reklama

Plnené gule

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 14. 05. 2020 - 11:51 - Recepty M.á.r.i.a
Plnené gule, Koláče, recept, M.á.r.i.a

reklama

Skúsila som niečo nové, teda aspoň pre mňa, do cesta som použila majonézu. Viem, že sú také recepty aj na rožky ale nejako som nemala k tomu dôveru ... tak dôverej a najprv preveruj, skúsila som, výsledok stál zato, chutilo. 

Ingrediencie
335 gramov hladká múka špeciál
20 gramov droždie
170 millilitrov mlieko
2 kusov žĺtok
70 gramov majonéza
1 polievková lyžica olej
1 polievková lyžica práškový cukor
1 štipka soľ
1 polievková lyžica rum
1⁄2 liter olej
2 kusov vanilkový cukor
1 polievková lyžica práškový cukor
400 millilitrov mlieko
1 kus Zlatý klas
2 polievkové lyžice cukor
70 gramov maslo
2 kusov žĺtok
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do vlažného mlieka dáme troch cukru, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Majonézu, žĺtka, olej,cukor, rum spolu vymiešame a pridáme k preosiatej múka. Pridáme kvások a vypracujeme hladké a pružné cesto ( pdľa potreby môžeme pridať vlažné mlieko, záleží na múke). Necháme asi 45 min. kysnúť na teplom mieste. Z vykysnutého cesta lyžičkou oddelujeme kôpky ( veľkosť podľa seba, ja som robila skôr menšie), spracujeme do guľky a necháme podkysnúť 15 min. Vysmážame v hlbokom hrnci v dobre zohriatom oleji. Po vybratí necháme chvíľku na papierovej servítke vsiaknúť olej a potom obalíme vo vanilkovom cukre. Po vychladnutí rozkrojím tak aby asi 1/3 ostala nerozrezaná a naplníme plnkou s ozdobným sáčkom.

Plnka : V 100 ml mlieka si rozmiešame zlatý klas a žĺtka, zvyšok mlieka s cukrom dáme variť keď začne vrieť pridáme zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme puding. Do teplého vmiešame maslo a nastrúhanú citrónovú kôru. Necháme vychladnúť a prešľaháme.

Doplňujúce poznámky

Kým som dopísala recept napadlo ma, že sa to dá robiť aj na slano - ubrať v ceste cukor a naplniť napr. syrovou, šunkovou, vajíčkovou a pod. penou, ozdobiť kúskom zeleniny. 

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

reklama


reklama

balalajka, Pi, 15. 05. 2020 - 06:15

Ach môj bože! A ja som sa postavila ráno na váhu. Takže dnes určite nevyskúšam. Ale som tak prudko inšpirovaná, žeby som to zjedla hneď všetko. Vyzerajú famoooozne.

Inak, s majonézou nejaké skúsenosti mám. Jeden majonézový koláčik som robila - nešli tam však vajíčka a bol liaty. A kolegyne viem, že robia niečo ako svadobné koláčiky. Takže nejaké predsudky by som nerobila - však by to mali byť len žĺtka a olej Úsmev

veronika9, So, 23. 05. 2020 - 18:49

Jsem ráda,že jsi to sem dala. Již dříve jsem chtěla zkusit přidat majonézu do těsta,ale nějak jsem to odkládala. Jako kdysi, když začalo Mascarpone do krému. Moc se těším,jak si to upeču. Máš pochvalu před nastoupenou jednotkou.Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama