dasa_ | Poľské pirohy
Kúsky cesta plneného rúznymi plnkami a potom varené vo vode poznajú mnohé národy. U nás doma sa robili vždy iba zo zemaikového cesta. Naša suseda pochádza z Poľska. Je výborná kuchárka a tak sa občas podelí o recept.
1⁄2 | kilogram | hladká múka |
1 | kus | vajce |
1⁄2 | liter | horúca voda |
1⁄3 | hrnček | olej |
Kapustová plnka: | ||
1⁄2 | kilogram | kyslá kapusta |
2 | hrnčeky | sušené huby |
1 | kus | cibuľa |
2 | polievkové lyžice | olej |
Tvarohová plnka: | ||
250 | gramov | tvaroh |
1 | kus | vajce |
3 | polievkové lyžice | cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
1 | polievková lyžica | maslo |
Omáčka: | ||
2 | polievkové lyžice | maslo |
2 | polievkové lyžice | múka |
100 | millilitrov | mlieko |
1 | štipka | soľ |
100 | millilitrov | kyslá smotana |
slanina |
Najskôr si pripravíme plnky.
Kapustová: Namočíme huby. Kyslú kapustu dobre vyžmýkame a nakrájame na drobno. Cibuľu nakrájame na kocky.
Na oleji speníme cibuľu. Pridáme vyžmýkané huby nakrájané na drobno a chvíľu restujeme. Pridáme kapustu a spolu restujeme. Prikdyjeme a spolu dusíme asi 15 minút. Necháme vychladnúť.
Pridám aj vychytávku manželovho kolegu, tiež pôvodom z Poľska. Prezradil, že on huby a kapustu nekrája, ale po udusení zomelie na mäsovom mlynčeku. Dôležité je, aby plnka bola čo najmenej vodavá, aby sa pirohy dali dobre plniť.
Tvarohová: Vajce vyšľaháme s cukrom a maslom. Pridáme tvaroh a dobre premiešame.
Cesto: Vodu privedieme do varu a necháme ju vychladnpť asi na 70 stupňov. Vajce rozšľaháme v oleji. Na dosku vysypeme múku, urobíme v nej kráter. Vlejeme vajíčko s olejom a spojíme s múkou. Postupne začneme prilievať horúcu vodu a spracujeme pružné cesto. Prikryjeme ho a necháme asi 30 minút odpočívať.
Potom cesto vyvaľkáme na tenko (2-3 mm), vykrajujeme pirožky, plníme a zliepame. Ja som si pomohla vykrajovátkom, nabudúce vyskúšam obyčajný pohár, V dostatočnom množstve osolenej vody varíme asi 5 minút od toho, ako pirohy vyplávajú na povrch.
Omáčka na poliatie: Rozohrejeme maslo, pridáme múku. Za stáleho miešania chvíľu opekáme. Zalejeme studeným mliekom a intenzívne, ideálne metličkou miešame. Ak treba, zriedime. Necháme chvíľu povariť a nakoniec pridáme kyslú smotanu, premiešame, privedieme k varu a odstavíme.
Sladké tvarohové pirohy podávame premiešané s rozpusteným maslom a pocukrované.
Jedlo patrí do kategórie nenáročné na suroviny, náročnejšie na čas
Tradične sa kapustové pirohy podávali so osmaženou cibuľkou, to mi ale doma neprejde Preto som pripravila na poliatie bešamelovú omáčku s kyslou smotanou.
Ďalšie recepty
Presne na tvoj recept som si spomenula pri tej horucej vode. Do chleba sa to vraj pridáva, aby bola striedka mäkšia. S cestom sa fakt dobre pracovalo, nelepivé, také fajné
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ach - môj - Bože. A teraz budem celý deň uvažovať nad kapustovými pirohmi, že to musí byť úúúžasná dobrota.
Inak, to cesto zarábané horúcou vodou sa vyskytuje vo východnej kuchyni - dávala som tu recept na pita chleby, či jak som to nazvala. A s cestom sa pracovalo veľmi dobre. Aj toto je také? Nelepivé? Fotky vyzerajú, že si ani nepodsýpala pri vykrajovaní. To sa mi páči.