reklama

Covid 19 - 4.deň

Pridal/a balalajka dňa 16. 03. 2020 - 07:06

reklama

Keby šlo o mňa, do tej pekárne ma nedostanú do konca 14 dňovej lehoty.

Lenže. Skutočne len o 14 dní? Včera po  19tej to premiér povedal dobre. Nie. Po 14tich dňoch ak niekto čaká, že sa zdvihne opona, my začapkáme radosťou a vrátime sa do života v takom rovnakom rozbehu, ako sme v piatok ubrzdili, že sa pobalíme a pôjdeme o 3 týždne na dovolenku, či veselo do roboty rovnako ako mesiac naspäť, tak to vážení budíček. Tak ízi to zas nie je.

Budú nové obmedzenia, obnoviť niektoré prevádzky bude aj po len 2 týždňoch problém, vrátiť život do niektorých miest možno aj nemožné.

Včera mi dvihlo tlak pri plagátiku na FB, že prečo ešte VW, ŽOS a neviem čo bolo to tretie pracuje. Keď včera oznámil VW Bratislava, že zastavuje výrobu, zatrnulo nielen premiérovi, ale aj mne doma. Ja viem, že si niekto vydýchne, že hurá, celá rodina doma pokope a budeme sa chrániť a čakať, že to prehrmí, ale preboha ľudia. Aspoň nehejterte tam, kde tomu nerozumiete.

Národné hospodárstvo nie vypínač, zhasnem a zažnem, keď potrebujem. Dotlačiť bankovky nestačí na to, aby sme mohli vyplatiť keď už len tých zdravotníkov, ktorí budú v prvej línií. A čo tie marodky, ošetrovné, či čo sa to vypisuje, keď ste v karanténe? Kto na to "zarobí"? Tu nejde o kto si kúpi to auto. Niekto si ho kúpi. Zvyčajne ten, čo by si ho kúpil aj tak, či by korona zúrila naokolo, alebo nie. Ten čo si ho nekúpi, by si ho nekúpil, aj keby tu žiadna takáto pandémia nenastala. Tak prosím, prosím - nepleťme sa do roboty ekonómom, ktorí radia koľko ešte môžeme ako štát uniesť. Nepleťme sa do roboty politikom, ktorí rozhodujú. Svoje rozhodnutie nerobia na základe emócií, ale faktov, rád tých, ktorí tomu rozumejú ešte viac, ako oni, my. Ostáva im veriť.

Alebo skúste sa presťahovať dnes tam, kde sa rozhodujú podľa vás správne.

A však - neplatené voľno si môže vybrať každý. Každý vlastne okrem zdravotníkov. Tak ak máte chuť hejteriť, skúste sa ísť pozhovárať s nimi. Či nebudú potrebovať doviesť na tých autách, čo sa vyrábajú teraz nejaké pomôcky, dezinfekciu, opraviť sanitku s dielom, ktorý sa vyrába súčasne aj pre osobné auto a keď odstavia výrobu tých náhradných dielov napr. lebo však načo, tak to nepôjde.

Ono to nie je také ízi. Ani elektráreň nevie zrazu prepnúť na 1/2 výkon, lebo veľkoodberatelia neodoberajú a spotreba energie je zrazu markantne menšia.

Aj rožky si niekde chcete kúpiť, keď vám dojdú tie v mrazáku. A ako mi povedala ráno majiteľka v pekárni - ešte sme zdraví, tak bojujeme. Lebo predavačky už zostali doma. Lebo majú malé deti. Tak sa ona modlí, aby ju nejaký nešťastník nenakazil a mal kto predávať. A piecť. Aj do tých nemocníc. Aj tebe domov. Možno dnes potrebovať nebudeš. Ale budeš potrebovať ten chlieb o 3 dni dokúpiť. O týždeň. O mesiac. O dva.

Nie je to len o novom aute, ktoré si nik teraz nekúpi.

Nechajme robiť každého svoju prácu, to čo vie najlepšie.

Buďte radi, ak ste teraz so svojimi doma. Pomáhajte ako viete zo svojich radov a šíkov. Ušite si napr rúšky (okrem skvelej psychohygieny a pocitu, že sa viete ako tak postarať o seba sami, ušetríte aj tie profi rúška pre zdravotníkov, policajtov, hasičov, .. pekárov, mäsiarov, ... alebo aj pre tých do tej zatiaľ nezavretej ŽOS). Šetrite teda dezinfekčné prostriedky a nechajte ich pre tých, čo bojujú v prvých radoch a nemôžu zostať doma. Vírus podľa mňa sa zastaviť nedá. Dá sa spomaliť. Zostaňte teda v záložných šíkoch, nešírte negativizmus a buďte statoční. Ešte príde vaša chvíľa.

A čul mi poraďte, čo mám variť, aby som do toho obchodu ešte nešla. Napadá ma hrachový prívarok a klobáska, ktorú som dostala v sobotu od mamy. Mrkám

PS - ak nemáte karanténu, určite vyhľadávajte pobyt na slniečku, kde nie sú ľudia. Robí to dobre vašej imunite, dorobíte si potrebný vitamín D a hlavne - robí to dobre na nervy.


reklama

reklama

dasa_, Po, 16. 03. 2020 - 07:26

Jedine čo na tom vidím, je to, že to je celosvetovo. Celý svet si s tým bude musieť poradiť. šade to je rovnaké. AJ keď sa ešte dnes tvária, že nie, na nich to neplatí. Ten Vokswagen - to sú hlavne luxusné autá pre Čínu. Teraz nie je na ne čas. Aj keď teda - za tým rozhodnutím je toho veľa.

Znížiť výkon elektrátni na polovicu, to nie je až tak veľký problém. Skôr opak je problém. Aj v tej jadrovej to ide, samozrejme nie z minúty na minútu, ale ide. Skôr sú problém prevádzky ako vysoké pece.

Pravda je, že celá krajina sa zastaviť nemôže. Vírus nás zamorí a väčšina z nás si to ani nevšimne. Ide o to, aby o tých, ktorých to fakt zasiahne masívne sa mal kto postarať. Aby sme nevyradili chybami lekárov, pekárov, kuchárov, šoférov.

Zasiahne to všetkých a krásne vidieť, ako sme všetci prepojení. Knihkupectva vyhlásili, že zatvárajú. Aby neohrozovali všetkých. Že sa uvidí, kolko dokážu potiahnuť. A čo urobili nákupné centrá - pohrozili, že to teda nie, máte zmluvu, plnte. Rozumiem tomu, aj nákupné centrá majú úvery. Aj oni potrebujú splácať. Len teda, videla som jednu zmluvu na prenájom. A netuším, ako to tie obchody, tí nájomcovia dávajú.

kp, Po, 16. 03. 2020 - 08:59

a väčšina z nás si to ani nevšimne - uz pravdepodobne neplati

dasa_, Po, 16. 03. 2020 - 09:09

myslela som ochorenie priamo

kp, Po, 16. 03. 2020 - 09:15

nuz vzhladom na to, ze sa rata 80% obyvatelstva, co sa nakazi a odbornici uz pomaly menia nazor na lahke priebehy... tak uvidime

balalajka, Po, 16. 03. 2020 - 09:41

Nestíhačky odpisovať na všetko.

Ja som taký ekonóm šmrncnutý optimalizáciou nákladov Veľký úsmev.

To že sa niečo dá znížiť, je super. Lenže existuje hranica, kedy potom napr aj tá elektrika bude drahá. Drahá nie je 2x, ani 3x. Rovnako ako preprava materiálov. A začne sa to nabaľovať pyramídovo.

To je ako keď zaváraš. jeden pohár zavariť zaberie takmer toľko času a nákladov ako dva poháre. Resp náklady na druhý pohár sú oveľa menšie ako na prvý.

A tak je to so všetkým. Aj s tými zavretými obchodmi či otvorenými potravinami ako si písala. Proste, niektoré náklady sú fixné a bodka. Zaplatiť musíš. Len či rožky zabezpečia, aby na tie náklady bolo. Mlčím

dasa_, Po, 16. 03. 2020 - 10:29

Jasne, fixné náklady sú jasne. Tam potom už nastupujú opatrenia vlády napríklad ohľadne odpisov, úrokov z úverov..... Ale to je našťastie na hlavách iných

dasa_, Po, 16. 03. 2020 - 07:28

Jaaj a k tomu vareniu, dnes urobím zapekané cestoviny a asi zemiakovú polievku. Do tej cestoviny dám asi všetko, čo len z dialky vyzerá, že tomu končí záručná lehota. Takže okrem zvyškov mäsa, nejakej zeleniny tam isto pojde aj tvaroh.

dasa_, Po, 16. 03. 2020 - 09:17

Spomínam si na jeden, síce vymyslený, ale maximálne reálny príbeh o tom, ako zálohová stovka zachránila mesto. Vyrozprávam ho len tak približne, lebo ten príbeh nenájdem.

Do hotela v jednom meste prišiel budúci hosť a objednal si ubytovanie na prázdniny. Zaplatil zálohu. Hotelier sa na chviľu ospravedlnil, zobral stovku a bežal rovno zaplatiť pekarovi, ten zas mäsiarovi, ten zas za elektrinu, ten zas za vodu, ten za upratovanie..... a tak ta stovka putovala, až nakoniec sa vratila naspäť hotelierovi, lebo jemu zaplatili za oslavu narodenín, čo mali cez víkend u neho. A tak stovka za pol hodiny obehla celé mesto. Búduci hosť si za ten čas svoje ubytovanie cez prázdniny rozmyslel. Hotelier mu s úsmevom jeho zálohu vrátil. A usmievalo sa aj celé mesto.

Je to samozrejme veľmi zjednodušené, veľmi idealistické. Ale tak nejak to v ekonomike funguje. A keď sa to zrúti, bude pracne to znova vystavať.

Na druhej strane je zdravie a ochrana tých najzranitelnejších

crystall, Po, 16. 03. 2020 - 11:10

Ja by som aj niečo napísala, ale akosi ani niet čo dodať. 

A ku vareniu, mám okno. Takže neviem poradiť. 

Dnes som od štvrtej hore, lebo rozmýšľam na všetky smery, vybavila som homeoffice, štvrtáčku s úlohami a pomedzi to ďalších 9 rúšiek, lebo som vyhrabala ďalší dýchateľnejší materiál.  A úplne som zhasla.  Tak tu sedím a premýšľam o makroekonomických veličinách a dopade na ekonomiku štátu. V praxi tiež mám, že sme napojený na ďalšie odvetvia, dnes ma prekvapil prepravca, že pokračujú ďalej, čo sa mi páči, len všetky tie opatrenia, ktoré požaduje/me treba dať vedieť dopredu pri dopyte. Netuším za akú cenu v danej situácii. 

Asi som tým príspevkom nič múdre nepovedala.  Dnes chcem "stolček prestri sa". 

 

 

crystall, Po, 16. 03. 2020 - 15:50

MH SR dnes predložilo nejaké stimuly, také tie klasiky, ja neviem, znížené tarify el, alebo príspevky na udržanie pracovného miesta... to len tak mimo tému. 

Kamila, Po, 16. 03. 2020 - 17:02

Som zvedavá, ako to dopadne. Dnes som čítala debatu na fb, kde jedna predavačak písala, zo zavretého obchodu, že buď si má vybaviť PN, alebo vezme dovolenku, alebo príde robiť inventúru. Okrem toho, že inventúru , ťažko bude robiť dva a viac týždňov. Som zvedavá, z čoho sociálna poisťovna bude vyplácať toľko Očr a marodiek ...

dulka, Po, 16. 03. 2020 - 21:48

Nie som na FB, takže toto ide mimo mňa. Ale ja tých ľudí chápem, pretože na prvom mieste je zdravie. Tieto prevádzky ako ŽOS sú ozaj o veľkých kolektívoch. Nikto nemôže vedieť, či tam nie je niekto nakazený. Pretože nie každý to berie zodpovedne a niekedy sa to ani nedá. Už len jazda MHD napr. Ostatne sama si písala, že si bola v zahraničí a napriek tomu, že si mala "sopliky" bola si vybavovať veci v banke... Hmmm...

A musím Ťa vyviesť z omylu, neplatené voľno si nemôžeš vziať bez súhlasu zamestnávateľa.

Myslím, že hádam nikto nie je tak blbý, aby si neuvedomoval aké ťažké dopady to bude mať pre našu ekonomiku. Ale každý si chce v prvom rade chrániť svoje zdravie. A je to aj v záujme nás všetkých, aby ľudia radšej ostávali viac doma. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama