reklama

od dnes obdivujem Japoncov..

Pridal/a dan-cula dňa 16. 03. 2020 - 18:05

reklama

..a im podobných.

začínali sme ako mnohý den s rúškom..Priznám sa,že u mna veru problém.

1-nasadila som si ho tak ako má byť +moje okuliare a ako som dýchala okulire sa rosili a videla som prd..akurát som sa bála či budú sedieť peniaze..

2-vymenila som to rúško z lekárne za také doma šité čo mi doniesla kolegynka..sedelo parádne-a nemohla som dýchať

3-tak som sa vrátila k tomu k tomu prvému a ked som bola sama -rúško pod nosom ,prišiel zákazník rúško vyššie-NO CELÉ zle lebo sa nemá chytať no je to asi nepodstatné lebo rúško je jednorazové a mám AŽ jedno.

4-pýtala som sa predavačiek v obchode -tak isto majú len jednorázové a čo si zohnali samé a ani jedna nemá doma karton rúšok..

Rukavice nerobili problém pri manipulácií akurát,že celý den na rukách a ruky mám premočené parádne-ako žaba.ako som doma len krémujem ..

no kurňa-po všetkých smeroch nás čakajú asi divné a perné časy...

 

 

 


reklama

reklama

Kamila, Po, 16. 03. 2020 - 21:06

Oj, verím, že toto nie je žiadna sranda s rúškom celé hodiny, a hlavne keď máš jedno rúško a s okuliarmi k tomu, prajem pevné nervy. ...

crystall, Ut, 17. 03. 2020 - 14:11

Z duše mi hovoríš. 

Ja sa desím šoférovania.  

Pozerala som dnes akurát, že sú nejaké nano-spreje na okuliare, že by nemalo rosiť 14 dní. 

Nemala som čas sa v tom vŕtať viac, ale asi taký sprej bude otázka tiež prežitia alebo nejakej slušnej existencie. Budem študovať neskôr - dnes, lebo mám obavy, že aj tie sa vypredajú. 

Kamila, Ut, 24. 03. 2020 - 15:09

Ako ste si nakoniec zvykli na rúška? Ktoré je najlepšie?

balalajka, St, 25. 03. 2020 - 06:05

Okuliarnaté devy - vraj mydlom NASUCHO zvnútra potrieť bríle a následne doleštiť handerkou. Neodskúšané, čaká na svoju veľkú chvíľu Veľký úsmev.

Nano spreje kúpiš aj v športových obchodoch - ja na bike som kupovala, netuším kde je, asik kúpim nový, ak to mydlo nezaberie. Zatiaľ nosím šošovky.

Max pobyt v domácom 2 vrstvovom rúšku je u mňa cca 2,5hodiny v nemocnici.

Rukavice nenosím, lenže ja do obchodov nechodím takmer vôbec a pohyb na verejnosti takmer veškerý žádny. Uzavretá spoločnosť Veľký úsmev.

Kamila, St, 25. 03. 2020 - 08:55

Základná otázka, tuhým mydlom, či tekutým? Hambím sa

Moje skúsenosti s rúškami, bieda. Jedno šité, to mi sedel tvar, ale zistila som, že mi nerobí dobré látka, použila som naň látkové vreckovky. To som žehlila rúška, pre starostku a spol. Druhé som vytiahla na nákupy, to som nadávala ako pohan, lebo mi to liezlo do očí, tak som začala všívať pliešky do rúšok. Pri nákupe som nakoniec s končila s nekonečným šálom cez tvár.Hambím sa

balalajka, St, 25. 03. 2020 - 09:08

Klasické obyčajné tuhé mydlo.

Vraj je to trik chirurgov od nepamäti. Teda ja neviem - to len FB mi také ponúkol. Neskúšala som ešte, aj keď sa chystám už od víkendu.

M.á.r.i.a, St, 25. 03. 2020 - 13:37

Na tuhom mydle sa usadzujú baktérie, ktoré sa ďalej šíria. Okrem toho obsahuje vysoký obsah pH a tým nám viac vysúša pokožku. Takže ak tuhé mydlo každý člen domácnosti svoje aby to spnilo podmienky hygieny a nešírenia baktérí. Ked sa rozhodneme pre tuhé mydlo tak veľmi kvalitné na prírodnej báze s olejom.

A tekuté tak nevýoda je, ýe sa možno skôr minú a sú v plastových neekologických nádobách ale tá najhlavnejša výhoda je, že aj ho aj používajú všetci členovia domácnosti neusádzajú sa v ňom baktérie a obsahujú zvlhčovadlá, takže nám tak nevysušujú pokožku.

Vo všetkých spotoch a návodoch od lekárov ako si máme teraz umývať ruky sú používané tekuté mydlá ....

Kamila, St, 25. 03. 2020 - 14:18

ako to je jasne, len otazka znela, ake mydlo pouzit na okuliare, aby sa nerosili k navodu, co predtym uviedla balajka v komentári Hambím sa

M.á.r.i.a, St, 25. 03. 2020 - 14:29

... nepochopila madona Chichocem sa(to akože ja), pardón reagovala som na to tuhé mydlo a asi by som to neriskla, vždy je risk, že to dobre nevyleštíš a nechcela by som to mať v oku 

balalajka, St, 25. 03. 2020 - 14:40

Ja zas nesúhlasím s tým o nevhodnosti pevného mydla. Roky rokúce sa používalo aj v chirurgickej praxi. Ak by bolo absolútne také zlé, tak neprežije ani jeden pacient.

Rovnako aj v domácnostiach to tak roky fungovalo.

Mám taký dojem, že my sa snažíme byť takí sterilní až no!

Aj táto pandémia. Nerozumiem tomu nejak dobre. Koľko chrípok, viróz okolo mňa prešlo, žila a starala sa o chorých, bez rúšky na tvári, bez gumových rukavíc. A aké mizivé promile z toho som chytila nejakú chorobu? Viem, covid 19 je oveľa nebezpečnejší, mám vysoký rešpekt, nechcem ani pokúšať, ale začínam mať pocit, že je to niečo, čo jak bandita čaká, len čo zbadá človeka a ide sa naň prilepiť. Pomaly za ním beží. Tak už to začínam vnímať podľa toho ako ľudia šalejú.

Dodržiavať zásady hygieny na prvom mieste. To áno. Rúšky, obmedzenie kontaktu OK.

Najhoršie sa mi však zdá ten psychický teror, ktorý sa zrazu vynoril. Separácia človeka.

A ešte ekologia, keď si ju načrtla - jednorazové rúška, filtre, gumové rukavice ... kde je tá Greta, čo tu pobehovala a chcela všetko bio? Napálená som, len čo si spomeniem, ako sa to od decembra či od kedy mlelo a zrazu už netreba byť eko či bio. Zrazu máme trend byť momentálne "sterilní". Sorry - vyletela som a prilepila som toho strašne veľa k tvojmu príspevku , a pritom išlo len o mydlo. Veľký úsmev

dulka, St, 25. 03. 2020 - 15:01

Balalajka, tak s týmto súhlasím do bodky ÁnoÁnoÁno

dasa_, St, 25. 03. 2020 - 15:06

Ale, ved ekologia práve teraz je v praxi. Žiadne lietadlážiadne autá, žiadne lode....No dobre, nie žiadne, ale minimálne minimum oproti tomu, čo to bolo.

balalajka, Št, 26. 03. 2020 - 05:33

Obmedzenia vidim jedine pri preprave osob. Nakladna doprava pracuje totiz este viac ako pred prijatim opatreni vsetkych statov.

Ale ano, mas pravdu. Je to ovela lepsie.

Skoda, ze to nevydrzi dlhsie.

dasa_, Št, 26. 03. 2020 - 09:35

Neviem, ako presne si to myslela, musím sa k tomu vrátiť.

Ano, niekedy mám pocit, že to s tými opatreniami preháňame. Ale potom mi stači jedno video z Talianska a názor okamžite mením. Ešte niekoľko dní dozadu si z toho celého robili u nich doma srandu. Počúvať vrchnosť, to sa tam nenosí. A dnes? Tieto videa su fakt strašné. Ani ich nejdem pridavať

 

balalajka, Št, 26. 03. 2020 - 10:32

K Taliansku - priemerný vek Talianov je jeden z najvyšších v Európe. Keďže tento vírus je najnebezpečnejší hlavne pre vyššie vekové skupiny, tak aj to je jedným z ukazovateľov, prečo je tam taká vysoká úmrtnosť. Vraj.

Životný štýl Talianov je absolútne iný ako ten náš. Družné stretnutia, objatia, vybozkávať, blízky kontakt, plamenná reč s celou tou spŕškou bacilových slín. To je jak raj pre všetky bacily.

K tomu ešte si pripomeňme ako to bolo. Do 6.3.2020 boli ešte zimné prázdniny. Hodne, fakt hodne ľudí bolo na tých koncoch lyžovať. Normálne tam fungoval spoločenský život, strediská, myslím, že neboli absolútne žiadne obmedzenia ešte v Taliansku. Do toho 6.3.2020 bolo cez 4,5tis nakazených a takmer 200 úmrtí ( https://en.wikipedia.org/wiki/Template:2019%E2%80%9320_coronavirus_pandemic_data/Italy_medical_cases_chart ). Takže áno. V Taliansku to podcenili. 

Za mňa: rúška áno, obmedziť spoločenské stretnutia, umývanie rúk - to nemusím ani hovoriť snáď, teda áno. Ale zdá sa mi prinajmenšom humorné, keď rozpráva niekto v robote, ako dezinfikuje doma všetko, ako von chodí v sterilných rukaviciach iba a pritom má v byte psa. Aj toho vydenzifikuje po každej prechádzke? Lebo ak ja donesiem si niečo na rukách, tak ten pes na packách detto.

Ešte sa vrátim kľudne aj k tým tekutým mydlám. Tuhé mydlo keď používam neustále omývam, spotrebovávam. Má nejakú dezinfekčné vlastnosť. Tekuté mydlo v podstate stláčam len pumpičku. No hej. Ale na začiatku tie ruky, keď stlačia tú pumpičku sú špinavé. Či pokaždé umyjete aj tú nádobku? Ak áno, je skutočne veľký rozdiel v tom, koľko bacilov tým vezmeme? Lebo každou dávkou síce nekontaminovaného mydla sa chytíme kontaminovaného dávkovača.

Podľa mňa to tuhé mydlo bude ešte aj bezpečnejšie.

A covid skutočne JE nebezpečný. Ale to čo sledujem, už hraničí s panikou.

Ale iné načnem.

Inkubačná doba je vraj až 21 dní.

Otázka. Prečo potom karanténa je len 14 dní? Pohoda

dasa_, Št, 26. 03. 2020 - 10:55

Vieš, Taliani a zrejme aj Španieli sú iní. Špeciálne Taliani moc teda autority nepočúvajú. Išla som s Talianom v aute. Na ceste STOPka. Ked som sa ohradila, že prečo nezastavil, tak mi povedal, že to je blbá stopka, tak podla neho neplatí. A tak nejak sa stavali aj k ostatným nariadeniam. Furt sa našiel dôvod, prečo nemajp platiť. A osobne neverím, že v tých číslach mrtvych za den sú iba dochodcovia na d 80 rokov. No dobre, tak nad 70. Tam sú aj oveľa mladší.

My máme v krvi naučené poslúchať. Už niekedy od čias Márie Terézie a Jozefa II Veľký úsmevVeľký úsmev

 

Lebo takto poviem, čo je pozitívne, zrejme aj vďaka poslúchaniu. Na dobu, kedy sa u nás objavil prvý oficiálny pacient a čas, ktorý prešiel, by sme v tomto čase, keby tu máme taliansky scenar, mali už kopec pacientov na pľúcnej ventilácii. Teda, moc sa o tom u nás nehovorí, ale viem určite, že keby tam bolo toľko pacientov, tak nejaké správy von preniknú.

A ešte jedna vec, čítala som čísla o tom, že keď sa zarúškuje 80% ľudí, tak to v čase obyčajnej chrípky zaručuje o kolko menej ich ochorie. Je to celé zložité. A nerada by som,a by to vyznelo, že už nemusíme nič. Nie musíme sa chrániť a tým chrániť aj naše okolie

balalajka, Št, 26. 03. 2020 - 11:03

Áno - s týmto viem súhlasiť.

S celou tou mentalitou a "neposlušnosťou". Na druhej strane aj tým, že sa im tam vrtia furt nejakí turisti (hory, more, pamiatky), tak je holt je to jedna z najnavštevovanejších euro krajín, tak im tam donesú všeličo. Za ďalšie - nikto nevedel čo a ako to v Európe sa bude vyvíjať. Čína bola hodne ďaleko na sledovanie detailov a toho brať to vážne.

Jasné, že tie čísla nie sú len o dôchodcoch. Je mnoho aj mladých ľudí so zníženou imunitou.

Fakt v prvom a najväčšom rade - psychická pohoda a rúška.

Rúška u nás sú aplikované veľmi slušne ÁnoÁnoÁno. A docela bez veľkého kriku a nejakého haló. Myslím, že už len to, je veľmi veľký rozdiel oproti tomu Taliansku.

balalajka, Št, 26. 03. 2020 - 05:27

Mydlo na okuliaroch odskusane. Za mna lepsie. O hodne. 

dulka, Št, 26. 03. 2020 - 16:14

Súhlasím s Tebou Balalajka. Panika a strach veľmi oslabujú imunitu. Ja mám tak isto rešpekt. Ale naozaj k tomu treba pristupovať so zdravým rozumom a nepanikáriť. Nosiť rúška, umývať ruky, nedotýkať sa tváre, očí, úst(toto som si až teraz uvedomila ako často to robím podvedome), nechodiť po návštevách. Starať sa hlavne o imunitu. Lebo domácnosť sa 100%vydezinfikovať nedá. 

dan-cula, Št, 26. 03. 2020 - 17:23

takže aj ja hlásim mydlo-paráda...vyšuchať suchým  pevným mydlom a okuliarovou handričkou vyleštiť..a kukáááám(aj dýcham)..

Kamila, Št, 26. 03. 2020 - 17:54

Paráda,  Ánože to funguje, a ktoré rúško zvládaš v práci najlepšie?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama