reklama

Zdovolenkovieva sa

Pridal/a balalajka dňa 23. 06. 2020 - 10:59

reklama

Prázdniny za rohom, corona tiež Veľký úsmev.

Po iné roky už bol vážne najvyšší čas, aby som mala nejakú tú predstavu o dovolenke. Alebo aspoň tak, kam by som sa cez leto s deckami pozrela, čo by som navštívila. Vďaka Bohu, že som sa minulý rok spontánne rozhodla navštíviť Rím, Prahu, Brusel. Aspoň teraz máme na čo spomínať, akými fotkami sa utešovať, že snáď ešte niekedy ...

Čo sa mňa týka, ja som zbalená rýchlo - do toho Ríma hneď aj dnes poobede - za hodinu stojím s taškou a pasom v ruke. Veru, momentálne je sa zotaviť v karanténach po návrate dlhšie, ako mne sa na dovolenku rozbehnúť Veľký úsmev.

Nič to. A tak sme uvažovali nad dovolenkou doma.

Lenže manžel to doma poňal naozaj DOMA. Nieže na Slovensku. Ale jednoducho doma. Jemu sa nikam nechce a chce okolo domu sa motať Veľký úsmev.

A tak aspoň s chalanmi pokukujeme po Prahe. Asi to dopadne znovu tak spontánne - z hodiny na hodinu. Teraz je podstatné, aby vlakové spojenie obnovili, i keď starší už našiel nejaké s prestupom, čo relatívne rezko je v Prahe. Uvidíme.

Ale rozprúdilo to docela zaujímavú diskusiu doma o tom, čo od dovolenky očakávame. Či potrebujeme niečo "viac" ako máme bežne doma, alebo rovnaký štandard, alebo sa vieme uskromniť. Na rovinu - v Ríme s ubytovaním sme sa uskromňovali. Maličká izbička pre troch, aj keď v podstate sme tam len prespávali. Prahu sme si užívali viac - však hotel bol aj o niečo "inší". Celkovo tak bilancujem a zisťujem, že v mojom živote boli dovolenky aj sparťanské aj také fakt vrcholovo pre mňa luxusné. Luxus či "sparta" pre mňa neznamená luxus či "spartu" pre každého Mrkám.

Zvláštne je, že aj decká sa rýchlo adaptovali a nejak to nepoznámkovali.

Ha! A nemohla som si spomenúť na izbu z Bruselu. Už viem. Našla som fotky - bola taká "ako u nás doma" Úsmev ... takže. Ak chcem zážitky a spomienky, asi by som si mala vyberať tie dva extrémy. A je to jedno aké. Vraj na Slovensku máme horšie služby ako vo svete. Tak všeobecne. A ja len dúfam, že nejaká dovolenka vlastne bude a bude za čo tie slovenské kapacity otestovať. Mrkám


reklama

reklama

dasa_, Ut, 23. 06. 2020 - 11:36

V zahraničí sme v podstate vždy hľadali čo najlacnejšie prijateľné minimum. V Ríme sme jeden krát bývali v kempingu, kde bol problém vedľa postele otvoriť kufor. Druhý krát sme mali ubytovanie v súkromí - tam sa mi najvic páčil pocit, byť dva dni ako obyvateľ Ríma. Také domáce.

Trochu drahšie ubytovanie sme si dovolili dva, či tri krát na Slovensku. Ale vlastne o čom to je? O upravenej spálni, o vystajlovanej kúpeľni? Prečo to nemám také aj doma???? (No a zas som pri obľúbenom minimalizme a vyhadzovaní PohodaPohoda)

Kedysi dávno, neviem, či tu je ešte pamätník Fly lady a jej upratovania. Prvý krát som sa tam stretla s tým, že upratať spálňu ako v hoteli. Aby sa človek mohol na ňu tešiť. A nemať tam skladisko.

Priznám sa, že po niečom takom túžim. Ale roky nedokážem dosiahnuť ten level. A pritom by to možno ani veľa úsilia nechcelo. Budem cez leto miesto dovolenky nad tým uvažovať. A asi aj nad zútulnením balkóna. Lebo na dovolenke si vždy užívam ráno na balkóne s knihou alebo háčikom na kolenách. Kým je všade ticho.

Zatiaľ nemám silu uvažovať o nejakých konkrétnych destináciach, kam by som šla. Ja by som mala asi rada dovolnku aj len tak doma. Asi tak, jak to vidí tvoj manžel

dan-cula, Ut, 23. 06. 2020 - 12:12

ja a dovolenka..to sú hlavne cesty za deťmi a pribuzenstvom -takže ubytovanie neriešim.ale to poznávanie nemalo chybu..a dufam,že zas to bude dobre..

inak mám rada takú dovolenku,že ráno sa okúpať v mori potom si dať túru niekam do hôr a večer  zas okúpať a potom chlipkať crno vino dopchať sa crni rižotom alebo školjke sa špagetima(červené vino,čierne rizoto s atramentom s chobotnice a mušle so špagetami)..a ked sa pritrafí tanečník na tie ich pesničky -som v nebi..

ale aj také nenáročné výstupy do alpských chát a potom v meste v bazéne ležať nechať sa masírovať prúdom vody a hladieť na tie končiare čo máme nad hlavou no a samozrejme potom si dať pollitrík toho ich piva-aj to je nebo..

no a o našich horách a zašitých kuskoch slovenska  ani nevravím...božské výhlady, raz-dva som doma..postretáme sa niečo fajné pojeme napr.taká slaninka s chlebom a k tomu paradajky kto má chuť na vínko či iné dopraje si ale hlavne tešiť sa z blízkosti ľudí ktorí su mi blízky a  som rada v ich spoločnosti..vtedy mi je tak dobre na duši..

ale o pár poznávacích cestách ešte snívam...lebo rezort a ležať na slnku 10dní to som niky nezvládla a ani nezvládnem.

dasa_, Ut, 23. 06. 2020 - 12:59

ja ked počujem chleba so slaninkou, tak hlavne mladá cibuľka mi príde na chuť. Paradajky som vlastne k tomu ešte ani neskúšala. Tie mi idú ku chlebíku s maslom. Na tom by som kludne aj leto prežila. Vlastne počas praxe som tak prežila celý mesiac :)

aramana, Ut, 23. 06. 2020 - 15:03

Pozerala som orientačne ceny na víkendy kolo Tatier, Jasnej, kde som po minulé roky bola a porovnavala som... Víkendové pobyty pre dve osoby sú momentálne o 30-80 eur vyššie. No nech idú do .... alebo kľudne aj ďalej...

Takže opäť - more to istí. 60-75 eur apartmán na noc pri mori pre štyroch.

Keď budem hnusne bohatá, budem míňať prachy u nás Mrkám

Netuším aké budú mať teraz ceny v restikach ale keď bude zle, som ochotná aj špagety večer do hrnca hodiť. Cez deň prežijem na dyni a pive Vyplazený jazyk

Kamila, Ut, 23. 06. 2020 - 15:45

Však toto, ceny u nás šli hore a dosť výrazne, a keď si k tomu vezmeš, že bude hlava na hlave ... Dcéra odporúčala Poloniny, konec sveta na východe, zrejme pdo stanom, len ty a medvede, tam bude ľudoprázdno, Hambím sa

aramana, Ut, 23. 06. 2020 - 16:01

Vidíš, pod stan by som tu už nešla. Tým ochranárom to už hrabe na tie hlavy a medvede na dedine sú denný poriadok a sú drzé doslova. Stále len počúvam ako sa tlačíme medveďom do hory, ak im vyzierame čučoriedky, maliny... Ak je dedina niekde 800 rokov, takže nikoho odniekiaľ nik nevyhnal a vždy sa chodilo do hory na lesné plody, lebo z toho ľudia žili a nejaký ony v zelenej čapici ide chrániť medveďov...no nechápem. Nikdy nezabudnem ako nám medveď skrizil cestu, posadil sa doprostred a kukal. Skúšali sme svetlami ho odplasit, krikom, potom aj trubou z auta a nič. Nepohol sa. Ja keď počujem tie kraviny v telke že treba robiť v hore hluk a medveď sa vám vyhne, len oči prevraciam.... Ľuďom hrabe. Chránia všetko len nie človeka.

Takže za mňa - pod stan už nie. Mrkám

Kamila, Ut, 23. 06. 2020 - 16:14

Ja tiež pod stan nie, moje staré kosti už karimatku nezvládnu ...

aramana, Ut, 23. 06. 2020 - 17:18

Raz za čas spavam v obývačke na zemi Hambím sanooo...presnejsie, mam dva koberce. Ráno vstanem ako dolamana ale hneď ako sa pretiahnem, človek ako novy Mrkámdosť dobrá vec na chrbticu taka rovná zem Slnko

Kamila, Ut, 23. 06. 2020 - 17:24

No chrbtica jedna vec, ale bedrove klby, to uz nedam, staci viac tvrdsi matrac a nespím, a to sa na mäkkom už vôbec nevyspím. So mnou tazko. Hambím sa

Kamila, Ut, 23. 06. 2020 - 20:15

Osobne si neviem predstaviť dovolenku, doma doma, lebo doma mám všetko. Prácu takú aj onakú, domácnosť - každodenné varenie, bordel, záhradu plnú buriny, mladšiu devu s menšími ale trvalými zdravotnými komlikáciami, v hlave zvyšné deti, aby som si oddýchla, potrebujem od toho odstup ... Na sparťanské ubytovanie som už stará, takže nejaký základný štandard by mohol byť. Viem si oddýchnúť aj na Slovensku, máme krásnu krajinu, len okrem hôr mám jeden veľký magnet more a veľkú chuť poznávať, cestovať ..., chodiť ... Snáď po jedenástich rokoch, by sme mali ísť do Chorvátska, do súkromného apartmánu, s nakupovaním s rúškami, na pláži sme vždy mimo špičky, plus nejaké výlety, verim, že dobre bude.

dan-cula, Ut, 23. 06. 2020 - 21:05

moja mama chodila ešte pred pár rokmi k moru vždy v jeseni na poslednú chvílu-povedala,že ked odchádzala oni už zatvárali.nevedela si vynachváliť teplé more,na tržniciach  kvantum hrozna a iného ovocia čo vraj jedla nonstop akurát na večeru si dávala nejaké ryby v reštike..prišla vysmiata,pochudnutá a a vraj teplo v kostiach cítila vždy do nového roku(1.1)..a ubytko si hladala len v bungalovoch..už nemá také kamarátky čo by s ňou chodili a kvákali (_roky  a choroby pribudli)tak objavila čaro Podhájskej...

Kamila, Ut, 23. 06. 2020 - 21:21

Skorá jeseň pri mori znie úplne čarovne ÁnoTlieskamÁnoAle verím, že aj Podhájska má čo do seba, už som bola dvakrát sama na týždeň v kúpeľoch v Ružbachoch, lebo som potrebovala hlavu zreštaurovať. Hambím sa

balalajka, St, 24. 06. 2020 - 06:54

Ach ženy. Krásne sa to číta všetko.

Aj paradajky inak chutia ako rajčiny, aj celý deň na dyni a pive znie lákavo.

A ja čítam a fňukám. Došlo mi do mailu - Rím 3.7 letenky ráno tam a večer naspäť. Na otočku. 33€ na osobu. Aj s takým semafórom. Toto by mi úplne stačilo. Ale čo s tou karanténou? Idem zistiť či na Matterhorn sú neni priaznivejšie podmienky vycestovať.

Zuna11, Ut, 30. 06. 2020 - 10:04

Ahojte, ide niekto k moru ? Mame zaplatený "Zakintoš"  v auguste. A mám ešte 4 dni na rozhodnutie, či to stornujem alebo preložím Plačem. Vôbec neviem čo mám spraviť. Muž mrnčí, že korona zúri, čo ak dačo donesieme domov.... a čo ak pôjdeme do karantény ak sa vrátime od mora, aby sme len tichučko doma sedeli. Celý rok sa teším na 10 dní ničnerobenia a to mi ale nehrozí ak si dovolenku vezmem tak, že zostanem doma.....  Slovensko je predražené, čo je lepšie už je vypredané. No ako sa vraví "babo raď ", čo by ste robili vy?

dasa_, Ut, 30. 06. 2020 - 10:48

My máme teraz doma dilému so zahraničnou brigádou. Zaplatené poplatky. A teraz to vychádza tak, že keby po návrate náhodou nejaký problém s karanténou, tak sa nestihne začiatok prvého ročníka na výške. Nuž ale povedali sme, že za tie nervy, či karanténa alebo nie, to nestojí. Ani za tie zarobené peniaze. Ide o brigádu v nieúplne voľnej krajine.

Asi som ti nepomohla. Ale ja osobne som nastavená tak, že tento rok more nie. Možno keď odložíte peniaze, tak to budpci rok bude môcť byť ešte lepšia dovolenka.

Kamila, Ut, 30. 06. 2020 - 10:59

To je Grecko letecky? Neviem, ako by som sa k tomu postavila. My by sme mali ist do Chorvatska, autom, do domu, kde v okruhu 300 m nic nic je a ratam aj s pripadnou karantenou, ale este mame aj moznost storna. Jeden pobyt sme stornovali, lebo bol v rusnej lokalite, a zamenili za skoro koniec sveta

balalajka, Ut, 30. 06. 2020 - 11:11

Nešla. Veľký úsmev ... lebo v mojej situácií si nemôžem dovoliť nastúpiť potom na 2 týždne do karantény a hlavne, moji rodičia sú ohrozená skupina - nielen pre vek, ale hlavne pre zdravotný stav. Sme spolu denne, takže aj po návrate by to komplikovalo život všetkým.

Ak by to tak nebolo, kľudne išla.

Si sama zváž, že najhoršie scenáre, ak by sa naplnili, či sa to dá. Keby som s rodičmi toľko čo so svokrovcami a môžem v prípade zmeny situácie si tú 2 týždennú karanténu "dovoliť", tak určite by som šla. Aj do Talianska. Aj do Ríma. Nemám problém. Úsmev

Zuna11, Ut, 30. 06. 2020 - 11:17

Ano, letecky, odlet z BA.... Grécko je uvolnene. Blbé je že v rezorte sa môžu vyvaľovať aj koroňáci napr. z Nemecka. Ja mám guráž, ale môj "dedko" je pred-posr..ný Váľam sa od smiechu po podlahe, ale fakt ak by sme dačo doniesli tak to budem počúvať dosmrti ... takže trochu váham a nemám odvahu prevalcovať ho svojou autoritou ako zvyčajne. Nebývam nerozhodná, ale toto je prečudesná situácia. Plačem

aramana, Ut, 30. 06. 2020 - 11:52

Tu na kúpaliskách a na jazerách je viac ludi na sebe ako pri mori. 

Problém je lietadlo. Tam všetci ľudia dýchajú jeden vzduch. Viem ze mali niečo montovať do tých filtracii ale ci sa tak stalo... 

No a tiež je problém hotel. Jeden nakazeny a celý hotel v karantene, ktorú si ale platíš sama. Tak si predstav ze v posledný deň dovolenky niekomu zistia koronu a ty si doplacas ešte týždeň kým prebehnú všetky testy. Na to sa žiadne poistenie nevzťahuje. 

Takže ak si uzmierena s tým ze sa môže dovolenka kus predrazit a môžete si dovoliť časovo byť v karantene, smele chod Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama