Pečivo s použitím sódy bikarbóny, ktoré nemusí kysnúť.
300 | gramov | hladká múka |
300 | gramov | biely jogurt |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
1 | polievková lyžica | vínny ocot biely |
Na potretie: | ||
1 | kus | žĺtok |
1 | polievková lyžica | semienka |
K upečenie ma inšpiroval jednoduchý recept od Mirky van Gils - porotkyne v českej pekárskej a cukrárskej súťaži. Len som nahradila prášok do pečiva sódou bikarbónou a jablkovým octom.
Samozrejme, nie je to originálny recept na tradičné pečivo, ktoré vzniklo v Poľsku.
1. Hladkú múku preosejeme, zmiešame so soľou a sódou bicarbónou (jedlá sóda).
2. Pridáme jogurt, vínny ocot (alebo akýkoľvek iný ocot, prípadne citrónovú šťavu) a zamiesime cesto. Podľa hustoty jogurtu je možné, že bude treba pridať trochu viac múky. Cesto by nemalo byť veľmi lepkavé.
3. Rozdelíme na 6 častí. Môžeme vytvarovať obyčajné buchty, skúsiť pletienky alebo bagely. Tie sa tvarujú tak, že vyváľame valček, stočíme do kruhu, spojíme. V strede ostáva diera.
4. Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme semienkami. Alebo necháme len tak.
5. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 10-15 minút. Necháme vychladnúť
6. Podávame rozrezané a naplnené napríklad syrom, šunkou, opečeným mäsom a zeleninou.
(Na prvýkrat mi tvary moc nešli . Ale určite to nebolo prvý krát, čo som recept skúšala.)
Ďakujem za upozornenie, hneď idem opraviť :)
Prekvapilo ma, aká to je rýchlovka. Žiadne dlhé kysnutie. Zamiesiš, vytvaruješ, natrieš a šup do rúry. Také, keď na poslednú chvíľu zistíš, že bagety pripravené na večeru cez deň nejak zmizli
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dáška, len pre úplnosť, v rozpise chýba ten ocot. Inak recept