reklama

Otec na materskej dovolenke

Kamila , 20. 10. 2020 - 21:11

reklama

Moja prvá predstava pri tomto slovnom spojení bola, že mama napríklad zarába viac, má lepšiu prácu a po takom pol roku ostáva otec doma a mama pracuje ..., To by bola zrejme rodičovská dovolenka?

 Neskôr keď zmenili zákon, ktorý umožnil otcovi nastúpiť na "materskú" dovolenku napr. k staršiemu dieťaťu do troch rokov, ak sa páru dovtedy narodilo druhé dieťa. Však fajn, dve malé deti to je vždy kopec starosti .... Až na to, že internetom koluje asi kopec návodov k tomu ako sa dá takýto systém zneužiť ...

Známa dosť nadáva, keď jej zo dňa na deň oddíde zamestanec, lebo materská. A ešte využije všetky možné a nemožné výhody, ako celoročnú dovolenku, pri polročnej práci ... zvyšok trávi na materskej ..., alebo si k tomu narátajú prácu v sobotu ...

Nerozumiem tomu úplne, tak sa nejdem hádať. Len je to miestami viac o zneužití systému, ako o pomoci mame pri malých deťoch. Malí podnikateľia majú z toho asi hlavu v smútku. Bo pri tehotnej žene, je čas pripraviť sa a hľadať náhradu, pri chlapovi, ktorý s tým narýchlo vyrukuje už menej.

Ale zas máme v rodine prípad, keď sa mladej mamičke, prvorodičke narodili dvojčatá. Otec vzal materskú dovolenku na 5 či 6 mesiacov a ozaj sa spoločne o tie deti starali. Úsmev

Dievčatá, aké sú vaše skúsenosti, sprostredkované či priame so starostlivými oteckami? Úsmev


reklama


reklama

adris, St, 21. 10. 2020 - 10:51

Synovec je momentálne na materskej. Majú dcérku ročnú aj štvrť a maličkého mesačného synčeka. A teda, že sa majú čo oháňať obaja. Dcérka si vyžaduje ešte veľa starostlivosti, nedávno začala sama chodiť a je jej plný dom. No a maličké bábätko trápia detské koliky, takže práca pre oboch a na plný uväzok.Tatino navyše ešte diaľkovo študuje, tak cez víkendy aj starí rodičia vypomáhajú (no starí ani nie, veď sestra nemá ani 50). Synovec je teda starostlivý otec. Nemá problém nakŕmiť, prebaliť, okúpať, ktoré dieťa treba.Hoci synček je také drobnulinké chlápätko ako bábika. V tomto prípade teda nešlo o žiadne zneužitie systému, ale normálne podelenie starostí medzi oboch rodičov.

Kamila, St, 21. 10. 2020 - 11:11

Súhlasím, toto je ozaj veľká pomoc a zmysluplné. ÁnoTlieskamÁno

balalajka, Št, 22. 10. 2020 - 10:48

A zas som konzervatívna. Nie, otec nemá byť na materskej.

Vysvetlím.

Každý máme nejakú funkciu ako rodič. Otec má byť ten pevný a mama láskavá. A každý si zastane v živote dieťaťa to svoje. Pretože dieťa do 3 rokov potrebuje mamu (proste ženskú energiu), aby ho mojkala, ľúbila, poskytovala mu to hniezdo, pochopenie, ubezpečenie, muž to nenahradí. Pretože to nepozná. Stavia sa k dieťaťu úplne inak. Vychováva ho hrou, jasné, aj ho oľúbi, aj sople utrie, ale nie je to mama.

Rovnako je to aj z iného nerodičovského - partnerského pohľadu. Som žena, matka. Mojou úlohou v rodine svojho času bolo vypiplať deti z plienok ako sa povie. Dávala som do toho nehu a lásku a to bolo pre mňa v tej etape života najviac dôležité. Žila som pre to. Mohla som naplno ľúbiť tie maličké bytosti a aj manžela. A on si ma ako ženu - matku za to vážil. A ja som si vážila to, že šiel do tej roboty a my sme mali postarané o živobytie. Keď ja ako žena - matka sa začnem naháňať, aby som doniesla dosť veľkú výplatu, potlačím v sebe svoje materstvo - ženu a potlačím aj muža v mužovi. Muž bol odjakživa braný ako živiteľ rodiny a teraz mu to poslanie beriem ja- žena. A začínajú problémy medzi partnermi, lebo sme si vliezli do našich životných poslaní.

dasa_, Št, 22. 10. 2020 - 11:01

Aj ti rozumiem, aj tým mladým rozumiem.

Fakt šťastie, že toto nemusím riešiť.

Odhliadnuc od toho, že väčšina mladých mužov pokračuje v práci na "inej" pozícii a matka sa naďalej stará o dieťa

balalajka, Št, 22. 10. 2020 - 11:11

Nuž - nie všetko, čo sa dá uľahčiť v daný moment bude mať tento efekt z dlhotrvajúceho hľadiska. Len toľko.

Kamila, Št, 22. 10. 2020 - 11:03

Ano tomu rozumiem, len teraz nastal novy fenomen, dvoch subeznych rodicovskych dovoleniek otca a mamy, ked su dve deti do 3 rokov. Nasli sme aj pozitivne pripady, ked to ma ozaj zmysel, dvojcata, dve male deti ...., len stava sa aj to, že sa ozaj zneužíva celý ten systém ..., len som ten proces celkom nepochopila ...

dasa_, Št, 22. 10. 2020 - 11:05

nemusia byt dve deti, dá sa aj pri jednom, lebo je rozdiel materská (počíta sa z príjmu) a rodičovský príspevok, ten je konštantný

Kamila, Št, 22. 10. 2020 - 11:09

Pockaj pri jednom dietati mozu byt obaja rodicia na materskej? Rozumiem ze pol roka je materska zvysok rodicovske a je to zlozite. Mne ani nejde o to, ze mama pracuje a otec je s dietatom , alebo mamma je 2,5 roka  aotec nastupi na posledny pol rok, rada si to necha vysvetlit.

dasa_, Št, 22. 10. 2020 - 11:13

matka nemusí pracovať, ostane vedená ako osoba starajúca sa o dieťa. Zdravotné za nu platí štát. Čiže nadalej sa stará o dieťa. Na matersku ide otec. No a  otec sa zamestna na novej pozícii.... Alebo aj v inej firme. Tak su prijaté zákony u nás. Nič protizákonné sa nedeje.

balalajka, Št, 22. 10. 2020 - 11:17

Facepalm. ... áno, chýba mi tu taký smajlík

Paráááááda.

Kamila, Št, 22. 10. 2020 - 11:17

Aha, to je mi uplne jasne, ze je to v medziach zakona, len je za mna dost divne nastaveny. Cize mama je na materskej 6 mesiacov, kym ma vyssi prijem? potom uz neostava na rodicovskej dovolenke, ale na matersku na 6 mesiacov nastupi otec, ktory dostava vysoky podiel z predchadzajucej mzdy a pomedzi to sa zamestna na inej pozicii a pobera ja plat? Somz toho jelen.

dasa_, Št, 22. 10. 2020 - 11:20

Tak nejak. Ono to treba dobre načasovať. Lebo materska je tých cca 6 mesiacov. A treba vedieť, čo Dalej.

Samozrejme, toto je ten krajný prípad. Sú aj také, kde naozaj ide na matersku aj rodičovskú otec. Z mnohých dovodov.

Kamila, Št, 22. 10. 2020 - 12:53

Ale pride mi to ozaj divne, ked otec pracuje a zaroven pobera "matersku" a o dieta sa vobec nestara. To bolo planom, pomoct financne mladym rodinam, alebo nedomysleny zakon?

balalajka, Št, 22. 10. 2020 - 11:15

Úsmev ... vieš, ja by som radšej bola za (ak by sa ma niekto pýtal), aby babky boli skôr na dôchodku, aby s vnúčencami mohli pomôcť, ako obaja rodičia na materskej.

Lebo to musí dobre liezť na nervy 24/7 byť celá rodina nonstop spolu. V podstate si neoddýchne ani jeden poriadne. Furt je to nejaké látanie. Furt sú prázdniny. Trojročné či koľko. A sorry, ale veď koľko mám vychovalo súčasne viac ako 2 deti? Nechápem potrebu byť muža zrazu doma. Mňa by to žralo ako ženu. Mi dal najavo, že zrobili sme si 2 malé deti, ktoré ja vlastne nezvládam. Díky. Smútok

Kamila, Št, 22. 10. 2020 - 11:19

Mne to dava zmysle, fakt prvorodicka dvojcata a otec, ktory vie  a je ochotny pomoct, alebo deti do roka ..., ak su babky na opacnom konci republiky, alebo este pracuju, co casto pracuju. Zvysok uz nie je tak o pomoci ako o vyuziti ci zneuziti sytemu, lebo otcovia mozno ani fyzicky nie su doma.

dan-cula, Št, 22. 10. 2020 - 12:52

plne súhlasím s balajkou...žena ženou a muž mužom..

nemyslím v tom zmysle žena utiahnutá poťka muž čo mláti..

ak chcem deti tak ako sme mali aj my-rátam s tým,že to nebude pohodička .ale veď ono to nie je naveky!preboha pred 35rokmi moja suseda doma ročné dieťa a k tomu prišli dvojičky.dostavovali dom manžel chodil na smeny do ZŤS a dali to.A to sa plienky prali!a staré mamy  u nich nespávali!Ja som mala 3..približne po sebe .Dnes ked na to spomíname čo všetko sme stihli!ale deti mali režim!prať tie plienky,variť chlapom na stavbu,robiť  si presnídávky..a večr sme stihli občas aj ručné práce.Áno nemali sme doma stále upratené ako z katalogu ale ani po kútoch nasr..é.Jednoducho deti sme chceli aj za cenu straty svojho komfortu.

no neviem či by to menili..

Kamila, Št, 22. 10. 2020 - 12:56

Za mna lepsie otec na materskej ak po pol roku vymeni mamu, z roznych dovodov, ako polrocne dieta v jasliach.

Andrejka25, Št, 29. 10. 2020 - 11:56

Podla mna je to celé zvláštne. Chlapi by mali proste zarábať a nehádzať zodpovednosť na svoje ženy. Nemám nič proti tomu, ak chlap ostane doma, pretože žena zarába viac, ale aby sa mu po tých 3 rokoch ešte chcelo ísť späť do roboty! 

adris, Po, 02. 11. 2020 - 08:57

Ten prípad môjho synovca, čo som písala vyššie, tak on ide na materskú iba na pol roka a potom normálne nastúpi do práce a mamina sa bude starať o obe deti. Budú väčšie, tak to snáď bude lepšie. Môj názor je taký, že ak je to jedno dieťa, tak by mala byť žena schopná sa postarať sama.Pri dvojičkách, či veľmi malých ďeťoch sa pomocná ruka zíde. A konzervatívna či nie, nuž keď sa tak pozerám okolo seba, tak dnes iba málo vecí zostáva takými ako boli kedysi.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama