavadzia. Horšie je to s vecami na tvorenie. Schovávam do košikov a tašiek. Len kam s tým???? A zas prídeme k minimalizmu. Este dlhá cesta pred nami.

dasa_, Pi, 07. 02. 2020 - 12:42

Tak veselo cez obed upratujem, zrazu sa otvoria dvere. Syn prišiel domov zo školy. A prvé, čo sa ma spýtal: "Mama, ty zas prokrastinuješ?????" A manžel k tomu dodal ešte podotázku - Už aj Savo? Dobre vedia, že Savo je posledný stupeň zúfalstva, alebo prokrastinácie PohodaPohoda To tak posledný týžden pred odovzdávaním daňových priznaní na mnňa príde.....

lastovička, Pi, 07. 02. 2020 - 13:28

Podľa mňa vedia dopredu že k nim prídu. Nie je možné aby mal každý tak upratané a bol ,,normálne,, oblečený. Ja kolkokrát špinavé triško, lebo mi niečo vyšplechlo z hrnca, strapatá, upotená. U nás je upratané pár hodín keď upracejm. Na druhý deň sú už omrvinky po zemi, prach na zemi, nábytku. Zafrkané umývadlo, vaňa, riady v kuchyni, niekedy špinavý planák, kopa vecí na stole, oblečenie, časopisy kde kade. Ako v každej domácnosti. Keby som každý deň zametala, umývala , drhla kúpelku a kuchyňu tak by sme mali upratané aj my. Ale komu sa chce? ŽIvot nie je len o upratovaní

margesimpson, Pi, 07. 02. 2020 - 15:15

no tak to zas prrr. Ja sa musim priznat, ze mam stale upratane tak, ze moze hocikto aj s kamerou prist. Ale vobec sa akosi nenamakam. Dolezite je mat malo lapacov prachu a dobrych domacich pomocnikov. Kazdy den mi povysava roomba, parkety umyje tiez. Ja uz len potom vecer striekacim mopom za 5 minut vsetko prejdem (mam psa, takze podlahy kazdy den). Ziadne pradlo, zo susicky rovno zo skrine, alebo na zehliacu dosku a do skrine. Ziaden riad a pohare, vsetko vzdy v umyvacke, alebo spratane. NIc na kuchynskej linke, poutierana a sporak tiez, cistim hned popri praci. V kupelke vzdy ciste umyvadlo a podlaha, zarovnane uteraky a kazdy flakon na svojom mieste. Na zachode vzdy pripravene cistiace potreby a vlhke utierky, ked nieco vidim, hned pretriem. Na stoloch maximalne dekoracie. Akosi som si zvykla veci po sebe upratovat. Jednoducho ked to clovek robi okamzite, nepotrebuje sa tym zaoberat a robit "velke upratovanie"

A co sa tyka oblecenia a upravy, tiez sa snazim vzdy v ramci moznosti. Ked nieco zaspinim, hned menim, naco to mat na sebe. a zasadne nenosim stare a vytahane "oblecenie na doma". 

dasa_, Pi, 07. 02. 2020 - 15:25

ja som si zvykla na wc pravidelne len tak suchým wc papierom pretrieť vrch misy. Sem tam je tam nejaký vlas, prach. A takto je to vždy čisté.

 súhlasím s tým, že hlavne zredukovať lapače prachu. Ale nedarí sa mi.

 

Inak máš môj obdiv. Ja to takto nedokážem. A to, že pracujem z domu je sem tam iba výhovorka.

margesimpson, Pi, 07. 02. 2020 - 18:36

Daj si vlhké utierky,také na všetky povrchy a môžeš komplet sedátko a ďalšou zase dlážku a kachličky.keď už teda sedím na tom wc,tak okolo seba handrami macham Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Pi, 07. 02. 2020 - 18:48

mne kedysi velmi pomohla rada mat potrebné čistiace veci čo najbližšie k miestu použitia. Mala som tie veci v chodbe v skrini a to sa mi nechcelo. Takto, ked je to pod umyvadlom (nova skrinka v ramci rekonstrukcie), tak je to citelny rozdiel.

A este jednu vychytávku používam - netreba mnohokrát umývať všetko. Stačí iba kúsok a vyzerá to ok. Teda ten kusok, kde je problem

Kamila, Pi, 07. 02. 2020 - 16:43

Na teba som myslela, ze ty to urcite das ;) Mas moj velky obdiv. 

dulka, Po, 10. 02. 2020 - 21:05

Lastovička, v každej domácnosti to tak určite nie je. Ja osobne by som z takejto domácnosti ako opisuješ, bola strašne nervózna :-)

dan-cula, Pi, 07. 02. 2020 - 18:37

takých ako je marge...je velmi málo.Tiež nemám akože "nasr..´."ale občas pri prepadovke by som sa hanbila.No sama pred sebou hlavne!

a tie kamerové prepadovky či pri výhre alebo vilkorozborilko(priznávam 2xsom pozerala..a dosť) a tam nechty,účesy vidno aj make-up a tváriť sa prekvapene- veľmi pôsobivé.

margesimpson, Pi, 07. 02. 2020 - 23:12

To je jasný fake. Uz some videla aj také,keď kamera točila otvorenie dverí tých akoze prekvapenych zvnútra...

lienka, Po, 10. 02. 2020 - 07:59

margy.. a čo tak zvykneš robiť keď prídeš domov z práce? pozeráš na ten poriadok??

U mňa bordel vzniká väčšinou tým, že som priveľmi "tvorivá"

činnosti čakajú na "pokračovanie"

v detskej mám rozložené šitie, na posteli látky..nite... k tomu keď si sadnem presedím celý večer, ale niekedy dôjdu sily alebo niečo iné prevládne

v obývačke na stole nejaké farbičky, bavlnky, teraz som popri telke šila malé filciové vtáčiky .-)

a odtiaľ odbieham do kuchyne, niečo kuchtím, čistím, varím, prihrievam,,,,

v spálni na stole pri počítači časopisy, papiere na kreslenie, stužky, farbičky

pri posteli zopár rozčítaných kníh na stolíku..

žiadne vodorovné čisté plochy

s wc a kúpeľňou nemám problém

Proste to je môj život...nechcem si ani predstaviť, že niekde len tak sedím...

dasa_, Po, 10. 02. 2020 - 08:07

Jááj, presne. To nie som bordelárka, som len príliš tvorivá Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev Ďakujem ti z celého srdca za správne pomenovanie ÚsmevÚsmev

margesimpson, St, 12. 02. 2020 - 18:02

No tak ja chodim z prace az vecer, medzi siedmou, osmou. Takze to si akurat spravim ruzovy gin s tonikom pre mna, colu rum pre draheho. Nalozim pracku (kazdy den fitko a manzel je zase fajciar, takze perieme casto), potom pozehlim, nieco sa porozpravame, pocitam, hram sa so psom, potom po nom poumyvam dlazku, kym ho manzel venci. Ani sa nenazdas a je  vyse polnoc a to uz idem do postele. Sediet nie je kedy :D. 

dulka, Po, 10. 02. 2020 - 20:57

Ja mám tiež vždy upratané. Moderní pomocníci v domácnosti + pravidelnosť je to "tajomstvo" a samozrejme po každej činnosti si po sebe veci upratať. Pri varení, pečení priebežne, takže keď dovarím, je aj kuchyňa uprataná. Ale, je pravda, že ja netvorím, nemám na takéto práce trpezlivosť. Takže, ako píše Lienka, to je niečo iné. Chápem, že v zápale nejakej takejto činnosti sa ťažko udržiava stále poriadok :-). Ale to je skôr taký pracovný "neporiadok" :-) 

Neviem si však predstaviť, že by som chodila doma v špinavých, vyťahanych veciach. Necítila by som sa komfortne. Jednak kvôli sebe a jednak kvôli môjmu okoliu. Podľa mňa to nemôže byť príjemné ani partnerovi, keď takto vidí svoju partnerku. Mne by to na partnerovi tiež vadilo,keby takto chodil po byte. 

margesimpson, St, 12. 02. 2020 - 20:41

Jeziiis,ty si presne môj človek! Aj ja dovarim a mám upratane. A moja ségra dovari a bordel v celej kuchyni. Potom ide robiť niečo iné,zabudne na to a švagor má nervy... Áno,keď to robíš priebežne,nemusis sa potom stresovať "veľkým upratovaním".

Kamila, St, 12. 02. 2020 - 20:47

Takže aj ty si so sestrou ako deň a noc.Úsmev Tá moja je ako skoro ako ty, a ja zas ako tvoja sestra. Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama