reklama

Mám sa tešiť?

Pridal/a annie dňa 10. 05. 2020 - 09:11

reklama

Drahé naničmamy.

Viaceré ste možno v rovnakej alebo veľmi podobnej situácii ako ja. Začnem tým, že som sa po dlhých rokoch vrátila k lektorskej činnosti a vzhľadom na skutočnosť, že som aj onkologický pacient (stále v aktívnej liečbe), veľmi mi toto povolanie vyhovovalo. Zamestnávateľ mi toleroval časté návštevy u onkológa (každý mesiac) a aj veľa iných vyšetrení, na ktoré som musela chodiť. Fyzicky som toto povolanie vládala vykonávať na dobrej úrovni, rovnako aj spätná väzba od účastníkov školení bola skvelá. Prekonala moje očakávania, ktoré som mala, keď som do tejto práce pred 2 rokmi nastúpila. Podotýkam že s rakovinou som si hľadala predtým prácu takmer 2 roky kým sa mi pošťastilo zamestnať.

Všetko bolo fajn, kým neprišiel dátum 13.3.2020. Bum. Zákaz činnosti, všetko zatvoriť. Koronavírus nás všetkých ohrozuje! Začala som mať zlé tušenie. V práci nás ubezpečovali, že všetko bude ok, nepotrvá to dlho a do práce sa vrátime. Platy nám zišli na 60%.

Aby toho nebolo dosť, ďalšia rana. Zatvoriť všetky reštaurácie a stravovacie zariadenia. Tam pracoval pre zmenu môj manžel. Keďže pracuje u súkromníka, ktorý odmieta zákonník práce pretože on má vlastné zákony (žiadne dovolenky, žiadne príplatky, nedodržaná minimálna výška mzdy, neexistujúce prekážky na strane zamestnávateľa atď.) tak manžel rýchlo išiel na OČR. Vraveli sme si, aspoň nejaké peniažky, pretože od zamestnávateľa by nedostal absolútne nič. Dnes je 10.5.2020 a OČR od 13. marca stále nevyplatená. Viem. Takých rodín sú na Slovensku tisíce. Trpezlivo čakáme. Ani nevieme, koľko peňazí máme čakať a kedy sa ich reálne dočkáme keďže nezarábal ani minimálnu mzdu.

Jedno však viem určite. Koronavírus sa našej rodine chvalabohu vyhol. Tomu sa skutočne teším. Ale načo sa mám tešiť ďalej? Prišla som o prácu, ktorú som milovala, ktorá ma napĺňala, ktorá bola naozaj skvelá. Nezarábala som tam veľa ale stačilo to na pohodové žitie, keďže sme dosť skromní. Hlavne bola istota, že každý mesiac príde určitý obnos peňazí. Čo mám teraz? Som vo výpovednej dobe. 3,5 mesiaca budem ťahať domácnosť zo 60% platu a každý mesiac ideme krok späť miesto toho, aby sme išli dopredu. Včera štatistika - 0 nakazených. Mám sa tešiť? Čomu? Od 1.7.2020 sa budem musieť evidovať na úrade práce....

Naposledy som si hľadala prácu 2 roky. Nikto ma nechcel zamestnať kvôli chorobe, ktorú mám. Žijeme v okrese, kde prakticky takmer "vyhrávame" všetky čísla nezamestnanosti, možnosti zamestnať sa sú takmer na bode nula pre zdravých ľudí a kde sú potom tí chorí?

Stále som si myslela, že ma zákonník práce ako čiastočného invalida ochráni. Neochránil. Dostala som výpoveď rovnako ako cca 50 mojich ďalších kolegov. Nikto nevie čo bude ďalej. Čísla nakazených klesajú. Asi to vyznie divne, ale vôbec ma to neteší. Nemám sa už totiž kam vrátiť....

Takže čo bude po korone? Dôchodcovia nemajú žiadnu zmenu, dôchodky majú v plnej výške. Nezamestnaní dostávajú všetko na čo majú nárok a momentálne aj to, na čo nemajú nárok, pretože sú stopnuté všetky aktivity úradu práce ale peniažky im nechali. Zamestnaným ľuďom klesli platy, nie každý mal možnosť robiť home-office za 100% platu. Najhoršie obišli tí, ktorí o prácu prišli, pretože prišli nielen o príjem ale aj o možnosť pracovať. Po tejto kríze sa zamestnávatelia zrejme nebudú hrnúť do vytvárania nových pracovných miest, pravdepodobne každého to (s malými výnimkami) veľmi zasiahlo.

Som nešťastná, smutná, cítim krivdu a beznádej. Máme skvelé čísla. No a čo? Ako to pomôže mne??? Jáááj už viem ako.....už sa možno nebudem musieť 1.7. evidovať online ale možno ma na úrad práce pustia aj osobne s hŕbou papierov v rukách....

Je mi to jasné, že som len jedna z mnohých. Možno aj medzi vami, drahé naničmamy, sú také, ktoré to zasiahlo rovnako ako mňa alebo možno ešte aj horšie. Neprišla som si sem pre lynčovanie ani pre kritiku ani pre utešovanie. Potrebovala som sa len vyrozprávať lebo momentálne prežívam veľmi zlé obdobie a nemám žiadny svetlý bod, ktorého by som sa mohla chytiť a pomaličky za ním ísť.....

Ďakujem za prečítanie.


reklama

reklama

dasa_, Ne, 10. 05. 2020 - 09:52

ja len tak prakticky - keď dostaneš výpoveď tak sa možeš zaevidovať na úrade práce, nie?

A čo sa týka OČR, tiež som to riešila, pre zamestnankyňu, čo nastúpila 1.3. Zo socialky mi volali, aby sme sa dohodli na vymeriavacom základe. Peniaze za marec už dostala. Ale viem, že nei všade socialky stíhajú. Alebo su ochotné to stíhať.  Prečo to tak je, to netuším, preto by som navrhovala tam zavolať.Nie sú to veľké peniaze, ale aspoň niečo. Volať do sociálky podľa sídla zamestnávateľa.

Nie je to jednoduché, mnohé veci sa zmenia. A nové veci vyrastú. Lebo jedny zariadenia neprežijú, ale ak to boli potrebné služby, tak sa otvoria nové zariadenia. Možno je príležotpsť robiť lektorku niekde inde alebo nejak inak.

 

Veľa sily nám všetkým

annie, Po, 01. 06. 2020 - 10:56

Peniaze za OČR aj PN za marec prišli posledný májový týždeň, tak snáď tento mesiac už nebudú s tým také problémy. Ja chápem že aj tam robia ľudia a že majú obmedzené limity a veľa práce, ale na druhej strane mne tu stáli účty, ktoré nebolo z čoho zaplatiť a to neboli účty ktoré sa dajú odložiť ako to avizovali (inkaso a podobne). Pomaličky sa zmierujem s tým že o mesiac som nezamestnaná. Nárok na podporu mám, ale ja by som radšej chodila niekam do práce. V každom prípade ďakujem za reakciu na môj článok. Prajem pekný deň :-) 

Kamila, Po, 01. 06. 2020 - 11:02

Tak to je ozaj velmi neskoro, verím, že vám to skomplikovalo situáciu a asi aj mnohým rodinám. Len porovnavam ČR, dcéra nedostala marcové dávky asi ešte stále.

andrea77, Ne, 10. 05. 2020 - 17:47

Ahoj ....veľmi ťažko sa to číta....Smútoka ešte ťažšie radiť....v čechách sa mi zda, že očerka na dieťa je až 80% z platu počas tejto epidémie, tak sa mi zda už to férovejšie....Úsmevveľmi rada čítam tvoje príspevky, tvoj nick mi pripomína ...annu zo zeleného domuÚsmevako sa majú chlapci? viem či tušim si tu niekedy písala o mineráloch, o kameňoch....robila si z toho  veci, dalo by sa k tomu vrátiť?Úsmevdržím veľmi prsty, aby ste to všetko zvládli...Úsmev

annie, Po, 01. 06. 2020 - 10:59

Jééj ešte si ma tu niekto pamätá? To je milé, ďakujem krásne. Chlapci sa majú dobre, vďaka za opýtanie. Vyrábať už neviem, beriem lieky ktoré majú veľmi veľa vedľajších účinkov a jedným z nich je aj to, že mi odchádzajú kĺby, s rukami už ledva dačo urobím, už ani na klavíri nezahrám. Je to daň za to, že som ešte chcela žiť. S prácou to bude veľmi ťažké, nie som pesimista ale ak ma nestretne zázrak tak zrejme ostanem nezamestnaná.....pritom tak veľmi by som sa chcela do práce vrátiť. Zrušili nám však celé stredisko, pretože to bol časovo viazaný projekt a proste to padlo kvôli korone....pomaličky sa psychicky pripravujem na to, že sa 1.7. musím vybrať na úrad práce a fakt mi je z tej predstavy totálne nanič....

Kamila, Ne, 10. 05. 2020 - 18:24

ObjímamObjímamObjímam Verím, že vám je veľmi ťažko, snáď sa postupne na dobré vaša situácia obráti a podarí sa ti prácu nájsť. Držím palce. A na začiatok by aspoň mohla sociálka poslať peniaze.

Inak, čo dcéra hlási z ČR,  tá od 9.3 marodovala reálne, bola po operácii, doteraz nedostala zo sociálky za marec nič. Vraj je v poradí? Takže to bude aj tam problém s dávkami.

 

annie, Po, 01. 06. 2020 - 11:00

Kamilka ďakujem za macíkov aj za reakciu. Ak si nájdem prácu, napíšem blog Veľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama