reklama

Nikto mi nezabráni ísť na hroby!

Kamila , 12. 10. 2020 - 14:05

reklama

kridla anjela ... takýto status na mňa zasvietil v nedeľu na FB a ešte s dodatkom "Ja som štát ...! " O tom by sa dalo polemizovať ...Hambím sa

Asi aj vy ste už zachytili voľajaké výstrahy, že počas dušičiek sa plánujú prísne opatrenia, aby sa zabránilo ešte väčšiemu šíreniu koronavírusu ....

Ako nemyslím, si, že nám bude niekto zakazovať ísť na hroby, ako také. Len by sme to nemali robiť v jeden, dva dni a celé Slovensko naraz a obehať pri tom celú rodinu. Aspoň tento rok, na to zrejme nie je najvhodnejšia doba.

Osobne si myslím, že na cintoríny sa môžeme vybrať kedykoľvek v najbližších dňoch, dokonca aj počas dvoch  víkendov. S rodinou sa môžeme stretnúť na tom cintoríne ... Aj keď pri väčších diaľkach to zrejme nebude tak jednoduché, voľačo treba zjesť, na toaletu odbehnúť ...Môžme dôjsť na krátku návštevu s rúškom?  Hambím sa Ideálne by to bolo, bez akýchkoľvek návštev. A na "všetkých svätých" si môžeme doma sviečky zapáliť, pospomínať na najbližších, ktorí tu už medzi nami nie sú... 

Ono ta manifestácia veľkolepých (veľmi neekologických) výzdob na hroboch, je viac pre nás, ako zosnulých, však tých nosíme v našich srdciach. Ale zas čas dušičkový, je krásny práve kvôli stretnutiam širšej rodiny. Len momentálne práve na také ozaj nie je vhodný okamih.

Dievčatá, ako to vidíte vy?

PS: Ozaj už rozmýšľam, že začneme doma nejaké online debaty so švagrinami ..., už je to ozaj dlho čo sme sa nevideli. Rodinné stretnutia sme dvakrát zrušili ... Náročná doba nás čaká, zostáva len dúfať, že na Vianoce už lepšie bude.


reklama


reklama

dasa_, Po, 12. 10. 2020 - 14:16

Tuším som to tu už písala. Poznám rodinu, ktorá necháva na kyticiach cenovky. Aby sa mohli porovnávať, kto mal babku radšej, kto kúpil väčšiu kyticu.

Ak pojdeme tento rok na cintorín-tours, tak určite skôr. Alebo neskôr. Proste v inom čase. Voľakedy som mala rada cintoríny na Dušičky. Nádherne voňali. Dnes žiaľ cítim iba spálený plast.  Jeden cintorín máme za rohom. Síce tam nie je nikto blízky, ale sviečku môžem zapáliť aj tam.

dan-cula, Po, 12. 10. 2020 - 21:02

naštastie my máme hroby v okruhu 12km...takže ked má ktosi cestu okolo vždy počas roka sa tam zastaví..a ako píše Kamila sviečku si môžme zapálit aj doma a na hroby isť priebežne..túto sobotu sme so sesternicou už vyčistili pár hrobov,cez týžden pôjdu dalšie dve dokončiť ostatné -no a prispôsobíme sa..

neviem či som to tu spomínala ale bola som svedkom ako rodina upravila hrob a potom si urobili spoločné sefíčko..najskor som premýšlala či dobre vidím ked sa"štelovali" pri hrobe,potom mi to prišlo smiešne a cestou domov na biku som premýšĺala ako niektorým z tých telefonov drbe..

balalajka, Ut, 13. 10. 2020 - 07:13

My sme upustili od návštev rodiny na hroboch už dávno. Ak sa stavím u otcových bratov, tak vtedy keď je pekne a posedíme  na terase. Tam je mi tak - ako keď som decko bola a sedeli sme tam večer cez prázdniny a dospelí sa rozprávali o všeličom a my sme ako decká len uši natŕčali. Mne je to tak lepšie, ako dnuká sedieť. Dáme kávičku, nešoféri pálenku, donesie sa okoštovať, čo kto doma dobré má (tu klobáska, tam koláčik) - nič pompézne. Proste rodina.

Ale to tak v lete býva. Na Dušičky obehneme hroby, preveziem sa popred starkých dom, nakážem si zastaviť pod lipou. Pustím slzu a ideme domov. Ak zakážu pohyb v rámci okresu, zakážu. Nebudú prvé Dušičky bez môjho venca. Šak tí moji už tam počkajú na nezdarenú vnučku, kým príde pozrieť Objímam.

Babku s dedkom má blízučko pri dome a z manželovú rodinu to tiež cca 10km. To u svokrovcov sa stavujeme. Ja priznávam - nebola som s nimi dlho. Manžel chodí pozrieť pravidelne. Tak či sa stavíme - nuž možno hej. Ale či to bude 1.11, len pán Boh vie.

Takže za mňa - nikto mi nezakáže ísť na hroby. Ani nemusí. Zvážim sama situáciu. Ale skrz autá a premávku na cestách.

aramana, Ut, 13. 10. 2020 - 08:19

Povedal to Baranek a povedal "štát nie ste len vy! Štát som aj ja!" Ma pravdu, my, všetci sme štát Mrkámaj on.

Barankovi zomrela manželka sama v nemocnici v marci. Sama, lebo korona... Takejto zranenej duši ťažko môže niekto zabrániť ísť zapáliť sviečku na Pamiatku zosnulých. A vlastne prečo by mal brániť, keďže Slovensko sa odjakživa hrdí postavením na kresťanských hodnotách?

Zase to len niekto posral... Najprv sa ozvali hlasy že na dušičky môžu zaviesť stav ako na Veľkú noc. Nestačilo povedať, keď už idete zapáliť sviečky, nechoďte na návštevy k svojim príbuzným? Nešťastná komunikácia toto.

Nuž a co sa deje? Na našom dedinskom cintoríne sú už asi tri dni aspoň 2,3 autá. Ľudia proste začali chodiť skôr.

Ja som neznaboh ale viem pochopiť všetkých, pre ktorých je sviatok všetkých svätých rovnaký ako Vianoce. Ľudia zapáliť sviečky pôjdu. Bolo na politikoch aby odkomunikovali rodinné návštevy. Miesto toho prišli vyhrážky. 

Kamila, Ut, 13. 10. 2020 - 11:04

Mrzí, ma že som to nesprávne citovala a nevhodný príklad použila ...Hambím sa ťažký príbeh

Teraz aspoň čiastočne povoľujú návštevy, v konečných fázach ...? 

Len, som zachytila, že mamičky predčasniatok svoje bábäaká na jar dlho vôbec nevideli ..., nečítala som to podrobne neviem ani nechcem si to predstaviť. Keď sa narodila moja najstaršia o pár týždňov skôr, boli sme spolu v nemocnici 3,5 týždňa, chodila so k nej na Jisku, každé 2,5 hodiny odsávala mlieko. Ale čo som zachytila, narodili sa v podobnom čase trojčatá, či dvojčatá v KE, deti v inkubátoroch  a mamu poslali domov do Bardejova, to si neviem predstaviť ... a nejak podobne tomu bolo na jar ..., dávam si odstup ale pre mňa des a hrôza predstava a rovnako, keď nemôžeš byť pri blízkom, ktorý odchádza. 

Áno komunikácia tejto vlády je jedna veľká katastrofa, tuším pri nástupe do funkcii by im mali zrušiť všetkým Fb účty ..., no dobre, náš premier rozpráva piate cez deviate veľmi rád aj pred kamerami, asi by to nepomohlo ... a tie jeho zdrobneliny .... Beriem z toho, len záverečný výsledok, asi tak že v ČR zaviedli rovnaké obmedzenia ako u nás, až na zavretie základných škôl, takže zdravý rozum, ešte voľakde v pandemickej komisii, krízovom štábe ešte funguje, ale neexistuje v tejto dobe dobré rozhodnutie ...

Keď si prečítam u známej na FB, kde sa .... nájde 10 000 idiotov, ktorí sa idú testovať, vopchať si paličku do nosa ..., prechádzali tomu ovce a debili s rúškami ... a takých expertov máme viac a potom to tak vyzerá.

aramana, Pi, 16. 10. 2020 - 16:11

Hej, ovce a ovce s ruskami...a mali by sme si paličky dat strkat do zadku... 

Celé zle... 

dan-cula, Ut, 13. 10. 2020 - 18:34

no tá komunikácia našich tajtrlíkov vo vláde...!hnus!

Andrejka25, Št, 29. 10. 2020 - 12:00

Neviete ako to je s tými novými opatreniami? Velmi som to teraz nesledovala a chceli sme s mužom ísť starkým zapáliť sviečku

Kamila, Št, 29. 10. 2020 - 12:12

Nové opatrenia budú platiť až od pondelka. Ak som to správne pochopila, tak s negatívnym výsledkom testu by sme mohli ísť kamkoľvek, teda okrem reštaurácii a fitness .... Bez testu by mali dodržiavať to, čo ten týždeň. Tiež mi to nie je celkom jasné.

Kamila, Št, 29. 10. 2020 - 16:22

Nie je to vobec dobre napisane, lebo prvy bod je take

Na koho sa nevzťahuje zákaz vychádzania od 2. -8.11:

  1. na osobu, ktorá sa preukáže negatívnym testom (RT-PCR testom alebo antigénovým testom z celoplošného testovania) vykonananého od 29. októbra do 1. novembra,

a mne z toho vychadza, ze staci splnit jednu podmienku a nie vsetky, snad to nejak zrozumitelnejsie vysvetlia, ked citam titulky, ze staci negativny test a mozes ist do kadernictva, to uz aj na cintorin, je to blbo napisane.

M.á.r.i.a, Št, 29. 10. 2020 - 16:37

Jasné, že stačí jeden test buď PCR od 29.10. alebo antigén cez víkend. Potom tam je písané, že aj tí čo prekonali corunu za pisledné tri mesiace...a kde čítaš tie tituljy, že môžeš íst ku kaderníkovi ? Treba si preštudovať informácie z oficialnych webov. Toto je stránka úradu vlády.

Kamila, Št, 29. 10. 2020 - 17:02

Ja viem, ale ten text nie je vobec zrozumitelny, lebo ja mu rozumiem tak, ze ak mas negativne testy, neplati na teba zakaz vychadzania, teda mozes ist aj na cintorin? 

To kadernictvo je titulk novinarov, neberiem to smerodajne ...

Kamila, Št, 29. 10. 2020 - 17:12

Takto to vysvetluju novinari aj s citaciami v článku Od pondelka vláda zruší zákaz vychádzania pre negatívnych ľudí

Negatívny test z celoštátneho víkendového testovania bude od pondelka minimálne na týždeň vstupenkou do obchodov, na terasy reštaurácií či do kaderníctiev.

Tieto prevádzky mohli tento týždeň zostať otvorené, ale ľudia ich nemohli navštíviť. Pre ľudí s negatívnymi výsledkami testov sa tak skončí zákaz vychádzania.

"Spoliehame sa na to, že v obehu bude väčšina nenakazených ľudí, prípadne pozitívni, ktorých testy nezachytia, nebudú takí infekční, inak by ich test zachytil," vysvetlil uvoľnenie minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Zákaz vychádzania sa pre ľudí s negatívnym výsledkom testu skončí od pondelka 2. do nedele 8. novembra.

Pre ľudí s negatívnym výsledkom testu to vlastne bude návrat k opatreniam z 15. októbra. Tie sa týkajú napríklad reštaurácií, ktoré museli zatvoriť interiéry, či fitnescentier, wellnessov a akvaparkov, ktoré museli zatvoriť úplne.

Od 15. októbra je tiež zakázané zhromažďovanie sa viac ako šiestich ľudí a platí povinnosť nosiť rúška aj vonku.

Ľudia, ktorí na plošné testovanie nepôjdu a nebudú mať ani PCR test vykonaný od najbližšieho  štvrtka do nedele, však naďalej nebudú môcť vychádzať. Navštíviť budú môcť len v nevyhnutných prípadoch najbližšie potraviny, drogériu či lekáreň.

Citácia z článku na sme.sk: Od pondelka vláda zruší zákaz vychádzania pre negatívnych ľudí

M.á.r.i.a, Št, 29. 10. 2020 - 17:20

Neberiem za smerodatné čo píšu novinári. Tan sú vypísané predsa všetky trasy kde môže ísť ten kto má negatívny test...od potravín, lekár, lekáreň, doprovod detí do školy, pohonné hmoty atď. je tam všetko pre mňa zrozumiteľne napísané v jedotlivých odstavcoch.

Kamila, Št, 29. 10. 2020 - 17:25

Tie trasy su uvedene pre tych, ktory sa nezucastnia testovania. Clanok vyssie nie je bulvar,  ja tomu z tych nariadeni rozumiem presne tak, ako to  je tam uvedene v tom clanku a rozumiem tomu, nie podla toho clanku, ale podla toho co pisu na oficialnej strane korona.gov.

Andrejka25, Št, 29. 10. 2020 - 17:23

No je v tom teda riadny chaos, snáď to ešte tá naša vláda dovtedy dajako upresní. Ale podľa toho čo sťe zdieľala Kamilka to naozaj vyzerá, že s negatívnym testom to snáď nebude problém :)

Každopádně ďakujem baby za upresnenie :)

balalajka, Pi, 30. 10. 2020 - 06:17

Do 2.11 je zákaz vychádzania s akýmkoľvek výsledkom testu.

Takže ak cintorín, tak v noci medzi 1:00-5:00 aby si neporušovala nariadenie vlády či čo to je.

 

M.á.r.i.a, Pi, 30. 10. 2020 - 06:28

Konečne jedna čo to pochopila, že je zákaz vychádzania tak ako to je v nariadení vlády ÁnoÁnoÁnouž záleží len na každom ako si trúfne to porušiť. 

Kamila, Pi, 30. 10. 2020 - 08:39

Ale ja som vsetko pisala k datumu od 2.11., ked platia nove opatrenia.

dasa_, Št, 29. 10. 2020 - 18:18

Ja som sa proste tento rok nastavila, že na cintorín 1.11. nejdeme. A vobec nič viac neriešim. Tento rok som nejak cintoríny navštevovala celkom často počas roka. Hroby nedrhneme, kvety sú tam. Sviečky sme pred týždnom zapalili, vraj maju vydržať 9 dní. Či vydržia, netuším a ani neriešim.

Včera som našla aj toto virtuálne cintoríny. Niekto môže pripadne zažať sviečku aj tam. Aj tak sme sa každý rok všade nedostali.

 

M.á.r.i.a, Št, 29. 10. 2020 - 18:24

Super si sa nastavila, tiež si myslím že sa aj takto dá. Virtuálne cintoríny navštevujem už cez 10 rokov a hoci kedy tam zájdem, zapálim kahanček alebo položím kvety. Len škoda, že málo miest je do toho zapojených.

dasa_, Ne, 01. 11. 2020 - 10:35

Sranda, roky mnohí pred Dušičkami volali po tom, aby bolo menej plastových kvetov, sviečok. Aby sme tak neznečisťovali, lebo ostanú vždy iba nerecyklovateľné plasty. Hromady plastov. A hľa, tuším sme boli vyslyšaní Úsmev - prišla korona a my spomíname na našich inak. Musíme hľadať iné cesty, také duchovnejšie.

balalajka, Po, 02. 11. 2020 - 07:54

Bola som v rámci výnimky o nočných vychádzkach. Cintorín krásne vysvietený. Nie ako klasicky mega na dušičky, ale tak potichučky, pokojne to na mňa vplývalo. Zažla som babke a dedkovi a ešte 2 na hroboch cestou k nim - ostatné svietili, reku nech tie 2 nie sú potme.

Z domu som šla o 4tej - parádna prechádzka to bola. Veľmi sa mi to rátalo.

Pri odchode som stretla môjho pána učiteľa. Tak sme si zaželali dobré ráno a šli každý svojim smerom. 4,39 príchod domov.

Bolo to niečo jedinečné. Ten pokoj, ticho, čas rozjímať.

Kamila, Po, 02. 11. 2020 - 09:38

Šikovná si Tlieskam čo som zachytila, tak mnohí ľudia na cintorín aj zašli v bežnom čase, len to nebolo také hromadné, ako po iné roky ..., policajti tam určite nestáli. Ono poďľa mňa bolo určite, hlavnýmc ieľom aby ľudia necestovali po cleom Slovensku a nenavštevovali rodiny a dosiahli to zrejme aj tým, že na tento víkend naplánovali testovanie a iné ..., bude to ešte zaujímavé čo teraz vymyslia.

balalajka, Po, 02. 11. 2020 - 09:44

U nás vraj stáli v týždni. A počas testovania by som sa tade teda nepremávala. Bežne 1000€ na blokovú pokutu po vačkoch nenosím. Veľký úsmev

No zvedavá som aj ja.

Kamila, Po, 02. 11. 2020 - 09:47

Vážne, až tak, že polícia hliadkovala?Hambím sa

balalajka, Po, 02. 11. 2020 - 09:59

Boli tam odparkovaní nejakú tú hodinku pokiaľ viem. Či z toho auta aj vyliezli, to netuším. Ono v podstate stačí sem tam sa tade prejsť v policajnom aute a ako bubák to docela stačí. Úsmev

Andrejka25, Št, 05. 11. 2020 - 10:12

To mi príde teda dosť prehnané. Ako chápem, že tie opatrenia treba dajako dodržiavať, aby sa tá korona nešírila tak rýchlo, ale tak dajako som dúfala, že sme stále všetci ľudia a že aj páni policajti budú mať trocha súcitu a nepokutovať za každú hlúposť. Myslím, že vo vačšine prípadov by stačilo iba napomenúť. 

balalajka, Št, 05. 11. 2020 - 10:24

Písal niekto o pokutách?

Len tam sedeli. Na druhej strane, je to ich práca a také je/bolo nariadenie. Ja teda súhlasím. Ak majú nariadenie, treba sa toho držať.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama