reklama

Koľko stojí internát?

lastovička , 10. 08. 2020 - 08:24

reklama

Ahojte, chcem sa spýtať tých, ktorí majú deti na internáte. Koľko Vás prosím stojí mesačne internát? Ubytovanie, strava, aké máte mesačné výdavky. Ďakujem.


reklama


reklama

dasa_, Po, 10. 08. 2020 - 09:12

No toto teda celkom zaujíma aj mňa. Náš odchádza do Brna a zatiaľ to orientačne odhadujem na plus mínus 300€. Teda dúfam, že to je horná hranica. Internát, ak dobre počítam vychádza plus mínus okolo 140€, k tomu strava, rôzne dalšie poplatky.... Z triedy ich ide celkom dosť, budú sa skladať na benzín a chodiť autom, uvidíme, čo so stravovaním.

lastovička, Po, 10. 08. 2020 - 10:32

cena za internát, to je iba ubytovanie? Ak má internát jedáleň, treba to k tomu ešte prirátať? Neviem ako to chodí na VŠ intrákoch, či sú tam jedálne ako na stredných školách.

dasa_, Po, 10. 08. 2020 - 10:48

toto je čisto iba ubytovanie. Potom je k tomu kopec príplatkov, zrejme od internetu, cez postelné prádlo až po stravovanie

 

Čo sa stravovania týka, menza je zrejme všade ako možnosť. A potom podla aktivity jednotlivého internátu sú iné možnosti. Príde aj na to, ako je vybavený internát, či je k dispozícii chladnička, kuchynka. To sa líši od internátu k internátu. Ja som hľadala všetky možné informácie.

Na druhej strane, ked som ja odchádzala na intrák, mala som o rok menej, manžel dokonca o dva roky menej. A prežili sme a dodnes radi spomíname.

lastovička, Po, 10. 08. 2020 - 11:38

nejde o prežitie ale financie. Dcéra zvažuje internát, len neviem, ako to vyriešiť s financiami lebo pár stoviek sa nám nepodarí mesačne dať na intrák.

dasa_, Po, 10. 08. 2020 - 12:14

Treba pozrieť, aké internáty má presne zvolená škola k dispozícii a začať tam. Dajú sa dohľadať cenníky, ale to je iba ubytovanei, bez stravovania. A hlavne sa treba začať o to intenzívne zaujímať, lebo práve teraz je ta doba, kedy sa internáty prideľujú

Pri súhre nie prehnanej vzdialenosti, dobrého spojenia, cestovania zadarmo a dobrého rozvrhu si viem predstaviť aj dochádzanie. Nebolo by to také pohodlné, ako intrák, ale aj to je riešenie. Viem napríklad  o ľuďoch, ktorí denne dochádzajú do práce z Trenčína do Bratislavy.

Ďôležité je chcieť. A teda hlavne vedieť, čo chceš, teda dcéra :)

 

Držím palce, aby ste našli to najlepšie riešenie

margesimpson, Po, 10. 08. 2020 - 10:00

rada si aj ja precitam a budem ticho zavidiet. U nas je to totiz velmi vela, nakolko zahranicie, no. Len ubytovanie je cez 500. 

Kamila, Po, 10. 08. 2020 - 11:52

Nas v holandsku, mal ubytovanie cez internatny system, studentske izby , druhy rok asi okolo 340,  to uz bola "lepsia" cena, stravovane ho vyslo  s varenim a nejakou stravou v skole na 50 eur na tyzden, cize 200 mesacne. Ceny su len malinko vyssie ako u nas.

margesimpson, Po, 10. 08. 2020 - 12:12

my sme museli ist z internatu prec. Nakolko vysiel este drahsie ako prenajata izba niekde v spolocnom byte. Si zober, ze pracku si mal na zeton a jedno pranie bolo 6 libier. Takze sme tento rok zrusili intrak a nasiel si izbu. vyjde to lacnejsie o cca 100e, akurat internet si bude musiet nejaky zohnat sam, respektive sa so spolubyvajucimi vyskladat. a izba je krasna, blizsie a vacsia. a pracka v cene :D. 

Nakolko chodi kazdy den do fitka, prat mu bolo treba stale. A rovnako aj strava. on si iba vari, ale zas take ako cestoviny neje, ciste maso a zelenina a ovocie. Takze ta strava je tiez v nasom pripade viac, ale da sa to. 

a hlavne sa velmi nudi, takze dufam, ze sa mu uz aj nejaka robota tento rok zadari. s tou je to tam biedne

Kamila, Po, 10. 08. 2020 - 12:54

Ako čítam, tak sa "pomamil" aj v cvičení aj stravovaní, čo je úplne super. Náš sa vôbec nestihal nudiť, školu mal projektovým štýlom ..., bežne každý v týždni deň trávil v škole čas od deviatej do piatej večera ... Posledný rok (treti bakalarsky), si vybavil stáž tu v Ke, tak to bude celkom zmena po štyroch rokoch mimo. Hambím sa V Brede majú tie študentské izby, s bspoločnom byte,  zväčša aj s práčkou, pre cca 3 - 4, akurát prvý rok, bol na internáte podobnom ako u nas, tak tam platil za práčku.

margesimpson, Po, 10. 08. 2020 - 16:39

Tak ja dufam, ze to prejde. Ale tak to kazdy koho poznam, ze vysiel z IB programu, tak prve dva roky na vyske len posedava. A preskocit rocniky mu nedovolili :(. Tak aspon ostatnym pomaha s matikou a fyzikou a programovanim. Pripadne cez net doucuje. Ale je to zufalstvo. A praca ako vravim v nedohladne. Mal tiez preddiskutovanu staz tuto v nasej jedinej slovenskej nemenovanej firme na tvorbu hier, len dosiel covid. a bolo po stazi. Tak si aspon vodicak robi, nech nezlenivie. A natiera plot, kladie dlazbu, no musime ho nejak zabavit chuda :D

Kamila, Po, 10. 08. 2020 - 16:48

Hambím saÚsmevChichocem saTak to má úplne iný typ školy, náš skoro žiadna teória, no dobre raz do týždňa nejaké workshopy, rôzneho zamerania, môžu si vybrať, žiadne skúšky (asi mu aj chýba teória a skúsky Hambím sa), ale za rok 4 projekty, zväčša štyri hry, v rôznych fázach ..., s kompletnou dokumentáciou ..., odprezentované, tímová práca, vedenie projektu ..., šibeničné termíny ... Takto majú tri roky (tretí rok celororočný projekt) a štvrtý rok prax - stáž, čo sa týka bakalára. Náš to má skrátené, vďaka predchádzajúcej škole, ta už celý tretí bude mať stáž. V KE to vyzerá na zaujímavé herné zázemie ..., aj tak ešte nevie či toto je cieľová stanica, nemyslím lokalitu. Hambím saDetí sú plné prekvapení ...

margesimpson, Po, 10. 08. 2020 - 17:40

jo, on nakoniec isiel na game development. Takze tam je matika, vela programovania, sprava sieti, hardware, software,databazy, tieto veci. A samostatne ma dizajn a hry. To maju projekty aj ako skupina 4 az 5 studentov, aj individualne, sam. Na konci semestra ma hodnotenie aj skusok aj hlavnych projektov. Skor ho vsak bavia tzv. Game Jamy. tam sa casto zapajaju. to su nejake celosvetove sutaze, kde mas trebars 3 dni na kompletne vytvorenie hry na nejaku temu. Alebo naposledy s timom vytvarali novy herny ovladac s inovativnym sposobom ovladania, normalne mikrocipy a puzdro a tak a nasledne k nemu aj hru naprogramovat. celkom pecka, co dnes tie decka dokazu. Minule zas kodil hru v style 80 roky. A aj tvoj ma taky vecny problem s vykonom pocitaca :D? Nikdy nie je dost...

A inak co sa tyka timovej prace, tiez sa tak rozculuje? Lebo moj je uplne zufaly, aki su niektori flakaci. Ho to do nepricetna rozculuje, on sa tak vie samonasrat. Ale vyhoda pri IT je, ze potom pri prezentacii ked sa predava dokumentacia, tam pekne vidno v logoch kto kde co daval a kedy :D. A ze niektori nedali nic a nikdy :D

Ano, Kosice sa rozbehli, hlavne teda minule som zaregistrovala, ze uz tusim aj strednu tam mate s tymto odborom a uz aj nejaky studijny program? 

 

Kamila, Po, 10. 08. 2020 - 17:54

Tak to má dosť široký záber. ÁnoGame jamy sú zaujímavé.  Môj sa ešte hľadá, potenciál príliš veľký a aj na somariny, priveľa rozmýšľania škodí  .... On sa tiež pomamil, len v tej nazraniteľnejšej oblasti.Hambím sa Počítač mu stáčí, programovaniu veľmi dlho odolával, kým zistil, že je to ok, ale len ako bokovka. 

Čo sa týka strednej, viem len o odbore na Škole úžitkové priemyslu, to je viac grafika a Dizajn digitálnych aplikácii, tam chce ísť o rok mladšia, ale to je všeobecné. Nezachytila som ešte iné ...

eva m, Pi, 14. 08. 2020 - 09:28

moja dcéra je študentka VŠ v Bratislave a bývala už na viacerých internátoch. cena sa odvíja od úrovne internátu, to si treba zistiť. A teda myslím, že je najvyšší čas to riešiť.

lastovička, Pi, 14. 08. 2020 - 10:00

nás sa to bude týkať až budúci rok, preto zisťujem už teraz, či to vôbec bude reálne, vzhľadom na financie.

eva m, Pi, 14. 08. 2020 - 10:15

podľa našich skúseností v BA vyjde internát určite lacnejšie ako privát

lastovička, Pi, 14. 08. 2020 - 11:06

to som si aj myslela. Len som chcela vedieť koľko stoviek asi treba. Či je reálna šanca vojsť do 300,- zo všetkým alebo nie. Čo sa týka základných poplatkov - ubytovanie, základná strava, cesta. Na ostatné čo nebude (veci navyše) - akcie, oblečko, kozmetika, si bude musieť hradiť s vreckového čo si zarobí

eva m, Pi, 14. 08. 2020 - 11:26

pri veľkej skromnosti sa to dá zvládnuť za 300eur. Naša dcéra od 1. ročníka brigáduje, takže tie veci, o ktorých píšeš - oblečko, kozmetika atď., si hradí zo svojho zárobku.

lastovička, Pi, 14. 08. 2020 - 13:13

brigáda by neprichádzala do úvahy, museli by sme vystačiť s príjmom aký máme.

Kamila, Pi, 14. 08. 2020 - 14:58

Nie sú na škole možnosti sociálneho štipendia, alebo nejaké nadácie?

klodik, Pi, 21. 08. 2020 - 11:38

tak informacia teraz priamo od syna...prave buduci týžden ho cakaju statnice...studoval v Bratislave, internat mal v Mlynskej doline...za internat sme posledne asi 2-3 roky platili 57 evry a prve asi dva roky to bolo 68 evry. Strava na internate- on si veeeeeelmi pochvaloval...s kartou na zlavu, ktoru si student vybavi ho to vyslo takto priblizne- doslova kralovske ranajky za 50centov, obed-ak boli cestoviny nejake1,50 evry, ked si dal nieco lepsie napriklad lososa so zeleninou tak do 2,20 to vyslo- to tusim aj s polievkou- nie som si ista...a system medzi studentami bol taký, že sa dohodli ak niekto nechodil na obedy, alebo vecere vzajomne si poskytli zlavy...my sme mali system, že ja som uhradzala internat- cisto bývanie a syn mal fond od dedka- ktorý mu poskytoval akesi stipendium na studium vo vyske 150 euro na mesiac a z tohto si syn v pohode platil vsetko ostatne. Po celý cas nikdy nepýtal odo mna peniaze navyse...dochadzal každy vikend domov, niekedy podla rozvrhu to bolo v týždni aj viac dni doma ako v Bratislave...z toho fondu si platil teda stravu, /vlak mal zdarma/, elektricenku v Bratislave,k tomu nejake studijne materialy,knihy...takže nam to cele vyslo mesacne do tých 200 eur cca. A syn si neprivyrabal žiadnou brigadou. 

dasa_, Pi, 21. 08. 2020 - 12:00

Už končí školu? Nechcem byť veľmi zvedavá, ale to je ten, o ktorom sme kedysi čítavali?

Ako sa mu darí?

klodik, Pi, 21. 08. 2020 - 12:05

Ano Daska znie to priam neuveritelne. Mam pocit, že len vcera som tu na NM hladala odpoved na otazku ako sa z bratislavskej stanice dostane na skolu na prijimacky a on už buduci týžden statnicuje a obhajuje diplomovku. Dari sa mu velmi dobre. Studium mu sadlo, bavilo, tesilo ho. Teraz bude dalsia faza- hladanie zamestnania, respektive smerovania v psychologii, ktore by mu sadlo.

Kamila, Pi, 21. 08. 2020 - 12:52

Tak to znie ozaj skvelo TlieskamÁnoTlieskam tak nech sa štátnice úspešne zadaria.

lienka, St, 26. 08. 2020 - 12:19

aj ja držím veľmi palce , tiež si na ten príbeh pamätám

celej rodinke zdravia želám

klodik, So, 29. 08. 2020 - 18:04

Kamila,lienka ďakujeme veľmi pekne. Štátnice veľmi úspešne zvládnuté, nuž a hor sa do pracovného života...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama