reklama

Grenadír

Pridal/a Kamila dňa 26. 09. 2018 - 12:19 - Recepty Kamila
Grenadír, Hlavné jedlá, recept, Kamila

Kamila | Grenadír


reklama

Snáď nielen pre moje "deti" pridávam recept s  fotopostupom na tradičný grenadír. Tentokrát aj so slaninou, ale zväčša robím bez nej. Úsmev

Ingrediencie
500 gramov zemiak
250 gramov fliačky
1 kus cibuľa
100 gramov slanina
2 čajové lyžičky soľ
2 čajové lyžičky mletá červená paprika
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Či už to voláte grenadír, ganadír, grantiersky pochod, alebo nejako inak, základný recept je rovnaký. Fliačky vsypeme do hrnca s vriacou vodou, do ktorej sme pridali 1 čl soli, premiešame. Varíme, podľa návodu na obale cestovín, alebo do mäkka. Úsmev Scedíme.Úsmev

Zemiaky umyjeme, očistíme, nakrájame na malé kúsky, v hrnci zalejeme vodou, tak aby sme ich prekryli, dáme variť, keď začnú vrieť pridáme soľ cca 1 čl. Po cca 10 minútach kontrolujem či sú mäkké. Chichocem sa Inak mne sa často stáva, že ich rozvarím. Hambím sa Po uvarení, z nich cez prikrývku, zlejeme vodu.

Inak robila som aj verziu so zemiakmi varenými v šupke, ale táto verzia sa mi zdá zdĺhavejšia a ja už keď konečne začnem variť, tak to musí byť rýchlo.

Slaninu nakrájame nadrobno. Cibuľu očistíme, tiež nakrájame na márne kúsky. Na malej panvici začneme opekať slaninu, keď sa uvoľní masť pridáme cibuľu, krátko orestujeme. Ak je slanina málo mastná, pridáme trochu oleja. Dáme dole z tepla pridáme červenú papriku. 

 

Zmes zmiešame najprv s cestovinami, ideálne v hrnci, kde sa varili a na záver primiešame zemiaky. Podávame s kyslou uhorkou, u nás musí byť k tomu aj mlieko. 

Doplňujúce obrázky
Grenadír, Hlavné jedlá, recept, Kamila, 1

Kamila

Grenadír, Hlavné jedlá, recept, Kamila, 2

Kamila

Grenadír, Hlavné jedlá, recept, Kamila, 3

Kamila

Grenadír, Hlavné jedlá, recept, Kamila, 4

Kamila

Grenadír, Hlavné jedlá, recept, Kamila, 5

Kamila

Grenadír, Hlavné jedlá, recept, Kamila, 6

Kamila

Grenadír, Hlavné jedlá, recept, Kamila, 7

Kamila

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

reklama


reklama

Iwa, Ut, 24. 03. 2020 - 07:54

Ánototo som už dávno nerobila. Najviac sa mi páči "pokrájame na márne kúsky" Váľam sa od smiechu po podlahe

Boyle, Št, 26. 03. 2020 - 15:43

Grenadír mám veľmi rada, robím ho s malou obmenou, rýchlejšie a s menšími stratami živín zo zemiakov. 

Nikdy nevarím zemiaky zaliate vodou, ale na podložke (paráčiku) v kukte, obielené, alebo s nakrojenou  šupkou. ak sú väčšie, prekrojím napoly. Používam prílohové zemiaky B, tie sa príliš nerozvárajú a nie sú glejové, ako šalátové A.Vodu pridám asi 0,3 l, aby zemiaky neboli v nej ponorené a nevylúhovali sa počas varenia. Po uvarení ích nechám ochladiť, (varené v šupke prelejem studenou vodou, aby sa ľahko šúpali)Na panvicu dám slaninku, alebo iba masť , na hrubšom strúhadle ostrúhané zemiaky, posolím, opečiem a potom pridám uvarené cestoviny a papriku.

dasa_, Št, 26. 03. 2020 - 17:14

ja mám dokonca skpsenosť, že ked sa robia zemiaky na pare, tak nepotrebujú soľ. Nejak to prirodzene v nich vylezie von

 

Kamila, Št, 26. 03. 2020 - 17:52

To znie ozaj veľmi zaujímavo,  ÁnoTlieskamÁno ďakujem za radu.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama