reklama

Dentálna hygiena

Pridal/a dasa_ dňa 25. 02. 2020 - 09:34

reklama

Určite nie som sama, kto si z minulosti spomína na pojem dentálna hygiena. Vtedy ste si zuby buď umyvali alebo nie. A sem tam vám zubár dal dole zubný kameň. Neviem ako si spomínate vy, ale ja som potom mala vždy pocit drsných zubov. A tak hoci trochu lepšie zuby vyzerali, nemala som to moc rada. To všetko ešte v dobe, keď sme mali svojích školských či obvodných zubárov. A neplatili sme nič. Ani za strojčeky.

Dnes už zubári pracujú inak. Už ani s  lupou snáď nenajdete takého, u ktorého sa nič neplatí. Je ešte pár vynímiek, čo teda platíte, ale fakt minimum. Zväčša sú to už dôchodcovia a vždy sa obávate, či sa lekár ešte dožije vašej ďalšej preventívky.

Ja som po rôznych skúsenostiach nakoniec prešla k tomu, čo človek platí úplne všetko. Teda, občas mám pocit, že aj pozdrav medzi dverami Veľký úsmevVeľký úsmev Na druhú stranu, je fakt postarané, žiadne čakanie v rade, trhanie sa o termíny. Deň pred vyšetrením vám zavolajú, aby sa uistili, že prídete. Ak nie, nie je žiadna pokuta, jednoducho ponuknú miesto inému.

Na jednom mieste pracujú 3 lekári plus dentálna hygienička. Najskôr som bojovala, nie ja nepôjdem. Vždy som si spomenula na tie drsné zuby. Nuž ale - investovala som do zubov dosť veľké peniaze, takže bolo rozhodnuté. Musím začať chodiť aj na hygienu. Ošetrenie nič moc, pol hodiny s otvorenými ústami. To také vŕtanie je príjemnejšie tuším. Šokovalo ma, že sa používala aj vrtačka. Teda asi skôr brúska. Pieskovanie a florizácia nič moc. Aspoň pre mňa. Keď sme nakoniec skončili, tak šok. Zuby úplne hladučké. Stratili sa fľaky. Asi to fakt treba vedieť.

Tesne po mojom ošetrení som sa stretla so známou. Aj ona rozprávala o zážitku s dentálnou hygienou. Že aj ju zubárka posielala. Ešte z tých starých, čo robia na zmluvu. Tak si v meste našla dentálnu hygienu s veľkými plagármi, reklamou. Aj to celé absolvovala a celá natešená šla na ošetrenie k svojej zubárke. Ako ju pochváli. A tá zas len - kedy pôjdete na hygienu? Ostala v šoku, porozprávala to zubárke. Tá vzala svoje nástroje, zuby ošetrila. A povedala, že takto teda vyzerá zub po dentálnej hygiene. No a ukázalo sa, že dentálnu hygienu v prvom prípade robila kozmetička, ktorá mala dosť peňazí, aby si kúpila moderne vyzerajúce vybavenie. Všetko vyzerá krásne, ligotavo, voňavo.  Ale jeden kurz k tomu nestačí. Paradoxné je, že za hygienu v tomto centre zaplatila nakoniec rovnako ako ja. Akurát ju musí absolvovať ešte raz.

Tak zas znovu sa potvrdzuje, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.

 


reklama

reklama

balalajka, Ut, 25. 02. 2020 - 10:49

Pamätám si dentálnu hygienu cca 23 rokov dozadu. Všelijakými škrabkátkami dávala hygienička dolu kameň, chvíľami som mala pocit, že mi nielen zub aj s koreňom vytiahne, ale aj hlavu odtrhne. Výsledok? Celá ubolená asi týždeň, kým sa mi dali ďasná dokopy.

Kým som nemala strojček, tak som chodila na dentálku 2x ročne. Ako mám stroček, tak sme dali tak 1x za 3,5 mesiaca. To sa nedá porovnať - pred a po. Ešte aj tie drátiky mám blýskavejšie. Veľký úsmev Inak to pieskovanie - bleeeee, nejak som mala pocit, že som pri púštnej búrke a piesok sa mi snaží prepašovať do dýchacích ciest.

A najradšej mám tú zubnú pastu, čo ňou prelešťuje. To si užívam normálne. Chichocem sa

Ale čo mňa zuby stáli za posledný rok ... no, mohla som mať určite nový karbónový bicykel Váľam sa od smiechu po podlahe.

dasa_, Ut, 25. 02. 2020 - 10:53

jááj, ja som bola minulá týžden na konzultácii - tak na tento jeden zub vam navrhnem taku lacnejšiu alternatívu - bum, 800€. No a tie zvyšné dva, to bude trochu drahšie ..... Radšej si to ani nepamatam. Teda podotýkam, jedná sa o náhrady chýbajúcich zubov.

balalajka, Ut, 25. 02. 2020 - 10:57

Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe ďalší karbónový cestný bicykel. Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

dan-cula, Ut, 25. 02. 2020 - 12:11

tak ja to mám na román...a bicykle tie už nerátam.

chodím tiež k takým kde sa všetko platí ...no našla takých čo vraj ešte berú cez poisťovňu -srdce poskočilo,že konečne budem platiť menej...

objednala som sa -vstupná prehliadka s rtg.-55eur!vravím si no dobre zaplatím..a ked išiel rad za radom po zuboch skoro som skolabovala ..diktoval plomba-kaz...atď

vravím mu,že 30r.chodím po sukromníkoch jeden lepší ako druhý..no naštartovaná som bola ...ale odhodlala som sa reku urobte mi rozpočet kolko by to u vás vyšlo teda nie celkom amerika ale to čo by ste urobili napr.svojej mame....a vypočítal 2600eu!!plomby,čapy,rekonštrukcia zuba,korunka ....no zahmlilo sa mi pred očami.ale nedalo mi nahlas vravím "jéj ani nie 3000-to mi ešte aj ostane" no kua ale už tam nepôjdem.

a to mi moj zubár tiež má v amb.rtg povedal v decembri,že všetko v poriadku!.tak naštartovaná som mu hned volala že aby ma objednal..že potrebujem.A ukážem mu to ľajstro kde je plomba-kaz apod.

lebo potom mi vravý syn,že jeho zubárka mu povedala vraj sú zubári ktorý robia aj nejaké fľaky ale to nie je kaz...do prdele komu veriť?

a ked som si potom porovnávala ceny tak ten moj berie za plombu 45eur títo akože cez poisťovňu 55eur a poisťovna +dopláca 20eur..no kalkulácia ako hrom.

takže zatial som rozhodnutá chodiť len tomu môjmu..len pri tej najbližšej návšteve sa musím ukludniť..

balalajka, St, 26. 02. 2020 - 06:45

2600€ je pekný karbónový bicykel Veľký úsmev ... nie Amerika, ale tak hanbiť by sa nebolo za čo. A ak máš ešte tých 400€ z tých 3000€ voľných, aj slušné kolesá alebo veeelice feeši outfit by bol. Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Ja som povedala, že dobrý zubár na nezaplatenie. A to do slova a do písmena. Decká chodia za zubárom vyše 20km prosím pekne. Do Nového Mesta nad Váhom - lebo v Trenčíne deti nikto nechce brať. Resp. jedna ambulancia tu je, čo berie, ale z tej som nemala zas ja dobrý dojem. Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama