reklama

vlasy

Pridal/a annie dňa 09. 07. 2020 - 15:02

reklama

Milé naničmamy. 

Nie nadarmo sa hovorí, že vlasy sú korunou krásy. Ale len dovtedy, kým vám nepustia do žíl chemoterapiu a za 2 týždne sú vlasy úplnou minulosťou. Vtedy má asi každá žena pocit, že to bez vlasov musí byť úplne strašné a nezvládnuteľné. 

Opak je však pravdou. Byť bez vlasov má samozrejme aj určité výhody. Napríklad zatrasiete hlavou po sprchovaní a nič netreba sušiť. Chichocem sa Netrápia vás farby na vlasy ani melíry, nepotrebujete termíny u kaderníčky. Netušíte kam ste odložili hrebeň. Ja som v tej dobe porozdávala všetky moje sponky, ozdobné gumičky, štipce a všetko to, čo som bola skalopevne presvedčená, že už nikdy nebudem potrebovať. Takmer rok som bola bez vlasov. 

Keď ma videli ľudia, ľutovali ma. Chúďatko nemá vlasy atď....pritom mňa to paradoxne nejako netrápilo. Vôbec som to neriešila a ani som sa za holú hlavu nehanbila. Jediná chvíľka kedy ma fakt trápilo že nemám na hlave ani vlas bolo vtedy, keď som v súťaži vyhrala asi 5 kilový balíček špeciálnej vlasovej kozmetiky a ja som ju nemohla odskúšať Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheZnie to ako čierny humor, ale skutočne to bola pravda, všetku vlasovú kozmetiku z balíčka som s ťažkým srdcom rozdala kamoškám. Mrkám

Problém nastal keď mi vlasy začali rásť. Každý človek ktorý mi bol akokoľvek bližší (ale niekedy aj cudzí na ulici) cítili potrebu dotknúť sa vlasov, či sú už skutočné a či sú naozaj moje. Keď boli krátke, vyzerala som ako plyšový medvedík. Bolo to dosť otravné keď som neustále uhýbala pred dotieravými prstami ľudí, ktorí si chceli ten "plyš" pohladkať. Neskôr prišli na rad menšie kučery, ktoré sa zmenili časom na väčšie kučery. Nuž a začala závisť zo strany okolia. Poznámky typu: "waw ty máš krásne vlasy, tebe tá choroba prospela...". Možno sa začudujete ale stretávala som sa aj s horšími pripomienkami. 

Ale o tom som nechcela písať. Chcela som vám len povedať načo bol dobrý ten rok bez vlasov. Vlasy ktoré mi narástli po chemoterapiách boli také, ako by som to nazvala - detské. Boli presne také ako keď detičkám rastú prvé vlásky. Ak si pamätáte aké úžasné vlasy mali vaše detičky keď boli malé, tak presne to mne narástlo na hlave vo veku 40 rokov. Vlasy husté, zdravé, lesklé a bez šedín. Časom sa začali vyrovnávať ale kučierky na spodku som ešte stále neostrihala. Užívam si pocit, že umyjem vlasy a mám vždy super účes bez námahy. Neviem či mi uveríte, ale minimálne prvý rok mi nevypadol ani jeden jediný vlas. Aj teraz len občas jeden-dva vlasy ostanú na hrebeni. Farbeniu som už podľahla, lebo sa mi nepáčila farba ktorá mi narástla. Ale keď sa pozriete na priloženú fotku, tak toto čo tam vidíte mi narástlo z holej hlavy za rovné 2 roky. Keď natiahnem tie kučery, tak sú ešte dlhšie.

Nikdy mi tak rýchlo vlasy nerástli a pripadalo mi to ako sci-fi keď mi sestrička na chemoterapii povedala že vlasy mi narastú tak rýchlo, že to ani nezbadám. Teraz však musím skonštatovať, že mala pravdu. 

Presne pred dvomi rokmi som si na narodeniny v tento deň želala, aby som mala krásne vlasy. Splnilo sa Srdce


reklama

reklama

Kamila, Št, 09. 07. 2020 - 16:18

Vlasy sú nádherné a statočné si ty žieňa,  Objímam občas ani nič iné neostáva. Prajem veľa zdravia. Nedá mi, veštečná otázka, Hambím sa keď si bola bez vlasov, chodila si bez parochne, bez šatky ... ?

annie, Pi, 10. 07. 2020 - 08:18

Chodila som v takej špeciálnej šatke, ktorá ani nebola šatka ale skôr také letné pareo, lenže farebne sa mi páčila. Mala farebné prechody od ružovej cez zelenú až žltú a vlastne som ju poskladala tak ako sa mi práve hodila k oblečeniu. Outfit musí byť za každých okolností Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheDoma a na záhrade som nenosila nič. Keď som mala asi 1-2 cm vlasy tak už som ani vonku nenosila nič. Tvárila som sa že som presne taký účes chcela. Keď sa ma niekto spýtal prečo mám také krátke vlasy tak som povedala že som mala vši a že som to ostrihala Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

balalajka, Pi, 10. 07. 2020 - 06:17

Kamoška teraz prechádza obdobím bez vláskov - dobrala poslednú veľkú chemoterapiu.

Je ďaleko, tak len fotky, video telefonát bol. Tiež som ju ľutovala, že prišla o vlasy (VŽDY mala po riť vrkoč) a teraz nič. Povedala, že v pohode. A poslala fotky s parochňou. Skutočne som mala pocit, že tie vlasy sú jej. Presne jej farba, sponky v nich mala. Tak ale parochňa je zo živých vlasov, strihá ju, ošetruje.

Zrovna včera sme to spomínali, ako sa človek vlasmi mení. Že mu vezmú akoby identitu. A ty si povedala, že ti narástli vlastne úplne nové, babatkovské (inak - ja docela chápem, že ťa chceli hladkať po tých plyšových vláskoch - ja som sa s hrôzou pristihla, že som dospelého chlapa pohladila po hlave, lebo mi tá vystrihaná hlava pripomenula, aké mali moje deti hlávky po prvom strihaní Hambím saPrekvapenieVáľam sa od smiechu po podlahe). Tak to ti začínal vlastne identifikačný proces od začiatku. Verím, že chorobou mnohé prehodnotí človek, takže asi niečo na tom bude.

Máš tie vlasy nádherné. Srdce

annie, Pi, 10. 07. 2020 - 08:23

Kamošku pozdravujem a prajem jej veľa zdravíčka a nech to má všetko čím skôr za sebou. Je to síce beh na dlhé trate, vyhrať sa to nedá, našou výhrou je len čas, ktorý vďaka chemoterapiám získame navyše. Niekto toho času vybojuje viac, niekto menej. Ale určite to treba skúsiť.

Parochňu som si kúpila, mala som ju na hlave len raz, keď som išla na pohreb, lebo tam by si ma v ružovej šatke dosť obzerali a takto som bola menej nápadná. Pritom je krásna  a nedá sa rozoznať od pravých vlasov. Necítila som sa v nej komfortne, šatka bola pre mňa 100x pohodlnejšia. 

Kamoške odkáž že také krásne vlasy jej narastú, že nebude tomu ani veriť MrkámSrdceObjímam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama