reklama

Slovenská kuchárka

Pridal/a balalajka dňa 13. 02. 2020 - 14:26

reklama
.. alebo Je tráva u susedov zelenšia? Tak som si pekne preklikávala zas raz Instagram, keď na mňa vykukli nááádherné Chiacchierre. Božsky vyzerajúce, absolútne navlas rovnaké ako slovenské fánky. Aspoň instagramový obrázok tomu nasvedčoval. Tak som bola zvedavá, či aj recept je rovnaký. Lebo pravdu povediac, nejak dlhšie sa v tom motám, porovnávam a zas a znovu prichádzam k záveru, že tradičné recepty sú vlastne jeden jediný rovnaký, ktorý sa rozkotúľal do sveta a tam k nemu pridali slivkový lekvár a boli z neho buchty na pare, tam k nemu pridali rajčinovú omáčku a bola z neho pizza a hentam k nemu pridali mäso a jedia to v Číne ako guo tie (no dobre, tam nejdú kvasnice).Ale proste - nijaké preveliké zázraky.Dokonca ma fascinuje, že ešte stále sme akoby nevyčerpali studnicu variácií a kombinácií a permutácií chutí a spôsobu prípravy. Prekvapivo ani technológie, ktoré vnášame do kuchyne, až tak veľký zázrak v posune kulinárskeho umenia neurobili. Všetko čo dokážu, viete dokázať aj bez nich. Jasné. Pracnejšie.Ale vráťme sa späť k fánkam či chiachierre.Tak som si vygooglila nejaké to videjko a skukla talianskú baby, ako svojimi pracovitými rukami hnetie biele víno s múkou a inými zázračnými vecami a spomenula si na moju starkú. Okolo talianskej "nonna" pobehoval prešedivelý švitoriaci vnúčik a sem tam jej niečo do toho ševelil a robil galantného komentátora. Baby bola skutočne zručná a dielo sa podarilo.I zamyslela som sa, či by som ja moju starú mamu na niečo také uhovorila, keby ešte žila. Že stať sa hviezdou Youtubu so slovenskými tradičnými receptami. A že či by naše slovenské babiny vyzerali tiež tak ako tie italské.Neviem. Nie som si istá, či by k realizácií došlo.Skôr ma zarazil fakt, že stále hľadám nové a nové spôsoby prípravy jedlo, nové a nové chute vo svete a pritom sa stále v spomienkach podvedome vraciam k tým prvotným, pôvodným, ktoré poznám z ranného detstva. A tie mi chutia najviac.Asi je načase vrátiť sa k pôvodnej kuchyni a konečne prejsť tú hŕbu receptov, čo ma čaká už od Nového roku na stole v podobe rodinného dedičstva - kuchárskych zápiskov po starkej. A receptov na fánky je tam asi 20 verzií. Chichocem sa

reklama

reklama

Kamila, Št, 13. 02. 2020 - 17:42

Niet nad návraty domov, akékoľvek. Úsmev

dasa_, Pi, 14. 02. 2020 - 08:50

Predne tak, furt sú to tie základné suroviny. Akurát potom pridavajú to, čo majú poruke. Ale základ je múka a voda. Nekvasené. Neskôr, asi bola niektorá gazdiná lenivá a nestihla všetko naraz pripraviť, začalo cesto pracovať. A máme kvasené chleby. Sú miesta, kde to podla mna kvasene snad ani nejde, kde je príliš teplo. Potom nahradili vodu mliekom. Niekde sa pridali vajíčka aj do cesta. Niekde trochu tuku. Ale základ je základ. Taký, aby to mohli piecť v najjednoduchšom zariadení.

Podobne je to aj pri varení so zemiakmi. Teda tam, kde to poznajú. Kolko len variacii vymyslíš, keď máš iba zemiaky, múku a prípadne nejaké semienka a niečo na omastennie. Zemiaky varené, fučka, halušky, knedle, perky, placky zo surových zemiakov, z varených, z pečených zemiakov. Alebo aj miešane, rôzne baby zase zo všetkým možných spôsobov. Mna celkom prekvapilo, že romovia plnia zemiakmi črevá, potom to varia a nakoniec opekajú. A dalo by sa pokračovať.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama