reklama

Nové okuliare a bolesť hlavy

Kamila , 02. 06. 2020 - 06:59

reklama

okuliare Mladšej deve sa znova zhoršil zrak, dostala od očnej predpis na nové okuliare. Jedno oko - 3,5 dioptrie druhé 2,5 a nejaký cylinder  má po novom. Posun o jednu dioptriu. celkom sa na ne nešila, predsa nový rám ..., len zrazu svet stratil perspektívu, schody majú inú výšku, stôl je nejak do šikma a bolí ju hlava. Akosi aj posledne keď mala výraznejší posun, sa na tu hlavu sťažovala, tuším dáma v optike spomínala, že je to bežné. Len toto vyzerá byť výraznejšie.

Neviem, či je rozdiel keď meria zrak očná v ambulancii a s akým prístupom a keď merajú zrak v optikách. Ako naša očná je tak strohá a zas rozumiem, že ani Tinka to meranie nemusela úplne celkom dobre odkomunikovať ... Tak snáď je to otázka času a prejde to, ak nie asi skúsim v Optike premeranie zraku, ak sa dohodneme a v krajnom prípade dať vymeniť jedno sklo, ako drahá sranda, ale vidieť potrebuje .... Neviem, či to robí ten cylinder, či čo, abo ...  zvýšené dioptrie, abo ju len dorazil priveľmi ostrý svet. Hambím sa

Dievčatá stretli ste sa s takým, prešlo to? 


reklama


reklama

dan-cula, Ut, 02. 06. 2020 - 08:05

áno...moja sestra normálne migréna..tak multifok.vymenila zas za dvoje okuliarov..aj kolegynka kým si zvykla bolievala ju hlava asi týždeń.Ono kým nebolo treba okuliare alebo neboli multifok.stačil pohyb hlavou a akosi sme videli všetko -teraz ten pohyb aspon u mna musí byť taký že pozriem a zároveň hlava napr.vyššie alebo nižšie..musela som si to vychytať..ono mne ked  aj meral nakolko mám v jednich okuliaroch 4 rozne dioptrie (každé oko má ine na dialku aj blízko-hrôza) povedal mi tu je stred-a ja sa akože do toho stredu musím trafiť aby to bolo dobré.Napr.pozrieť telku ,že len tak si lahnem a kuk.nejde ..musím si hlavu "naštelovať".

Ale prvé dni kým som si zvykla-schody mi utekali,hrana stola bola do oblúka apod.naštaštie hlava na nebolela..a teraz už ok.

Kamila, Ut, 02. 06. 2020 - 11:01

ale to asi pises o multifokálnych, tie su zvlast specificke, tam viem, ze tych problemov je viac, take by som potrebovala ja, ona má len na dialku ....

aramana, Ut, 02. 06. 2020 - 08:29

Prešla som si tým od decka a keď sa pridávali cylindre, vždy hlava bolela.na nové okuliare som si musela vždy zvykať aspoň dva týždne. Po hodinke, po dvoch. Tie cylindre znamenajú že nie len ze vidíš naprd ale ešte aj nakrivo /dosikma. Ja som po zratani dioptrií a cylindrov skončila na - 9 jedno oko, - 12 druhé oko. Proste slepá ako tágo...

Našťastie som sa odhodlala na operáciu a už 10 rokov som bez okuliarov. Teda dioptrických. Lebo na slnečných si celkom ulietam Srdce​​​​​​

Takže hlavne pomaly si treba zvykať na nové okuliare. Naozaj stačí hodina, dve doobeda, hodina, dve poobede. 

A optiky merajú na tých istých prístrojoch. Vlastne pozeráš na obrázok a ako zaostrujes, tak to počítač hodnotí. Ja som už mala tak šialene vysoké cylindre, že už nebolo možné oči doladiť aby videli všetko dobre, už sa hralo len o to, ktorý obraz je môjmu oku príjemnejší. Keď som šla na operáciu, videla som u očného pár písmen z tretieho riadku od spodu, nižšie vôbec nie s okuliarmi. Bez nich som nevidela tabuľku. Postavil sa doktor predo mna a pýtal sa koľko prstov vidím... Ako som písala, slepá jak tágo. 

Kamila, Ut, 02. 06. 2020 - 11:11

oj, to fakt? ta to si mala teda riadne slabý zrak, takže moja 3,5 jedno  oko a druhe s cylindrom to iste, je ešte bystrozraká. Hambím sa Dobrá si,že si dala operáciu očí, ale asi bola nutnosť, fakt ti komplet napravili zrak? Aká to bola bolestivá záležitosť?

Inak naša očná lekárka, je minimálne taká zvláštna, meranie taká veľká rýchlovka, celé veľmi z rýchlika. Keď bola deva posledne, tak na ňu skoro kričala, že nevidí, čo by podľa nej mala. Tinka berie, ako že hlava prestane, len tie uhly a priestorové videnie ju dosť metie, že s každým okom samostatne vidí v poriadku, ale s oboma naraz zle. A ona skoro umelkyňa, keď bude potrebovať perspektívu maľovať. Hambím sa

 

aramana, Ut, 02. 06. 2020 - 13:17

Áno, bola to nutnosť lebo po tme som nenašla ani tie okuliare a na záchod sa išlo hmatomVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheNo a teda ani s nimi som nevidela to, čo ľudia bežne vidia.

No...o bolesti sa nedá asi hovoriť keďže každý ju znáša inak...ono asi aj tým ako veľmi je zrak poškodený, musia viac z tej rohovky odpaľovať.Tiež musí mať človek dosť hrubú vrstvu, aby bolo z čoho odpaľovať.Hrúbku merajú pred zakrokom a až potom ho ne/schvália...O bolesti poviem toľko - po stenách som sa dva dni škriabala.Doslova.Poviem o smrade - no do zgrcania.Chichocem saProste spálené mäso a ak si v istom momente uvedomíš že tvoje mäso...Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheAle ten pocit, keď sa hneď po zákroku posadíš a vidíš...SrdceSrdceSrdceten je nezabudnuteľnýSrdceSamozrejme len pár minút, potom som vyfasovala tmavé okuliare a mala som dve hodiny na cestu domov.Ale už po pár minútach svetlo veľmi bolelo a tak som musela tie tmavé okuliare omotať šatkou aby to bolo znesiteľné... Po operácii boli tie dva, tri dni oči extrémne citlivé na akékoľvek svetlo.Doma dvojo žalúzií zastretých, na hlave okuliare, na tom kukla, cez to hrubé šatky, čiapka na oči...No ale bolo to 10 rokov dozadu a od vtedy sa tie operácie očí kus posunuli.

Po operácii som videla najspodnejší riadok.Prešlo desať rokov, najspodnejší nevidím ale neprekáža mi to.Hneď na kontrole mi povedali že mínus polka na jednom oku mi ostala ale okuliare si nemám dávať.Nech sa oko namáha.

Kamila, Ut, 02. 06. 2020 - 13:29

Užila si si teda svoje. Základ, že to stálo za ÁnoTen zrak sa ti kazil postupne, či ako. Vraj v puberte sa ten zrak dosť kazí, potom, prestane? Jasne je to individuálne, ako tomu bolo u teba?

Počula som zážitok, z pred pár rokov, nebolo to také dramatické, operácia očí, ale asi fakt závisí to aj od mnohých činiteľov ako píšeš a určite sa to posunulo. Osobne by som sa na to asi nedala, nič nevydržím, ale rozumiem, že u teba to bola nutnosť.

aramana, Ut, 02. 06. 2020 - 13:45

Kazil sa mi postupne ale najviac keď som otehotnela. Zrak sa najviac mení, kým rastie hlava a s ňou sa mení zakrivenie oči ci čo. Vraj do 22 rokov. Takže u mňa to sedelo. 

Kamila, Ut, 02. 06. 2020 - 13:53

ďakuje. Takže ešte dosť dlho ...Hambím sa Zas mladšiemu synovi ani staršej dcére, sa už neskôr veľmi zrak nezhoršil ..., ta snáď aj u mladšej už stačilo.

dan-cula, Ut, 02. 06. 2020 - 15:57

mne sa zrak zhoršil po 40-ke ale hlavne po jednej banálnej operácií odstránenie polypu -preberala som sa viac ako 24hod(ostatné ženy z izby boli už dávno doma)niežeby mi bolo zle ale bola som po prefackaní isť na záchod oprieť sa o dvere a zaspať-nič len spať a spať..a doktor mi na druhý deň vraví že je zvedavý kde sa to prajaví-z ostrovida som šla na slepúcha...tak neviem.a doktorka na očnom u nás podobne-zdrbala ma,že nedokážem nežmurknúť ked mi merala očný tlak a potom aj jednla so mnou ako s debilom..tak chodím do jednej optiky kde je užasný prístup a hlavne majú čas na teba..

Kamila, Ut, 02. 06. 2020 - 17:23

Moje oči sa tiež zhoršili po 40-ke. Na diaľku vidím síce oveľa lepšie ako deva, okuliare používam len na šoferovanie a na telku, ale druhé okuliare mám k počítaču a tretie na čítanie. Na multifokálne si netrúfam, bo nejak v reále našťastie ešte vidím. Len stále hľadám, tie správne okuliare. Inak dlhé roky som videla všade "mušky" tmavé škvrny, keď som pozerala na svetlé pozadie, vraj to bola neprejavená ďalekozrakosť, či krátko ... či neviem čo.

balalajka, St, 03. 06. 2020 - 04:29

Som normálne pohľadala jaké šošovky si to objednávam. Na okuliaroch každé oko iné, ale tými cylindrami sa to nejak pozrovnáva a mám tam také menšie odchýlky - proste šošovky používam do oboch očí rovnaké. Že -2 ... kokos @aramana - ty si fakt nemohla na koniec nosa vidieť a veru ani sa nečudujem, že si sa pre operáciu rozhodla. Však to úplne jeden zmysel odstavený. O tom spálenom mäse ... dávala som si laserom znamienko pri koreni nosa dávať preč - jo! Pachový zážitok preveliký. Veľký úsmev

Zvykačky na okuliare - no tak, mne sa trafili a mala som len benefity. Lebo dovtedy nejak mi schody, rohy, hrany nejak matematicky sem tam zlyhalo ich odhadnutie. Chichocem sa

Synak podedil astigmatizmus (inak k mojemu sme došli, keď sme zistili Andrejovi), okuliare jako dal v štyroch rokoch na nos, tak ich tam má nonstop. Nejak sa nesťažoval na bolesti ako decko. Ale bol malé decko, introvert - ktohovie ako to znášal, či bol len vytešený, keď zrazu zbadal stĺp predtým ako ho vybral hlavou Hambím sa.

Čo sa týka merania v optike - ako dokedy nemal 15násť nechceli mi ho odmerať, že decko, inak sa mení, neni to presné. Rovnako očná - museli sme deckú mať. No a to 1 na celý okres tuším. No na porazenie, termíny 1/4 roka a aj keď bole termín, tak 4 hodiny čakania a tak. Od 15tich nejakú súkromnú máme, tá nemala problém, pomerala - v podstate nič nebol problém, aj keď rástol do špurtu, oko už nejak nerástlo, zostal tam, kde bol asi od 10tich. Teraz inak keď sme rám a sklá menili, lebo doškrábané ho merali aj v optike - vyšlo rovnaké meranie ako od očnej doktorky.

Držím päste, nech sa zrovná.

 

Kamila, St, 03. 06. 2020 - 06:03

Dakujem za skusenosti. Deva hlasi, ze ju uz hlava neboli, ale stale vidi krivo, stol schody ..., ta sa ideme dnes do optiky pytat cim to moze byt ..., ako sranda, kazde oko zvlast, ked jedno prizmuri , je to ok, ale ked pozera na obe, vsetko krive. Ci sa to zrovna, a asi mozog sa prisposobi, abo neviem, vyvadza ju to dost z miery.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama