Karfiolovo tekvicové kari

Popis

Karfiol s tekvicou v jemne pikantnej krémovej omáčke

Karfiolovo tekvicové kari - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Celkový čas
25 minút

Ingrediencie

1kusmenší karfiol
1kusmenšia tekvica hokkaido, prípadne maslová
200milligramovkokosové mlieko
1polievková lyžicakarí pasta
1čajová lyžičkarímsky kmín
1čajová lyžičkakoriander
1polievková lyžicazázvor
1polievková lyžicakoreň kurkumy
2strúčikycesnak
1čajová lyžičkamletá kurkuma
2kusyjarná cibuľka
1štipkasoľ
1zväzokvňať podľa vlastného výberu (petržlen, koriander....)
2polievkové lyžiceoleja
1šálkamrazený hrášok

Inštrukcie

Karfiol rozoberieme na ružičky a umyjeme. Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky (hokkaido netreba ani šúpať), Cibuľu nakrájame na jemno. Kúsok zázvoru a ak máme, tak aj kurkumy očistíme a tiež nakrájame na jemno, cesnak rozdrvíme.

Na oleji chvíľu opekáme rímsky kmín a koriander. Pridáme zázor, kurkumu a cesnak a opekáme asi 30 sekúnd. Pridáme cibuľku, kari pastu a prudko restujeme. Vsypeme karfiol, tekvicu a spolu krátko pekáme. Podlejeme asi 2 lyžicami vody, jemne osolíme, pridáme kurkumu alebo kari korenie v prášku a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Pridáme kokosové mlieko, priemiešame a spolu dusíme prikryté do mäkka, ešte 5-10 minút. Pridáme mrazený hrášok a necháme prejsť varom. Na záver prisypeme  nakrájanú zelenú vňať podľa vlastnej chuti.

Podávame s ryžou. Hotové kari môžeme posypať semienkami čierneho sezamu alebo černuchy.

Poznámky

Je pravdepodobné, že nie všetky koreniny budete mať doma. Možno bude stačiť použiť hotovú zmes kari korenia z obchodu. Omáčka by mala byť jemne pikantná.

Ak vymeníte kari korenie a kokosovú smotanu napríklad za mletú papriku a klasickú smotanu, tak vznikne karfiolovo tekvicový perkelt a bude tiež výborný Úsmev

Postup: 

Karfiolovo tekvicové kari - recept postup 1
Karfiolovo tekvicové kari - recept postup 2
Karfiolovo tekvicové kari - recept postup 3
Karfiolovo tekvicové kari - recept postup 4
Karfiolovo tekvicové kari - recept postup 5
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Komentáre

Mňa vždy fascinoval názov "kari". Kari korenie milujem, ale dlho som mala predstavu, že kari je s mäsom. Možno preto, lebo ja to kari korenie na mäso dávam. Veľký úsmev

Ale toto vyzera Tlieskam ... normálne to tu cítim ako to vonia. Vďaka.

Dokúpim suroviny a idem aj na niečo z mäsom ÚsmevÚsmev

Mala som celkom problém to nazvať kari, lebo mám pocit, že netuším, ako to má vlastne chutiť, čo je tá originálna chuť. Prešla som veľa receptov a každý bol iný. Tak som nadobudla pocit, že korenie, cibuľa, základná surovina a kokosové mlieko je kari, šmrncnuté východnými kuchyňami. Len teda, asi to korenie bude dôležité. A keď je korenie hlavne červená paprika a smotana miesto kokosového mlieka, tak perkelt poznačený maďarskou alebo rakúsko-uhorskou kuchyňou. A keď miesto mlieka pridáš sekané paradajky, tak si v južnej európe.

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok