reklama

Sledovanie sokolov

Pridal/a dasa_ dňa 22. 06. 2020 - 07:47

reklama

Už niekoľko rokov si vždy nejaký pár sokolov vyhliadne jeden konkrétny balkón na sídlisku a zvolí si ho za miesto, kde vychovajú mláďatá.

Vlastníkmi bytu sú veľkí milovníci prírody. Najskôr len nesmelo fotografovali, dnes beží online prenos z hniezda, sokolíci sa dokrmujú.

Adresa prenosu sa každý deň mení, všetky videá nájdete na YouTube Sledovanie sokolov.

Po pravde, sledovanie je zaujímave, ale aj čudné. Vlastne nazeráme niekomu do súkromia. Najsúkromnejšieho. Nuž ale zvedavosť je väčšia. Naviac, každý rok je to iné. Minulý rok napríklad párik nevyviedol ani jedno mláďa. Aj také sa stane.

Včera som mala celkom voľný deň a tak som viacej sledovala. Bežalo mi to ako podmaz ku žehlenie. Také prírodné zvuky. Že sa niečo deje bolo jasné podľa iného hluku. A tak som pozerala aj viac kŕmenia.

Vďaka silným dažďom trpeli vtáčatá nedostatkom potravy. Rodičia nemali čo loviť. Na rad prišli  malé kuriatka, vyradené z chovu pre chyby. Aby si vtáky nezvykli na ľahký prísun potravy, tak sa vždy živé kurča  dá v dosahu a musia uloviť. Celkom drastické. Ale v prírode bežné. Kto pozoruje pravidelne, vie, že na jedálničku sú mláďatá iných druhov vtákov, myši, potkany... Sokoly sú proste dravce.

Keď som videla žltučké kuriatko v pazúroch, tak som to nezvládla a prepla som iné okno. Prišlo mi to drastické. Aj keď sa mi zdalo, že to nejak dlho tej sokolici trvá. Po chvíli som bola zvedavá. A kuriatko stále na nohách. Po ďalšej chvíli som ho už nevidela. Ale pod krídlom sa niečo žltilo. Sokolia mama si proste toto kuriatko adoptovala a strčila ku svojim mladým ÚsmevÚsmev Ktovie, kolko by za normálnych podmienok prežilo.

A keby ste toho nemali dosť na na kukaj.sk môžete pozerať ďalšie živé prenosy z prírody. 

 

 


reklama

reklama

dan-cula, Po, 22. 06. 2020 - 11:26

to kukaj mám veru rada..ja ale mám radšej medvede..

Kamila, Po, 22. 06. 2020 - 11:56

Ono musí byť ozaj zážitok mať na balkóne rodinku sokolov, ale ozaj mi také nechýba, prežívať ďalšie starosti .. , to kuriatko tam vyzerá užasne, tak som zvedavá ako to dopadne. Na pozadie si púšťam radšej také Úsmev

[video:https://www.youtube.com/watch?v=EejNUPl5bz0&f]

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama