reklama

Užívate preventívne vitamín D ?

dasa_ , 23. 09. 2020 - 12:52

reklama

Priznám sa, nie som veľmi veľkým zástancom užívania čohokoľvek preventívne. Mám dosť problém sa popasovať s liekmi, čo musím, tak iné len v čase krajnej núdze. Ale pracujem z domu, do spoločnosti chodím minimálne, tak nejak extra koronu neriešim. Aj keď som v rizikovej skupine. Teda dodržiavam, čo je predpísane, rúška, dezinfekcia, podľa možnosti aj vzdialenosti.

Iné je to u mojich chlapov. Zvlášť junior odišiel do Čiech na internát. Keď som sa niekde v tlači dočítala, že vitamín D by mohol pomôcť v prevencii, niečo ma na tom oslovilo. Teda v tom prvom článku pridávali aj výťažok z hlivy ustricovej. Tak som rezko nabehla do lekárne a vysolila riadne peniaze. Hlavne za tú hlivu.

Dnes som dokonca čítala ďalší článok o štúdii, kde vitamín D pridávali aj pacientom s covidom. Boli liečení podľa všeobecne prijatého protokolu. A podľa výsledkov dopadli lepšie ako kontrolná vzorka, ktorej vitamín D nepridávali

Jasne, vitamin D by sme mali ľahko prijmať vďaka slnku. Teda to pomáha nášmu telu ho vyrobiť. Lenže keď si spomeniem na všetky 50-tkové krémy proti slnku, veru nie som si istá, či to slnko má šancu. 

Už som sa rozhodla, že vitamín D pridáme aj manželovej mame. A vážne začínam uvažovať, či sa nepremôcť a nezačať to D-čko predsa len užívať.

 


reklama


reklama

Kamila, St, 23. 09. 2020 - 13:05

Vitamín D som zvykla užívať spolu s calciom, keď som riešila nábeh na osteoporózu a bolave bedrové klby, Ale už som dlhšie nebrala. Tuším minulý rok, som u nás riešila vitamin D, s mladsím synom sme dlhodobo prispati, tak na prebratie k zivotu, len zas som ich brala skor ja ako on. Hambím sa Asi by sa zislo zacat znova.

Pripravky z hlivou  (imunoglukan, slovensky vyrobca) sa u nas beru dlhodobo, hlavne deva pocas skoly, a MM s probiotikami, cca dva krat do roka. Ja mam glukan bylnkovych kvapkach.

dasa_, St, 23. 09. 2020 - 13:21

Rozmýšľam nad tým D-čkom a ono by sa to zdalo, že to má veľkú logiku. Preto boli najhoršie postihnuté práve domovy dochodcov, kde tí ľudia mnohokrát naozaj nechodia von. Nemajp odkiaľ mať ten vitamin D. 

Kamila, St, 23. 09. 2020 - 13:23

O vitamine D som citala vela pozitivnych veci, v prekvapivych oblastiach zdravia ..., asi ma nieco do seba

dasa_, St, 23. 09. 2020 - 13:25

No asi má to staré Kam nechodí slnko, tam chodí lekár fakt niečo do seba

dan-cula, St, 23. 09. 2020 - 19:22

neviem odporúčané dávky ale pamätám si ked mi doktorka raz povedala,že ked som kupovala to z tej hlivy,že dať si pozor kolko toho obsahuje..vraj je toho moc na trhu a niektoré sú len také "akože"..čiže na jedno použitie flaštička(aby to malo tú odporúčanú dávku) a druhý zas stači si dať lyžičku alebo dokonca odrátať len kvapky..no vyznaj sa.

a preventívne s vitamínmi je vraj blbosť-v jednej relácií to myslím vlani rozoberal pán z výskumu..

a zatial sa dá chodiť cez den ešte stále v kraťasoch a tričku tak to využívam ..do zajtra?!lebo hlásia zmenu počasia.

M.á.r.i.a, St, 23. 09. 2020 - 23:49

Vitamím D preventívne beriem roky, to sme ešte nechyrovali o korone. Teraz ho kombinujem s céčkom. Občas prestriedam K2 s D3. Ono by ho každá žena mala občas brať hlavne pre zdravé kosti a svaly lebo pomáha správne udržiavať v tele vápnik. Ale povzbudí aj srdiečko, mozog a naštartuje imunitný systém.

dasa_, Št, 24. 09. 2020 - 08:30

Áno, prevencia je dôležitá

balalajka, Št, 24. 09. 2020 - 09:07

Preventívne neberiem nič. Mám v robote šumivé tablety magnézka a multivitamín, ale to pijem tak 2x za týždeň, keď už neviem, čo by som vypila a voda a čaj mi nejde na chuť. Slniečko dávkujem počas sezóny na biku. Posledné výjazdy (septembrové, koniec augusta) sú už bez krémov. Ani cez obed nie je také prudké už slniečko a nejaký základ je, plus neustála zmena tieň - polotieň - slniečko ... spálená som vlastne ani toho roku nebola aj keď som jazdila holými rukami natretá 50tkou cez najväčší úpek.

Ale ten vitamín D spomínali ako prvé pri korone ešte na jar. Veď bolo, že síce homeoffice, ale do prírody máme chodiť presne preň. Úsmev

dasa_, Št, 24. 09. 2020 - 09:12

ono možno nejde ani tak o teba, ako skôr o otca

balalajka, Št, 24. 09. 2020 - 09:20

Úsmev ... ja som mu to furt vyprávala - aj v nemocnici, keď ležal na jar, tak okno otvorené a aspoň ruku mal vystrčenú. Chichocem sa Ale je pravda, že toho roku je bledý. Našťastie teraz na jeseň to dobieha -  v lete mu prudké slnko dobre nerobilo, ale od pobytu v Tatrách začal sa motať častejšie, aj teraz doma je hodne vonku. TlieskamTlieskamTlieskamObjímamObjímamObjímam

Kvapky ani vitamín by som do neho už vážne nedostala iné ako berie. Aj tých je že nad hlavu. Na druhej strane - asi ani by som bez konzultácie pri toľkých iných liekoch mu ani vitamíny sama nepridávala.

lienka, Pi, 25. 09. 2020 - 13:44

cestou z roboty zajdem do lekarne, vďaka za tip :-)

aramana, So, 26. 09. 2020 - 11:09

Užívam Slnkodva, trikrat do mesiaca solarko mimo leta Slnkoten kto tvrdí že ee, čítajte, študujte, aké solarka sú už na trhu Slnko​​​​​​

Otca som tiež celé leto dávala na slnko ale jeho spáli už 15 minút ráno o ôsmej... Ale aspoň chvíľku mal slnko každý deň Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama