reklama

Čím nahradiť prášok do pečiva?

dasa_ , 27. 03. 2020 - 09:50

reklama

Keď som bola malá, tak strýko pre mňa v dobrých chvíľach vyrábal sódovku. Teda, on to vždy ukazoval ako kúzlo. Zmiešal cukor, sódu bikarbónu, ocot a vodu v sklenenej fľaške po červenej malinovke. Bolo to ako zázrak -  bublinky, ktoré pri pití trochu pichali na jazyku a rozrážali sa o podnebie, jemná sladkokyslá chuť.

Spomenula som si na to, keď som na internete čítala články o tom, ako chemik prišiel na to, že keď sa k sóde bicarbóne (jedlá sóda) pridá kyslá zložka, tak vzniká bublinková reakcia. Základ prášku do pečiva, ktorý povzdvihol pečenie na inú úroveň bol na svete. Problém bol v tom, že keď sa k sóde pridala kyselina citrónova, tak reakcia fungovala, ale prášok nebolo možné dlhšie uchovať. Vlhol a strácal účinnosť. 

Vtedy nastúpila spoločnosť Dr. Oetker s genialnou myšlienkou primiešať zemiakový škrob. Ten vlhkosť absorboval a tak sa narodil Kypriaci prášok do pečiva. A ešte drobnosť - vymysleli balenie presne na pol kila múky. Teda pre Európu. V Amerike to funguje trochu inak.

Takže ako to v praxi funguje? Určite ste už natrafili na recepty, kde sa používa sóda bicarbóna (jedlá sóda, sóda). Ak sa používa iba samostatne, vždy je dôležité, aby sa pridalo do cesta niečo kyslé. Ja pridávam jablkový ocot, aspoň 1 lyžičku. Rovnakú funkciu bude mať aj citrónová šťava, ale pre istotu aspoň 2 lyžičky. Podobne fungujú ak kyslé mliečne produkty, teda hlavne jogurty.

Mám vyskúšané niekoľko receptov a naozaj to funguje.

Napríklad čokoládová torta, tam je recepte od začiatku iba sóda bikarbóna a vínny ocot.

Včera som skúšala upraviť aj recept na banánový chlebik. Pôvodne tam bol aj prášok do pečiva, úspešne som ho nahradila iba sódou bicarbonou a octom.

No a môj posledný pokus je slané pečivo. Dopadlo to výborne.


reklama


reklama

Dzeny, Pi, 27. 03. 2020 - 09:57

To je zaujímavé. To s tým kyslým som netušila. Ja dávam sódu bežne bez kyslej prísady a funguje to aj tak. Nabudúce pridám kyselinu citrónovú, možno to bude lepšie.

dan-cula, Pi, 27. 03. 2020 - 15:05

nápodobne....neriešim či mám "prdopeč".Mám -dám,nemám -dám sodu aj bez kyslej prísady a zatial vždy v pohode..ale vyskúšam či bude lepšie..

Dzeny, Pi, 27. 03. 2020 - 15:25

prdopeč som už dlho nepočula:))) 

Kamila, Pi, 27. 03. 2020 - 19:17

Cukrárky bežne používajú. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Alena7, Po, 30. 03. 2020 - 12:07

Používam iba skratku pdp , to je kratšie. Úsmev Podobne ako VC(=vanilkový cukor) , PL(=polievková lyžica)...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama