reklama

Tak čo, rozhýbeme tú ekonomiku?

dasa_ , 29. 06. 2020 - 07:40

reklama

Ja viem, čo sa týka ekonomiky, kým sa nezačnú predávať nové autá v Číne a inde vo svete, ťažko niečo rozhýbavať. Hlavne u nás.

Minulý týždeň som navštívila viacero obchodov. A mala som pocit, že sú fakt prázdne. Bola som v rôznych časoch a ani na najvychytenejších miestach nebol problém zaparkovať. Čo pred pol rokom teda problém bol. Na jednej strane si hovorím fajn, ľudia viac uvažujú, nekupujú len tak impulzívne.

Na druhej strane vidím za tým aj tie predavačky, ktoré nemajú čo robiť. Chvíľu OK, ale už to pomaly začína. Znižovanie stavov.

Neviem, na kolko to pomôže, ale proste som minulý týždeň po dlhej dobe nakupovala. O tom, ako som viac ako cca rok túžila po teniskách, som už písala. Tak som si povedala, že je tá správna doba. Podobne aj nové tričká. Staršie som posunula ďalej, to úplne znižené sľubujem, že vyhodím. A nahradila som novými.

Tak hurá do obchodu. Uvážlivo, ale treba tie peniaze zase rozpohybovať. Nie nezmyselné nákupy, ak sa dá, podporiť aj tých malých.

 


reklama


reklama

Kamila, Po, 29. 06. 2020 - 09:00

Ja mám zase inú skúsenosť, ale zas je to také všeobecné. Lebo odkedy otvorili obchodné centrá, tak tam vidím stále plné parkoviská, alebo som videla, možno ešte?  v čase kým deti nechodili do školy ... Či už ten prvý ošiaľ pominul?

dasa_, Po, 29. 06. 2020 - 09:06

Jasne, všade to môže byť iné. Určite sú aj regionálne rozdiely

Kamila, Po, 29. 06. 2020 - 11:41

Ako je fakt na mieste otázka ako môžeme pomôcť? Kupovaním výrobkov vyrábaných na Slovensku? Pri potravinách sa to relatívne dá, aj keď aj k tomu by sa dalo písať nadlho, lebo slovenských majiteľov potravinárskych firiem máme málo, ale ak je to vyrábané u nás, tak sú aspoň platení slovenskí zamestatnci, odvody idú do socialneho systemu u nas. vacsinou sa dajú nájsť slovenské výrobky, aj keď nie vždy. Niektoré značky reťazcov neuvádzajú, niektoré áno, pri svojich značkách krajinu pôvodu. Zelenina na ovocie, ak sa dá naše, mäso ... 

Ešte tak voľajaká kozmetika by sa našla. Nedávno som objavila šampóny DiXI, už kupujem len tie žihľavový je fajn. Aj zubné pasty sa u nás vyrábajú nejaká Biela Perla, toaletný papier máme dvoch výrobcov myslím, nájde sa toho viac. Čo sa týka oblečenia obuvi ... , tak to neviem čo sa u nás šije vyrába. ... 

Ako jasné, aj keď nakupujeme textil zahraničných značiek, aspoň predavačky majú prácu ... a aj ženy v Bangladéši, len tam je to ani prišiť aniz aplatať, lebo pracujú za ťažkých podmienok, ale kým šijú majú aspoň prácu, ak o ňu prídu, tiež zle ..

dasa_, Po, 29. 06. 2020 - 12:47

Ono nemusí ísť iba o výrobky vyrábane na slovensku, ale o predaj na slovensku. Tam, kde je zamestnaná slovenská predavačka. Lebo ked nebude tržba, nebude ani zamestnaná predavačka, nebude jej mzda, jej odvody

Kamila, Po, 29. 06. 2020 - 12:51

To je mi jasne, to uvadzam v zavere komentara, ale ak sa da treba podporit slovenskych vyrobcov.

dan-cula, Po, 29. 06. 2020 - 12:10

odporúčam článok v poslednej Téme..

ja som po rokoch začala chodiť kaderníčke-síce len tzv.pánsky strih čiže to najlacnejšie..a aj tomu slepému masérovi...to je všetko čo sa týka služieb..

dala by som zarobiť aj maliarovi ale ked mi povedal,že za kolko- tak bohužial to som si vymaľovala sama..

ešte jeden príklad..v dolime máme pár penzionov ale cena za prespanie!..takže v týchto teplých nociach nejeden biker(i) prespí pod prístreškom pred obchodom..ráno sa umyje v potoku raňajky kupi v Jednote..pritom keby mali tie penziony teda aspon po jednej sparťanskej izbe za primeranú cenu raňajky ba si dali určite u nich..

ale to je celkovo náš problém...

preto sa nečudujem,že celé rodiny idú lyžovať za rovnaké peniaze radšej do rakúska ako k nám..k tomu sú tam dlhšie zjazdovky,regionalne karty s výhodami..

Kamila, Po, 29. 06. 2020 - 12:25

Tak ten článok som akosi prepásla, pohľadám ... Je fakt, že niektoré ceny ubytovania a služieb sú ozaj privysoké...

balalajka, Ut, 30. 06. 2020 - 14:14

Stále ma máta tá myšlienka, či je vážne všetko na SK také predražené, čo sa týka služieb.

Kamila, Ut, 30. 06. 2020 - 15:03

Všetkých určite nie, ak porovnám cenu za strihanie, syna u nás a v Holandsku, sme na polovičke. Ak vezmeš turistický "ruch" na zabudnutých koncoch sveta, nebude to až také zlé, ale ak vezmeš Tatry, také i onaké a vychytenejšie lokality, tie ceny sú dosť vysoké a šli tento rok hore. Ale zas obed na Popradskom plese s "tackovým" servisom, nebol až tak dramaticky drahý. No cena za parkovné bola 6 eur.

dan-cula, Ut, 30. 06. 2020 - 21:20

myslím,že je to aj tým ako sa na to dívame teda ako zarábame...ja osobne patrím k tým čo menej tzn.rátam...kolegyňa je na plný uväzok +berie vdovský a invalidný čiže má raz tolko ako ja..a tam to pekne vidno-čo je z môjho pohladu už dosť, ona povie čo by som si nedovolila...

deti máme obe velké samostatné,obe sme samé ale ona vdova ja rozvedená,obe bývame v rodinnom dome-ja si kopec roboty robím sama lebo chcem aj niekam isť a užiť si apod.ona si na všetko volá majstrov..

je to uhol pohladu...

ale napr.mala som vlani návštevu z cudziny a chceli vidieť Tatry každé jedno parkovisko sme platili zvlášť min.5eur..no nechutné..pôvodne chceli tam a prespať a nakoniec sme prespali v polsku za polovoičnú cenu ako sme našli tam.ale ked som už v tých "Tatroch"jesť chodíme pravidelne k jednej "starej mame".kto poznáte viete že porcie velké a jedlo chutné-nemáme problém zaplatiť..ale ked si porovnám jeden asi to bol moterest kdesi pod Duklou-ceny boli ozaj polovičné oproti Tatrám a z jednej porcie sme sa najedli tri...tie dve sme si dali zabaliť-a pirohy boli famozne!!

a ceny za ubytovanie napr.také tie penzioniky v dolinách aspon čo sme my boli pod 25eur sme nezohnali.v rakusku pri bike parkoch bývame za 20 a už sme mali aj za 18

.a ked nás poliaci pred 2rokmi ubytovali dvoch! za 30eur+ranajky+kupelna+wc.je pravda,že sme prišli nejako o 2130 či niečo majú volné-tak to sme zírali...izba síce žiadna luxus ale vyspali sme sa v čistej posteli..a ráno sme pokračovali dalej..

ono asi keby sme poriadne aj tu na SK hladali prípadne skušali zjednať určite by bolo aj iné..ale neraz sme išli len tak na blic však niečo nájdeme..síce sme našli ale...

ak čosi dáme tohto roku som velmi zvedavá čo nás prekvapí...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama