reklama

Nielen o svalovcoch ale o všetkých nás

Pridal/a balalajka dňa 27. 05. 2020 - 06:26

reklama

V pondelok ma prekvapil syn, ktorý sa pýtal, či 5taci MUSIA ísť do školy. Lebo Vanesa (sestra spolužiaka a kamaráta) vraj NEMUSÍ. Vysvetlili sme si, že podľa nariadenia NEMUSÍ. Ale že mu je dúfam jasné, že keby bol on piatak, tak do školy ide. Dobrovoľne nasilu jako sa u nás hovorí.

Potom som napäto sledovala diskusie okolo blokády hlavného mesta, kukla svalovcov a premiéra, predýchala slovnú zásobu a vyjadrenia na FB (hlavne premiérové) a povzdychla si ešte nad jedným týždňom a tým, že do fitka aj z fitka, kde tuším pomaly mesiac cvičíme na terase, už sme aj zmokli, ešte budem týždeň chodiť v teniskách a elasťákoch a odchádzať šprintom, lebo cikať a olepená, spotená bez sprchy.

Včera diskusia s inými členmi a nečlenmi rodiny pokračovala v zmysle, či bez toho športu teda neviem žiť, že čo vlastne je to - pár majiteľov fitka, nejaký personálik, to nič moc neni v porovnaní s takou automobilovkou. Tak automobilovke sa málokto vyrovná, čo si budeme vravieť. Ale napadla ma zas tá Vanesa a OČR jej mamy. Že prečo to tak riešia, lebo Vanesa je zrovna ten typ, čo neposedí, miesto rúk má chápadlá, čo sú všade, miesto nôh má strunky a keď čakáme na parkovisku 5 minút kým sa chlapci došuchcú z jiu jitsu, tak Van nám predvedie nielen mlynské kolo, 3 zostavy z gymnastiky a 2 tance na hocičo, čo jej pustíme, ale ohučaná som z nej do večera. Takto nejak si ja predstavujem ADHD Veľký úsmev. A viem, že jej je plno aj doma. A vlastne všade. Že určite ju mama nenechá doma preto, lebo sa bojí kolektívu a nákazy, alebo preto, lebo Vaneska by psychicky nemusela sťažené podmienky dobre zvládať. Úsmev

Ako som tak uvažovala prečo sa tak k tomuto rozhodli, ako to synovi vysvetliť, lebo toho to ohromne zaujímalo, lebo Vanesa ich neustále vyrušuje pre PC hrách, tak mi napadlo jedno. Práca mamy. Mama robí v čistiarni. Hmmmm. Boli ste už niekedy na exkurzií v takej pravej čistiarni? Ja len medzi dvere. Horúco, para. Či je vonku -10 či +35 v chládku. Plachty, uteráky. Hotely, reštaurácie, fitká, kuchyne - to sú hlavní zásobovači a živitelia práčovní. Docela slušne fungujúci nenápadný sektor. A ten teraz vlastne nemá robotu, lebo však všetko ešte viac menej nefunguje. A tak Vanesina mama a stovky jej podobných sú doma. A čakajú. Čakajú kedy sa budú môcť vrátiť. A či sa vôbec budú mať ešte vrátiť kam.

PS - prosím, ak ste sľubovali na FB alebo len tíško samy sebe, že keď táto pandémia skončí, ako budete kupovať naše slovenské, dovolenkovať doma, podporovať Slovákov, nezabudnite na to. A ak sa vám dá, začnite už dnes. Tisíce ľudí čakajú, či sa budú konečne môcť vrátiť do práce. Držme si palce.


reklama

reklama

dasa_, St, 27. 05. 2020 - 07:26

Dávno, pradávno, ešte v časoch socializmu som bola na brigáde v čistiarni. Obrovskej. Čistili sa tam aj veci z nemocnice. Pracovala som v nočnej smene a dodnes si pamätám,  jak som posúvala ručičky na hodinách, aby som si na minútku oddýchla. Hlboko sa skláňam pred ich robotou.

Práve včera som nad robotou v čistiarni premýšľala. Za posledné dva týždne som oprala a dala na poriadok cca 50kg prádla. Okrem iného tam bolo aj posteľné prádlo s vyšitým číslom. A tak som sa dozvedela, že pred 50 rokmi v mestách boli malé byty bez práčok. A fungovali čistiarne, kam sa prádlo nosievalo. Preto muselo byť označené. Potom prišla éra pohodlných tatramatiek. Pohodlných z toho pohľadu, že nikam nebolo treba chodiť, len strčiť (správne) do pračky, nasypať správny prášok do správneho otvoru a otočiť gombík. Dnes už zase v niektorých mestách práčovne fungujú, ale tam je to automatika. A treba veľa, veľa prádla naraz.

aramana, St, 27. 05. 2020 - 08:46

Ako budeme kupovať naše slovenské... 

No to by ma ozaj zaujímalo že ako zistiť co je ešte slovenské... Bez srandy... Aj názvy firiem ako napríklad Tatra, čo naozaj evokuje že kupujem výrobok spod Tatier, nie je nič iné ako len zavádzanie, keďže sú to výrobky a mlieka z Čiech. Dlho som si myslela že v modrom obale kupujem prešovsku soľ, kým som sa nedozvedela že oni už len distribuuju rakúsku soľ... Taktiež dávno neplatí že kód 858 platí pre čisto slovenský výrobok zo slovenských surovín... Na tržnici kúpime zeleninu a ovocie z Maďarska a Poľska...

Ako sa orientujete v tom, koho vlastne svojou kúpou podporujete? 

dasa_, St, 27. 05. 2020 - 10:02

ja nijak. kupujem (teda snažím sa) kupovať len to, čo potrebujem. A nakoniec kúpou v normálnom obchode nakoniec má mzdu tá predavačka, čo mi to pri pokladni spočíta.

Práve som si robila kávu a tak som uvažovala, že nám zase treba zbehnúť do pražiarne nedaleko. Keby som uvažovala len o domácom, tak možem byť možno tak žitnú kávu. Alebo paradajky... Velmi som si zvykla na sekané v konzerve. Keby iba domáce, tak netuším, kde ich hladať.

Kamila, St, 27. 05. 2020 - 10:30

Keď sa to aspoň trochu dá, tak pozerám, kde je to vyrobené, na Sk máme svoje mliekarne. Aj keď kupujem značku toho ktoreho retazca, pozerám kde vyrobené, zväčša uvádzajú, tatranská mliekareň, alebo rajo, abo zvolenská abo iné. zemiaky, paradajky, mrkvu, zeleninu ak sa da kupujem slovenske ..., ale jasne su vyrobky, ktore kupujem, lebo potrebujem kvoli histaminovej Tinke, alebo to uz mam velmi overene, tak neriesim. A dovolenku, budu nejake vikendovky na Sk, ale verím, že v lete aj more, to vytiahnem do samostatnej temy, bo som citala celkom zaujimavy nazor.

dasa_, St, 27. 05. 2020 - 10:44

Len taká poznámka na okraj - v roku 1992 vznikol Milex Slovakia, vymysleli značku Ra(cionálny) jo(gurt). V roku 1993 ho odkúpil rakpsky akcionár. V roku 1996 premenovali firmu na Rajo. V 2001 vstúpil nemecký akcionár. v roku 2003 sa nemecký akcionár stal 100% vlastníkom. A to je len o vlastníctve, čo je zverejnené na ich webe. Ostatné firmy na tom budú dosť podobne. A druhá vec je, aké mlieko spracúvajú. Či fakt je domáce....

Kamila, St, 27. 05. 2020 - 10:49

mas pravdu, ale snad aspon na slovensku to robia, nieco, Rajo kupujem najmenej, podla mmoznosti Tatranske,Litptovske vyrobky, ..., Karicku novy syr robia na vychode, mlieko beru zo susednej dediny, bo pozeram aku peknu cisternu maju, majitel bude tiez otazny, s tym vela nenarobim

 

aramana, St, 27. 05. 2020 - 11:37

Rajo je nemecký výrobok z nemeckého mlieka. 

Tatranské neviem ktoré myslíš, pretože značka Tatra taktiež nerobí z nášho mlieka a ani nie na Slovensku. To sú tie výrobky s Tatrami na pozadí - proste čistý odrb...

O karicke veruže neviem nič ale syrokrem, bambino a podobne už tiež nie sú slovenské výrobky... 

 

Kamila, St, 27. 05. 2020 - 12:22

Myslim tatranske a liptovske mliekarne, ka ricka musi robit nieco aj na vychode ked odtial beru mlieku a ma na mysli platkovy syr, sna rajo robi aspon aspon nieco na sk, od nich pouzivam kyslu smotanu, vajicka si strazim slovenske, keksiky tiez, co da da, ja viem ze vlastnici su kadejaki, sle snad davaju ludom pracu. Zvolenska mliekaren ,snad je sk?

aramana, St, 27. 05. 2020 - 12:42

Tak som sa dozvedela že Rajo maslo je vyrábané v Nemecku ale použijú na to aj slovenskú smotanu... Áno, niektoré výrobky sú vyrobené na Slovensku. 

Žiaľ, pokiaľ je 70 percent surovín z výrobku Slovenských, už je to vyhlásené za slovenský výrobok. Ak je to do 70 percent, je to výrobok EÚ. 

Ďalšie perličky su v podobe spracovania... Kurence chované v Poľsku sa dovezú ku nám, tu ich rozporcuju ukrajinskí zamestnanci a na balení je slovenský výrobok... 

Celé zle toto označovanie... 

Jaaaj Slovakia "čipsy" Váľam sa od smiechu po podlahetiež málokto vie ze sa vyrábajú v Maďarsku... 

Tieto zavádzajúce názvy by som obmedzila. 

 

balalajka, St, 27. 05. 2020 - 13:54

Otázne je, prečo tie kurence nerozporcujú Slováci. Čo ti poviem - tak aspoň odvody zostanú nám a môžeme si OČR z nich platiť Hambím sa.

 

dasa_, St, 27. 05. 2020 - 12:59

nechcem ti nejak brať ilúzie - prečítaj si to

ja mám pocit, že to je zbytočne investovaná energia.

Kamila, St, 27. 05. 2020 - 13:58

Ako tomu rozumiem, ze ze majitelia su otazny, ale predpokladam ze spacuvaju slovenske mlieko v slovenskych fabrikach, zvacsa slovenski ludia

balalajka, St, 27. 05. 2020 - 13:58

Ja to beriem dosť "európsky" oproti tým smerniciam. Tiež vyrábame veci a dodávame do Nemecka a ČIech. To že to z Čiech nakoniec dovezú momentálne na Slovensko je druhá vec Veľký úsmev. Tak naše výrobky sú súčasť niečoho väčšieho a fakt na SK s tým nepohneme sami Úsmev.

Čo sa týka ale potravín - chleba, pečivo, koláče v pekárni; syr, mlieko a mäso na agrofarme - ale nie vždy. Popravde to človek veľmi neufinancuje, bo napriek nízkej priemernej mzde voči Európe, potraviny máme nenormálne drahé. A mliečne výrobky ešte od firmy Agro. Malá predajnička a celkovo hodne sortimentu (bio a všelijakého zdravého), čo sa aspoň ksichtí, že je slovenský.

dan-cula, St, 27. 05. 2020 - 18:05

pridám sa a každá jedna má kusok pravdy...

kupujem len to čo potrebujem a nebudem klamať pozerám aj na cenu..

už ma prešlo študovať aký kod,kde vyrobené..lebo popálila som sa-presne značka vari Orava-vyrobené v číne,v predajni Slovenka tielko za asi 12eur po prvom praní sa skrátilo ale neskutočne rozšírilo,u vietnamca tielko za 2,50 drží tvar doteraz..bolo by to nadlho

o poriadnej echt slovenskej farme kde by som kúpila mäso a mliečne výrobky prípadne pekárenské -tu v okolí neviem..a potom pravidelne tam kupovať nie je pre moju peńaženku..

darmo nemôže byť každý bohatí-musia byť aj ľudia!.(myslím,že tak sa volá aj jedna knižka)

príklad kupiť si ovčie mliekárenské výrobky mám asi 30km smer juh,poctivé kváskové výrobky smer sever myslím 20km..

 

takže občas nejaký chlieb upečiem doma,u mamy chováme sliepky brojlere,niekedy morky,každý druhý rok nejakého býčka,prasa-striedame to,kravu už roky namáme tak som kupovala u susedov...ak chcem bryndzu 100% ovčiu tak len cez leto prebehneme do Zázrivej a vezmem do mraziaku lebo v zime som zistila že občas ju tiež miešajú..

dasa_, St, 27. 05. 2020 - 18:33

Na instagrame sledujem jednu výživovú poradkyňu. Odbor vyštudovala v Brne na Masarykovej univerzite, takže to nie je len týždňový kurz niekde. A zrovna minule sa jej pýtali na bio výrobky z domácej farmy. Mliečne, aby som bola presná. Vyjadrila sa, že také by nekúpila. Lebo vraj nikto nevie, či tým kozám a ovciam niečo nie je. A mlieko nie je pasterizované.

aramana, St, 27. 05. 2020 - 19:51

Ak je to skutočná bio farma, zvieratá musia byť a sú sledované, očkované, tak ako majú byť. To len bio boom z toho urobil niečo viac. 

Tiež som niekde čítala že vajcia z klietkoveho chovu sú bezpečnejšie ako vajcia od susedy. Sliepky od susedy môže nakaziť ježko, kuna, plch, potkan. Tie v klietke nenakazi nik. Vyplazený jazyk​​​​​​

Už si vybrať či jest vajcia s ATB alebo mať šancu dostať nejakú chorôbku Mrkám

aramana, St, 27. 05. 2020 - 19:45

Tá bryndza je gól na celom Slovensku. Jedno vychyrene zariadenie, pri ceste zo západu na východ, ktoré je stále plne na prasknutie, taktiež sa chvali pravými bryndzovymi haluškami a veruže málokto vie, že tam miešajú kravské mlieko...

Myslím si, že 99 percent ľudí netuší že papá bryndzu miesanu... Myslím že tú nemiesanu by ani nejedli, predsa len, ovčia bryndza kus páchne a chuť má mocnejsiu. 

dan-cula, St, 27. 05. 2020 - 21:37

jáj moja...že vieš čo je bio?to je to čo sa strieka len v noci...

viem ako je to s tým mliekom..kým sme aj my mali kravu mlieko sme dávali na rozbor -občas..,mlieko som prevárala ale napr.syr to sa mlieko len zahrieva...je pravda,že 20rokov dozadu u nás nebolo tolko kliešťov ako teraz a čo sa týka domáceho chovu hydiny snažíme sa to mať dobre oplotené aby tam nič neprešlo ale siete proti vtákom naozaj nemáme...ak niečo má prísť-príde..

dan-cula, St, 27. 05. 2020 - 21:38

nejako sa to zo svalovcov apod.zvrhlo na slepice....

dasa_, St, 27. 05. 2020 - 22:12

Fascinovane to sledujem už dlhšie. Taká variacia na známe: "Ptejte se mně na co chcete, odpovím vám na co chci" . Zo začiatku ma to aj dosť rozčuľovalo, jak sa moje úmysly o čom chcem rozprávať vďaka diskusii dostali niekde inde. Teraz ma to skôr baví, ako sa dá odkloniť smer diskusie.

aramana, Št, 28. 05. 2020 - 05:38

Hej, tak nejak to vždy beriem Mrkámna čo chcem a hlavne komu chcem Vyplazený jazyk

balalajka, St, 27. 05. 2020 - 22:18

Mna to bavi, co pisete. Citam a uvazujem nad tym.

Vsak preto to ma v nazve ... o vsetkych..... 

A svalovci papaju vela masa a mlieka ... proteinov. Nic o sliepkach im neni cudzie.

aramana, Št, 28. 05. 2020 - 05:37

Presne taaaak, o všetkých Váľam sa od smiechu po podlahe

aramana, Št, 28. 05. 2020 - 05:36

Nezvrhlooo Váľam sa od smiechu po podlahemy sme vždy v téme! To nadpis býva väčšinou zavádzajúci Váľam sa od smiechu po podlahetakto sa treba na to pozrieť Slnko

Kamila, Po, 08. 06. 2020 - 20:39

Inak som zistila, že DM doplnilo len teraz sortiment toaletného papiera o slovenského výrobcu. Majú aj šampóny u nás vyrávané, Dixi som začala kupovať. De Miclen či aký som nenašla, menej som hľadala. Indulona je naša? Kúpili ju nedávno Gréci ale snáď sa ešte vyrába v Hlohovci? A voľajaké nové slovenské zubné pasty, potravinové doplnky od slovenského výrobcu, majú dlhšie. Keď sa dá kupujem, čo je slovenské, aspoň teoreticky. Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama