reklama

Ako to teraz vyzerá u lekárov

Kamila , 05. 05. 2020 - 16:49

reklama

Pred dvoma týždňami som spomínala synovu skúsenosť u zubára s meraním teploty  ...Teplota vyskočila, zubár sa nekonal ..., doma žiadnu teplotu nemal, ani predtým, ani potom. Úsmev

Mladší to zvládol o týždeň neskôr bez komplikáciii.

Včera som bola s mladšou devou na otrtodencii, na kontrolu so zubným strojčekom. Zubárka, len zalomila rukami, keď zistila, že sa jej uvoľnil pliešok. Sestričku poslala vedľa, nahodila jednorazový overal, pridala respirátor (predtým mala len priehľadný kryt. ), aby mohla vybrúsiť plochu pod mini plieškom a nalepiť nanovo. A ako som pochopila, po nás išla "svietiť" asi UV žiarením, celú ambulanciu. Tí za nami museli byť nadšení. Nedala nám uhradiť overal ani respirátor, lebo ho ešte nemala cenníku Hambím sa, že sú dvakrát také drahé ako predtým.

Cestou domov, som sa narýchlo rozhodla, že keď už sme v meste, tak zájdem  za obvodnou po lístok na kožné, lebo deve sa výrazne zhoršil exzem. Prvé čo ma zaskočilo, v každom obchode musí byť k dispozícii dezinfekcia, je nutné ju použiť a pred vstupom na polikliniku absolútne nič. PrekvapenieNemyslím, že takéto stojany s náplňou, by boli tak drahé, aby sa tie ambulancie na to nepozbierali, prípadne to nájomca neutiahol... V prázdnej čakárni u obvodnej sme hneď stretli sestričku, že čo tam robíme, že sme mali najprv volať. Prekvapenie

Ako mala pravdu, asi som mala volať, len to bolo spontánne rozhodnutie. Ale aspoň som sa dozvedela, že na kožné netreba výmenný lístok. A neviem či nezrušili teraz všetky výmenné lístočky? Inak som nejak vo svojej naivite bola v tom, že treba volať ak má človek podozrenie na to, žeby mohol mať koronavírus, nie pri iných problémoch, ale už viem. Dáva to logiku, že sa objednáva na presný čas ... Vraj aj preventívne prehliadky robia.

Sestra hlásila, že jej synátor, takto absolvoval preventívku, hneď vedľajšej ambulancii. Vraj dostali nariadené.

A tak sme sa vybrali na kožné, tam bolo celkom plno, ale asi nie tak ako za normálnej situácie. Dcéra hundrala, že nemá kedy sedieť po lekároch, že má kopec roboty do školy ... Ale mala aspoň knižku. Boli sme štvrtý v poradí, aj som to chcela zabaliť, ale našťastie po 1,5 hodine čakania, sme sa dostali dnu. Tam som podpísala, len čestné vyhlásenie, že sme zdraví ....

Inak nie sranda, tie rúška už rozmýšľam, že musím, nejaké letné jednovrstvové ušiť ...

Dievčatá, aké sú vaše skúsenosti, ak ste náhodou museli v týchto dňoch absolvovať lekára?


reklama


reklama

dasa_, Ut, 05. 05. 2020 - 18:00

Ja som zatial bola iba u zubára, brúsenie pod mostík. Malé rozdiely boli, podpísala som prehlásenie. Lekár mal jednorazový plášť, inak mával normálny. Ochranný štít mal na tvári, ale ten nosil aj pred tým. Sestričky normálne, mali rúška. Časovanie pacientov majú zvládnuté roky. Po mne normálne dezinfikovali, ale to robili aj pred tým. Určite nepúšťali svetlo.

Keď som išla okolo nemocnice, tak všetky parkoviská boli plné, neviem, či boli nejaké obmedzenia. u nás pred vchodom do nemocnice nainštalovali dezinfekčnú bránu a teraz montujú aj termokamery. To že robia obvodní preventívky je asi hlavne ekonomická záležitosť. Lebo obvodní lekári sú platení kapitáciou a preventívky majú platené naviac.

Pravidlná liečba čo viem, bežala priebežne. Viem o chemoterapiach, aj o iných terapiach aplikovaných pravidelne v nemocnici, ktoré idú pravidelne. Takisto známa absolvovala minulý týžden operáciu členka po úraze.

 

Kamila, St, 06. 05. 2020 - 10:29

Dezinfekčná brána a termo kamery znie dobre. ÁnoJasné pri nemocniciach je to iné, alebo možno ani nie, len fakt poliklinika a tam je problém niečo riešiť, aspoň s Bezdotykovým dezinfekčným gelom na stojane?

hrkálka, St, 06. 05. 2020 - 15:24

Nechce sa mi to velmi písať, živiť dušu negatívnymi myšlienkami, ale včera som bola neskutočne vyvedená z normálu. Bola som objednana na hematológiu. Den vopred mi sestrička povedala, že mám prísť niečo skôr, kvôli registrácii. V kontajneri dievčina vypísala za nás "niečo". Nevidela som dovnutra. Pritakala som na všetko. Lístoček rozmeru 2,5x2,5 cm som stále hladala. Starší dedkovia a babky ho už na vrátnici zapatrošili. Ziadne meranie teploty. Kramáre nemocnica špinavá ako inokedy. Myslela som si, že aspon v čase dezinfikovania priestorov bude asi 14cm široké madlo zábradia na schodisku utreté od prachu. 7,10 minút ráno. Na zemi papierová vreckovka, každý zamestnanec do nej iba kopol. Ziadne čoro moro sa nekonalo. Všetko to bolo ako za norm. stavu. Po odbere krvi som po inokedy sedela asi hodinu na chodbe a čakala na výsledok. Tento krát som ale šla za manželom do auta a tam som prečkala tú hodinku. Ludia, ale pohlad hrozný. Muž zaparkoval pri vchode. Presne oproti nášmu autu cez chodník pod borovicu chodili sestričky fajčiť po 3 kusoch. Špaky hádzali do plastového kýbľa, ktorý bol plný odpadu. Podaktoré ho umeleckým pohybom ruky rovno hodily do trávy. Podotýkam, že žiadne 20 ročné hepy neboli. Vek okolo 45 rokov. Prvý krát  o 7,15 aj so šálkami kávy. Cigarety v hube, káva v paprči. Po dofajčení rúško na tvár a bez dezinfekcie prešli dverami - asi za robotou. Za hodinu sa tam to isté osadenstvo vystriedalo 3 krát. Ja som iba zírala. Priamo pod oknami ambulancií a hlavnom vchode. Ano dobre čítate. Jedny sestričky prišli, druhé odišli. Pri odchode domov mi manžel vraví, že už tam boli zase 4-tý krát. Viem si predstaviť aké narobené tie sestry boli po šichte. A to ich všetci teraz lutujeme. Samozrejme česť výnimkám a česť poctivo pracujúcim žienkam. Toto, čo sme tam s mužom videli je nonsns. To znamená, že nikomu celý den nechýbajú a asi je na Kramároch v nemocnici prezamestnanosť. Vskratke.

lastovička, Št, 07. 05. 2020 - 07:44

na Facebooku nejaký lekár písal že teraz majú málo práce, lebo ambulancie sú v krízovom režime, ľudia sú doma, rieši sa iba korona. Že tak málo práce ako majú teraz, ešte nemali. Pretože sa všetko zrušilo, nerobia sa zákroky, vyšetrenia a pod.Tak asi je situácia aj tam taká istá.

balalajka, Št, 07. 05. 2020 - 08:57

Pred 2 týždňami som viezla naposledy na kontrolu v nemocnici s otcom - pri bráne meranie teploty, vypísať A4 formát lajstrá - len kontakt, nejaké osobné údaje, prehlásenie, že sme (ne)boli s infikovaným - toto sa podpisuje pri každom prestúpení vrátnice, odovzdáva sa sestre na vyšetrovni. Vyšetrujú sa objednaní.

Ja - ortodontická ambulancia cca 3týždne naspäť. Doktorka normál rúško, normál outfit. V podstate ma len "predrátikovala" Úsmev. Rozprávali sme sa obe bez rúška po predrátikovaní. Termín upravovala na raňjší z poobedného. Evidentne v stave len udržiavacom, nové veci asi neberie, lebo zvyčajne aj keď mám termín sa stane, že čakám hodinu, dve. Teraz to šlo 1,2 - čakali sme 2ja v čakárni - v podstate sme sa striedali. Žiadne ožiarovanie nič.

Úprimne? Myslím, že zdravotníci došli dávno na to, že taký šváb nemocničný je reálnejšou hrozbou ako celá korona v našich podmienkach. A hrdinsky čakajú. A lezie to všetkým na nervy, to vyčkávanie. Tu nejde o to, že "asi máme podľa niekoho málo mŕtvych". Tu ide o to, že sa nedeje NIČ. Idem sa kuknúť, kam pôjdem na dovolenku v lete - @Kami, moc energie do jednorazového rúška by som nedávala.

Kamila, Št, 07. 05. 2020 - 14:38

Naša pri drátikovaní, to isté čo tvoja, celý cirkus bol okolo brúsenia plôšky, pod plieškom, že to už je iné, asi to "prska" na všetky strany z brúsenia ..., preto bola rozladená z uvoľneného plieška. Ale zlatú mám ortodentistku ...

však letné rúško, jednovrstvové, už teraz treba, stačí, že je kus teplo a minimálne do konca mája ich určite mať budeme ...

Moja dovolenku som aj ja kukala, všetci doma, že čo mi šije, ale normálne, Chorvátsko skoro všetko plné, čo som kukala, ale zas hľadaal som niečo, čo sa dá stornovať v celej sume, čo najneskôr. Stále verím, že dakde pôjdem, aj keď sa poniektorí politici vyhrážajú, že nie ....

A áno nedeje sa, čo je ozaj skvelé, len také divné ...., že bolo nám ten cirkus okolo toho treba? 

balalajka, Pi, 08. 05. 2020 - 06:57

Ja som tu ortodontistku tak aj pochopila. A zebrozladena, ze po ukone musi dezinfikovat svetlom. Som minule nadranom k seknutej krcnej chrbtici volala RZP, tak sme pokecali a potom sme do auta sli. Kym papiere vytlacili, doplnali pri mne kabelu s liekami. V rukaviciach, ktore mali predtym dnu pri pacientovi. Tak uprimne. Ak by bol pacient infikovany a nevykazoval znamky a oni mali virus na rukaviciach, tak sanitka zavirena. Vyplazený jazyk Rovnako v amb u zubara. Kym si sadas na to iste miesto po niekom, vzdy je tam riziko. Proste sa to neda eliminovat. Dokonca aj tie terasy po 2 teraz. Otoci niekto 5x teras denne, lebo ma zameskany spolocensky zivot a roznesie vsade. Je to blbost. Normalne naspat do zivota si prosim navrat. Budovat imunitu. Nie sa skryvat. 

Inak, ja pri behu uz kaslem celu rusku. Radsej idem behat v hodinach a miestach, ked uz tolko ludi nestretnem. 

Mne uz vazne stacilo. Ale zas aj na sukromnom pozemku mi vcera zatrnulo, ked sa na mna mestsky policajt z auta skaredo kukol Hambím sa.

Kamila, Pi, 08. 05. 2020 - 08:56

Ano, tiež by som to najradšej už uvolnila. Niekde je to pritiahnuté za vlasy a niekde ani základ. Ta si vyber. Inak ked vidim cyklistov alebo bezcov s ruskami, zväčša pri menej frekventovanej ceste, ziadni ludia, tak sa dost pozastavujem, vsak to treba dychat ... 

balalajka, Pi, 08. 05. 2020 - 09:44

Beh, cyklistika, vlastne vzdy ked dvihnes tepy plujes, smrkas. Aj rusku mozem mat, ale ten sopel ide von ci tie sliny. Takze ruska pri sporte na 2 veci.

Dalsia perla pre mna jr otvorenie sportovisk bez wc. Uplne uchvat. To co tam mam robit, ked sa mi bude chciet cikat? Do krikov? Sak ok. No co ti poviem. Uz som videla tetu, co letela v prostred mesta do krikov. Hanba nehanba. Mechuru holt asik nerozkazes niekedy. 

Kamila, Pi, 08. 05. 2020 - 10:16

aj to, ale hlavne cez rusko nie je plnohodnotne dychanie, aspon pre mna nie, este s nim chvilu niekde postojim, posedim, nakupim, ale ze ked stupa tep, zrychluje sa dýchanie, potrebujem vacsi prisnun kyslika a to mi rusko neda ..

Lusky, Pi, 08. 05. 2020 - 07:15

Ja som bola minule u lekárky iba potvrdiť doklad do prace, správali sa ku mne akoby som mala lepru. Ze som si dovolila vôbec prísť, pritom som dopredu volala sestričku, či môžem prísť. Hneď mi spravila aj preventívku. Niektorí lekári a sestry sa správajú ozaj divne. My sme v robote v prvej línii s ľuďmi, dokonca meriame aj teplotu a dezinf.ruky, ale taký cirkus okolo toho nerobíme. Rodičom školo povinných deti by mali teraz tlieskať. 

balalajka, Pi, 08. 05. 2020 - 09:39

Strasne rada by som vedela kolko z tych 1455 pozitivnych ludi bolo deti. Strasne. A potom nejake vyjadrenie, ze sa pravdepodobne nakazili v kolektive. Ked niekomu docvakne, ze tie decka su vlastne komunita, ze aj tak sa bud stretaju stale alebo sa nestretaju vobec a v podstate su 2 mesiace uz doma v karantene a takej karantene, ze my pracujuci chodime aspon na nakup a mozeme sa nakazit, tak deti vobec nie, tak dufam, ze nebude uz buduci rok a skoly a skolky stale zavrete.

Super, ze 2. a 3.faza uvolnene. A tie predavacky, kadernicky a dalsie zeny, mamy skoloupovinnych deti na ocr kto zastupi, lebo treba byt s detmi? No moze zamestnavatel akurat miesto tej mamy prijat noveho cloveka. A cul co? Ked tie skolky a skoly otvoria, kto bude prv nezamestnani? Ten zaskok za ocr ci ta mama? 

Cele zle.

aramana, St, 13. 05. 2020 - 09:43

V čase najväčšieho koviboomu, krátko pred svatkami a počas nich mi "bolo dopriate" ísť asi 10 krát do našej nemocnice, nemocnice, ktorá medzi prvými mala Covid pavilón.

Pred nemocnicou červený stan, ktorý fungoval len cez týždeň medzi 8-14-30, niekedy 15:00.

Pred vstupom na parkovisko stál vždy vojačik, ktorý sa spýtal na čo idem do nemocnice, prečo sa pýtal, netuším, lebo človek, tvor tvorivý, vymyslí aj pánaboha aby sa niekde dostal...

Nikdy, ani raz mi nezmerali teplotu.Spýtali sa či mám teplotu a tým téma teplota bola vyčerpaná.

Keď som dostala otázku či som sa stretla s niekým testovaným na covid, odpovedala som áno, ale otázka či bol testovaný pozitívne alebo negatívne už neprišla.

Pri otázke či som sa stretla s niekým pozitívnym, som sa spýtala slečny, či ona vie či je určite negatívna, či má 5 minút staré testy, sme sa len zasmiali a tým to haslo...

Tiež som pár doktorov pobehala a teda fungovalo to takto - pred ordináciami vonku rady ľudí, v čakárni jeden, u doktora jeden.Doktor s rúškom a v rukaviciach, ktoré sa ale nemenili, len si ich po pacientovi pretrel dezinfekciou...

Máme tu jeden prípad, známy celému Slovensku, DSS kde je bolo myslím 18 ľudí nakazených, 4 zatiaľ umreli, 11 zamestnancov nakazených.Zamestanci sú v karanténe na ubytovni, do práce dochádzaú.Pozitívni ľudia chodia do práce do DSS...

Je pravda na že na odborné vyšetrenia, sono, RTG, sa čaká omnoho menej.Sono, na ktoré sa čakalo dva týždne, teraz robia do dvoch dní.

Choroby zrazu zmizli.Ostala len korona.

 

 

Kamila, Pi, 22. 05. 2020 - 16:11

Dnes som bola s dcérou u očnej. Dobrá správa, dezinfekciu už majú, aj keď sme ju objavili až pri odchode. Hambím saInak zrejme ešte u lekárov panuje, úspornejší režim, u očnej sme boli hotové do hodiny obe. Asi sa oplatí, obehať teraz odborných lekárov, aj keď sa zrejme nedá paušalizovať. Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama