reklama

Ako vyrobiť domáce droždie zo zemiakov a piva

Pridal/a Dzeny dňa 26. 03. 2020 - 19:25 - Recepty Dzeny
Ako vyrobiť domáce droždie zo zemiakov a piva, Chlieb, pečivo, recept, Dzeny

Dzeny


reklama

Už dva týždne neviem zohnať droždie. Do obchodu chodím sporadicky a nikdy nemám šťastie. Kupujem síce pečivo, ale nedalo mi to, chcela som sa vynájsť, tak som vyskúšala vyrobiť droždie zo zemiakov, cukru a piva.

Ingrediencie
500 gramov zemiak
60 gramov kryštálový cukor
2 polievkové lyžice pivo
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Recept na domáce doždie zo zemiakov a piva

1. Zemiaky uvaríme v šupke, ja som mala triedu B. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, očistíme ich a poriadne popučíme na pyré.

2. Do malého množstva vody dáme 60 g cukru a rozpustíme. Mal by vzniknúť sirup. Ak sa nám zdá vody priveľa, povarte sirup a zredukujte vodu.

3. Do zemiakového pyré vmiešajte cukrový sirup.

4. Misku s pyré zakryte a nechajte pár hodín odpočívať na linke, ja som nechala asi 4 hodiny.

5. Potom pridajte do pyré 2 PL piva, ja som mala doma 12-stupňové, ale asi môže byť aj desina.:)  Poriadne pyré premiešajte.

6.  Misku opäť zakryte a nechajte tri dni pracovať na linke.

Ja som použila plastovú misku s plastovým vrchnákom, ktorý dobre tesní.

Prvý deň, som to každú chvíľu chodila kontrolovať, aj som to chutnala. Voňalo to ako pyré s pivom, chutilo ako sladké pyré s pivom. Prvý deň sa absolútne nič nedialo.

Na druhý deň sa trochu zvýraznila pivová vôňa, už som to nechutnala, povedala som si, čo sa má stať, nech sa stane, prinajhoršom to vyhodím.

Na tretí deň, teda po 72 hodinách sa tá vôňa zas nejako zmenila, ani to neviem popísať. Jednoducho to kvasilo, ale voňalo to pivovo-sladko...

Tak som sa odhodlala, že pozriem, čo sa vnútri deje, (lebo na povrchu žiadne zmeny). Vnútri bolo pyré nadýchané.

Usúdila som, že toto asi je to, čo by malo byť a skúsila som upiecť rožky a žemle.  Recept pridávam nižšie.

Zvyšok droždia som v miske dala do chladničky, zajtra skúsim upiecť niečo iné.

Žemle z domáceho zemiakového droždia

  • 300 g špaldová múka hladká
  • 100 g pšeničná múka hladká (došla špaldová, tak som dosypala, čo som mala)
  • 2 kopcovité PL domáce droždie
  • 0,5 dcl olej
  • 1 ČL soľ
  • 2 dcl voda

1. Na 400 g múky som použila 2 kopcovité PL zemiakového droždia. Žemle chutia dobre, cesto je trochu ťažšie, ale nie príliš. Pivo necítiť. Chutí to viac chlebovo. Urobila som z toho 5 rožkov a 3 menšie žemle.

2. Všetky ingrediencie som zmiešala, poriadne som to ručne vymiesila. Podľa mňa sa to môže miesiť aj ručným mixérom alebo robotom.

3. Nechala som to tri hodiny kysnúť. Prvú hodinu tým ani nehlo, tak som do dala na radiátor. Nebol teplý, lebo nám už len temperujú, dosť zimu máme: ) Na radiátor som pod misku ešte položila dve poskladané utierky. Potom som si zakázala to sledovať a skontrolovala som to až o tri a to už vyzeralo ako pekne vykysnuté cesto.

4. Ušúľané rožky a vytvarované žemle treba nechať cca 40 min ešte pred upečením podkysnúť na plechu, budú nadýchanejšie. To som sa poučila, keď som vytiahla prvé dva rožky, ktoré som piekla pokusne a boli tuhšie.

5. Piekla som to na 250 stupňoch cca 15 min, na spodok rúry som dala plech z vodou a nechala som ho tam počas celej doby pečenia.

6. Keď som rožky a žemle vytiahla, dala som ich na mriežku a potrela vodou.

Odporúčam, toto cesto je na pizza štangle alebo aj pizzu úplne ideálne, bez srandy.

Zatiaľ neviem, ako toto pečivo chutí na druhý deň, ani či sa dá mraziť. Nové poznatky pridám, ak by bol záujem.

Výnos
3 Porcie
Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

dasa_, Št, 26. 03. 2020 - 19:40

Tak toto je bomba by som povedala. Super. ÁnoÁno

Rozmýšľam, do čoho ďalšieho sa pustíme - na diaľnice je zatiš čas Veľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheVeľký úsmev

nikola, Pi, 27. 03. 2020 - 08:26

Niečo podobné som našla na FB "Ženičky vieme si doma vyrobiť droždie:1dcl pivo,1čajová lyž.cukor,1polievková lyžica múka....zamiešať,na linke nechať cez noc, toto množstvo sa rovná 50gr droždia.... neviem či to funguje ale je to jednoduchšie možno to stojí za vyskúšanie . určite to vyskúšam a dám vedieť výsledok.

dasa_, Pi, 27. 03. 2020 - 09:01

Toto je skôr kvások, je to tekuté, takže treba skúsiť. Nemá to prečo nefungovať, pivo obsahuje kvasinky, ktoré sa vďaka pridaniu cukru a múky rozbehnú.

Dzeny, Pi, 27. 03. 2020 - 09:43

nikola, prosím ťa, vyskúšaj a daj vedieť:) V týchto časoch každá rada a skúsenosť dobrá!:)

Dzeny, Ne, 29. 03. 2020 - 07:40

Hlásim, že som skúsila chlieb. Nedopadlo to zle, zjedli sme ho, ale nebolo to úplne ono, takže bude ďalší pokus a ak dopadne lepšie, dám recept. Zatiaľ malá návnada, že to ide:) 

 

nat.nat, Pi, 03. 04. 2020 - 19:52

Chcela by som piecť buchty, v akom pomere sa prosím používa toto droždie oproti klasickému kupovanému? Koľko cca použiť, ak recept pýta polovicu kocky? ďakujem! :)

Dzeny, So, 04. 04. 2020 - 07:57

nat.nat, ja vôbec netuším. Tiež s tým len experimentujem. Zatiaľ dávam dve kopcovaté PL na 400 g múky. Ale na buchty by to možno chcelo aj viac, aby boli nadýchanejšie. Treba skúsiť. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama