reklama

O fotografiách

Pridal/a dasa_ dňa 03. 06. 2020 - 20:19

reklama

Mám rada dokumenty o cestovaní. Obdivujem nádherné scenérie, historické miesta. Všetko je vždy dokonalé. Nádherné miesta. Poriadok. Dokonalé zladenie farieb. Nikde nie je nič naviac, všetko úžasne zapadá do seba. A tie fotografie na internete. Tak rada by som sa na tie miesta pozrela.

Teda vlastne, sú miesta, na  ktoré  som sa aj pozrela. Nehovorím, že som bola úplne sklamaná. Možno sa len neviem pozerať na svet tak, ako oko fotografa.

Dnes ma dostala fotografia na FB. Neveriacky som na to hľadela. Naše mesto.

Veď a ja som dnes bola vonku. Jak to, že ja som videla len vyschnuté rastlinky, prázdne miesta po rastlinkách, ktoré neprežili zimu. Jak to, že ja nedokážem vnímať krásu okolo seba? Jak to, že nevidím to množstvo zelene okolo nás? Kopce naokolo. A hľadám krásu v ďalekom svete. Presne tak, ako sa hovorí, vzdialené vrcholky sp vždy zelenšie.

Som rada, že sú medzi nami ľudia, ktorí majú vynikajpce oko a dokážu vidieť krásu, kde ja vidím všednosť.


reklama

reklama

Kamila, St, 03. 06. 2020 - 21:52

Ozaj krásna fotka .... Nad mnohými fotografiami rozmýšľam aj ja.

Často vidím nádheru, ale vôbec sa mi ju nedarí zachytiť foťákom. A výnimočne sa stane, že je fotka lepšia ako skutočnosť, ale to je len málokedy. Odrazy vo vode,

odraz vo vode

vie fotka pekne zachytiť, aj západom slnka vie pridať dynamiku.

zapad slnka

Inak mi to zväčša nejde.  Pri niektorých fotkách, fotografoch podozrievam, že záber trošku prikrášlili v grafickom programe, farebné efekty, ale tí najlepší, určite vedia nastaviť foťák tak, aby vytiahli krásu daného miesta a okamihu.

Zlaté hodiny, ráno pri východe Slnka, večer pri západe tomu vedia napomôcť. Toto spravilo zapadajúce Slnko, len na pár minút. Aj v zime bez snehu vie spraviť zázraky

Východy Slnka nezvládam fotiť. Hambím sa Bez debaty máme nádherné Slovensko, aj prírodu, aj poniektoré mestá a treba sa vedieť pozerať, tu a teraz a hľadať to krásne ... Aj sídlisko v Košiciach

Košice - jazero

A to neviem až tak dobre  fotiť, ale viem sa pozerať, trošku. Hambím sa

dasa_, Št, 04. 06. 2020 - 07:14

Áno jasne, programy dokážu veľa. Neskutočné veci. Veľmi to vidieť hlavne na instagrame. Tam sú podľa mňa rovno hotové aplikácie, ktoré vyladia farby, zväčšia oči, predĺžia nohy, pridajp opálenie. Ale keď proste tá fotka nemá čo povedať, tak nepomôže nič. Furt je dôležité to oko fotografa.

Dosť ma prekvapilo, keď som niekde čítala rozhovor s fotografom a on opisoval, ako sa na zhotovenie snímky dlhodobo pripravuje. Hľadá najlepší uhol a potom čaká na ten správny okamžik. Že to nie sú zábery len tak. Že o niektoré sa pokúša aj roky.

Kamila, Št, 04. 06. 2020 - 09:44

Bez debaty, bez dobrého oka, ktoré vidí krásnu kompozíciu, tak kde iní nič, to nejde.

A jedna vec je to fotografovanie a druhá vedieť sa pozerať a vnímať to krásne, v každodennom životoe. Byť tu a teraz bez pohltenia vlastnými myšlienkami, ale len hľadania toho čo nie je ok.

balalajka, Pi, 05. 06. 2020 - 07:25

Presne. Roky niektoré fotky vznikajú.

Ja som to dosť vzdala. Na biku sa dostanem na mnohé miesta, aj si ich ukladám v hlave, ale keď chcem zachytiť, nie vždy sa to podarí. Resp. málokedy sa to podarí. Ešte som sa to rozhodla hodiť na techniku - fotím telefonom, jako foťák na ňom mám docela fajn, ale furt je to len telefón.

Nechám to na profesionálov a teším sa z perfektných záberov Úsmev.

dasa_, Pi, 05. 06. 2020 - 10:44

tak, tak, postupy sa naučíme, techniku si zaobstaráme. Ale to oko, to sa nedá naučiť. Dá sa niečo okopírovať.

Minule som čítala, vraj keď ideš na zaujímavé miesto, dobré je popozerať fotky iných fotogafov z tohto miesta. Kludne si ich niekam uložiť. A potom, keď už si tam, skúšať hľadať rovnaké pohľady. Jasne, nemáš presne rovnakú techniku, objektívy.... Ale aspoň sa k tomu priblížiť.

Len my dnes fotíme skôr štýlom rýchlo, rýchlo a šup na nové miesto. Aby sme stihli veľa.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama