reklama

Vysoký tlak

Pridal/a balalajka dňa 08. 09. 2020 - 05:40

reklama

Nejak som postrehla, že sa to tu prehuplo z plienkových tém do tém o senioroch. Prestali nás trápiť malé deti, riešime našich niektorých skutočne a niektorých takmer dospelých. Ale čo rodičia? To sú také tie veľké dospelé osoby, ku ktorým sme sa utiekali vždy ako do pevnosti prepevnej. A zrazu tá pevnosť nie je taká nedobytná. Začínajú sa do nej zahryzávať zuby času. Choroby. Odsúvané a nevšímavé boliestky. A my zisťujeme, že rodičia sú vari krehkejší ako tie naše kvetinky, čo sme si vypestovali z naších babatiek pod pazuchou a vyrástli nám (vďaka Bohu) v poriadnu životaschopnú burinu (to je kompliment), ktorú nič tak rýchlo nezničí.

A tak moju pozornosť ohľadom zdravia teraz dostávajú rodičia.

Najnovšie riešime krvný tlak.

Tlakomery máme 2 - pre istotu. Niežeby pre istotu, že baterky dojdú. Nieee. Ale pre istotu, či dobre meria - tzv. skúška správnosti. No. Merajú fantasticky.

A tak po včerajšej skúške správnosti na druhom tlakomery nasledovala ešte tretia - na mojej ruke.

Nikdy som nejak netrpela nízkym tlakom. Som skôr výbušná - cholerická, nie melancholická. Z 0 na 100 keď sa naserem šliapem jak ferrarri. Aj tak turujem - vrčím Veľký úsmev.

Ale iné som chcela.

Ako decko som mávala v pohode tlak 130/90.

Taká tá mladosť - pochabosť kým decká do 30tky prišli bol tlak aj 140/100 keď som sa rozrušená dostavila na lekársku prehliadku.

Nikdy nikto môj tlak z lekárov neriešil.

Posledných 5 rokov som besne fyzicky aktívna. Vie to aj doktorka. Tlak OK, zdravotný stav lepšie výsledky ako v 25tich.

A tu včera vtip od rodiny. Že tlak 128/83 ... či mi toľko treba sa športu venovať, lebo že jako ho mám VYSOKÝ. Čo? Kto? Kde?

Tak už neviem, či ja som normálna, či mám zlé údaje, či som uverila nesrpávnym portálom a doktorom.

Aký je vlastne vysoký tlak?

A ako sa mu vyhnúť?

A vlastne - riešite ho nejak? Ten tlak - vysoký či nízky.

Docela ma zaujíma ako sa ľudia venujú tejto tématike čo sa týka vlastného zdravia.

Jaj a kávu pijem 1 denne, max 2 si dám.Úsmev


reklama

reklama

dasa_, Ut, 08. 09. 2020 - 06:31

no, téma, ktorá má sprevádza už skoro 50 rokov ÚsmevÚsmev

Kedysi sa hovorilo, že ideálny tlak tuším vek + 100. To dnes už dávno neplatí. 130/90, čo si uviedela na začiatku, to už varovne zdvíhajú prst. Ideálne su hodnoty pod 120 a pod 80. Aj u seniorov. A nízky tep.

Káva nebýva problém, môže na chvíľu zvýšiť tep, ale inak nič vážne.

Bola som pred týždňom na záťažovom ekg, kde sa jazdí na stacionári. Štandardné otázky pred tým - boli raňajky? Bola káva? A keď som povedala že nie, hneď ma začal vyšetrovať, že prečo nie? Veď on mi to nezakázal. No preto nie, že dal vyšetrenie zrovna na čas, kedy pijem kávu, tak to nevyšlo PohodaPohoda

Tlak výborne ovplyvňuje kardio cvičenie. V hlave mám uložené, že trochu problém môže byť so silovým cvičením. S väčšími váhami, keď krátkodobo dochádza k preťaženiu niektorých svalových skupín.

No a dôležitá informácia - kardiológ raz do roka necháva svoje tlakomery nastaviť. Povedal mi, že ich posiela do Piešťan.

balalajka, Ut, 08. 09. 2020 - 06:47

Ak pri silovom cvičení krátkodobo dochádza k preťaženiu a zdvihnutiu tlaku a pri pití kávy dochádza k rovnakému efektu, nedáva mi to zmysel, prečo jedno je ok a druhé nie. Prekvapenie

Ufff - hodnoty pod 120/80 sa mi zdajú fyzicky pocitovo nekonfortné. Resp. to ja dááávno spím. Inak tepy mám pod 60 v pokoji.

Počuj - ja sa cítim fit čo sa tlaku týka. Na jeho riešenie treba nejaký diskomfort alebo stačí, že človek nie je "tabuľkový"?

dasa_, Ut, 08. 09. 2020 - 07:06

káva skôr zvýši tep ako tlak.

Tlak je choroba, čo nebolí. Až uderí. Keď talk "bolí", už je zle.

Povedala by som, sem tam si premerať. Ale správne

dasa_, Ut, 08. 09. 2020 - 07:19

A ešte k tomu silovému cvičeniu - rozdiel je, keď dochádza ku krátkodobému preťaženiu len niektorých partii, na rozdiel od kávy alebo kardia. Preto asi ten rozdiel

balalajka, St, 09. 09. 2020 - 05:44

Áno - má to zmysel čo píšeš. Tie účinky kávy sú skôr také neovplyvniteľné, preto sa mi zdajú nebezpečnejšie. Proste ten kofeín už v sebe máš. Niekedy aj viac, ako si plánovala.

Pritom silové cvičenie sa mi zdá, že proste prestaneš, keď sa necítiš OK a áno - nástup je tam asi masívnejší ako pri tom kofeíne, ale aj odznenie si myslím, že je rýchlejšie. Ono hodne cvičiacich si dáva kávu ako nakopávač, aby tam to rozpumpované srdiečko bolo. Asi to vlastne nebude veľmi šťastná kombinácia pre srdiečko a tlak - kofeín + silový tréning. Hambím sa

dasa_, St, 09. 09. 2020 - 06:26

Takto, aby sme si to upresnili, tlak krvi nie je tlak pod ktorým srdce tlačí krv do tele. To je tlak, odpor, ktorý vyvíjajú cievy. To je aj princíp merania. Ovplyvňuje to mnoho faktorov. Ak si chceš byť istá, tak si doma opakovane premeraj. V kľude. Odborný lekár odmeria a vyhodnotí aj pri záťaži.

balalajka, St, 09. 09. 2020 - 06:35

Vďaka!SrdceSrdceSrdce

Niečo som pochopila práve. Nie o mňa teraz ide, ale viem aspoň niečo vysvetliť. Idem to dogoogliť.Úsmev

aramana, Ut, 08. 09. 2020 - 08:30

Mám obehaných niekoľko kardiologov, internistov...tu hneď napíšem že nie kvôli môjmu tlakuMrkám

A teda takto...žiadne 120/80 neplatí.Teda platí ale len pre všeobecného lekára ktorý asi podľa toho kto sa tým číslam vymyká, pošle ho za špecialistom...

Človek merajúci dva metre a vážiaci 130 kíl nemôže mať tlak taký istý ako človek meriaci 160 cm a vážiaci 45 kíl.

Mám veľmi veľké dieťa, pre neho je super tlak do 140/90.Keď mu je blbo, nič sa mu nechce a je "lenivý" a odmeriame tlak, má ho 120/80.Proste pre neho moc nízky tlak a telo nedokáže s ním fungovať.

Ďalší člen rodiny roky rokúce funguje na tlaku 150/95 a je to pre neho normálny tlak.Pri 120/80 by už odpadával.

Ja trpím nízkym tlakom alebo akýmkoľvek výkyvom tlaku.120/80 je pre mňa normálny ale mne je už divne keď túto hodnotu prekročí tlak o desať smerom nahor alebo nadol.

Srdcovník - tinktúra zo srdcovníka.Odporučte všetkým čo trpia na vysoký tlak.Overené, vyskúšané.Dokonca natoľko že človek čo sa má dostať na istú hladinu liekov kvôli tlaku ale musí sa to robiť postupne, ostal zatiaľ rok a pol na pôvodnej dávke lieku.

Tlak máme odporučený merať raz, dvakrát za mesiac.Netreba častejšie.Samozrejme že keď je človeku zle, tlak si zmeria.

 

balalajka, St, 09. 09. 2020 - 05:46

Tú výšku, váhu a vek spomínala aj neter ( budúci zdravotnícky personál), keď sme sa o tom bavili.  Vďaka za info.Srdce

Kamila, St, 09. 09. 2020 - 13:54

Neviem, ako s tlakom, voľakedy som mala tých 120/80 aspoň počas tehotenstiev, keď ho pravidelne merali. Teraz, keď raz za čas overujem viac svoj zvýšený tep, mávam tlak okolo 135/80 a celkom sa teším tepovej frekvencii v pokoji 75. Inak keby nás dvoch s drahým spriemerovali, jeho pokojový tep je bežne 48 ... a to športuje sporadicky. A o tlaku môjho otca ani nehovorím, veľký športovec aj vo veku 74 rokov - Biela stopa, polmaratón, najvyšie kopce v Tarách, ale tlak bežne mával okolo 200, čo viem.... Už nejaký čas berie symbolické dávky liekov na tlak, bo keď ma kus nižšší ako jeho vysoký priemer ... ani sa nepýtam koľko, ta sa cíti nemdobre ...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama