reklama

Ako zvládnu školáci šesť hodín v rúškach?

Kamila , 27. 08. 2020 - 12:05

reklama

rúško s vezelých ponožiek O necelý týždeň nám začína ďalší školský rok. Po tom predchádzajúcom, bude zrejme tiež z tých nezvyčajných. Asi mnohé sledujeme, čo našich školákov čaká. Tých starších minimálne prvé dva týždne sedenie v škole s rúškami, pre tých mladších je to len doporučené.

Neviem si to veľmi predstaviť, 6 hodín s rúškom na tvári. Ako veľa dospelých takto zrejme musí fungovať v práci, v obchodoch, úradoch, reštauráciach ... Často už vidím, rúška stiahnuté pod nosom. Určite to nie je dobré, len sa im niekedy ani veľmi nečudujem. Buď máte rúško dobre "utesnené" zo všetkých strán a to už musí byť veľmi zázračné, aby sa vám cez neho dobre dýchalo. Alebo voľakde neprilieha, najčastejšie okolo nosa, alebo po bokoch, vtedy je to dýchanie ako tak únosné. Len zas oveľa menej účinná ochrana.

Späť k deťom, nie je jednoduché nájsť zázrak pre deti, teda staršie decká ... aby sa im dobre dýchalo, boli bezpečné, nerosili sa im okuliare, bolo im rozumieť, boli bdelí ... A to ani nehovorím o učiteľoch, ktorí majú udržať pozornosť detí, a rozprávať  ...

Ono to ani prišiť, ani zaplatať ..., Stále na mňa vyskakujú na FB statusy, že rúška sú blbosť, však aj že Korona je výmysel ... Ono ne také bludy ľudia navymýšľajú od čipovania, prepichnuté mozgy počas testovania, občas zostáva rozum stáť...

Na nakupovanie v rúškach, kratšie cestovanie sme si asi už voľajako zvykli. Dúfajme, že si decká nebudú musieť zvykať na tie rúška dlhodobo, že ozaj postačia dva týždne. Veď už len po tak dlhej pauze, kým si znova zvyknú na školu a všetko čo s tým súvisí ... Hambím sa

Dievčatá, ako to všetko vnímate vy? Nielen tu školu.


reklama


reklama

evi12, Št, 27. 08. 2020 - 13:29

Všetci sme už unavení myslím z toho všetkého.. rúška sú blbosť v škole, buď by deti komplet chodili v skafandroch aby sa nikomu nič nestalo alebo takáto nezmyselnosť kedy každé jedno si s ním bude poťahovať, dávať dole (minimálne z nosa) a už vôbec aký to má význam keď v jedálni si ho aj tak dajú všetci dole..to vtedy pani múdra korona ostane za dverami??? Deti budú nervózne akurát zadychane nikomu cez to nebude rozumieť ani počuť ..za mňa blbosť aj ako nás cvičia v obchodoch..skôr či neskôr to prekona každý..jedine žiť na piatom ostrove sám..ináč nie je šanca..najviac ma asi rozčuľujú vládne opatrenia štýlu necestujte ..a bum letecká doprava zrazu bez obmedzenia.. lietadlá môžu pristáť aj odletieť aj na opačný koniec sveta..zrazu.. nechápem...

Kamila, Št, 27. 08. 2020 - 16:05

Je to zložité, tak či tak. Obchody mi až tak nevadia, teda zvykla som si trochu .... Čo som čítala, tak pri tych letoch z červených krajín maju mat negativne testy a ist is karanteny?

aramana, Št, 27. 08. 2020 - 19:09

Ja prva som osprostela keď ten vírus prišiel... Fakt som sa bála... 

Pri rozprávaní ich mat na ústach, to beriem - keď človek rozpráva, vytriskuje sliny... Ale sama ho už nosím pod nosom. Mám tak neskutočne choré priedušky z dýchania do handry, že dostávať sa z toho budem pekne dlho. Tak ako väčšina ľudí v okolí. Aj nefajčiari už kašlú ako tuberaci. 

Už je toho moc... Dá sa báť pár dní. Týždňov. Ale žiť v strachu, to nie je život... 

Na jednej tlačovke sa nejaká pani vyjadrila, keď sa novinár pýtal, prečo nemôžu astmatici a inak choré deti ostať prvé dva týždne doma, tak ona sa ho spýtala či tieto deti chodia v období chrípky do školy. Odpoveď bola, samozrejme že chodia. Tá pani reagovala - vidíte, pre tieto deti nepredstavuje korona horšie problémy ako chrípka. 

Tak to si tam vážne tak okato už serú do huby? 

 

 

Iwa, Št, 27. 08. 2020 - 19:34

Keby Slováci neboli zásadne proti všetkému... Keby sa nesnažili oklamať... Mohlo by byť všetko jednoduchšie! Keby tí, čo prišli zo zahraničia, z rizikovej oblasti, keď už neostanú v karanténe, ale aspoň to rúško nosili PORIADNE 2 týždne, tak by ostatní nemuseli nosiť rúška.

Ale napr. babenka si ide na výletík do Londýna, mobil nechá doma, tam si nejakú SIMku kúpi, aby mohla posielať fotky na instagram. A keď sa vráti, tvári sa, že nebola nikde a ide kľudne ešte po nákupnom centre pobehať... A babka ide pozrieť vnúčatká do zahraničia, a jej predsa nik nebude zakazovať vídať vnúčatá! A keď príde, zavolá kamarátky, aby im fotky ukázala... Že sú všetky v rizikovom dôchodcovskom veku nikomu nevadí a keď niektorá kamoška skončí v nemocnici, tak sa táto dušuje, že to nemohla od nej chytiť, lebo jej nič nebolo, alebo rovno zaprie, že nikde nebola a k testu ju neprinúti nikto. Je mi z toho smutno, ako väčšina ľudí hľadí len na svoje pohodlie. Ale žeby mal byť zodpovedný voči okoliu, to ho nenapadne.

Ale naspäť k deťom. Ak máte dieťa so zníženou imunitou, aj keby nebolo korony, nariadili by ste nosenie rúšok aspoň v čase chrípky, lebo veľa nezodpovedných pošle dieťa do školy, veď má len soplík a zvýšenú teplotu, tak vydrží... Ale to dieťa so zníženou imunitou to schytá na celej čiare. Takže ja som jednoznačne za nosenie rúšok. Ešte asi potrvá dlho, kým naša spoločnosť dospeje do štádia, že sa bude správať ohľaduplne k okoliu a ak bude mať človek pocit, že na neho "niečo lezie", dá si to rúško, keď pôjde medzi ľudí.

aramana, Št, 27. 08. 2020 - 20:27

Nosenie rúšok kvôli ľuďom so slabou imunitou - ja som za.

Ale jednorazových rúšok, menenych podľa potreby, každú hodinu až dve. 

M.á.r.i.a, Pi, 28. 08. 2020 - 10:30

TlieskamTlieskamTlieskamkonečne jeden normálny názor na vec ÁnoÁnoÁno, chceme byť svetový ale nesprávame sa vôbec tak, len vtedy keď nám to vyhovuje...

dasa_, Pi, 28. 08. 2020 - 10:44

tak, tak, úplný súhlas.

Som za dodržiavanie pravidiel. Nielen pri rúškach

dan-cula, Št, 27. 08. 2020 - 21:20

ja som už pár týždnov bola bez rúška-lebo som za sklom a dnu chodili ľudia v rúškach..Preto bez rúška lebo okolo nosa nejaká infekcia sa mi dala potom to vyšlo do okolia očí a dávať si stále antibiot.masť ma nebaví ale hlavne antb.nechcem!!nikdy som nič nemala po tvári a teraz stará rachľa z rúšok sa mi dodrbal ksicht..

no ale ktosi nás bonzol a od vedenia sme dostali výstražný list..takže zas nosím denne rúško,poctivo ho periem lebo jednorázové dostaneme jedno na týžden a meniť jednorazové každe dve hodiny -no koment!

a ludia čo chodia majú rúško pod nosom,boli na dovolenkách bohvie kde ale to me nejako neštve..ja sa furt cez rúško škrabem..už ma to nebaví a ak zas príde,že nosiť rukavice no des!.Dobre som za-nosiť rúško na chvílu do busu,obchodu..ale celú smenu!no som už ma to štve!takže ,nezavídím ani tým de´tom.

Je to všetko o uvodomení sa a zodpovednosti jednotlivca!.

presne ako som to písala v jednom príspevku ked korona začala..nie na tajnáša lyžovať do talianska a potom hurá doma obísť všetkých známych v robote sa hrať na mrtveho chrobáka..

Kamila, Pi, 28. 08. 2020 - 10:53

Verím, že to musí byť veľmi náročné, mať počas celej pracovnej doby nasadené rúško.

balalajka, Pi, 28. 08. 2020 - 07:51

Úsmev

Boli sme včera pracovne v Čechách. Volám tam deň predom - aké máte hygienické opatrenia?

Nechali si to 3x zopakovať - nechápali furt o čom hovorím. Veľký úsmev Robili sme v takej hale, kde jedna stena chýbala vysoké stropy (cca 5 metrové - proste výrobné haly, niestavba), ale aj tak, my sme mali rúška, druhá strana sa na nás dívala divne - no nebudem vysvetľovať. Otca mám od februára so zápalom pľúc, konečne dnes ide domov po 2 týždennej diagnostike, vyzerá že konečne lieky trafili. Takže netúžim ani len po soplíku. Korona ma nestraší, lebo vidím, že zápal pľúc je oveľa horšia chronta, ktorej sa človek nech bojí - a to sa hrdíme, že ho vieme liečiť. Ako tak.

Deti nafasujú 10 rúšok. Moja predstava je, že čo sa udeje v škole, v škole aj zostane. Takže budú sedieť bez rúšok a porušovať pravidlá. Choré pravidlá. Lebo včera aj celý mesiac sedeli spolu na hrádzi, žvachtali jedno jablko a pili jednu kolu čo sa na ňu zložili spolu. Takže tak je to s deťmi.

Ešte k Čechám - pumpa. Cikať mi bolo treba. Na dverách inštrukcie - zákaz vstupu bez rúška, dezinfekciu pri vstupe použite (nemali), umývanie rúk, rozostupy, bla bla bla. Stav dnu. Rúška mali zákazníci - v ruke a pod bradou, ja jediná na brade. Takže sa čudujme, jako to, že tu máme 2.vlnu. No však každá infekčná choroba sa šíri, keď nie sú ŽIADNE opatrenia. Ešte sú na tom dobre tí Česi.

Takže ako decká? Fandím im a držím palce učiteľom.

Kamila, Pi, 28. 08. 2020 - 09:42

Však toto, čo sa týka Čiech, celkom ma zaskočilo, asi nebudem úplne presná, bo oni doteraz asi nikde rúška nemuseli nosiť? Neviem. Od septembra vraj áno, ale keď asi minister zdravotníctva vymenoval, kde všade (školy v tom neboli) rovno ho zrušili z vlády či odkial a povinné rúška sú asi len na úradoch, možno u lekárov ...., v obchodoch zas nie ...

To ono ani prišiť ani zaplatať ...

dan-cula, Pi, 28. 08. 2020 - 14:56

česi to mali aj predtým takto..nariadenie jedna vec-dodržiavanie druhá.sused bol na jazdeckých pretekoch nejako na jar v česku a prišiel nasr...ý,že s rúškom tam bol za blba..

podobne pred dvoma týždnami sa vrátila zo švajčiarska druhá suseda a vraj cez hranice kuk do auta kolký idú+ len 2 otázky a nič viac-no a vo švajci boli jediný kto chodil s rúškami..

no tak buď múdry..

dasa_, Pi, 28. 08. 2020 - 17:09

Celkom by ma zaujímalo, čo by bolo podľa vás správne? Ako by to malo v tých školách vyzerať? Je jasné, že mnoho ľudí sa vráti z dovoleniek len teraz aktuálne, z celého sveta. Keby sa posun školského roka odložil o dva týždne, zas by sa podaktorí vybrali na dovolenku, lebo to nie je zakázané. Máme to nechať tak, však je jedno, že sú rodiny s chorými ľuďmi, so seniormi. Nech sa to pomieša....

Len naokraj, článok o tom, jak to dopadlo vo Švedsku s úmrtiami prvý polrok - komu sa nechce čítať, tak naposledy mali tolko úmrtí snáď v dobe hladomoru. Keby som chcela byť sarkastická, tak poviem, že uľahčili sociálnemu systému... Koľko obetí je prípustných?

Kamila, Pi, 28. 08. 2020 - 20:17

Ozaj neviem, snazim sa byt maximalne zodpovedna, brat ohlad na inych, aj nad mieru doterajsich pravidiel. Len s tou skolou to ozaj nie je jednoduche ... Ak  je dobre rusko, tak dajme tomu to dychanie a ake také fungovanie sa chvíľu dá ..., potom sa da fungovat s takym co neprilieha k nosu a po stranach ... , ucinok je samozrejme slabsi, len tie deti sa potrebujú aj najesť, aj napiť, vyššie spomínané obedy ...

dasa_, Pi, 28. 08. 2020 - 20:32

asi by sme to mali nechať na školákov a na učiteľov. Zbytočne sa nerozčuľovať, neznechucovať im to dopredu. Deti sú prispôsobivé.

Videla som niekde v telke, pýtali sa asi 10 ročnej dievčiny niečo o rúškach. A tá spustila jak z knihy, prečo je to zlé. Jasne, môžu byť také deti, ale ja som z toho skôr cítila rodičov a ich názory....

M.á.r.i.a, Pi, 28. 08. 2020 - 21:45

Vystihla si to, ak sa správne dieťaťu vysvetluje tak to isto zvládne. V nepislednom rade tí učitelia budú vedieť ako na to. Predsa aj von sa dä ísť a aj spôsob ako sa na jesť. No a hovoríme o dvoch týždňoch...v podstate druhého je až v strede a ten prvý deň čo počúvam vo svojom okolí nebude 6 hodinový...pokyny a pôjdu domov. Potom vydržať 2 dni, víkend predýchajú a čaká ich len týždeň ...

Kamila, St, 02. 09. 2020 - 09:53

Rúška budú mať do 14.9, takže zrejme 10 dní čí ako, naši sa už dnes normálne učia, ale zrejme to zvládnu všetci, nič iné im neostáva. Nám ostáva dúfať, že tie rúška budú mať len ti dva týždne a bude sa zatvárať čo najmenej škôl. Uvidím s  akými dojmami dnes dôjde dcéra, majú dnes školu do pol tretej.

balalajka, St, 02. 09. 2020 - 11:29

Naši už skončili. Boli 2 hodiny v škole. A potom veselo zahlásil, že idú s chalanmi ešte von.

No teátro na ntu pre mňa, nakoľko boli spolu decká aj cez prázdniny.

Pevne verím, že aspoň si každý z nich kúpi vlastnú kofolu a bagetu, keď už sa idú niekde zas flákať.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama