reklama

Vynikajúce kysnuté cesto

Pridal/a dasa_ dňa 21. 03. 2020 - 09:05 - Recepty dasa_
Vynikajúce kysnuté cesto, Koláče, recept, dasa_

dasa_ | Recept na kysnuté cesto


reklama

Skúšala som rôzne kysnuté cesta. Najskôr som robila len tak od oka. Ale časom som došla k názoru, že to nie je to pravé. A tak som prešla mnoho receptov. Konečne však som našla ten pravý. Urobila som z neho buchty, uzlíky, chystám sa na záviny. Cesto je nádherne nadýchané, veľmi jemné s príjemne sladkastou chuťou.

Ingrediencie
500 gramov hladká múka
5 gramov soľ
60 gramov cukor
250 gramov mlieko
40 gramov droždie
130 gramov olej
3 kusov žĺtok
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor a pridáme droždie. Necháme chvíľu vzísť.

Do misky preosejeme múku so soľou. Do stredu vylejeme droždie s mliekom, pridáme olej, žĺtka  a v mixeri alebo aj rukou vypracujeme cesto. Ja som miešala ručným mixérom asi 5 minút.

Cesto prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem.

Vyklopíme na dosku a pomocou valčeka vyvaľkáme na hrúbku asi 8mm. Prípadne cesto iba roztiahneme po doske rukami do pravidelného tvaru.

Z 2/3 cesta som robila buchty, zo zvyšku som urobila škoricové uzly.

Do buchiet som dávala hustý lekvár a hrudkovitý tvaroh zmiešaný s cukrom, bielkom a hrozienkami. Dobre som naolejovala menší plech. Vytvarovala som buchty, boky som namáčala v oleji (aby sa nelepili k sebe). Vrch som tiež potrela olejom, uložila na plech a nechala znova podkysnúť.

Piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov do zlatista. Podľa rúry je to 20-25 minút. Ak boli buchty dobre pomastené, mali by sa ľahko odtŕhať jedna od druhej.

Pás cesta určený na škoricové uzlíky som posypala kryštálovým cukrom a škoricou (kľudne aj škoricový cukor). Preložila som ako lístkové cesto, rozvaľkala. Trochu som potrela maslom, znova posypala škoricou a cukrom. Preložila a rozvaľkala na dlhý plát. Narezala som z neho 4 pruhy široké  asi 3cm. Tie som 2x zatočila okolo dlane  a urobila uzlík. Alebo kľudne len zatočiť ako osie hniezdo.

Položila som ich na vymazaný plech a nechala znova kysnúť. Nakoniec som vrch potrela žĺtkom a vo vyhriatej rúre piekla asi 20 minút.

Doplňujúce poznámky

Ešte voňavejší výsledok dosiahnete, ak miesto oleja použite rozpustené maslo.

Výnos
8 Porcie
Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

balalajka, So, 21. 03. 2020 - 09:11

Och. Vyzeraju uzasne. Ja do kysnuteho vajicka nedavam, ale toto rozhodne odskusam. Asi az v lete, ked uvolnim embargo na cestovnu dolozku vajec z chladnicky.

Velika sranda inak ... manzel dostal k meninam na ranajky prazenicu. Po 10 dnoch sanovania vajec som mu take dopriala. Ale len pre tie meniny! Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, So, 21. 03. 2020 - 09:29

jaaj, šanovanie vajec - to poznam z domu. A hlavne, začala som čítať Betty macDonaldovú a bum, snáď na piatej strane sa hovorí o šetrení vajec Veľký úsmevVeľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama