reklama

Korona a my, ako s ňou nakladáme?

Kamila , 01. 09. 2020 - 17:49

reklama

Myslím si o sebe, že som dosť tolerantný človek, aj tak ma dokážu zaskočiť mnohé reakcie ľudí. Situácia, ktorú tu v súvislosti s vírusom korony máme, prebúdza v mnohých ľuďoch obrovské vášne. Určite nie je jednoduchá, mnohým ľudom skomplikovala život, prišli o prácu, v mnohých odvetviach sú zhoršené možnosti podnikania, je problém s návštevami chorých ľudí v nemocniciach, školákov sme mali dlho domae, sme "obmedzovaní" nosením rúšok, nekonajú sa športové, kultúrne podujatia, alebo len v obmedzenou režime ...  Ako je toho celkom dosť, tak zrejme na ten hnev ľudia aj nárok majú.   Asi tu máme viacero skupín, postojov. Nie len popieračov a ovce, ako to sa často dozvedám.

Možno jednu názorovú skupinu charakterizovať prehnanými obavami svoje zdravie, zdravie rodiny, blízkych, ktorí možno idú v dezinfekcii a ochrane do extrému? Osobne takých nepoznám.

Mne najbližšie je pokus o zodpovedné správanie voči ostatným aj vrámci pravidiel nastavených vládou, občas zľahka nadrámec, ak je to treba. Nemyslím, si, že je to preto, že by som sa správala stádovito, ako to mnohí opisujú, bez rozmyslu ... Sledujem situáciu podľa možnosti s nadhľadom, vytváram si vlastné názory. To že sme u nás prešli len voľajakou light epidémiou, neznamená, že v Európe, v celom svete, tomu tak bolo rovnako. Práve naopak.

Potom tu možno bude skupina ľudí, čo to celé berie s istou dávkou rezignácie, keď musím, tak musím ..., majú dosť vlastných starostí aj bez toho?

Potom tu máme popieračov. Žiadna Korona neexistuje, to len vlády a finančníci .... sa nás snažia ovládnuť , vystrašiť, zotročiť, začipovať, neviem či očkovaním otráviť .... Ako rozumiem, že u nás bol priebeh prvej vlny veľmi mierny, ale dianie vo svete sa nedá ignorovať. Jedine, že zo sveta k nám prichádzajú zrejme úplne vymyslené správy, počnúc Talianskom, Španielskom, New Yorkom ...,Len nežijeme v komunizme ..., horšie, že vo svete socialných médii áno, a sme zaplavovaní mnohými výmyslami.

A tu je ten extrém, ktorý dostáva mňa, ľudí véééľmi nahnevaných na všetkých, všetko .... Verím, že mnohí to majú ťažké, život sa im skomplikoval, ale hnev a nenávisť nie sú dobrými spoločníkmi. 

Dievčatá, ako to vnímate vy?


reklama


reklama

balalajka, St, 02. 09. 2020 - 06:44

No takto - kým bude vyplácané "bolestné" alebo ako to mám nazvať podľa počtu mŕtvych, tak žiadnym štatistikám neverím. Úmrtia NA a S covidom. Kto sa v tom má vyznať. Veď ani sami doktori sa nevyznajú. Každá choroba má svoje obete, bohužiaľ. Nikto, okrem tragických úmrtí, nezomrie len tak, že zrazu stojím - zdravý, mocný ako buk a vtom sa podtnem. Vždy tam niečo je aspoň skryté, nie bežné, ak zomrie na prvý pohľad zdravý človek.

Takže nebrala by som to tak hrrr.

No - čo sa týka opatrení. Ja uvažujem, či som bola v NC s rúškom. Teda od marca. Hej bola - synovi sa pokazili okuliare a raz som niečo tam na pobočke banky riešila, lebo bolo po 18tej. Spoločenské akcie vytesňujem, ale do fitka zas chodím. Ruky si pri stretnutí podám, aj keď sa zoznamujem. Ale všimla som si, že sa napríklad nejak podvedome vyhýnam ľuďom s nadmiernym morským opálením a cudzia reč v obchode mnou trhne, aby som toho jedinca identifikovala (bohovsky ma to bavilo opačne v Nemecku, keď som tak desila Nemcov  - aj dotazník v Mekáči nemeckom mi priniesli a videli Slovakia, hneď boli kľudnejší Váľam sa od smiechu po podlahe).

No dobre - urobím záver.

Koronu som zaradila medzi bežné infekčné ochorenia. Sorry korona - degradovala som ťa. Pohoda Ja neskáčem zvyčajne totiž okolo krku žiadnemu človeku, čo vyzerá infekčný. 

dasa_, St, 02. 09. 2020 - 07:59

No len mne príde ten 62 ročný, čo podľahol korone veľmi rýchlo po návrate z Chorvátska veľmi mladý. A predpokladám, že do chorvátska nešiel s nejakou ťažkou chronickou chorobou. Zomrieť v nemocnici 5 dní po teste je fakt rýchle. Ak bol ešte napojený na umelej pľúcnej ventilácii, tak defacto už o sebe nevedel....

Áno, časom z toho bude choroba, ktorú si ani nevšimneme. A dovtedy? Povolené straty?

Uvidíme, či jeseň strávia deti v školách alebo rodičia na očr.

Každopádne, uvažujem, aké trvanlivé potraviny nám doma treba PohodaPohoda

 

balalajka, St, 02. 09. 2020 - 11:26

Môžem sa spoľahnúť jedine na vlastný zdravý rozum, telo a imunitu. Neviem, aký život viedol spomínaný 62 ročný pán. Či nejaké choroby chronické mal a neliečil sa, či na preventívky vôbec chodil. Ako sa stravoval, nemal nadváhu, nefajčil, nepil, nebral drogy alebo bežne dostupné lieky. Či vyhľadal zdravotnú pomoc hneď pri prvých náznakoch infekcie. Nakoniec mohol ísť nakazený už do Chorvátska. Rozhodne jeho prípad sčerí vody verejného názoru.

Na druhej strane tu máme 2523 vyliečených, pričom neexistuje vlastne oficiálna liečba, lieky ani očkovanie. Nemyslím si, že ľudstvo malo niekedy nejakú chorobu plne pod kontrolou, preto sa mi pojem "povolených strát" zdá príliš sarkastický. Na druhej strane zo 4042 nakazených je 35 mŕtvych necelé percento. Málo? Veľa?

Kamila, St, 02. 09. 2020 - 17:39

ale takéto "úžasné" štatistiky máme len na Slovensku, čím to bude? Už len susedné Maďarsko má pri cca dvojnásobnom počte nakazený 600 mrtvých, a to je tiež jedna z mála krajín, kde sú na tom dobre. Ja viem, že tie štatistiky nikdy nebudú presné, ani nie sú celkom zrovnateľné, povedalli by matematici, aj zdravotníci. Ale keď čítam články Slovákov čo zažili Španielsko, konkrétne lekárku, alebo novinárku v NY ..., Dáša sprostredkúvavá skúsenosti tety lekárky z Talianska, ...nemyslím si že si tí ľudia vymýšľajú .... Z pohľadu Slovenska ozaj môžeme Koronu porovnávať s chrípkou, ale ťažko s krajinami, kde ta úmrtnosť bola oveľa vyššia. A to nie sú novinárske kačice, tie údaje sú dostupné a oficiálnych stránkach ... Je u nás iný vírus ako inde, ťažko, vozíme ho z vonku, pomáha očkovanie na tuberkulózu, ktoré sme dostali voľakedy ....? Pomohli opatrenia...? Dačo asi pomohla, keď sa u nás mnohí tvária, že Korona neexistuje. Osobne z nej nerobím drámu, starch nie je dobrý spoločník, zdravý rozum áno, len ju nezľahčujem ...

balalajka, Št, 03. 09. 2020 - 06:42

Vôbec tomu nechápem sa ti priznám. Pretože nepoznám nikoho, kto koronu mal. Dobre - jednu mladú devu poznám, ale podľa jej slov 3 dňová chrípka cca. Aj môj otec bol testovaný 2x. Na úplnom začiatku a teraz ako ho brali na liečenie - mali zákaz vstupu do objektu bez rýchlotestovania.

Mám dojem, že prijaté opatrenia, ale skôr náš životný štýl je markantne menej riskanstný na prenos. Máme iný genetický potenciál, iné choroby prekonávame ako južania, inú imunitu. Isto - iné očkovania, zdravotný systém, atď.

Ja som ochotná akceptovať momentálne to, že sa to pandemicky šíri. Aj že u určitej skupiny má korona veľmi ťažký priebeh, rovnako ako iné choroby. Každý máme Achilovú pätu v imunite inde. Niečo sme získali geneticky, niečo sme si do života dali sami.

Ale skôr sa prikláňam tak ako píše nižšie Dan-cula. Rešpekt. Ale rešpekt nie je strach.

dasa_, Št, 03. 09. 2020 - 07:29

(Ďalšie slová neber osobne, neplatí na teba, je to len reakcia na diskusiu pod príspevkom o rúškach na FB)

Hmm, a vzpieranie sa noseniu rúšok, vymýšľanie toho, jak to celé škodí, jak deti osprostejú, to  je rešpekt?

Dnes naozaj nikto nevie, čo bude o mesiac. Ako prečkáme túto zimu. Koľko budeme doma, kto bude môcť a kto bude musieť pracovať, aké budú vianoce.... Nemá zmysel sa pre to dopredu stresovať ale neviem, či pomôže búrenie proti pravidlám. Vždy budú osoby, pre ktoré pravidlá "neplatia". Našťastie, vždy je tu aj väčšina, ktorá z tým v podstate nemá problém a ochráni aj tých buričov

Kamila, Št, 03. 09. 2020 - 10:01

Súhlasim rešpekt a ohľaduplnosť voči ostatný, strach nie je nikdy dobrý spoločník ... Domá mám zopár overených prírodných ativirotík, v pohode dáme, ak by sa voľačo vyskytlo. Ale karanténe by som sa radšej vyhla, kvôli školáčke.

aramana, Št, 03. 09. 2020 - 11:28

Ja len ku tým štatistikám... Celý svet robí umrelym v nemocnici kovid test. My nie. Pri každej pitve robia kovid test. My nie. 

dasa_, St, 02. 09. 2020 - 08:08

Takto by som povedala, ja nemám problém s pravidlami. Snažím sa ich dodržiavať. Samozrejme, nie som dokonalá a nejde to na 100%. Vôbec nemám potrebu sa priečiť, rozmýšľať o tom, kto nám chce ublížiť a prečo to robí. O tom, čo nám zatajujú. Ja mám len chuť žiť svoj život. Aj keď s obmedzeniami, ale stále sa to dá vydržať.

Ale rozprávať, že nás iba zastrašujú, že keď rúška nariadzujú, majú ich aj dodať, to nebudem. Lebo ani detské sedačky nepožadujem, aby mi dal štát, ani prilby na bicykel. Ani bezpečnostné pásy v aute. Lebo ide aj o moju bezpečnosť.

Jasne, je to nepohodlné, kto nie je naučený, má problém vydržať dlhšie. Ale nejde o jednotlivcov, ide o nás všetkých. A o to, ako dlho to bude trvať. Tak vydržme.

 

dan-cula, St, 02. 09. 2020 - 11:54

myslím,že mať rešpekt ako napr.pre žltačkou apod. a používať zdravý sedliacky rozum.

ale čo si ja myslím,že asi skončila doba chodiť nascípaný do roboty,do školy s tým-však si niečo dám a prejde to.Ako pozorujem ľudí stačí kychať,kašlať a nastáva mrvennie sa v rade pri pokladni..

a premýšlať kto čo tají,kto má pravdu dávno neriešim...ruku podám ale to vycmukávanie pri stretnutí som nikdy nemusela,nechýbalo mi to a mne to vyhovuje..ani davy ľudí nebolo pre mňa(napr.Pohoda)..takže medzi ľudí idem ak sa mi niečo nezdá dám si rúško-poviem to tak,že pre pokoj duše.že keby niečo aspon bola snaha..

a čo má prísť príde bez ohladu či to chceme alebo nie-to myslím všeobecne nielen choroby..

preto žime,užívajme si ten svoj život teraz a hneď..hovorme svojim blízkym,že ich máme radi a tešme sa z ich blízkosti..

pred takmer 30rokmi ma to život naučil..večer nemusí byť umytý riad ale radšej s blízkym zahrať napr.človeče..lebo ráno už tu nemusí byť!

aramana, Št, 03. 09. 2020 - 11:31

Celkom zaujímavé čítanie je z úradu verejného zdravotníctva o chorobnosti z roku 2018. Naozaj, vyhľadať, prečítať. Po tom čo človek zisti koľko ľudí umrelo na/s chrípkou, na sari a iné vírusy, koľko ľudí bolo chorých - tu je ten podstatný rozdiel, nie nakazených ale skutočne chorých. (kdezto z kovidu mame čísla nakazených), začne sa veľmi, veľmi diviť, prečo toto cele šialenstvo.

A to píšem ako tá, ktorá mala z kovidu záchvaty paniky v marci. 

 

Kamila, Št, 03. 09. 2020 - 11:51

Lenže u nás sú stále relatívne najprísnejšie opatrenia v porovnaní s okolitými krajinami, (aj predtým, aj teraz) nevieme aká by bola situácia, ak by neboli. Chrípka je sezónna záležitosť, Korona evidentne celoročná, minimálne v tom sa líšia.

aramana, Št, 03. 09. 2020 - 12:03

Hej, sezónna. Každý rok dvakrát. Tisícky ľudí zomrú na/s chrípkou. V 2018/19 sezóne bolo kvôli nej zavretych 358 škôl. Vlastne tak ako každý rok. Tiež sa šíri komunitne, nie je to choroba ktorú si vypestujes, tiež za ňu nemôžeš... A predsa nie je okolo nej také haló. V správach len tak podoktnu že sa ďalšie školy zavreli a ide sa na počasie alebo na krásy Slovenska...

Celé to okolo kovidu proste smrdí. 

Čechy, Slovensko a Chorvátsko boli už v máji dohodnuté, dokedy ostane Chorvátsko otvorené keď sa naplno otvorí... Do Chorvátska sa nemôže lebo červená krajina, do Čiech sa môže? Veď keď si človek pozrie čísla, toto celé inak ako politicky proste nesedí. 

aramana, Št, 03. 09. 2020 - 12:05

Aha, a ku tomu nevieme aká by bola situácia... Ale to nevieme ani teraz aká bola a aká je. My mame úplne iné pravidlá pri označovaní mŕtvych s kovidom ako ine krajiny. My sa nemôžeme porovnávať s nikým. 

 

Kamila, Št, 03. 09. 2020 - 12:52

Nemyslím, si že sa vôbec nemôžme porovnávať ..., Taliansko, Španielsko, USA ... ,už len úplne preťažený zdravotný systém, v najviac postihnutých lokalitách, keď nebudeme riešiť čísla ... Inak si nepamätám situáciu, žeby chrípka spravila v domove pre seniorov, to čo Kovid v Pezinku ...

aramana, Št, 03. 09. 2020 - 12:57

Nepamätáš, pretože to nebýva v správach. 

Nemôžeme porovnávať. Lebo keď v Taliansku mal niekto autonehodu, spravili mu testy, ak bol kovid pozitívny, je v tabuľke kovid úmrtí MrkámTak isto ako v celej Európe. Len u nás nie.

Aby nedošlo k nedorozumeniu... Ja viem že kovid tu je, viem že môže zabiť... 

Kamila, Št, 03. 09. 2020 - 13:11

ok, jasne neviem, o mnohom sa asi nevie ...

a preplnené nemocnice, uštvaní lekári ...v spomínaných krajinách, v postihnutých lokalitách, tu nejde len o čísla ... Niekde mali doslova zákaz vychádzania, aby to dali pod kontrolu ...

balalajka, Št, 03. 09. 2020 - 14:18

Až ma tak nadvihlo, keď som videla spojenie "uštvaní lekári" ... ešteže to pokračovalo, že v "spomínaných krajinách".

Lebo nemať otca od februára do augusta v nemocnici - a to vieš koľko ľudí na oddelení, obdeň nebyť s lekármi zo slovenskej nemocnice s rôznych oddelení, tak asik ľutujem tú kávu na obed.

V Trenčianskej nemocnici viac ako kovidu sa boja dozrievajúcich sliviek a hrušiek, lebo všetky babky a dedkovia dopĺňajú vitamíny pre celú rodinu, štverajú po rebríkoch a následne padajú.  Pohoda

Kamila, Št, 03. 09. 2020 - 14:31

Mne je úplne jasné, že v slovenských nemocniciach aj na poliklinikách, bola situácia úplne opačná, prázdno a zrejme sa neriešili diagnózy, ktoré boli akútnejšie ako hrozba korony.

dasa_, Pi, 04. 09. 2020 - 19:40

Boli sme na nákupe a ja som si zrazu uvedomila, že korona priniesla aj také veci, čo sa mi vlastne páčia. V Te..u porozťahovali regále a zrazu sa dá medzi nimi v pohode hýbať, netreba sa furt niekomu vyhýbať. Bez problémov prejdu aj 3 vozíky. Je síce pravda, že kvôli tomu zjavne obmedzujú sortiment, ale ani to mi nevadí. Fakt nepotrebujem 50 druhov jogurtov na výber.

Rovnako kaviarne majp menej stolov. Nie sme napučení na sebe, nepočujem susedov, aj ked nechcem. A oni nepočujú mňa.

Neviem, či sme viac chodili po Slovensku ako inokedy, ale viac sme sa o Slovensku dozvedeli. Lebo veľa ľudí chodilo doma po výletoch aj po neznámych miestach. A tak máme naplánované ešte nejaké výlety.  Už asi nie tento rok, ale nevadí...

aramana, So, 05. 09. 2020 - 05:44

Ja si veľmi pochvaľujem prekrytie pekárenských výrobkov Áno

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama