reklama

Poľské pirohy

Pridal/a dasa_ dňa 24. 02. 2020 - 10:21 - Recepty dasa_
Poľské pirohy, Hlavné jedlá, recept, dasa_

dasa_ | Poľské pirohy


reklama

Kúsky cesta plneného rúznymi plnkami a potom varené vo vode poznajú mnohé národy. U nás doma sa robili vždy iba zo zemaikového cesta. Naša suseda pochádza z Poľska. Je výborná kuchárka a tak sa občas podelí o recept.

Ingrediencie
1⁄2 kilogram hladká múka
1 kus vajce
1⁄2 liter horúca voda
1⁄3 hrnček olej
Kapustová plnka:
1⁄2 kilogram kyslá kapusta
2 hrnčeky sušené huby
1 kus cibuľa
2 polievkové lyžice olej
Tvarohová plnka:
250 gramov tvaroh
1 kus vajce
3 polievkové lyžice cukor
1 kus vanilkový cukor
1 polievková lyžica maslo
Omáčka:
2 polievkové lyžice maslo
2 polievkové lyžice múka
100 millilitrov mlieko
1 štipka soľ
100 millilitrov kyslá smotana
  slanina
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Najskôr si pripravíme plnky.

Kapustová: Namočíme huby.  Kyslú kapustu dobre vyžmýkame a nakrájame na drobno. Cibuľu nakrájame na kocky.

Na oleji speníme cibuľu. Pridáme vyžmýkané huby nakrájané na drobno a chvíľu restujeme. Pridáme kapustu a spolu restujeme. Prikdyjeme a spolu dusíme asi 15 minút. Necháme vychladnúť.

Pridám aj vychytávku manželovho kolegu, tiež pôvodom z Poľska. Prezradil, že on huby a kapustu nekrája, ale po udusení zomelie na mäsovom mlynčeku. Dôležité je, aby plnka bola čo najmenej vodavá, aby sa pirohy dali dobre plniť.

Tvarohová: Vajce vyšľaháme s cukrom a maslom. Pridáme tvaroh a dobre premiešame.Úsmev

Cesto: Vodu privedieme do varu a necháme ju vychladnpť asi na 70 stupňov. Vajce rozšľaháme v oleji. Na dosku vysypeme múku, urobíme v nej kráter. Vlejeme vajíčko s olejom a spojíme s múkou. Postupne začneme prilievať horúcu vodu a spracujeme pružné cesto. Prikryjeme ho a necháme asi 30 minút odpočívať.

Potom cesto vyvaľkáme na tenko (2-3 mm), vykrajujeme pirožky, plníme a zliepame. Ja som si pomohla vykrajovátkom, nabudúce vyskúšam obyčajný pohár,  V dostatočnom množstve osolenej vody varíme asi 5 minút od toho, ako pirohy vyplávajú na povrch. 

Omáčka na poliatie: Rozohrejeme maslo, pridáme múku. Za stáleho miešania chvíľu opekáme. Zalejeme studeným mliekom a intenzívne, ideálne metličkou miešame. Ak treba, zriedime.  Necháme chvíľu povariť a nakoniec pridáme kyslú smotanu, premiešame, privedieme k varu a odstavíme.

Sladké tvarohové pirohy podávame premiešané s rozpusteným maslom a pocukrované.

Jedlo patrí do kategórie nenáročné na suroviny, náročnejšie na čas

Doplňujúce poznámky

Tradične sa kapustové pirohy podávali so osmaženou cibuľkou, to mi ale doma neprejde Úsmev Preto som pripravila na poliatie bešamelovú omáčku s kyslou smotanou.

Výnos
8 Porcie
Celkový čas
1 hod, 20 minút
Čas prípravy
40 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

balalajka, Ut, 25. 02. 2020 - 05:41

Ach - môj  - Bože. A teraz budem celý deň uvažovať nad kapustovými pirohmi, že to musí byť úúúžasná dobrota.

Inak, to cesto zarábané horúcou vodou sa vyskytuje vo východnej kuchyni - dávala som tu recept na pita chleby, či jak som to nazvala. A s cestom sa pracovalo veľmi dobre. Aj toto je také? Nelepivé? Fotky vyzerajú, že si ani nepodsýpala pri vykrajovaní. To sa mi páči.

dasa_, Ut, 25. 02. 2020 - 07:37

Presne na tvoj recept som si spomenula pri tej horucej vode. Do chleba sa to vraj pridáva, aby bola striedka mäkšia. S cestom sa fakt dobre pracovalo, nelepivé, také fajné

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama