reklama

O analfabetoch

Pridal/a dasa_ dňa 21. 09. 2020 - 09:08

reklama

Pár dní dozadu som v telke videla film s podtitulom o mužovi, ktorý naučil talianov čítať. Bol to životopisný film a celkom ma zaujal Chlapík, ktorý aj vďaka začínajúcej televízii naučil 2 milióny talianov čítať. Mladých aj starých. Keď na konci uviedli, že film sa týkal 60-tych rokov minulého storočia, tak ma to celkom šokovalo. Niekedy vtedy (plus / mńus) som sa narodila, začala chodiť do školy. A naozaj si nespomínam, že by som v mojom okolí poznala niekoho, kto čítať nevedel. Myslím tým babky, tetky, dedkov, ujcov.... Nielen mladých. Všetci si vedeli prečítať ťo, čo potrebovali, noviny, knihy, kalendáre....

Keď sme sa o tom bavili s manželom, ten len stroho poznamenal, čo sa čuduješ, oni nemali Máriu Teréziu....

Nevyznám sa natoľko v dejinách, je však pravda, že keď sa náš mladý sťažoval, že musí chodiť do školy, vždy sme mu hovorili, že sťažnosti má adresovať práve jej, Márii Terézii. Vždy mi jej meno bolo sympatické, lebo jedna časť bola moja mama a druhá moja babka ÚsmevÚsmev

A postupne sa dozvedám, že tejto panovníčke vďačíme za mnohé. Pozerala na krajinu ženskými očami a tak zaviedla mnohé poriadky.

Jedno je však isté, aj vďaka nej aj moja babka mohla s veľkou vášňou čítať romány....

A preto ma šokovo Taliansky okolo roku 1960, keď ľudia dostali výpoveď z práce iba preto, že vošli tam, kde bol zákaz. Lebo si nevedeli prečítať tabuľku, ktorá to oznamuje.


reklama

reklama

Kamila, Po, 21. 09. 2020 - 09:51

Tak to by som bola zaskočená aj ja určite ..., tiež som zachytila že moja deva nadáva na áriu Teréziu, že musí chodiť do školy, ale že to bola ozaj až tak významná udalosť som netušila. Ono v podstate v tom čase bol u nás socializmus a ten si školstvo strážil, ale je fakt že naše prababky, babky vyrastali pred druhou svetovou vojnou a to bolo o inom ..

dasa_, Po, 21. 09. 2020 - 10:03

Za mňa Mária Terézia priniesla mnohé prelomové veci. Neviem všetko, neviem to posúdiť v kontexte. Ale viem, že za jej panovania došlo k reforme vlastníctva a vzniklo spoločné vlastníctvo nehnuteľností ako lesov. Vďaka nej máme na uliciach na jednej strane párne, na druhej nepárne čísla. Máme okolo ciest ovocné stromy - aj tieň na cestách, aj potrava pre vojsko. V jej časoch prišli na Slovensko aj ovocné stromy. Jasne, z dnešného pohľadu sa dá všetko kritizovať. Ale na tú dobu to boli prevratné veci. A to som ešte neprišla k mojej obľúbenej téme - stopa jej manžela Františka Lontrínskeho na Slovensku. 

margesimpson, Po, 21. 09. 2020 - 10:57

a dochodky, nezabudnut na dochodky. Tiez zasluha Marie

dasa_, Po, 21. 09. 2020 - 11:10

tak na toto sa budem musieť pozrieť, to som ani netušíla. Vďaka za pripomenutie

margesimpson, Po, 21. 09. 2020 - 13:06

tu sa to niekde zacalo

Mária Terézia zaviedla tzv. Penzijné normály – bol to vlastne dôchodok, ktorý sa týkal štátnych zamestnancov. Vydala tiež Dekrét o mimoriadnych penziách a odmenách pre obľúbených radcov, dvorné dámy a úradníkov a ich rodinných príslušníkov. Financovala to zo svojho súkromného fondu. Tento dekrét neskôr jej syn, Jozef II., zmenil – mimoriadne penzie a odmeny boli vyplácané pri správnom vykonávaní povinností a za vernosť. Tieto financie vyplácala Dvorská komora. Jozef II. postupne zrušil mnohé cirkevné inštitúcie a z ich zhabaných majetkov vytvoril fondy, z ktorých boli vyplácané penzie učiteľom a duchovným. Neskôr rozšíril tento zoznam pomocou Dekrétu o dôchodkovom zabezpečení vojakov aj o vyslúžilých vojakov, invalidných vojakov a sirotách po vojakoch. Dekrét podobne zabezpečoval aj cirkevných predtaviteľov a učiteľov. Tí, a tiež ich rodinný príslušníci, mali nárok na starobný dôchodok a invalidný dôchodok.

a ja si ju pamatam tiez dost v suvislosti s ockovanim a zdravotnictvom celkovo. jej prinos pri zastaveni epidemie pravych kiahni je nespochybnitelny"(minule som akurat docitala knihu Epidemie v dejinach, tak som premudrela)

dasa_, Po, 21. 09. 2020 - 14:17

Zrejme to súvisí s tým, že jedna jej dcéra umrela ako dieťa tuším na kiahne

 

margesimpson, Po, 21. 09. 2020 - 14:31

presne tak. asi nie je silnejsej motivacie Plačem

Kamila, Po, 21. 09. 2020 - 11:45

Čo som zachytila, aj jej syn Jozef, mal celkom progresivne nazory, ale uz si nepamatam, na co vsetko stihol mat dosah, tiez by bolo treba pozriet .Pozrela som, je to ho dost, pekne zhrnute vo wikipedii. Len tak zlahka, tolerancia aj inej viery, ako katolickej, zrusenie nevolnictva, podpora manufaktur ..... Inak si tusim toho viac pamatam, z historickej beletrie, ako z dejepisu ... to bude aj vekom Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama