reklama

Kto sa v tom má vlastne vyznať?

Pridal/a balalajka dňa 01. 06. 2020 - 13:02

reklama

Mám taký dojem, že žijem v Kocúrkove.

Čo platilo kedysi, už neplatí. Čo ma učili, tiež už moje deti učiť nemožno.

Nie je to tak dávno, keď nám kázali o šetrení papierom. Aby sme lesy pošetrili. Dnes máme papierové tašky čoby ekologickejšie riešenie. Pred desaťročnicami sme nosili jednu igelitku, kým sa jej uši nenatrhli a ešte aj vtedy ju možno bolo žehličkou a kusom iného igelitu zlepiť, alebo aj taká lepiaca páska čo to zachránila, dnes igelitku po použití druhýkrát nemožno použiť. Bo je taká, že sa rozpadá ešte v rukách, kým na smetisku tie palstové granuláty vydržia ešte storočia. Alebo na druhej strane, ešte stále stretám v obchode ľudí, čo sa čudujú, že nie je možné si tú igelitku ani len kúpiť - takú tú pevnejšiu a musia investovať do látkovej. Pritom logika káže, že taká plátenná je fakt asi najpevnejšia. Jaj - nuž ale to by bolo treba tú tašku niesť aj do obchodu. Nielen z neho.

Keď už som pri tom plaste - ešte v zime tu všade sa riešila ekológia, tyčinky do uší sem, slamky tam. A zrazu nás to zo dňa na deň dobehlo alebo ako si to vysvetliť a všetci sme velebili plastové rukavice. Poniektorí tak, že ich na zem po jednorazovom použití švacli. Jako ... asi inšpiračne pre zbytok národa. Alebo aby stopu na Zemi po sebe nechali. Neviem. Ale rozhodne už ekológia a plasty problém nebola. Tak neviem, či mám do deti ešte tlačiť to, že majú sáčky z rožkov separovane vyhadzovať.

Ďalšou novotou, nad ktorou krútim hlavou sú dezinfekcie. Kedy my sme sa zmenili na tak čistotných? Však to od večera do rána sa stalo. A my striekame ochotne dezinfekciu na ruky, miesto umývania. Ja viem, že do obchodu ideme hlavne preto, aby sme si vec obzreli, aj obchytkali, ale však nie vždy všetko a všade omacávame. A tak mi sánka padá v nákupných centrách, kde hneď pri vstupe do neho mačkajú všetci tými infekčnými paprčami páčku dezinfekciu, v prvom obchode zas, druhom zas, x tom ešte stále. A keď vídete z nákupného centra, tak možno ste ani nenechali daktyloskopickú stopu, ale na pokožke zarábate minimálne na vysušenie ak nie na ekzém. Lebo však - viete čo si tam striekate? Máloktorá fľaštička má popísaný obsah. Mňa učili, že neznámej tekutiny sa nedotýkame, nečucháme, nechutnáme. A tu - dôverčivo vidím si streknúť spŕšku tekutiny nielen maminu, ale zastrieka aj svoje malé decko. Lebo však ktoré ručičky sú najlepkavejšie a pritom najvšadeprítomnejšie? A doma budú pozerať, čo za bobáčik to má medzi prstekami.

No a posledné, v čom sa už ale vážne nevyznám je núdzový stav. Nechápem ho. Vyhlásený sme ho mali oveľa skôr ako iné štáty. A ja vlastne ani neviem, či bol účinný, čo sa prevencie a situácie ako zvládame korona pandémiu týka, lebo tých 30% zamestnancov školstva, čo bolo minulý týždeň otestovaných a má protilátky na koronu asik by nemalo byť.

Takže tak. Nejak sa v tom vyznám menej a menej. A tak očakávam napäto, čo nám tento týždeň život ponúkne.


reklama

reklama

Kamila, Po, 01. 06. 2020 - 13:34

Strácam sa v tom všetko už aj ja. Separujem ako vždy. Látkové tašky mám so sebou skoro vždy, výnimočne zabudnem. Občas keď kupujem oblečenie si kúpim aj papierovú tašku, lebo do tych nakupnych mi nove oblecenie nepasuje dávať, odkladam a vytajujem v pripade potreby.

Núdzový stav ..., neviem z momentálneho stavu našej politickej scény som celkom dosť zúfala. Nerieši sa ekonomická kríza, zrazu sme kresťanskou krajinou, aspoň politické smery sa tak tvária ...  okrem iného

balalajka, Po, 01. 06. 2020 - 13:46

To budú reportáže z pred Úradov práce po pár týždňoch - 2m rozostupy a fronta po hranicu okresu! To ešte len bude ekonomická kríza, lebo však ešte idú výpovedné lehoty.

Joj a ešte včera som postrehla ďalšiu perlu (možno bola aj staršia, neviem) prof.MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. prehovoril, že šport prospieva k budovaniu imunity a že teda tie fitká sa otvoriť môžu od stredy. Ono roky rokúce, ešte od nejakej tej trápnej antiky to odporúčali - ten pohyb, otužovanie a tak, ale na istých pár týždňov sme ako národ zaváhali. Bo dychčíme pri zvýšených tepoch. Takže hurá. Konečne niekto so zdravým rozumom sa dostal k mikrofónu.

aramana, Po, 01. 06. 2020 - 14:20

toľko k dezinfekcii a rukaviciam... A to som mala ruky ako bábika. Musela som mať, keďže masírujem... 

Prevelice ma prekvapilo ako veľmi si vzali ľudia hygienu k srdcu...ale teda my, čo jednoducho už niekoľko rokov potrebujeme jedno savo a dva - sanitoly za mesiac, plus približne tých 120-150 párov jednorazových rukavíc, tak my sme to mali kurňa ťažké... Rukavice niekoľko týždňov neboli a tak sa zháňali len po známosti, keď už sa dali kúpiť, tak 5 párov na človeka. Tých 5 párov miniem za deň... Akože dobre, to ze trh neodhadol koľko rukavíc sú schopní ľudia vykúpiť, to ešte viem pochopiť... Ale to doteraz nikto nikdy doma nepoužil žiadnu dezinfekciu že sa tak rýchlo vykupila a nebolo ju dostať 2 mesiace? Dnes som konečne kúpila sanitol. Pred koronou 2,70eur, teraz som zaplatila 3,68... Cele zle... 

Som vďačná za všetky opatrenia ktoré prišli, ktoré prišli vtedy, kedy prísť mali... Ale za mňa - už dosť jezisukriste! 

Ekonomike my sami veľmi nepomôžeme, to vieme. Musia sa kupovať auta vo svete. Na nich stojí celý náš štát. 

Už som tu niekde o tom písala... Matky z materských sa nevracaju do prace, dohodari prepustení, zmluvy na dobu určitú sa nepredlzuju. Závody viac nerobia ako robia... Ako moc zle to bude uvidíme 2 mesiace po skončení núdzového stavu. Dva mesiace sú vraj ochranná lehota na predĺžené materské, predĺžené dávky v nezamestnanosti, neviem co ešte presne ale je toho viac... 

 

balalajka, St, 03. 06. 2020 - 04:36

Moooja - fúkam.

No - čo sa dezinfekcie týka. My v podstate doma nejaké silné chemikálie nemáme nikdy, takže také ako dezinfekčné gely na ruky nepoužívame, na umývanie zeme som dezinfekciu nikdy neliala - v podstate jediné také silnejšie do WCka.

Ale počudovaná som, lebo u nás v drogérke už predavačky rukami mesiac zalamujú, že čo s toľkou dezinfekciou narobia.

Sranda to bolo v robote - ako mydlo bolo vždy k dispozícií, lebo tie gély či nejaký podobný sajrajt pri vchode ako je ee. A zo dňa na deň MUSÍŠ zabezpečiť zamestnancom. Odkiaľ - vyrieš si sám. Tak máme za 25€ strašne super prostriedok. A dopadlo to tak, že sa ho neminulo asik ani 1/4, lebo však čo budeš dezinfikovať s tým? Dojdeš do roboty, umyješ si ruky, lebo si kávu ideš uvariť a basta.

Kamila, St, 03. 06. 2020 - 06:19

Ja tiež doma žiadnu dezinfekciu nemám, stačí mydlo a bežné prostriedky. Aramana to tuším "preháňala", keď šila rúška pre nemocnice, dlhú, predlhú dobu,

dan-cula, Po, 01. 06. 2020 - 19:53

ja som rukavice vysadila aj ked vnútorný predpis mi to káže..byť od rána v tých igelitových už bol pre mňa des..dostali sme už aj také čo sa dajú prať ale s peniazmi sa robiť v nich nedá...

rúška už bez komentára-tak isto celý deň a nejaké výražky čo som mala okolo nosa a pod mi vyšli pod oči..no nechám sa prekvapiť.na kožnom sa od stola na to pozrela dala zas atb.masť -kde sú tie časy ked ruky aj ksicht poznali len niveu.

a čo sa týka ekologie-celé zle!

a čo sa týka ekonomiky apod.počula jeden rozhovor s nejakým obyvatelom Libanonu ktorý povedal-radšj vojnu lebo viem kto je môj nepriatel ako toto(corona)-denne sa rozhodujem či budem kuriť alebo jesť a ked jesť tak dnes dospelí a zajtra deti?lieky útopia...myslím,že aj ked bude určite horšie pre mnohých tak takéto otázky nás nebudú mátať..či?

Kamila, Po, 01. 06. 2020 - 22:07

Keď si pri rúškach, ja som z nich celkom zúfala, stačí hodina a odchádzam energeticky ešte viac, ako inokedy, tvár celá červená. to sa asi dá ozaj lne v takých vydržať čo nič netesnia a dýchať pomimo. už si ozaj musím spraviť nejaké tenké látkové jedno vrtsvové, dlho sa chystám, bo vyzerá, že v obchode ich ešte dlho nosiť budeme. Inak mňa rukavice úplne obišli, tuším som ich mala trikrát v obchode na rukách, stačilo ... 

balalajka, St, 03. 06. 2020 - 04:37

Och - hrdinovia od prepážok. Plný obdiv ako ste to dávali a dávate.

dasa_, Ut, 02. 06. 2020 - 03:50

Priznám sa, že ja osobne nemám vôbec problém s dezinfekciou v obchodoch. Hlavne tam, kde treba košíky. To by mi vôbec nevadilo, keby aj ostalo. Kľudne dobrovoľne. Je však pravda, že nemám skpsenosti s mnohými obchodmi. Lebo okrem potravín, drogérie a lekárne som toho za posledné mesiace moc nenavštívila.

Čo sa týka tých igelitiek, upratujeme priestor, kde sa za posledné desaťročia nazbieralo všeličo, aj igelitky. A teda poviem ti, je to des, lebo veľmi veľa tých tašiek sa rozpadá na márne kúsky. A čo ma šokovalo - odkladal sa napríklad aj papier z kytíc. A po dlhých rokoch sa rozpadá aj ten. Aj umelé kvety, také tie cintorínske. Všetko na kúsky.

balalajka, St, 03. 06. 2020 - 04:38

Ja som asik otočila priveľa dezinfekčných vchodov naraz a málo sa zdržala, bo som mala pocit, že mi ešte jedna dezinfekcia nezaschla, už tam druhú patlem. Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama